Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Χέρι - χέρι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις της Ουάσινγκτον!

Από το Παρόν

Ακύρωσαν ουσιαστικά το Σύνταγμα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ψηφίζοντας από κοινού στη Βουλή τις συμφωνίες που επιτρέπουν την έκδοση ελλήνων πολιτών στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν και όποτε αυτές το ζητήσουν, ακόμα κι αν έχουν αθωωθεί από τα ελληνικά δικαστήρια!

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, που συνήθως σε όλα διαφωνούν, απέδειξαν ότι είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος... Και πολλοί είπαν «τι Γιάννης, τι Γιαννάκης»! Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να συμμορφώνονται με τις εντολές των ΗΠΑ, που μας ξαναφέρνουν πίσω στην εποχή του Πιουριφόι, με εκείνο το αίσχος της ετεροδικίας, με αντάλλαγμα μια θολή και αόριστη υπόσχεση για κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για την επίσκεψη ελλήνων πολιτών στις Ηνωμένες Πολιτείες...

Πρόκειται για δύο τροπολογίες που ενσωματώνονται στις διμερείς συμφωνίες για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή και την αμοιβαία έκδοση εγκληματιών που υπογράφηκαν επί ΠΑΣΟΚ, το 2003, μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ και επικυρώθηκαν από την ελληνική Βουλή όταν αρμόδιος υπουργός ήταν ο Φίλιππος Πετσάλνικος! Στη συμφωνία αυτή ενσωματώθηκαν και αναπροσαρμόστηκαν οι προϋπάρχουσες συμβάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας για τα θέματα αυτά που είχαν υπογραφεί το 1999 και το 1931 αντίστοιχα.

Με τις τροπολογίες, που έμελλε να ψηφιστούν επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, ολοκληρώνεται το ζητούμενο από την πλευρά των ΗΠΑ, να επιτρέπεται δηλαδή η πραγματοποίηση διαβουλεύσεων ανάμεσα στα δύο κράτη στις περιπτώσεις που συνταγματικές αρχές ή αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις συνιστούν ενδεχομένως εμπόδιο για την έκδοση!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας δεν παρέλειψε μάλιστα να ευχαριστήσει το ΠΑΣΟΚ για τη στήριξη, τονίζοντας με αρκετή αοριστία και αφού είχε ολοκληρωθεί η συζήτηση για το επίμαχο θέμα, ότι ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της βίζας, λες κι αυτό είναι το μέγα πρόβλημά μας, για να ακυρώσουμε το Σύνταγμα! Δικαίως βέβαια αισθανόταν υποχρεωμένος για τη χείρα βοηθείας από το ΠΑΣΟΚ, στον βαθμό που ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βαγγέλης Βενιζέλος προσέτρεξε, σε ρόλο συνηγόρου, να στηρίξει το αμερικανικό πρόσταγμα, λέγοντας ότι οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν δεν είναι σημαντικές και ότι η διαβούλευση σε καμία περίπτωση δεν είναι δίαυλος κατάλυσης ή παραβίασης των συνταγματικών δικαιωμάτων. Οι διμερείς συμβάσεις μας με τις ΗΠΑ και οι συμβάσεις και τα πρωτόκολλα μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, όπως είπε, δεν μπορούν να αλλοιώσουν την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ιδίως το δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία που κατοχυρώνεται στο ελληνικό Σύνταγμα.

Ωραία τα λόγια, μόνο που στην πράξη η εμπειρία άλλα διδάσκει, κύριε καθηγητά. Δεν αποσαφήνισε πάντως γιατί ενώ υπάρχει η συμφωνία με την ΕΕ, απαίτησε η Ουάσινγκτον να υπάρξει και διμερής συμφωνία. Προφανώς για να μας έχει... χειροπόδαρα δεμένους, για το ενδεχόμενο να κάνει καμιά... στραβή η ΕΕ.

Κατηγορηματικά αντίθετα τοποθετήθηκαν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ, που καταψήφισαν τη συμφωνία.

Ο Αλέκος Αλαβάνος εξέφρασε τη λύπη του για τη σύμπτωση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ έθεσε και μια άλλη διάσταση του προβλήματος, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε είτε ύποπτους είτε αποδεδειγμένα ένοχους να τους παραδίδουμε στις ΗΠΑ, σε μια χώρα όπου ισχύει η θανατική ποινή. Και δεν υπάρχει καμία εγγύηση η οποία μπορεί να μας εξασφαλίσει».

Από την πλευρά του ΚΚΕ η Λιάνα Κανέλλη παρατήρησε ότι το Σύνταγμά μας καθίσταται Σύνταγμα μειωμένης κυριαρχίας και ουσιαστικά τίθεται υπό διαπραγμάτευση, ενώ ενδέχεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ κάποιος ο οποίος κατηγορείται για αδικήματα για τα οποία έχει αθωωθεί στην Ελλάδα. Για πρωτόκολλα μνημεία υποταγής έκανε λόγο και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, αναφέροντας: «Πώς αλλιώς μπορεί να ειπωθεί ότι μπορεί να αθωωθεί τελεσίδικα κατηγορούμενος στην Ελλάδα και εκεί να ξαναδικαστεί και να καταδικαστεί, ακόμα και στην ποινή του θανάτου;».

«Κάνουμε ό,τι λένε οι ΗΠΑ», παρατήρησε και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος. «Αν φθάσουμε στο σημείο να ζητάει ο Μεγάλος Αδερφός τον οποιονδήποτε, ενώ έχει αθωωθεί στην Ελλάδα, και να τον εκδίδει η Ελλάδα, τότε μιλάμε ειλικρινά για μια αντιδημοκρατική αντίληψη», πρόσθεσε.

Να σημειώσουμε ότι δεν... διακρίνουμε τι εννοεί ο... ποιητής (η τροπολογία) όταν για την έκδοση «μιλάει» για «σοβαρά εγκλήματα». Ποια είναι αυτά και γιατί, κύριοι της κυβέρνησης και κύριε Παπανδρέου, δεν συγκεκριμενοποιήθηκαν για να μην εκδίδουμε και τα... κλεφτρόνια, γιατί μπορεί η Αμερική να τα θεωρεί... τρομοκράτες...

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

7 τουρκικά κόλπα στο Αιγαίο

Από Τα Νέα

Επτά επικίνδυνες και ανησυχητικές στρατιωτικές τακτικές εφαρμόζει με επιμονή το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα σε Αιγαίο και Έβρο, με στόχο να ενισχύσει τις διεκδικήσεις της κατά της Ελλάδας και να επιβάλει την ατζέντα της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η καταγραφή των νέων αμιγώς στρατιωτικού χαρακτήρα προκλήσεων, που χαρακτηρίζονται από ένταση, έκταση και συστηματικότητα, έγινε από έμπειρους επιχειρησιακούς αξιωματικούς των Γενικών Επιτελείων στο πλαίσιο συνολικής ανάλυσης τόσο των δεδομένων της διπλής άσκησης Θαλασσόλυκος και Έφες που έγινε στο Αιγαίο πριν από μερικές εβδομάδες, όσο και σειράς άλλων πρόσφατων ενεργειών.

Οι 7 κινήσεις που προβληματίζουν το Ελληνικό Πεντάγωνο για το τι ενδεχομένως σκαρώνει η Τουρκία είναι:

1 Οι αυξανόμενες υπερπτήσεις ελληνικών νησιών- που πλέον γίνονται πάνω από τρία κατοικημένα νησιά- σε χαμηλό ύψος και πολλές φορές με σχηματισμούς κρούσης.

2 Η επιθετική αναγνώριση- αναχαίτιση ελληνικών μαχητικών στο κέντρο του Αιγαίου, με συχνότερο πλέον ρυθμό.

3 Ο προσανατολισμός των ασκήσεών τους - όπως οι τελευταίες Θαλασσόλυκος και Έφες- όχι πλέον σε διάταξη εικονικού αεροναυτικού αποκλεισμού κάποιου νησιού του Ανατολικού Αιγαίου όπως πρόσφατα, αλλά στη δημιουργία αντίστοιχου «τείχους» κατά μήκος του 25ου Μεσημβρινού ανατολικά του οποίου υποστηρίζουν με ανεδαφικούς ισχυρισμούς ότι πρέπει να έχουν τον έλεγχο στις πτήσεις και στην έρευνα και διάσωση.

4 Η υλοποίηση- πάλι στο πλαίσιο της τελευταίας άσκησης- ταχείας και προστατευόμενης αερομεταφοράς ενός πλήρως εξοπλισμένου τάγματος Ειδικών Δυνάμεων με 52 ελικόπτερα.

5 Η τάση να αντιδρούν όλο και συχνότερα τελευταία οι Τούρκοι πιλότοι κατά τη διαδικασία αναγνώρισης- αναχαίτισης και να επιδιώκουν εμπλοκή σε (εικονικές) αερομαχίες κατά τις οποίες και πολλές φορές φθάνουν στα άκρα.

6 Οι δύο «έφοδοι» μέχρι το Σούνιο και το Κάβο Ντόρο τουρκικών πολεμικών πλοίων εντός του 2009 που ενεργοποίησαν, λόγω της προκλητικότητας, την «κόκκινη γραμμή» επικοινωνίας.

7 Η αντικατάσταση- σχετικά πρόσφαταμεγάλου μέρους του αρματικού δυναμικού της στον Έβρο και γενικότερα την Ανατολική Θράκη, από άλλα πιο σύγχρονα άρματα με νέου τύπου πυρομαχικά.

Έμπειροι στρατιωτικοί εκτιμούν ότι η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας ενδέχεται να σχετίζεται με την προσπάθεια της Άγκυρας να προκαλέσει, μέσω ενός σεναρίου έντασης, έναν ελληνοτουρκικό διάλογο με ατζέντα που θα έχει καθορίσει, εν πολλοίς, με απειλές, εκβιασμούς και ίσως τετελεσμένα. Όπως επίσης, με την προσπάθειά της να επιβάλει σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο τις δίκες της απόψεις όσον αφορά τη δομή διοίκησης και τον έλεγχο στην περιοχή του Αιγαίου.

Η κυβέρνηση, όπως δήλωσε πρόσφατα η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, σκοπεύει να θέσει το θέμα των προκλήσεων στο Αιγαίο στον Τούρκο ομόλογό της στο περιθώριο της άτυπης συνόδου του ΟΑΣΕ αύριο στην Κέρκυρα- κάτι που σκόπευε να κάνει και ο κ. Καραμανλής στον κ. Ερντογάν. Στην ανάγκη σχέσεων καλής γειτονίας ως τον πυρήνα του προβλήματος της διεθνούς ασφάλειας αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Άμυνας κ. Ε. Μεϊμαράκης σε ομιλία στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία επίσης κάλεσε την Τουρκία να συνεργαστεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης. Πάντως το ΠΑΣΟΚ- με ερώτηση που υπογράφουν πρώτοι η κ. Βάσω Παπανδρέου και ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, πολιτικοί εκπρόσωποι Άμυνας και Εξωτερικών αντίστοιχα- επικρίνει έντονα τους συναρμόδιους υπουργούς κ.κ. Μπακογιάννη και Μεϊμαράκη ότι ως κυβέρνηση αδρανούν για τις προκλήσεις.

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΡΟΣΟΧΗ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Ὁ Γάλλος, ὁ Τοῦρκος καί ὁ Ἕλληνας

Από τον Αντιφωνητή

Ἡ πρόσφατη ἀνακοίνωση τῆς «Συµβουλευτικῆς Ἐπιτροπῆς τῆς Τουρκικῆς Μειονότητας Δυτικῆς Θράκης» (21-5-09) συνόψισε ἁπλῶς τά τουρκικά αἰτήµατα καί ὑπενθύµισε τόν ρόλο τῶν µειονοτικῶν ταγῶν στό γίγνεσθαι τῆς κοινωνίας. Ἐλάχιστα σηµεῖα της µόνο ἀξίζουν µιά ξεχωριστή µνεία - κι αὐτό θά κάνουµε.

Κατ’ ἀρχήν ἡ Σ.Ε. ἐπικαλεῖται τίς διάφορες ἐκθέσεις πού δηµοσιεύονται διεθνῶς καί ἀφοροῦν τήν κατάσταση τῆς µουσουλµανικῆς κοινωνίας στή Θράκη (ἔκθεση Hammarberg, ἔκθεση Hunault, ἔκθεση τοῦ State Department, ἔκθεση McDougall…). Βεβαίως, κι ἐπειδή δέν τή συµφέρουν ὅλα ὅσα γράφονται στίς ἐκθέσεις αὐτές, σπεύδει νά σχετικοποιήσει τήν ἀξία τους ἀφοῦ «δέν ἀντικατοπτρίζουν µέ ὅλες τίς διαστάσεις τά προβλήµατα τῆς Τουρκικῆς Μειονότητας Δυτικῆς Θράκης καί περιέχουν ἐλλιπεῖς ἀξιολογήσεις». Ποιές διαστάσεις τῶν προβληµάτων δέν ἔπιασαν οἱ ἐκθέσεις αὐτές, πού στήν πλειοψηφία τους υἱοθετοῦν τό σύνολο σχεδόν τῶν τουρκικῶν αἰτηµάτων, καθώς εἶναι ἐνταγµένες στό πνεῦµα τῆς µειονοτολαγνείας; Μά …τόν ἑνιαῖο τουρκικό χαρακτήρα! Αὐτό εἶναι τό κύριο πρόβληµα τῆς Ἄγκυρας κι αὐτό εἶναι τό µόνο πού δέν ἔχει ἀκόµη βάλει σέ ρότα λύσης καί νοµιµοποίησης.


Αἰτηµατολόγιο πού ἐµπλουτίζεται

Δέν θά ἀναφερθοῦµε ἀναλυτικά στά τουρκικά αἰτήµατα, γιά νά µήν σᾶς κουράζουµε καί ταλαιπωροῦµε τό στοµάχι σας µέ τήν ἀναίδεια τῶν συντακτῶν. Μουφτήδες, ἰµάµηδες, βακούφια, τουρκική ἐκπαίδευση, ἀναδροµική ἀπόδοση ἰθαγένειας καί τίτλων ἰδιοκτησίας… Ὑπάρχουν ὡστόσο καί κάποια ζητήµατα πού θέτουν καί ἔχουν κάποιο δίκιο: Τό ὅριο τοῦ 3% γιά τήν εἴσοδο στήν ἑλληνική Βουλή, π.χ., τό θεωροῦµε δίκαιο νά καταργηθεῖ, ἀφοῦ καί τήν πολιτική ἐκπροσώπηση συνολικά στή χώρα παρεµποδίζει καί τήν ἀπόδοση βουλευτικῆς ἰδιότητας σέ ἀνθρώπους τῆς Ἄγκυρας δέν παρεµποδίζει (καθώς οἱ τελευταῖοι ἐκλέγονται µέ τήν συµπερίληψή τους στά ἑλληνικά κόµµατα). Ἐπίσης ἀντιδροῦν στήν κατάργηση τῆς Σαρίας (τῶν ἱεροδικαστικῶν ἁρµοδιοτήτων τῶν µουφτήδων, δηλαδή), κάτι πού εἶναι λογικό, ἄσχετα πού ἡ δική τους λογική εἶναι «νά παραµείνουν οἱ ἁρµοδιότητες ἀλλά νά τίς ἀσκοῦν οἱ δικοί µας µουφτήδες».

Ἀπό κεῖ καί πέρα ἐγείρουν ἀνοιχτά ζήτηµα Τούρκων τῆς Δωδεκανήσου: «Πρέπει νά ἀναγνωρισθεῖ τό µειονοτικό καθεστώς τῶν ὁµοεθνῶν µας στή Ρόδο καί στήν Κῶ καί πρέπει νά τούς ἀποδοθοῦν τά δικαιώµατά τους», ὅπως ἄλλωστε τό ἐπισηµαίναµε ἀπό καιρό ὡς διαφαινόµενη ἐξέλιξη.


Τό µόνο τους πρόβληµα

Ταυτόχρονα λένε καί τόν καηµό τους γιά τίς προσπάθειες Ποµάκων καί Ροµά πού διαφοροποιοῦνται ἀπό τήν τουρκική πλειοψηφία: «Σέ κάποιες ἐκθέσεις σηµειώνεται πώς κάποιες ὁµάδες ἐντός τῆς µειονότητας αἰσθάνονται καταπιεσµένοι καί ὑπό ἀπειλή. Ἡ Τουρκική Μειονότητα τῆς Δυτικῆς Θράκης εἶναι µία καί µοναδική µειονότητα, τό καθεστώς τῆς ὁποίας ἔχει καθοριστεῖ ἐκτός ἀπό τήν συνθήκη τῆς Λωζάννης καί µέ διάφορες διεθνεῖς συµβάσεις. Δέν ἀντικατοπτρίζουν τήν πραγµατικότητα οἱ δηλώσεις καί οἱ στάσεις κατά τῆς µειονότητας, µερικῶν ὁµάδων πού προέρχονται ἀπό τόν χῶρο τῆς µειονότητας καί ἐνεργοῦν µέ µοναδικό γνώµονα τό συµφέρον τους. Ἡ Συµβουλευτική Ἐπιτροπή Τουρκικῆς Μειονότητας Δυτικῆς Θράκης εἶναι ἀνοιχτή γιά κάθε µέλος τῆς µειονότητας πού θέλει νά ἀναζητήσει τό δίκιο του».

Ἀντιλαµβάνεστε λοιπόν τί πρόβληµα ἔχουν πιά οἱ προξενάνθρωποι µέ τίς ποµάκικες καί τσιγγάνικες πρωτοβουλίες. Γιά νά φτάσουν στό σηµεῖο νά ξεµπροστιάζονται ἐνώπιον ὅλων ὡς καθαροί ρατσιστές (ὅπως δηλαδή καί πραγµατικά εἶναι), σηµαίνει ὅτι τό τούρκικο φέσι δέν εἶναι καί πολύ τῆς µόδας ἐσχάτως.


Παράγραφος - καταπέλτης τοῦ κ. Ὑνώ (Συµβούλιο τῆς Εὐρώπης)

Πρός ἐπίρρωσιν δέ τῆς ἀνωτέρω ἐκτίµησης παραθέτουµε σέ δική µας µετάφραση µία σηµαντικότατη παράγραφο (σελ. 22) ἀπό τήν ἀναφορά τοῦ Γάλλου δικαστῆ Μισέλ Ὑνώ, ὁ ὁποῖος πέρυσι τέτοια ἐποχή ἐπισκέφθηκε τήν Κοµοτηνή ἐκ µέρους τοῦ Συµβουλίου τῆς Εὐρώπης καί εἴχαµε µαζί του µία γόνιµη συζήτηση.

«Ὁ ἀπεσταλµένος (τῆς Ἐπιτροπῆς Νοµικῶν Ὑποθέσεων καί Ἀνθρωπίνων Δικαιωµάτων στήν Κοινοβουλευτική Συνέλευση τοῦ Συµβουλίου τῆς Εὐρώπης) θά ἤθελε νά προβεῖ σέ µία εἰσαγωγική παρατήρηση. Σηµείωσε ὅτι ἡ µουσουλµανική µειονότητα στή Θράκη δέν εἶναι ἐθνικά ὁµογενής. Ἡ ἐθνικά τουρκική µουσουλµανική µειονότητα ἀποτελεῖ τήν µεγαλύτερη µερίδα τῆς µειονότητας καί, σύµφωνα µέ δηλώσεις πού συγκέντρωσε ὁ συντάκτης τῆς ἔκθεσης, µέλη τῆς µουσουλµανικῆς µειονότητας πού θεωροῦν τούς ἑαυτούς τους Ποµάκους ἤ Ροµά ἔχουν γίνει ἀποδέκτες προσπαθειῶν βίαιης ἐνσωµάτωσης στήν τουρκική µερίδα τῆς µειονότητας. Μερικοί ἰσχυρίστηκαν ἀκόµη πώς ἔλαβαν ἀπειλές. Εἶναι κορυφαία εἰρωνεία ὅτι ἡ πλειοψηφία µέσα στή µειονότητα µπορεῖ νά θεωρηθεῖ ἀπό κάποιους ὡς ἀπειλή γιά τή µειονότητα µέσα στή µειονότητα, ὅµως αὐτή εἶναι ἡ πραγµατικότητα. Μερικοί ἄνθρωποι στούς ὁποίους µίλησε ὁ συντάκτης τῆς ἔκθεσης, µέλη τοῦ τουρκικοῦ κλάδου τῆς µειονότητας, ἔδειξαν νά θεωροῦν γελοῖο τό ὅτι Ποµάκοι καί Ροµά µποροῦσαν νά ἰσχυριστοῦν ὅτι δέν εἶναι ἐθνικά Τοῦρκοι. Ὡστόσο, ἐνῷ ὅλοι µιλοῦν τουρκικά (ἐν µέρει κι ἐπειή ἔχουν πάει σέ δίγλωσσα µειονοτικά σχολεῖα µέ διδασκαλία στά τουρκικά), οἱ Ποµάκοι καί µία µερίδα τῶν Ροµά (περίπου 25%) µιλοῦν καί τίς δικές τους γλῶσσες».


Ποιός ἀσχολεῖται;

Ἔτσι λοιπόν ἡ πραγµατικότητα πού καταγγέλουµε ἀπό χρόνια στό ἀνά χείρας ἔντυπο γίνεται ἀντιληπτή ἀπό ἕναν ξένο πού κάθε ἄλλο παρά µεροληπτικός ὑπέρ τῆς Ἑλλάδος µπορεῖ νά χαρακτηριστεῖ (βλ. καί τίς τοποθετήσεις του σέ ἄλλα σηµεῖα τῆς ἔκθεσής του). Ποιός δέν δείχνει νά ἔχει πάρει εἴδηση τοῦ τί συµβαίνει; Ἡ πολιτική ἡγεσία τῆς Θράκης (κυρίως ἡ αὐτοδιοικητική µέ τήν πονηρή της ἀφωνία) µά καί ἡ πλειονοτική της κοινωνία. Μέ τήν ἐξαίρεση τῶν φίλων καί τῶν ἀναγνωστῶν µας, ἄντε καί καµµιά δεκαριά ἀκόµη πού δέν γνωριζόµαστε, στό σύνολό τους οἱ περικλεεῖς συνέλληνές µας εἴτε πραγµατεύονται τά περί τό ὑπογάστριο ἐνδιαφέροντά τους (τσέπη, αἰδοῖο) εἴτε πειραµατίζονται στήν διά τοῦ πλαστικοῦ ἀναδευτῆρος ἀποτελεσµατικότερη ἀνάµιξη ἀφροῦ καί ὑγροῦ στό φραπόγαλό τους. Εὐχόµαστε ἡ ἀναπόδραστη περίσπασή τους κάποια µέρα ἀπό τίς εὐγενεῖς αὐτές ἐνασχολήσεις τους νά µήν εἶναι ἰδιαιτέρως ἐπώδυνη…

Κ.Κ.