Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Δίκαιη πυρ! Βιώσιμη πυρ! Λειτουργική πυρ!

Αυτές τις τρεις λέξεις συνεχίζει να χρησιμοποιεί ακόμα και σήμερα το πολιτικό (και δημοσιογραφικό) κατεστημένο ενώ συγχρόνως προωθεί λύση που ούτε δίκαιη είναι, ούτε βιώσιμη ούτε λειτουργική.

Δημοσιογραφίσκοι, ανδρείκελα της σημερινής εθνοκτόνου πολιτικής ηγεσίας του Κυπριακού Ελληνισμού, αναρωτιούνται "ποια είναι η αντιπρόταση" μας, θεωρώντας ότι όσοι απορρίπτουμε το καρκίνωμα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας δεν μπορούμε να προσφέρουμε λύση.

Η "αντιπρόταση" κύριοι προϋποθέτει την ύπαρξη πρότασης. Και μπορεί να έχει γίνει φανερό ότι δεν έχετε ούτε την θέληση ούτε την ικανότητα να προτείνετε δίκαιη λύση, αλλά εφόσον δεν μπορείτε να προτείνετε ούτε λύση βιώσιμη και λειτουργική, απλώς δεν έχετε πρόταση λύσης. Προτείνετε ένα πολιτικό έκτρωμα που αντί να λύνει το πρόβλημα δημιουργεί μεγαλύτερα.

Εμείς λοιπόν δεν έχουμε αντιπρόταση, έχουμε πρόταση. Και η πρόταση μας ονομάζεται ενιαίο κράτος. Ενιαίο κράτος χωρίς εποίκους, χωρίς στρατό κατοχής και με μία αναγνωρισμένη μειονότητα που, ως μειονότητα, θα απολαμβάνει όσα δικαιώματα της αναλογούν.

Προφανέστατα και η δική μας πρόταση μεταφέρει την λύση σε βάθος χρόνου. Σε βάθος χρόνου σε τέτοιο βαθμό που οι χειροκροτητές της κατεστημένης, "ρεαλιστικής" θεώρησης, εύκολα την απορρίπτουν ως αδύνατη. Δεν είναι μυστικό εξάλλου ότι αυτοί που θέλουν να κλείσουν το Κυπριακό όπως όπως δεν μπορούν να δουν πιο μακρυά από την.. μύτη τους, είναι πάνω κάτω οι ίδιοι που διέβλεπαν την καταστροφή μας άμα λέγαμε Όχι στο σχέδιο Ανάν.

Η δική μας πρόταση ωστόσο είναι δίκαιη, είναι βιώσιμη και είναι λειτουργική. Έστω και αν παραπέμπει σε βάθος χρόνου λοιπόν, η δική μας πρόταση είναι πρόταση λύσης. Η ευθύνη της δημιουργίας "αντιπρότασης" βαραίνει τους δικούς σας ώμους. Αν μπορείτε να προτείνετε κάτι άλλο, κάντε το. Αν όχι, σταματήστε να μας σπρώχνεται όλους στο γκρεμό, μαζί σας.

Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Την κάνατε μπουρδέλο!

Είπαμε υπομονή αλλά δεν πάει άλλο γαμώ το κέρατο τους. Κάθε μέρα η κατάσταση γίνεται χειρότερη. Σήμερα έκλεισε και ο Μπασινάς! Ο Μπασινάς που δεν τον παίρναμε πριν 3 χρόνια που έπαιζε και μπάλα, επειδή δεν τον ήθελε ο κόσμος. Και τον πήραμε τώρα που σέρνεται!

Η ομάδα είναι υπό διάλυση. Σε 20 μέρες παίζουμε προκριματικά και δεν ξέρουν που πάνε τα 4. Με την Τβέντε ήταν πραγματικά ο χειρότερος Ολυμπιακός των τελευταίων χρόνων. Ανεξαρτήτως του ότι ήταν φιλικό, η ομάδα δεν βλεπόταν. Κυριολεκτικά δεν μπορούσες να την δεις, αξίζει παράσημο σε όσους δεν έκλεισαν την τηλεόραση στο μισάωρο.

Δοκιμάζαμε τον Αλόνσο ένα μήνα. Με την ελπίδα ότι θα έκανε κατά λάθος καμία "περίτεχνη" ενέργεια και θα μπορούσε να τον φέρει ο Βαλβέρδε. 28 χρονών παίχτης και δεν τον είχαμε δει, έπρεπε να τον βλέπουμε για ένα μήνα με την φανέλα του Ολυμπιακού να σέρνεται για να πειστεί ο Βαλβέρδε, που πίστευε σε αυτόν, ότι είναι παλτό.

Μία γραμμή είχαμε που δεν είχε γονατίσει από τους τραυματισμούς πέρσι, την επίθεση. Και έχουμε διώξει τους τρεις από τους πέντε. Και λέγεται ότι άμα αποκτήσουμε άλλους δύο επιθετικούς φεύγει και ο Μήτρογλου. Για να αποκτήσουμε το "μικρό και ευέλικτο" σχήμα που ευαγγελίζεται ο Βαλβέρδε, λες και άμα έχουμε το 50% μόνο των περσινών τραυματισμών θα μπαίνει εκείνος να παίζει.

Στην επίθεση στην οποία ναυάγησε και η περίπτωση του Ντιογό απ' ότι φαίνεται, ένα από τα λίγα σοβαρά ονόματα που ακούστηκαν. Μαζί με τον Εντού ίσως αλλά που θα πάει, και αυτό θα ναυαγήσει. Και έχουμε μείνει να συζητάμε για τον Ντι Βάιο που μετά την περσινή σαιζόν του μόνο στα ΚΑΠΗ της γειτονιάς του μπορεί να παίζει. Και για τον Τζιμπούρ! Ή για τον Άαρον (ε άμα έκανε στον Ηρακλή θα κάνει σε εμάς), δανεικό βέβαια. Αφού το "Ο Ολυμπιακός δεν παίρνει δανεικούς" του Κόκκαλη έχει πάει περίπατο μετα και την περίπτωση Λετό (ο οποίος θα έρθει αρχές Αυγούστου ΑΝ έρθει).

Αν δεν είχαν γίνει και οι μεταγραφές του Γκαλίτσιου από τα Χριστούγεννα και του Αβραάμ (διακαής πόθος εδώ και χρόνια) δεν θα είχαμε κάνει σοβαρή μεταγραφή ακόμα. Εκτός αν υπάρχει κανείς που ειδε τον Όσκαρ να παίζει και τον θεωρεί σοβαρή μεταγραφή!

Και ενώ οι μεταγραφές πάνε από το κακό στο χειρότερο ο Βαλβέρδε φέρνει την "μαύρη λίστα". Στην οποία κάποιοι λένε ήταν και το όνομα του Πατσατζόγλου!!! Μαζί και του Ραούλ Μπράβο, του Λεντέσμα, του Σίσιτς κτλ, που δεν λέω ότι δεν σέρνονται, αλλά άμα ο καλύτερος παίχτης που μπόρεσες να φέρεις είναι ο Όσκαρ κ. Βαλβέρδε, ε δεν ανοίγεις κι άλλες τρύπες.

Η ομάδα έχει καταρρεύσει. Είκοσι μέρες πριν τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και σε σχέση με πέρσι είναι αποδυναμωμένη και γερασμένη. Τα γράφω τώρα επειδή άμα σταθούμε τυχεροί στα προκριματικά και πάρουμε ένα παίχτη κράχτη αυτά θα ξεχαστούν. Ένας παίχτης όμως δεν μπορεί να κλείσει τις τρύπες που έχουν δημιουργηθεί φέτος, μπαλώματα τύπου Μπασινά όχι μόνο δεν καλυτερεύουν την κατάσταση αλλά τεντώνουν το σχοινί στο οποίο ισορροπούν οι σχέσεις οπαδών - διοίκησης.

Με όλα αυτά μέσα στον Αύγουστο κρίνεται ένα πράγμα. Αν η ομάδα θα είναι σε τέτοια κατάσταση ώστε οι διορθωτικές αλλαγές του Γεννάρη θα μπορούν να μας δώσουν τουλάχιστον ένα αξιοπρεπές τέλος της σαιζόν, ή αν ούτε οι διορθωτικές αλλαγές του Γεννάρη δεν μας σώζουν. Μπορεί να μιλάει η απογοήτευση που ολοκληρώθηκε σήμερα με τον Μπασινά, κερασάκι στην τούρτα της διάλυσης, αλλά δεν βλέπω την φετινή ομάδα να έχει μέλλον.

Update: Να 'σαι καλά ρε Μπασινά, τελευταία στιγμή μας έσωσες. Να 'σαι καλά που περίμενες να σου κάνουμε και συνταξιοδοτικό πλάνο.

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

9 πράγματα που είστε υπερβολικά ηλίθιοι για να καταλάβετε μόνοι σας

  1. Το Βέλγιο δημιουργήθηκε το 1830 από την συνένωση δύο εθνοτικών ομάδων (Ολλανδόφωνων και Γαλλόφωνων) που είχαν κοινή θρησκεία, όχι ιστορικό χάσμα διαφορών στα πάντα. Ο κυριότερος λόγος της αποχώρησης τους από το Ολλανδικό Βασίλειο (διαφορετικά επονομαζόμενο αλλά δεν είναι της παρούσης) ήταν ότι ο Ολλανδός βασιλιάς δεν ήταν καθολικός και οι Βέλγοι ζητούσαν πιο σημαντικό ρόλο για την καθολική εκκλησία.
  2. Το Βέλγιο μετατράπηκε σε ομοσπονδία το 1970 λόγω της καταπίεσης της πλειοψηφίας από την μειοψηφία. Η πλειοψηφία των Ολλανδόφωνων απαίτησε την ομοσπονδία για να αποκτήσει περισσότερα δικαιώματα έναντι της μειοψηφίας, όχι το αντίθετο.
  3. Οι Ολλανδόφωνοι (Φλαμανδοί) είναι το 59% του πληθυσμού και οι Γαλλόφωνοι (Βαλλόνοι) το 40%. Δεν έκανε το 80%-90% ομοσπονδία με το 9%-18%.
  4. Η Βελγική ομοσπονδία είναι πολύ πιο δημοκρατική απ' ότι είναι οποιαδήποτε προοπτική ομοσπονδίας στην Κύπρο. Αντίθετα από κάθε ενδεχόμενη λύση στο Κυπριακό πχ, οι Φλαμανδοί υπερέχουν και στην Βουλή (79-49) και στην Γερουσία (35-25) έναντι των Γαλλόφωνων.
  5. Παρά το ότι η Βελγική ομοσπονδία ήταν από την αρχή πιο δημοκρατική από οποιοδήποτε είδος ομοσπονδίας έχει συζητηθεί για την Κύπρο, η πλειοψηφία συνέχισε να ζητά αλλαγές που θα της δίνουν περισσότερα δικαιώματα. Έτσι ακολούθησαν τέσσερις μεταρρυθμίσεις του Συντάγματος μετά από πίεση των Φλαμανδών, αφού δεν είχαν επιβληθεί δικλίδες που να απαγορεύουν δια ροπάλου την αναθεώρηση του.
  6. Στα τελευταία 30 περίπου χρόνια όλοι οι πρωθυπουργοί του Βελγίου προέρχονται από την πλειοψηφία των Φλαμανδών. Από την δημιουργία της ομοσπονδίας, το 1970, εκπρόσωποι της μειοψηφίας έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί για λιγότερο από δύο χρόνια συνολικά. Γελοιότητες τύπου "εκ περιτροπής Προεδρεία" δεν υπάρχουν.
  7. Παρ όλες τις εμφανείς, δημοκρατικότερες διαφορές σε σχέση με την ενδεχόμενη λύση στο Κυπριακό, για να γίνουν σημαντικές αλλαγές (π.χ συνταγματικές αλλαγές) απαιτείται πλειοψηφία στους εκπροσώπους της κάθε εθνοτικής ομάδας ξεχωριστά. Οι Βαλλόνοι, υπό το βάρος των πιέσεων, αποδέχθηκαν και υποστήριξαν τις συνταγματικές αλλαγές που έδωσαν περισσότερα δικαιώματα στην πλειοψηφία. Οι Τούρκοι θα το έκαναν;
  8. Μετά από όλες τις αναθεωρήσεις οι Φλαμανδοί επιζητούν νέες αλλαγές στο Σύνταγμα. Θεωρούν ότι ακόμα αδικούνται σε πολλούς τομείς και ουσιαστικά έχουν κουραστεί να μοιράζονται το ίδιο κράτος με μία διαφορετική εθνοτική ομάδα. Οικονομικά δε, μεταφέρουν στους ώμους τους και τους Γαλλόφωνους, αφού η Βαλλονία μειονεκτεί οικονομικά απέναντι στην Φλάνδρα.
  9. Σήμερα, πλειοψηφούσα γνώμη στην Φλάνδρα (και μειοψηφούσα αλλά αυξανόμενη ακόμα και στην Βαλλονία) είναι η διάλυση της ομοσπονδίας και του Βελγίου. Οι πιέσεις αυξάνονται και παραμένει μία χώρα ακόμα μόνο λόγω του ότι είναι η καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Ένωση το κρατάει ενωμένο με νύχια και με δόντια.
Ο επόμενος που θα προσπαθήσει να αντικρούσει το ότι στην Κύπρο προωθείτε μία παγκόσμια πρωτοτυπία φέρνοντας ως παράδειγμα το Βέλγιο ας κάτσει πρώτα να διαβάσει τι συνέβηκε στο Βέλγιο, τι συμβαίνει στο Βέλγιο, τι είναι το Βέλγιο.

Η σύγκριση με το Βέλγιο μία χρησιμότητα έχει μόνο, να μας προσφέρει μια ματιά στο μέλλον μας. Ένα σχετικά δημοκρατικό παράδειγμα ομοσπονδίας, ανάμεσα σε δύο λαούς που τους ένωναν κάποια πράγματα και δεν τους χώριζαν πολλά, καταλήγει μετά από 38 χρόνια στην πλειοψηφούσα εθνοτική ομάδα να παρακαλά να αποδεσμευτεί από το κράτος του Βελγίου.

Πόσο θα αντέξει το έκτρωμα που θέλουν να επιβάλουν στην Κύπρο, με την συντριπτική μειοψηφία του 9% (τόσο είναι το σημερινό ποσοστό των τ/κ) να έχει υπερπρονόμια έναντι της πλειοψηφίας; Σε πόσα χρόνια θα παρακαλάμε εμείς να αποδεσμευτούμε, ξεχνώντας τα κατεχόμενα εδάφη μας; Σε πέντε; Δέκα;

Η ομοσπονδία δεν είναι η λύση του προβλήματος, είναι η απαρχή μεγαλύτερων προβλημάτων που θα μας απασχολούν δεκαετίες. Εξαιρουμένου ελεγχόμενων πολιτικών και ηλίθιων χειροκροτητών, αυτό μπορεί να το καταλάβει ο οποιοσδήποτε.

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Ο Δημήτρης Χριστόφιας Τσιμεντώνει την Διχοτόμηση

Η πίστωση χρόνου, που είχε τον προηγούμενο Φεβρουάριο δώσει το ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου στον Πρόεδρο Χριστόφια, έχει πλέον εξαντληθεί. Οι φόβοι μας δυστυχώς επαληθεύονται με τον χειρότερο τρόπο. Οι πανηγυρικές δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με το Γ.Γ. του ΟΗΕ ήταν στην ουσία το επισφράγισμα της τραγωδίας του τόπου μας. Ο Πρόεδρος, στους τέσσερις, μόλις, μήνες της προεδρίας του, έχει προβεί σε τόσο μνημειώδεις υποχωρήσεις σε όφελος του τουρκικού ιμπεριαλισμού, που ακόμα και η κυβέρνηση Κληρίδη θα ήθελε χρόνια για να «επιτύχει». Δηλώνοντας ότι «έχουμε επαναβεβαιώσει την «ιδιοκτησία της διαδικασίας», στην ουσία μας ανακοίνωσε δημόσια ότι έχει υποβαθμίσει το Κυπριακό από ζήτημα εισβολής και κατοχής, εποικισμού, παραβίασης του διεθνούς δικαίου και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνεχίζοντας να συνομιλεί αποκλειστικά με τους Τουρκοκυπρίους και όχι τους άμεσα υπευθύνους.

Ο Πρόεδρος, οδηγώντας το τραίνο της λύσης-εξπρές, τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα στο αδιέξοδο τούνελ της απόλυτης σύγχυσης, σε μια πορεία αυτοκτονίας, προετοιμάζοντας τους επιβάτες για την επερχόμενη σύγκρουση με όλα αυτά που κάποτε συνέθεταν το παζλ των πολιτικών μας διεκδικήσεων. Αποδέχτηκε την ύπαρξη δύο κρατιδίων, ενώ δε φαίνεται να ενοχλείται ιδιαίτερα από την έντονη αμφισβήτηση που υφίστανται προηγουμένως αυτονόητοι πολιτικοί πυλώνες, όπως η μία κυριαρχία και η μία ιθαγένεια, από την τουρκική πλευρά. Αποκαλύπτοντας την ατζέντα του και υποχωρώντας δημόσια σε ουσιώδη ζητήματα όπως αυτό των εποίκων, παρεκκλίνει από διεθνείς κανόνες δικαίου, πριν καν την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων, για να κάνει το χατίρι του Αττίλα, λες και αγνοεί το γεγονός πως στην περίπτωση της Τουρκίας εφαρμόζεται πλήρως το ρητό «τρώγοντας έρχεται η όρεξη» και κάθε φορά που εμείς υποχωρούμε, αυτή πολλαπλασιάζει τις απαιτήσεις της.

Τελώντας υπό το κράτος απόλυτης σύγχυσης, ζητεί από τον Μπαν Κι Μουν να μην εμπλακούν στις νέες διαδικασίες άτομα που συνέβαλαν στο Σχέδιο Ανάν, λες και είναι κρυφά τα ονόματα των συμμετεχόντων στις Τεχνικές Επιτροπές και τις Ομάδες Εργασίας. Αγνοώντας, δε, ότι εμφανέστατα αδυνατούν να εξεύρουν κοινό έδαφος στα ουσιώδη θέματα, φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε απευθείας διαπραγματεύσεις με το πιόνι του Αττίλα, Ταλάτ, για μια «ενδοκυπριακή λύση»!

Κατά τα φαινόμενα, μετά τα απανωτά ρεζιλέματα όσο αφορά τον έλεγχο της οικονομίας, την εφαρμογή των κοινωνικών μέτρων και τη διαχείριση των σκανδάλων που προέκυψαν, από όλες τις δεσμεύσεις του, ο Δημήτρης Χριστόφιας υλοποιεί μόνο αυτή που υποσχέθηκε τον Απρίλη του 2004: το «τσιμέντωμα» του ΝΑΙ.

Η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ, με την έκδηλη συμπολίτευση που ασκεί ο κ. Αναστασιάδης, τη σιωπηλή στάση ηγετικών στελεχών του ΔΗΣΥ, και την ανεπαρκή, ασυντόνιστη και αβαθή κριτική από πλευράς των κομμάτων του Κέντρου, προχωρεί με τη διαδικασία του τσιμεντώματος και ευελπιστεί πως έχουμε θάψει για πάντα τα ακριβά ιδανικά της Ελευθερίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι βεβιασμένες κινήσεις της, κάθε άλλο παρά μια σωστή και ξεκάθαρη λύση μπορούν να επιφέρουν, καθώς είτε λόγω έλλειψης επαρκούς προεργασίας θα καταλήξουμε σε κακή λύση τύπου Σχεδίου Ανάν είτε σε μία νέα αποτυχία λύσης του Κυπριακού. Το ΜΕΤΩΠΟ Κ.Φ.Η.Β. όμως, στέλνει δυνατά το μήνυμα πως η κυπριακή νεολαία δεν ξεχνά τόσο εύκολα και θα συνεχίσει, με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει, την προσπάθεια για αποκοπή της τρελής πορείας του τραίνου της λύσης-εξπρές, πριν πατήσει και το τελευταίο εκατοστόμετρο της αξιοπρέπειάς μας.

Γραφείο Τύπου
ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

Πολιτική δειλία

Το "συμφωνούμε" του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ είναι πολιτική θέση, η αναμενόμενη. Το "διαφωνούμε" του Ευρω.Κο είναι πολιτική θέση.

Το "διαφωνούμε αλλά στηρίζουμε" των υπολοίπων δεν είναι πολιτική θέση, είναι πολιτική δειλία.

Τα ίδια μισόλογα χρησιμοποιούσαν και πριν λίγα χρόνια, όταν ο Γλ. Κληρίδης μας έφερνε στο χείλος του γκρεμνού. Τότε μας έσωσαν οι εξελίξεις, η προεκλογική περίοδος ξύπνησε την αντιπολίτευση και η επικράτηση Παπαδόπουλου σταμάτησε την κατρακύλα.

Τώρα ποιος θα μας σώσει;

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

Για λίγους #2

Για λίγους

Το συγκεκριμένο είχε γραφτεί πέρσι, λίγες μέρες πριν από τις αντικατοχικές (και για τις αντικατοχικές) του Ιούλη. Τότε, εκείνοι οι λίγοι, αναγκάστηκαν τελικά λόγω των πιέσεων μέσα στους κόλπους τους να δώσουν το παρόν τους επίσημα.

Φέτος τελικά, ακριβώς οι ίδιοι δείλιασαν. Ανεπίσημα ήταν εκεί αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Μία παρέα 5 ατόμων, η ίδια που το σκεφτόταν πέρσι, αποφασίζει αν θα συμμετάσχουν επίσημα, αν η δράση μας θα δείχνει ακόμα μεγαλύτερη μαζικότητα και δυναμική στο φοιτητικό κίνημα.

Καλά τα πάνε. Για αυτούς τους ελάχιστους, τους αγωνιστές των clubs, είναι κυρίως ένα σκαλοπάτι. Οι πολλοί είμαστε εκεί για την Λευτεριά. Οι λίγοι είναι για την επαγγελματική καταξίωση, την πολιτική σταδιοδρομία και την Λευτεριά. Προσφέρουν στον χώρο. Όχι όσα θα μπορούσαν όμως. Και αυτό θα το θυμόμαστε.

Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

"Εθνάρχης"

Εκ του ασφαλούς εξαπολύει κατηγορίες κατά του Ιωαννίδη ο κ. Καρατζαφέρης για το Κυπριακό. Γνωρίζει πολύ καλά ότι ¨"Ιωαννιδικοί" δεν υπάρχουν ούτε στο κόμμα του ούτε στον λαό, οπότε πολιτικό κόστος δεν θα έχει.

Αν πραγματικά ενδιαφέρεται για το Κυπριακό ας μιλήσει και για αυτά που θα έχει πολιτικό κόστος. Για τις βαρύτατες ευθύνες του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του κυριότερου υπευθύνου του δεύτερου και σημαντικότερου μέρους της Τουρκικής εισβολής. Του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που όσο ζούσε δεν τόλμησε να πατήσει στην προδομένη Κύπρο, ξέρωντας τι θα τον περίμενε. Του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τις ευθύνες του οποίου κάλυψαν και όλα τα άλλα κόμματα που, παρά την αντιπάθεια τους στην Ν.Δ, έκριναν ότι τους συνέφερε περισσότερο να χρεώσουν όλες τις ευθύνες στην Δικτατορία για να στεριώσουν την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία τους πάνω στο πτώμα της Κύπρου.

Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

Οικολόγοι: Να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο πριν από τη συνάντηση της 25ης Ιουλίου και σημειώνει ότι δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί η κατάλληλη βάση για έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων και προβληματίζεται για την προβολή «μιας εικονικής πραγματικότητας περί δήθεν προόδου στις συζητήσεις των ομάδων εργασίας».


Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα αναφέρει πως θεωρεί ότι η λύση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων είναι η μόνη εφικτή διαδικασία. Ωστόσο οι Οικολόγοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι η έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων, χωρίς τη σωστή προετοιμασία και την προαπαιτούμενη σύγκληση στα ουσιώδη θέματα θα οδηγήσει σε χειρότερα αδιέξοδα.


Το Κίνημα επισημαίνει ότι καμιά ουσιαστική πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί στα ουσιαστικά θέματα του κυπριακού, ενώ αναφέρει ότι στα κεφαλαιώδη ζητήματα των εποίκων και εγγυήσεων, τα οποία αποτελούν για το Κίνημα κόκκινες γραμμές (και διερωτάται αν για κάποιους δεν είναι), όχι μόνο δεν υπήρξε πρόοδος αλλά μάλλον οπισθοδρόμηση παρατηρήθηκε, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις δηλώσεις Ερντογάν και Ταλάτ.


«Ο δολοφόνος επιστρέφει στη σκηνή του εγκλήματος» σημειώνει το Κίνημα αναφερόμενο στην επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα.


Οπως αναφέρεται ο Πρωθυπουργός της κατοχικής δύναμης επισκέπτεται παρανόμως την Κύπρο, συνοδευόμενος από μια κουστωδία Υπουργών και στρατιωτικών και στέλλει ξεκάθαρα το μήνυμα των προθέσεων της Τουρκίας το οποίο εξακολουθεί να είναι η διχοτόμηση της Κύπρου, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα δοθεί και ο έλεγχος της μέσω της διατήρησης των επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων.


«Εν μέσω συζητήσεων στις ομάδες εργασίας για επίτευξη σύγκλησης στα ουσιώδη θέματα και μια εβδομάδα πριν την κρίσιμη συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ, ο κ. Ερντογάν δηλώνει αδίσταχτα ότι η λύση που υποστηρίζει η Τουρκία βασίζεται στην εγκαθίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού που θα στηρίζεται σε δύο ιδρυτικά κράτη με ίσο καθεστώς και πολιτική ισότητα, επιμένοντας ταυτόχρονα στις εγγυήσεις της Τουρκίας που θα αποτελούν μέρος της λύσης», σημειώνεται.

Sigma Live

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

ΚΚΕ - ΛΑΟΣ κτλ

Δύο πράγματα που πρέπει να ειπωθούν σχετικά με την κόντρα ΚΚΕ - ΛΑΟΣ και Μπογιόπουλου - Θ. Πλεύρη πριν 2 μέρες στο Άλτερ, την οποία έτυχε να δω. Ξεκάθαρα έχασε ο Πλεύρης που φαίνεται να μην μπορεί να ανταπεξέλθει σε τέτοιες περιπτώσεις, ίσως δικαιολογείται λόγω ηλικίας και απειρίας, το γεγονός είναι ότι δυσκολεύεται να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Αυτό που δεν θα μάθουν όμως οι τηλεθεατές του Άλτερ είναι ότι ασχέτως εντυπώσεων, ότι είπε ο Πλεύρης ήταν αλήθεια και ότι είπε ο Μπογιόπουλος ψέματα. Σε δύο πράγματα αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, στο ότι σύμφωνα με την εισαγγελία της Ρωσίας το ΚΚΕ τα έπαιρνε από την Σοβ. Ένωση (στο οποίο ο Μπογιόπουλος ανταπάντησε με άρθρα εφημερίδων που απαξίωναν το ΚΚΕ με αστήρικτες κατηγορίες, λες και ένα άρθρο σε μία εφημερίδα που πουλά 300 φύλλα είναι το ίδιο με την έρευνα της εισαγγελίας μιας χώρας), και στο γνωστό θέμα της συνεδρίασης της επιτροπής της βουλής σχετικά με την εξαγορά της "Γερμανός", και την στάση του ΚΚΕ. Και ενώ ο Πλεύρης προσπαθούσε απεγνωσμένα να εξηγήσει ότι πράγματι υπήρχε βουλευτής του ΚΚΕ στην συνεδρία που αποχώρησε, ο Μπογιόπουλος κέρδιζε τις εντυπώσεις παρουσιάζοντας πρακτικά που δεν έδειχναν κανένα βουλευτή του ΚΚΕ παρών, προσθέτωντας ότι κανένας βουλευτής δεν ήταν παρών και στις υπόλοιπες συνεδριάσεις των επιτροπών της ημέρας, λόγω δήθεν "κομματικών υποχρεώσεων".

Όπως αποκαλύπτεται από τα πρακτικά της συνεδρίας που ξεκίνησε στις 17:20, παρών ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης, ο οποίος φρόντισε να αποχωρήσει χωρίς να πάρει τον λόγο. Τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι πολλά:
  1. Γιατί η πρώτη εξήγηση της απουσίας του ΚΚΕ ήταν ο φόρτος της κοινοβουλετικής εργασίας, δικαιολογία που κατέρρευσε αναγκάζωντας το κόμμα να επιστρατεύσει τον κ. Μπογιόπουλο για να αλλάξει το παραμύθι και να το μετατρέψει σε απουσία όλων σε "κομματικές υποχρεώσεις";
  2. Ποιος παραχάραξε τα πρακτικά της επιτροπής της βουλής με αποτέλεσμα να γράφουν ότι δεν υπήρχε εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ενώ στα πρακτικά που είχαν μοιραστεί στα μέλη της επιτροπής (33 διαφορετικούς βουλευτές!) ο κ. Τζέκης παρουσιάζεται στην αρχή παρών και μετά εξαφανισμένος;
  3. Τι είδους "κομματικές υποχρεώσεις" κράτησαν όλους τους βουλευτές του ΚΚΕ εκτός των συνεδριάσεων των επιτροπών σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Μπογιόπουλου, ενώ η πρώτη συνεδρίαση ξεκινούσε 9:30 και η τελευταία 18:00;
  4. Αφού απουσίαζαν λόγω κομματικών υποχρεώσεων πως παρουσιάζεται παρών ο κ. Τζέκης στα πρακτικά που δόθηκαν στους βουλευτές και πως παρουσιάζονται βουλευτές του ΚΚΕ να μιλούν στα πρακτικά της βουλής, την ίδια περίπου ώρα μάλιστα που γινόταν και η επίμαχη συνεδρίαση;
Και ένα δεύτερο θέμα, επειδή κατά την προσωπική μου γνώμη το τρωκτικό (το οποίο κατά τα άλλα συμπαθώ πολύ) έκανε φάουλ στην αναφορά στον Εμφιετζόγλου, στην προσπάθεια του να δείξει ότι όλα τα κόμματα είναι τα ίδια και ο ΛΑΟΣ δεν μπορεί να κρίνει το ΚΚΕ. Είναι γνωστό ότι ο Εμφιετζόγλου είχε στηρίξει ανοιχτά τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό το 2007. Είναι αυτό καταδικαστέο; Έχουν οι επιχειρηματίες λιγότερο δικαίωμα από εμάς να εκφράζουν τις απόψεις τους; Είναι και πιθανό να έχει βοηθήσει και οικονομικά το κόμμα, είναι αυτό καταδικαστέο; Δηλαδή έχω εγώ δικαίωμα να δίνω οικονομική βοήθεια από το υστέρημα μου και το απαγορεύουμε από αυτούς που έχουν την οικονομική άνεση;

Καλό είναι να βλέπουμε τα πράγματα λογικά. Όταν μιλάμε για την διαφθορά και τις σχέσεις επιχειρηματιών με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μιλάμε για αυτούς που στηρίζουν τα κόμματα που κυβερνούν αυτή την χώρα και τους επιχειρηματίες που αμοίβονται πλουσιοπάροχα για την οικονομική στήριξη που τους παρέχουν. Όταν αναφερόμαστε στο ΚΚΕ απ' την άλλη, δεν μιλάμε για επιχειρηματίες που το στηρίζουν επειδή πραγματικά το ΚΚΕ είναι ένα κόμμα που στηρίζεται από τα φτωχότερα στρώματα του λαού. Μιλάμε όμως για τον άμεσο έλεγχο επιχειρήσεων (και όχι επιχειρηματιών) από το κόμμα, μεγάλων επιχειρήσεων όπως τον Γερμανό που εκμεταλεύεται οικονομικά το ΚΚΕ ενώ αυτό δεν συνάδει με την πολιτική φιλοσοφία του κόμματος και ενώ οι ψηφοφόροι του ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας. Και όταν μιλάμε για το κεφαλαιοκρατικό ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν το κάνουμε για να παρουσιάσουμε φαινόμενα διαφθοράς όπως στην περίπτωση του δικομματισμού. Το κάνουμε απλώς για να δείξουμε ότι ενώ λεκτικά το κόμμα στηρίζει την γενιά των 700 ευρώ, ουσιαστικά στηρίζεται από το κεφάλαιο, παίρνει το μεγαλύτερο μέρος των ποσοστών του από τις πλουσιότερες συνοικίες της Αθήνας και από τους επιχειρηματίες ενώ αγγίζει την αφάνεια στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Το παράδειγμα του ΛΑΟΣ δεν είναι το ίδιο με κανέναν από τους παραπάνω. Το κόμμα δεν έχει την ικανότητα να βοηθήσει τους επιχειρηματίες που τυχόν το βοηθάνε, ούτε ιδεολογικά απορρίπτει την ιδιωτική πρωτοβουλία όπως το ΚΚΕ. Και η βάση του, αποδεδειγμένα από όλες τις δημοσκοπήσεις, όλα τα exit polls και όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, είναι οι φτωχότεροι δήμοι, οι συνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι.

Το ότι χρησιμοποιείται το όνομα του Εμφιετζόγλου για να αμαυρώσει το κόμμα δε είναι άδικο, κυρίως για τον συγκεκριμένο επιχειρηματία. Ο Εμφιετζόγλου ασχολείται με τα δίκαια των Ελλήνων της Δυτικής Θράκης πολύ πριν τα θυμηθεί ο κ. Καρατζαφέρης. Έχει σταθεί κοντά στους Έλληνες της Θράκης σε δύσκολες στιγμές και έχει δώσει περισσότερη βοήθεια στις μειονοτικές ομάδες τις Δ. Θράκης, στους Τσιγγάνους και στους Πομάκους, απ' ότι έχει δώσει όλο το ελληνικό κράτος. Το ότι επέλεξε να στηρίξει τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό το 2007 (ενώ το 2004 δεν είχε κάνει το ίδιο) ένας τέτοιος άνθρωπος είναι τιμή για το κόμμα. Να χρησιμοποιείται η οικονομική άνεση αυτού του ανθρώπου για να πληγεί ο ίδιος (και ο ΛΑΟΣ αλλά αυτό είναι δευτερεύων) είναι εξαιρετικά μικροπρεπές.

Αντικατοχικές 2008

  • Η ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ
Έχοντας υπ΄ όψιν τις ιστορικές παραμέτρους του Κυπριακού και το γεγονός ότι τουλάχιστον από το 1958 σταθερός και αμετακίνητος στόχος της Τουρκίας είναι η διχοτόμηση του νησιού, αρνούμαστε να γίνουμε συνεργοί στα σχέδια τους αποδεχόμενοι τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Η εισβολή του 1974, ο εποικισμός, η δημιουργία των 34 πλέον χρόνων τετελεσμένων και η διαχρονικά αδιάλλακτη-υπεροπτική στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό, καταδεικνύουν με προφανέστατο τρόπο τις πραγματικές επιδιώξεις της Τουρκίας στο νησί.

Για να αποδειχθεί η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία λειτουργική λύση, χρειάζεται καλή πίστη, διάθεση συμβιβασμού, διαλλακτικότητα και πνεύμα συνεργασίας. Χαρακτηριστικά που ουδέποτε υπήρξαν ίδιον την Τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό.

Τι μας κάνει να πιστεύουμε, ότι εν μιά νυκτί η Τουρκία θα κάνει στροφή 180 μοιρών και θα αποδεκτεί κάτι λιγότερο από την πάγια απαίτησή της;
  • Η ΔΙΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
Ο εθνικός ξεπεσμός και η συνεχής διολίσθηση θέσεων στο Κυπριακό έχει γίνει χαρακτηριστικό της κυπριακής πολιτικής ζωής. Η πολιτική μυωπία των εκάστοτε κυβερνώντων, η ηττοπάθεια και η ανυπαρξία μακροχρόνιου πολιτικού σχεδιασμού δημιούργησαν την απελπιστική αυτή κατάσταση στο Κυπριακό.

Οι συνομιλίες μεταξύ του νόμιμου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ‘Προέδρου’ του ψευδοκράτους έχουν εκτρέψει το ζήτημα από την πραγματική του βάση που είναι η τουρκική εισβολή και η παράνομη κατοχή, σε διακοινοτικό.

Αποτέλεσμα, η αδυναμία (ενίοτε και ανικανότητα) εκμετάλλευσης καταδικαστικών αποφάσεων του ΕΔΑΔ κατά της Τουρκίας, αποφάσεις που κατονομάζουν την Τουρκία ως υπεύθυνη για τις παραβάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Μια Τουρκία η οποία αθωώνεται με δική μας συνέργια, μέσω των συνομιλιών των ‘κοινοταρχών’ των δύο κοινοτήτων.

Η αδυναμία αντίκρουσης της Τουρκικής προπαγάνδας και μετέπειτα προβολή των θέσεών μας στη διεθνή πολιτική σκηνή είναι το τελευταίο κομμάτι που συμπληρώνει την εικόνα της πολιτικής μας ανυπαρξίας. Η τουρκική προπαγάνδα οργιάζει διαδίδοντας μύθους περί απομονώσεως των τουρκοκυπρίων και αδιάλλακτους Έλληνες, τη στιγμή που η Κυπριακή πολιτική ηγεσία αδυνατεί να συντονιστεί σε έναν κοινό διεκδικητικό αγώνα για τα συμφέροντα της πατρίδας μας.
  • ΚΑΙ Η ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τελευταίος και σημαντικότερος παράγοντας της τραγικής κατάστασης στο νησί είναι ο ανησυχητικός εφησυχασμός και ο εθελούσιος αυτοεγκλωβισμός των Κυπρίων στη δύνη της συλλογικής αποχαύνωσης.

Απομακρυσμένοι από τις Ελληνικές μας ρίζες και τις Ορθόδοξες μας παραδόσεις, έχουμε χάσει τον προσανατολισμό μας. Πώς να παλέψεις να σώσεις την πατρίδα σου όταν δε ξέρεις από πού έρχεσαι και πού πηγαίνεις.

Αν εμείς οι ίδιοι δεν αφυπνισθούμε και δεν δείξουμε ότι η διεκδικήσεις μας φθάνουν πέραν του ατιμωτικού συμβιβασμού της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ποιος θα έρθει να μας σώσει;

Ας μην κατηγορούμε Αμερικάνους, Βρετανούς και Τούρκους ότι μας επιβάλλουν τα ανόσια σχέδιά τους, τη στιγμή που η Κυπριακή κοινωνία βρίσκεται στο λήθαργο της εκούσιας αμνησίας, δε διεκδικεί με κανένα τρόπο τα δίκαιά της και έχει ξεχάσει το διαχρονικό αντικατοχικό μήνυμα ‘Δεν Ξεχνώ’.
  • ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ
Ως νέοι αυτού του νησιού αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της καταστάσεως και προσπαθούμε να ανακόψουμε την εθνική κατρακύλα στην οποία μας οδήγησαν λάθη, παραλείψεις, ολιγωρίες και μικροπολιτικά συμφέροντα διαδοχικών κυβερνήσεων.

Αρνούμαστε να γίνουμε συνεργοί στο έγκλημα και βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή άμυνας της Κύπρου αγωνιζόμενοι για μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ δίκαιη, βιώσιμη και εθνικά ορθή λύση του Κυπριακού
Αντιδρούμε και απορρίπτουμε την πολυδιαφημιζόμενη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, γιατί καταπατεί κάθε έννοια δικαίου και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εθνική και φυσική εξόντωση του Ελληνισμού της Κύπρου.

Ο αγώνας μας είναι πολύπλευρος, διαρκής και ανένδοτος. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει μια γενιά που δεν έζησε απαγχονισμούς, κέρφιου, βομβαρδισμούς, εκτελέσεις και ξεριζωμό. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στους ιερούς νεκρούς μας.

ΟΣΟΙ ΤΟ ΧΑΛΚΕΟΝ ΧΕΡΙ ΒΑΡΥ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ, ΖΥΓΟΝ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΑΣ ΕΧΩΣΙ.
ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗΝ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΝ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ

Γι αυτό, όλοι παρόντες στη μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ, ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ, ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΜΕ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 18:ΟΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.

Στις 20:ΟΟ ΣΤΟ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΄΄ΛΗΔΡΑ ΠΑΛΛΑΣ΄΄ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ

-ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΡΑΣΙΣ Κ.Ε.Σ.
-ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΚΑΛΕΤΣΗΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΚΥΠΡΙΟΛΟΓΟΣ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ, ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ Μ/του ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΨΕΙ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΦΟΒΙΑ

www.apoellas.com

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

Οι 44 οργανώσεις και η Ν.Ε.Ε

Έχω αναφερθεί και στο παρελθόν στους γραφικούς τύπους της Νεολαίας Ενάντια στον Εθνικισμό (Ν.Ε.Ε) και στην προσπάθεια τους να αποτρέψουν την κατασκήνωση πολιτικών οργανώσεων, που με αυτή την ενέργεια θέλουν να καταδικάσουν την συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, μόνο και μόνο επειδή έχουν διαφορετικά πολιτικά πιστεύω.

Διαβάζοντας το πρόσφατο άρθρο στο αντίΠαρακμή έκανα την βόλτα μου μετά από αρκετό καιρό και στα ιστολόγια τους, όπου και έμαθα ότι:
44 πολιτικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις, καθώς και βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι, συνδικαλιστές και συνδικάτα σε Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα τάσσονται ενάντια στην φασιστική κατασκήνωσή και έχουν στείλει ψηφίσματα στα οποία καλούν την κυπριακή κυβέρνηση να πάρει θέση και να απαγορεύσει την κατασκήνωση αυτή.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, ελληνικές αντιρατσιστικές οργανώσεις (όπως το Δίκτυο για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, Νεολαία Ενάντια στον Ρατσισμό στην Ευρώπη (YRE), συντονιστικό μεταναστών) και πολιτικές οργανώσεις (όπως ΣΥΡΙΖΑ) οι αντιπρόεδροι των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικών Κέντρων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονικής, από Ελλάδα. Από Γερμανία μέλη της εθνικής βουλής, στελέχη συνδικάτων και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς επίσης και από Ιταλία αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές συλλογικότητες και κόμματα όπως το PRC (Κομμουνιστική Επανίδρυση).

Με λύπη μας παρατηρούμε ότι παρόλη την κοινή διακήρυξη των κομματικών νεολαίων και των άλλων φορέων που συνυπογράψαμε, καθώς και μετά τη συλλογή χιλιάδων υπογραφών, (μόνο από τη ΝΕΕ, 1500 υπογραφές) και από τον κόσμο εδώ στην Κύπρο, ακόμα καμία επίσημη δήλωση δεν έχει γίνει εκ μέρους της κυβέρνησης για το θέμα αυτό.
Όποιος γνωρίζει πως λειτουργούν αυτού του τύπου οι οργανώσεις βέβαια ξέρει ότι στην ουσία πρόκειται για μια χούφτα κινημάτων με ελάχιστα μέλη της Άκρας Αριστεράς, οι οποίες παρουσιάζονται με πολλά ονόματα. Γι' αυτούς που δεν ξέρουν, ας δούμε ποιες είναι οι "44 πολιτικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις" που αναφέρονται:
  • Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ
Μία από τις 7-8 οργανώσεις ανά τον κόσμο που συνιστούν το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ. Στην ουσία δεν είναι οργάνωση αφού η λειτουργία της στην Ελλάδα είναι η συνάντηση μελών άλλων οργανώσεων της Άκρας Αριστεράς και η κοινές αποφάσεις και δράσεις σε θέματα κυρίως ενάντια στον πόλεμο και υπέρ της μετανάστευσης.
  • Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών
Οργάνωση που δημιουργήθηκε για να προστίθεται ακόμα ένα όνομα σε τέτοιου είδους υπογραφές, στην ουσία είναι ίδια με την επόμενη της οποίας είναι δημιούργημα.
  • Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
Φιλικά προσκείμενη στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, όπως και οι περισσότερες οργανώσεις του χώρου τα μέλη του Δικτύου είναι μέλη άλλων πολιτικών οργανώσεων της Άκρας Αριστεράς.
  • Συντονιστικό Αντιρατσιστικών Οργανώσεων και Κοινοτήτων Μεταναστών
Ότι λέει το όνομα, δεν είναι οργάνωση αλλά συντονιστικό των οργανώσεων οι οποίες επίσης εμφανίζονται στις υπογραφές κατά του κάμπινγκ (είπαμε, να φαίνονται πολλοί κι ας είναι μία χούφτα ανύπαρκτων).
  • Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών
Επίσης δεν είναι οργάνωση αλλά μία ομάδα μελών των άλλων οργανώσεων οι οποίοι προσφέρουν δωρεάν μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών σε μετανάστες.
  • Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό»
Καινούρια κίνηση με λιγότερο από ένα χρόνο ζωής, τα μέλη της ανήκουν σε άλλες οργανώσεις της Άκρας Αριστεράς.
  • Διεθνιστική Εργατική Αριστερά
Συνιστώσα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α
  • Δ.Σ. ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΧΡΗΣΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΑΥΤΟΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ
Με απλά λόγια, είναι σωματείο αυτών που είναι κλεισμένοι σε ψυχιατρείο ή τουλάχιστον παίρνουν ψυχολογική βοήθεια! Ένα από τα ονόματα που εμφανίζονται ως υπογράφοντες είναι το ίδιο με ένα από τα 21 ονόματα που έχουν δημοσιευθεί πρόσφατα, ως κατηγορούμενοι για παιδεραστία.
  • ΞΕΚΙΝΗΜΑ – Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση
Συνιστώσα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α
  • Εφημερίδα ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ
Ανήκει στους από πάνω που ανήκουν στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α
  • Νεολαία Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη / Y.R.E. – ελληνικό τμήμα
Πρόσκειται στο Ξεκίνημα που πρόσκειται στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α
  • ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ – καμπάνια για τα δικαιώματα της δεύτερης γενιάς μεταναστών
Καμπάνια της Y.R.E, που ανήκει στο Ξεκίνημα που πρόσκειται στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α που υπογράφει ως οργάνωση!!!
  • Green Attack – Μέτωπο για το Περιβάλλον
Το ίδιο με τα τέσσερα προηγούμενα, πρόσκειται στο Ξεκίνημα που πρόσκειται στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
  • ΜΑΤΣΕΤΑ – φοιτητική παράταξη Φιλοσοφική Σχολή Αθήνας (συμμετέχει στην ΑΡ.ΕΝ. (Αριστερή Ενότητα)
Πρόσκειται στο Ξεκίνημα που πρόσκειται στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α
  • φοιτητικό περιοδικό ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΧΗΣ
Περιοδικό που πρόσκειται στην Ματσέτα που πρόσκειται στο Ξεκίνημα που ανήκει στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α
  • ΡΩΓΜΗ, φοιτητική παράταξη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλία
Αδερφή οργάνωση της Ματσέτα, πρόσκειται στο Ξεκίνημα που πρόσκειται στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α
  • ΣΥΡΙΖΑ, γραμματεία Μαγνησίας
Τ.Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α
  • ΑΚΟΑ (συμμετέχει στο ΣΥΡΙΖΑ)
Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά, συνιστώσα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α
  • ΟΚΔΕ/Σπάρτακος
Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας - Σπάρτακος, συνιστώσα της Ενότητας της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς (ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α)
  • Πολιτική οργάνωση "Κόκκινο"
Συνιστώσα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Αυτές είναι οι "αντιρατσιστικές και πολιτικές" οργανώσεις της Ελλάδας που συνυπογράφουν το αίτημα της Ν.Ε.Ε για απαγόρευση της κατασκήνωσης. Παρά τους τίτλους "συλλογικότητα", "οργάνωση", "κίνημα" κτλ που χρησιμοποιούν για να φαίνονται πολλοί, πρόκειται για ένα μέρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ένα μέρος της ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α (0.15% στις πρόσφατες εκλογές). Κανέναν άλλον!

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

Κόκκινο τηλέφωνο

Το 1963, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την κρίση στην Κούβα που παραλίγο να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο, ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση συμφώνησαν στην δημιουργία μίας γραμμής άμεσης επικοινωνίας που αργότερα θα γινόταν γνωστή ως "το κόκκινο τηλέφωνο". Ο λόγος ήταν η αδυναμία επικοινωνίας που είχε παρουσιαστεί κατά την κρίση. Τα μηνύματα που χρειάζονταν μέχρι και 12 ώρες να αποκρυπτογραφηθούν, οι "διαμεσολαβητές" που δεν ήξερε κανείς αν μιλούν εκ μέρους των ηγετών των μεγάλων δυνάμεων, οι αναφορές απ' τα μέσα ενημέρωσης που έπρεπε να διασταυρωθούν, όλα συνέτειναν στην συνέχιση της κρίσης. Μέχρι να καταφέρει η μία πλευρά να διαβάσει τα μηνύματα της άλλης, η άλλη είχε ήδη αλλάξει τις θέσεις της.

Για να αποσοβηθούν τέτοια περιστατικά στο μέλλον μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων λοιπόν, δημιουργήθηκε γραμμή άμεσης επικοινωνίας, τηλεγράφος το 1963, με εγκατάσταση και τηλεφώνου τελικά το 1971, το κόκκινο τηλέφωνο.

Μισό αιώνα μετά, ως άλλος Khrushchev, ο κ. Χριστόφιας απεργάζεται την δημιουργία κόκκινου τηλεφώνου. Ως άλλος Khrushchev αλλά με τις εμφανείς διαφορές. Γιατί τότε το τηλέφωνο συνέδεε τους δύο ηγέτες των υπερδυνάμεων, του κόσμου. Σήμερα θα συνδέει τον Χριστόφια με τον -εγκάθετο του Αττίλα- ηγέτη ενός μη αναγνωρισμένου κράτους το οποίο με την πολιτική μας αναγνωρίζουμε. Τότε το "κόκκινο τηλέφωνο" έλυνε το πρόβλημα της ανύπαρκτης επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Σήμερα απλώς είναι ένα δείγμα της δουλοπρέπειας της πλευράς μας απέναντι σε Τουρκία, Αγγλία και Η.Π.Α, ένα απ' τα πολλά που έχουμε δει από τον Φεβρουάριο. Γιατί ουσιαστικός λόγος προφανώς και δεν υπάρχει. Δύο μέρες μετά την εκλογή του κ. Χριστόφια, πετώντας στα σκουπίδια την πολιτική δεκαετιών, τηλεφώνησε στον Ταλάτ για να κανονίσει συνάντηση και να δείξει την πλήρη αλλαγή της διαπραγματευτικής μας γραμμής. Οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορεί να εκφράσει την δουλικότητα του μέσω του τηλεφώνου ήδη.

Προς τι το κόκκινο τηλέφωνο λοιπόν; Δύο τεινά μπορεί να συμβαίνουν, είτε ο πρόεδρος μας βαριέται να πατάει τα κουμπιά του τηλεφώνου πια είτε είναι απλώς μία κίνηση εντυπωσιασμού, σαφώς επιτυχημένη όπως και όλες οι προηγούμενες αφού η υποχωρητικότητα μας έχει πράγματι εντυπωσιάσει τους πάντες, από τον Μπους και τον Γκόρντον μέχρι τον Ταλάτ και τον Ερντογάν.

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Σοβαρά κι ασόβαρα

  • ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
Που εδώ και χρόνια ανάλογα με το τι λέει ο Αρχιεπίσκοπος βγάζεις και απόφαση για το αν πρέπει να μιλάει η εκκλησία ή όχι. Ξαφνικά θυμήθηκες χτες ότι δεν πρέπει να ασχολείται με την πολιτική αλλά μόλις το Φεβρουάριο φώναζες για το δικαίωμα της να το κάνει, όταν υποστήριζε τον δικό σου στον β' γύρο των εκλογών (ενώ ένα μήνα προηγουμένως ήσουν πάλι της γνώμης ότι δεν πρέπει να έχει άποψη επειδή δεν σε υποστήριζε στον α' γύρο). Καραγκιόζη!
  • ΣΟΒΑΡΕΨΟΥ ΛΙΓΟ ΠΡΟΕΔΡΕ (το "άντε γαμήσου" σου ταιριάζει και εσένα άλλα έχουν αρχίσει να φαίνονται τα σημάδια του σοσιαλιστικού παραδείσου, έχουν ακουστεί τουλάχιστον δύο καταγγελίες και για παρακολουθήσεις διαδικτυακών χώρων οπότε καλό είναι να προσέχουμε)
Τον αριστερισμό σου να τον δείξεις στην Παιδεία, που ένα μήνα μετά την εκλογή σου σπρώχνεις νομοσχέδιο για την είσοδο στο κρατικό Πανεπιστήμιο Κύπρου με GC, με αποτέλεσμα οι απόφοιτοι της κρατικής εκπαίδευσης να χρειάζεται να αριστεύσουν στις περίπλοκες εξετάσεις για να μπουν στο κρατικό πανεπιστήμιο, και οι κεφαλαιοκράτες απόφοιτοι των ιδιωτικών σχολείων να χρειάζονται... γνώση των Αγγλικών!

Στην Παιδεία πρόεδρε οι σοσιαλιστικές πολιτικές, όχι στην Οικονομία. Δεν λέω, ωραία ακούγεται να βγαίνουν οι υπουργοί σου και να λένε "γιατί να κάνει κάποιος μία επιχείρηση, να βγάζει 300 εκατομμύρια και να παίρνει το κράτος 30 εκατομμύρια, θα ήταν πιο δίκαιο να παίρνει το κράτος τα 300 εκατομμύρια και ο επιχειρηματίας τα 30". Δοκιμάστηκαν όμως αυτές οι πρακτικές πρόεδρε, και κατέρρευσαν (με εξαίρεση 2-3 χώρες της Λατινικής Αμερικής). Επειδή όταν ζητάς από τον επιχειρηματία να δουλεύει για την ψυχή της μάνας του, αυτός θα πάρει την επιχείρηση του και θα πάει σε μία χώρα που έχει ακόμα Δημοκρατία και ελεύθερη αγορά να δώσει εκεί τα 30 εκατομμύρια του, ενώ εσύ θα μείνεις μαλάκας να αναρωτιέσαι που θα βολέψεις τους άλλους μαλάκες που σε ψηφίσαν και δεν βρίσκουν δουλειά επειδή δεν έχουν μείνει επιχειρήσεις για να τους προσλάβουν!
  • ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΣΟΥ ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΚΑΙ ΟΜΗΡΟΥ
Εσείς, με τα μισόλογα σας, επιτρέπεται στο δίδυμο ΔΗ.ΣΥ - ΑΚΕΛ να κλείνει καταστροφικά το Κυπριακό. Είναι ξεκάθαρο ότι ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση, είστε τελείως ανίκανοι να επηρεάσετε τις εξελίξεις και να σταματήσετε τον κατήφορο. Πέντε μήνες ήταν αρκετοί, κάντε επιτέλους αντιπολίτευση, προετοιμάστε τον λαό γι' αυτό που ξέρετε πως έρχεται πριν να είναι πολύ αργά. Θα τρέχετε να μαζεύεται τα ασυμμάζευτα όταν ο Χριστόφιας μας φέρει στο χείλος του γκρεμού.

-

Τον Συλλούρη δεν θα τον βρίσω, ότι μπορεί κάνει ο άνθρωπος, είναι τουλάχιστον η μόνη αντιπολιτευτική φωνή πέντε μήνες τώρα. Μετά από 12 χρόνια αγώνα των Νέων Οριζόντων και του Ευρωπαϊκού Κόμματος έχει διαφανεί όμως ότι ο χώρος χρειάζεται νέα δυναμική. Με όλο τον σεβασμό που πραγματικά έχω στο Ευρω.Κο, ο αγώνας χρειάζεται ριζοσπαστικοποίηση (ή τουλάχιστον ακόμα ένα σοβαρό κίνημα, πιο ριζοσπαστικό) και οι συνθήκες έχουν πια ωριμάσει, μετά από 34 χρόνια! Η πολιτική των ευρωλιγούρηδων και του μυξοκλάματος για "Ευρωπαϊκή λύση" δεν προσφέρει όσα χρειάζονται.

Η επιλογή του πατριωτικού κινήματος να μείνει στην σκιά των εξελίξεων μετά από την τουρκική εισβολή ήταν μεν εν μέρει αναγκαστική λόγω του αρνητικού κλίματος που είχε διαμορφωθεί από το ΑΚΕΛ και τους τότε κυβερνώντες, αλλά και εν μέρει συνειδητή, θεωρώντας ότι η πολιτική ύπαρξη του χώρου πιθανόν να έβλαπτε τις αξιώσεις μας στο Κυπριακό. Τρεις δεκαετίες μετά, τα κατεστημένα κόμματα κατέστρεψαν μόνα τους τις αξιώσεις της πλευράς μας, και εμείς μείναμε για τόσο καιρό στη σκιά άλλων κομμάτων που αποδυναμωθήκαμε ριζικά, και απορροφηθήκαμε από κόμματα και πολιτικές που κάποτε δεν μας εξέφραζαν. Η επιλογή ήταν ίσως σωστή με τα δεδομένα των προηγούμενων εποχών, αλλά η επιλογή κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Και το αποτέλεσμα είναι ένας σχεδόν ανύπαρκτος χώρος, σε μία ΑΚΕΛοκρατούμενη Κύπρο, με έναν λαό που, βυθισμένος στον καταναλωτισμό, δεν φαίνεται ικανός να αποσοβήσει την καταστροφή.

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Οι αναρχικοί των Super markets

Οι έφοδοι στα σούπερ μάρκετ

Πέρα από την κριτική που κάνει ο Θύμιος μέσω του Ρεσάλτο λόγω ιδεολογικοπολιτικών διαφορών, υπάρχουν και ουσιαστικές συνέπειες. Τα Super market δεν δουλεύουν για την ψυχή της μάνας τους, όσο πληθαίνουν τέτοια φαινόμενα τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε στο να μεταφερθούν οι οικονομικές τους απώλειες στον καταναλωτή μέσω νέων αυξήσεων. Και ενώ οι πιο πολλοί δεν έχουμε επωφεληθεί από το μοίρασμα των κλεμμένων ειδών από τα Super markets επειδή δεν έχει τύχει να βρεθούμε εκεί που τα μοιράζανε, όλοι θα υποστούμε τις συνέπειες των αυξήσεων.

Οι αναρχικοί κάνουν την δουλειά τους και την κάνουν πολύ καλά. Το λιγότερο που μπορούν να κερδίσουν είναι την ανέχεια (και ίσως την συμπάθεια) τμήματος της κοινής γνώμης, παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως σύγχρονους Ρομπέν των δασών. Και όσο αυξάνονται οι τιμές των προϊόντων και η δυσαρέσκια του λαού, φτάνουν πιο κοντά στον τελικό σκοπό τους, στην πλήρη κατάρρευση του συστήματος.

Όσο ο λαός, αφελώς ανέχεται τις πράξεις τους, τόσο θα χειροτερεύουν τα πράγματα για όλους μας.

κ.Αλαβάνε καλώς ήρθατε στην δημοκρατία σας!


"Ενώ οι αναρχοβανδαλοι λεηλατουν καθημερινα, πυρπολουν καταστηματα τραπεζες, βιβλιοπωλεια της ελευθερης αδογματιστης σκεψεως το ένα μετα το άλλο.Επιτιθενται κατά διμοιριες εναντιον μεμονωμενων αστυνομικων, ‘’γενναιοι και αφοβοι’’ πισω απο τις μασκες τους όταν δεν υπαρχει κανεις να τους αντιμετωπιση. Ενω ολοι αυτοι, εχουν γεμισει την Αθηνα με « ειρηνικα» συνθηματα για την πληρη κατακρημνισι και των ερειπειων που εχουν μεινει.

Ενώ η πρωθιερεια του Βατικανου εν Περισσω εντος του ‘’ιερου’’ της Δημοκρατουριας μας (του κυνοβουλιου) δηλωνει ότι καλει τον Λαο σε ‘’συνειδητη απειθαρχια για την μη εφαρμογη των νομων’’, χωρις ουδεις , ναι ΟΥΔΕΙς να ψελισση τι!!!!

Συνεβει το Ανεπαναληπτο.Το μοναδικο.Το Φαινομενο. Όχι δεν ηλθαν εξωγηιινοι ουτε τα ουφο.

Αιφνης Η Δημοκρατουρια μας εκινδυνευεσε και μαζι της ετριξαν και οι Θε-(σ)-μοι μας επειδη στα Χανια, καθαρα για λογους στενων τοποικιστικων συμφεροντων όπως παραδεχονται ολοι, ανετιναχθησαν συρριζα τα γραφεια του ΣΥΝ.

Εντρομος και βαρυγδουπος ο καθηγητης υπουργος ( ο Βισμαρκ ειχε πη ότι φτανουν δυο για να καταστραφει μια χωρα, φαντασθειτε εμεΙς που εχουμε ολο αυτό αξιοπρεπες με προσωπικοτητα, κοντα κοτσιδακια και μακριες αλογο-ουριτσες καθηγητο-λοι της ΠΟΣΔΕΠ ) εδηλωσε τοσο αφοβος προ του γελοιου της ολης καταστασεως ότι οι ‘’εγκληματιες που ανατιναξαν τα γραφεια του ΣΥΝ στα Χανια, επιτιθενται κατά των Θεσμων και της Δημοκρατιας’’.

Ο ενεργητικος πολιτης Αλαβανος , ακτιβιστης όταν προκειται για επιθεσεις κατά αστυνομικων τμηματων, ή οταν οι αλητες του αποκλειουν την συγκλητο των καθηγητων μεχρι ουροπληξιας , ή όταν καινε σημαιες , ή όταν συλαμβανονται με μολοτοφ στα σακιδια των να κλεβουν τραπεζες, εδηλωσε ότι η ανατιναξι των γραφειων του ΣΥΝ εν Χανιοις είναι «Θρασύδειλη και ακραία επικίνδυνη ενέργεια»

Βεβαιως είναι Θρασυδειλη και επικινδυνη ενεργεια.Οπως Θρασυδειλος και επικινδυνος είναι ο Αλαβανος και ο κάθε Αλαβανος που τοσα χρονια τωρα τα καλοπαιδα του δεν αφηνουν ευκαιρια να μην δειξουν τις εμπρηστικες δεινοτητες τους.

Οσο για την Δημοκρατουρια μας αυτή ουσιαστικως εχει παψει να υπαρχει , από τοτε που οι Νομοι δεν εφαρμοζονται, και ‘’βασιλευει’’ ο οχλος και ο λαικισμος. Από τοτε που μια ψοφοδεης δυναστεια κληρονομει το μαγαζακι της, στα ανεπαγγελτα κακομαθημενα και καλοθρεμμενα παιδακια της, ανηψακια της εγγονακια της, ξαδελφακια της και ό,τι άλλο..

Από τοτε που η παραπληροφορησι από τα αριστεροστροφα και μαρξιστοκρατουμενα ΜΕΜ είναι η μεταπτυχιακη απαιδεια των Νεοελληνων.

Από τοτε που μια ψοφοδεης πολιτεια προτιμα να καταστραφη η Δημοκρατια και η Ελευθερια μας, αρκεi να μην κατηγορηθει για αυταρχισμο ή ελλειψι Δημοκρατίας, από αυτούς που την αρνούνται ολοκληρωτικά.

Κε Αλαβανε Περαστικα. Καλως ηλθατε στην Δημοκρατια σας.Κατ’ εικονα και ομοιωσι σας. Να την χαιρεσθε όπως την χαιρομεθα τοσα χρονια και εμεις. Προτεινουμε να επισκεφθητε τον Προεδρο της Δημοκρατιας και να διαμαρτυρηθειτε".

ΙΑΣΩΝ

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

Παύλος Ξιούτας (1908-1991)

Σε μία μεγαλειώδη εκδήλωση η Χαραυγή τίμησε χτες τον εκπαιδευτικό και ποιητή Παύλο Ξιούτα. Στην εκδήλωση μίλησε για τον Π. Ξιούτα και ο Δ. Χριστόφιας, τιμώντας το έργο αυτού που ονόμασε "προοδευτικο εκπαιδευτικό". Ο Παύλος Ξιούτας μεταξύ άλλων, ήταν ο πρόεδρος της ΚΕΠΟ, της Κυπριακής Ερασιτεχνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που δημιουργήθηκε το 1948 για να διοργανώσει το πρωτάθλημα των ποδοσφαιρικών ομάδων που πρόσκεινταν στο ΑΚΕΛ, αφού λόγω της άρνησης των εθνικοφρώνων ποδοσφαιριστών και σωματείων να αγωνιστούν μαζί τους, δεν γίνονταν δεκτοί στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου εκείνη την περίοδο. Με αυτό το βιογραφικό φαντάζει λογική η τίμηση του από το εκφραστικό όργανο του ΑΚΕΛ και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν είναι όμως!

Στην ποιητική συλλογή του, που εκδόθηκε και μοιράστηκε χτες με την Χαραυγή, ο Π. Ξιούτας εκφράζει την μεγάλη του αγάπη για την Ελλάδα. "Ήθελε να παλέψουμε εμείς οι δάσκαλοι -πρώτος εκείνος-, να φτιάξουμε ελεύθερους, υπεύθυνους, ασυμβίβαστους, ατόφιους Έλληνες" γράφει στον πρόλογο του βιβλίου η φιλόλογος Άννα Φαρμακά. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που το ΑΚΕΛ τιμά (ή προσπαθεί να καπηλευθεί) κάποιον που έχει πραγματική αγάπη για την Ελλάδα. Δεν είναι καν η πρώτη φορά που το ΑΚΕΛ και το εκφραστικό του όργανο τιμούν άτομα που έχουν επιτεθεί μέσα από το έργο τους στην Σοβιετική Ένωση και έχουν εκφραστεί θετικά για την ΕΟΚΑ, υπάρχουν τέτοιες μεμονωμένες περιπτώσεις. Είναι όμως η πρώτη φορά που το ΑΚΕΛ τιμά τιμητή του Γρίβα! Μέσα από το ποίημα "Κύπρος 1878-1960" ο Π. Ξιούτας δεν αναφέρεται απλώς με διθυραμβικά λόγια στον Στρατηγό Γρίβα "Διγενή", αλλά εξαπολύει και επίθεση σε όσους απαξίωσαν τον λυτρωτή της Κύπρου, δηλαδή στο ίδιο το ΑΚΕΛ.

Κύπρος 1878-1960

Χρυσόφτερες ελπίδες
ανερρίπισεν ο χρυσοστόλιστος Άγγλος
κι η άγνοια της ιστορίας,
στη γη των θελξιφρόνων ερωτων.
Οι παλμοί της καρδιάς μας
ακούστηκαν δειλά
και θέρμαναν τα στήθη μας
σαν αλλάζαμε αφέντη σκληρό
με προστάτη ομόπιστο.
Δεν υποπτευόμαστε την απάτη,
γιατί νιώθαμε ζωηρό το κάψιμο
της προηγούμενης πείρας
και πειστεύαμε αφελώς
στην αρετή του δικαίου.
Πενήντα χρόνια επίπλαστης
ελευθερίας κενής
μάδησαν ένα φθινόπωρο
τα φτερά των ελπίδων μας
και ξεχείλισε το παράπονο
σε κραυγή που συγκλόνισε
το νησί μας ολόκληρο.
Τότες συγκρίναμε παλιούς
και νέους αφέντες
κι' είδαμε πως δε διαφέρουν.
Τότες μισήσαμε τη σκλαβιά
και καταλάβαμε πως τα λόγια
δεν κατακτούν την ελευθερία.
Ανασκαλέψαμε πιο επίμονα
την παράδοση της φυλής
κι' ανακαλύψαμε τα μαρμαρένα αλώνια.
Μέσα μας αναθρέψαμε το Διγενή
κι' ετοιμαστήκαμε για το χαροπάλεμα
από κείνο το φθινόπωρο του '31.
Τόνιωσε ο αφέντης
και σκληρός, μαζί με βαρύτερη σκλαβιά
έσπειρε τη διαφθορά.
Μα κι' ο προδότης και τα σίδερα
χαλύβδωσαν την ψυχή μας
και πλάτυναν το μίσος μας.
Το ράσο και πάλι ανέμισε τη σημαία μας
κι' ο Διγενής μας εσάλπισε
το Θούριο που περιμέναμε
"ίτε παίδες Ελλήνων".
Όταν οι ελπίδες αποδειχθούν μάταιες
δεν υπάρχει άλλη οδός
από την άκρα ανδρεία,
να σκοτώσης ή να σκοτωθής
για να πείσης.
Σκοτώσαμε και σκοτωθήκαμε
κι ο όγκος του αίματος
κι η δάφνη της δόξης
ας μην έστησαν το τρόπαιο
ανάλογο προς την αρετή της ΕΟΚΑ.
Ως γνήσιοι Έλληνες
πιστέψαμε μονάχα στον έπαινο
κι' η απάτη αχρήστεψε τη θυσία μας.
Σαν γραικύλοι βοηθήσαμε
να μειώσουμ' εκείνον,
που τέσσερα χρόνια
χάριζε, ανώνυμος, τίμιος,
τη δόξα και το θάμπος
σ' όλους εκτός στον εαυτό του.
Φανήκαμε μικρότεροι
απ' ότι μεγάλο
μας έδωσε η φλογισμένη
ψυχή του Διγενή.
Άρχοντες τώρα
κι εκείνον τον εχλευάσαμε
κι εξανεμίσαμε την δόξα
που εμαστόρεψε για μας.
Τον επικράναμε τόσο
που δεν στέργει πια
να μας γίνη καταφύγιο
νέων ελπίδων ή νέων αγώνων.
Η δόξα μας τώρα
είναι τυλιγμένη
στη βρωμιά του καθημερινού εντύπου,
και υμνείται από τον πληρωμένο κόλακα.
Έχασε την αγνότητα της,
μας τρώει όλους
το σαράκι της αμφιβολίας.