Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2007

Το τρίποντο του Παπαδόπουλου

Αν και είναι πάρα πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα φαίνεται ότι η κυβέρνηση Παπαδόπουλου πέτυχε τρίποντο με το θέμα των πετρελαίων.

Είναι γνωστό ότι εδώ και δεκαετίες υπάρχουν υποψίες για κοιτάσματα πετρελαίου σε Κύπρο και Αιγαίο. Οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου δεν τόλμησαν μέχρι σήμερα να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα αφού όποτε ανοίγει το θέμα η Τουρκία απειλεί με πόλεμο.

Τώρα φαίνεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση πέτυχε την Τουρκία α. Απροετοίμαστη και β. Σε μία δύσκολη πολιτικά περίοδο. Έτσι, όχι μόνο κάναμε ένα βήμα πιο κοντά στην εξόρυξη που θα δώσει νέα πνοή στην κυπριακή οικονομία αλλά είδαμε και την Τουρκία να αντιδρά εξαιρετικά καθυστερημένα με διαβήματα σε Λίβανο και Αίγυπτο. Συγχρόνως, η Τουρκία δεν φαίνεται να είναι ικανή να προβεί στις συνηθισμένες τις απειλές σε μία περίοδο στην οποία προσπαθεί να πείσει για την εισδοχή της στην Ε.Ε. Έτσι αναγκάζεται να κάνει αυτές τις απειλές έμμεσα, από τον εγκάθετο της στην Κύπρο.

Όπως είπα, είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα. Έστω και σπάνια, Ελλάδα και Κύπρος καταφέρνουν να πετυχαίνουν κάποιες θετικές κινήσεις εις βάρος της Τουρκίας. Συνήθως όμως η Τουρκία καταφέρνει να διορθώνει την κατάσταση αφού η δύναμη της είναι αρκετή για να καλύπτει αδυναμίες όπως την καθυστερημένη αντίδραση της σε αυτή την περίπτωση. Ο χρόνος θα δείξει αν αυτό το τρίποντο του Παπαδόπουλου θα μετρήσει ή θα ακυρωθεί.

Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: