Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007

Ασύμμετρη απειλή

Τις αιτίες των πυρκαγιών τείνει ο καθένας να τις κρίνει από την οπτική του γωνιά. Κάποιοι το κάνουν απλώς υποστηρίζοντας την προσωπική τους κοσμοθεωρία, άλλοι το συμφέρον τους και κάποιοι άλλοι το κάνουν γνωρίζοντας ότι ψεύδονται. Στο τέλος όλοι προσπαθούν να ωφεληθούν από αυτό.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος. Η Ν.Δ. υποστήριξε ότι είναι ασύμμετρη απειλή. Δεν το έκανε πιθανότατα για να προστατέψει την Ελλάδα, άλλωστε σοβαρά μέτρα κατά της ασύμμετρης απειλής δεν φαίνεται να έλαβε. Το έκανε επειδή αυτό την εξυπηρετεί την δεδομένη στιγμή, γνωρίζει ότι η οργανωμένη επίθεση κατά της Ελλάδος ελαχιστοποιεί την ευθύνη που είχε να αποτρέψει ότι συνέβηκε. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ αντιθέτως απέρριψε τα περί οργανωμένης επίθεσης στην Ελλάδα για τον ίδιο λόγο ακριβώς, χρειάζεται να μεγιστοποιήσει τις ευθύνες της κυβέρνησης και αυτό μπορεί να το καταφέρει μόνο κατηγορώντας την Ν.Δ για το άρθρο 24 και τους οικοπεδοφάγους. Το ΚΚΕ ψέλλισε κάτι περί οργανωμένου σχεδίου αλλά δυσκολεύεται να στήσει την πολιτική του αντίδραση σε αυτό, οπότε μασάει τα λόγια του. Και αυτό γιατί μία οργανωμένη επίθεση κατά της Ελλάδος στον μικρόκοσμο του ΚΚΕ μπορεί να στηθεί μόνο από τους κακούς Αμερικάνους. Αλλά άμα οι Αμερικάνοι το κάνουνε τότε αυτό σημαίνει ότι δεν "πάνε" τον Καραμανλή οπότε όλη η πολεμική του ΚΚΕ καταλήγει στον κάδο των σκουπιδιών. Ο Συνασπισμός από την άλλη συμφωνεί με το ΠΑΣΟΚ (ως συνήθως) για ελαφρώς διαφορετικούς λόγους. Οποιοσδήποτε είναι ικανός να οργανώσει εμπρηστική επίθεση κατά της Ελλάδος ανήκει στις ομάδες ατόμων και χωρών που τυγχάνουν της προστασίας του κόμματος, δεν μπορεί να ανεχθεί να ακούγεται ότι οι αγαπημένοι φίλοι του κόμματος θα έκαναν κακό στην Ελλάδα. Άρα και για αυτούς δεν μπορεί να φταίει άλλος εκτός των κακών οικοπεδοφάγων. Αυτές είναι οι πιο "επίσημες" απόψεις, υπάρχουν και οι λιγότερο επίσημες ωστόσο.

Όλες οι εκδοχές (με εξαίρεση αυτές των ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού) στηρίζονται σε μία κοινή λογική. Για να τα πάρω από την αρχή, είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται περί "ασύμμετρης απειλής". Όποιος δεν το κατανοεί αυτό είναι ηλίθιος ή τουλάχιστον αφελής. Δεν μπουρλοτιάζεται όλη η χώρα από την μία μέρα στην άλλη επειδή ένας παππούς πέταξε το τσιγάρο του σε χόρτα. Ότι επρόκειτο για οργανωμένη επίθεση είναι ξεκάθαρο. Αυτό έλεγαν όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες που ερωτήθηκαν τις πρώτες ώρες όταν απειλούνταν τα χωριά τους, αυτό αποδέχθηκαν όλα τα κανάλια πριν πέσει γραμμή από τα κόμματα, αυτό είπε ακόμα και ο κ. Λέκκας*, καθηγητής αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ πριν ενημερωθεί για την επίσημη γραμμή του κόμματος μάλλον. Και αυτός είναι ο ορισμός της ασύμμετρης απειλής, μία απειλή κατά μίας χώρας με μη συμβατικές μεθόδους για πολιτικά, εθνικά, οικονομικά ή άλλα κίνητρα. Το ερώτημα είναι ποιος είναι ο υπεύθυνος για αυτή την απειλή; Οι οικοπεδοφάγοι δεν είναι και αρνούμαι καν να συζητήσω το ενδεχόμενο να οργανώθηκαν για να κάψουν την Ελλάδα.

Δύο ενδιαφέρον απόψεις που συζητιούνται είναι το γνωστό "Το πράσινο καίει το πράσινο" αλλά και συνηθισμένες για την Ελλάδα θεωρίες ότι πίσω απ' όλα κρύβονται οι Αμερικάνοι. Και οι δύο στηρίζονται σε επιχειρήματα και έχουν μία κοινή συνισταμένη, θεωρούν ότι από πίσω είναι η επιθυμία κάποιων να καταλάβει την εξουσία ο Παπανδρέου. Το πρώτο ενδεχόμενο στηρίζεται στο ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο που θα είχε πολιτικό συμφέρον στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου (αν δεν ακολουθούσε τελικά την θλιβερή πολιτική που ακολούθησε), αφού χωρίς μία τεράστια φυσική καταστροφή είχε γίνει πια ξεκάθαρο ότι δεν μπορούσε να αναλάβει την εξουσία. Προσθέτοντας και κάποιες περίεργες συμπτώσεις όπως το ότι επλήγησαν σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα "μπλε" νομοί, ότι ο πράσινος τύπος έδειχνε να ποντάρει πολλά στο θέμα της πολιτικής εκμετάλλευσης των πυρκαγιών, αλλά και τα φαινόμενα πράσινων βουλευτών να προσλαμβάνουν αγανακτισμένους πολίτες να τα χώσουν σε υπουργούς, όλα αυτά δημιουργούν μία όμορφη θεωρία συνωμοσίας. Το δεύτερο ενδεχόμενο από την άλλη στηρίζεται στην πιθανότητα ο Καραμανλής να εκνεύρισε τους Αμερικανούς με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και διάφορα άλλα, αλλά και στην υποψία ότι τέτοιου είδους μη συμβατικές επιθέσεις έχουν διενεργήσει οι Αμερικάνοι και στο παρελθόν. Προσθέστε σε αυτά το γεγονός τις επίσκεψης Αμερικάνων Επιχειρηματιών στην Ηλεία δύο μέρες πριν τις πυρκαγιές και η θεωρία συνωμοσίας είναι έτοιμη. Αν και τα δύο ενδεχόμενα με βάζουν σε σκέψεις τελικά δεν με πείθουν. Γιατί για άμεση εμπλοκή του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν στοιχεία άλλα απλώς κάποιες ενδείξεις ενώ αν και είμαι σίγουρος ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν ένα δικό τους παιδί όπως τον Παπανδρέου στην κυβέρνηση, νομίζω ότι ο Καραμανλής ήταν αρκετά υπάκουος και δεν θα έμπαιναν σε τόσο κόπο για να τον ρίξουν.

Τι μένει λοιπόν; Εμένα με πείθουν δύο διαφορετικές θεωρίες που θεωρώ πιθανό να συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν τις καταστροφές που έχουμε υποστεί.

Πρώτον, η εξωτερική απειλή, από Τουρκία ή Αλβανία, ή τουλάχιστον από παρακρατικούς από κάποια από τις δύο χώρες. Γιατί; Δεν είναι αναγκαίο να υπάρχει λόγος! Όσο παράξενο και αν ακούγεται, Τούρκος αξιωματικός και μέλος των Γκρίζων Λύκων είχε συλληφθεί το 1986 επειδή έβαζε πυρκαγιές στην Ελλάδα. Γκρίζοι Λύκοι έχουν δηλώσει επανειλημμένα στο παρελθόν με περηφάνια ότι ήταν υπεύθυνοι για πυρκαγιές στην Ελλάδα. Σε καμιά από τις περιπτώσεις δεν υπήρχε σοβαρός λόγος για να αποσταθεροποιήσουν την χώρα. Το κάνανε απλώς επειδή μπορούσαν! Ας μην ξεχνάμε ότι Τούρκος (Κουρδικής καταγωγής ή τουλάχιστον έτσι δηλώνει) έχει συλληφθεί ακόμα και φέτος για εμπρησμό! Από την άλλη έχει συλληφθεί και αριθμός Αλβανών, όχι ιδιαίτερα μικρός μάλιστα. Έχουμε δύο εκατομμύρια από δαύτους να λυμαίνονται την Ελλάδα. Είναι τόσο δύσκολο να σκεφθεί κανείς ότι 20 απλώς δεν μας "πάνε" αρκετά ώστε να μας κάψουν; Αν είναι τόσο δύσκολο ας θυμηθούμε ότι Αλβανοί εξτρεμιστές έχουν απειλήσει επανειλημμένως την τελευταία δεκαετία ότι έχουν εδαφικές βλέψεις στην Νότιο Ήπειρο, ότι ακολουθεί "μετά το Κόσοβο η Τσαμουριά" και μετά τον UCK ο UCC. Μπορούν να πετύχουν στην Νότιο Ήπειρο ότι πέτυχαν στο Κόσοβο; Προφανέστατα όχι, δεν έχουν την δημογραφική πλειοψηφία και δεν μπορούν να αντιταχθούν στον Ελληνικό Στρατό με συμβατικά μέσα. Μόνη λύση τους είναι η "ασύμμετρη απειλή", η πιθανότητα αποσταθεροποίησης του κράτους με τέτοιες ενέργειες. Ας προστεθούν σε αυτά και οι αποκαλύψεις της "Αυριανής" για την είσοδο του Κοσοβάρου τρομοκράτη Ντανίλο στην χώρα που η ΕΥΠ έσπευσε να διαψεύσει χωρίς όμως και να πείσει.

Δεύτερον η εσωτερική απειλή, η τρομοκρατία. Ποιος θέλει την αποσταθεροποίηση της χώρας παραπάνω από τους αντιεξουσιαστές; Συγχρόνως θέλουν να κερδίσουν και την συμπάθεια του κοινού οπότε θα καταδικάσουν μετά βδελυγμίας τους εμπρηστές, αλλά θα αρνηθεί έστω και ένας από αυτούς ότι θέλουν την αποσταθεροποίηση του κράτους; Όπως είχα γράψει πριν λίγες μέρες, όταν γράφουν στους τοίχους "Αυτό το καλοκαίρι θα κάψουμε την Ελλάδα" το κάνουν για πλάκα; Τα στουπιά και οι φωτιές δεν είναι σήμα κατατεθέν τους; Είναι πραγματικότητα ότι η μεγάλη πλειοψηφία τους έχει οικολογικές (αντιθέτως από εθνικές) ανησυχίες. Αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία τους δεν θα έπαιρνε και ένα όπλο και να αρχίσει να σκοτώνει κόσμο, αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να γεννήσουν την 17 Νοέμβρη και να την υποστηρίξουν ένθερμα.

Όπως είπα δεν απορρίπτω το ενδεχόμενο αυτές οι θεωρίες να συνδυάστηκαν. Τι εννοώ; Φανταστείτε το ακόλουθο σενάριο. Αλβανοί εξτρεμιστές σκοπεύοντας να αποσταθεροποιήσουν την Ελλάδα οργανώνουν εμπρησμούς χτυπώντας σε στρατηγικούς ενεργειακούς χώρους: Αλιβέρι, Μεγαλόπολη, Φθιώτιδα και Λαύριο. Την επόμενη μέρα Τούρκοι πράκτορες οι στρατιώτες, στα πλαίσια της εκπαίδευσης τους (ως γνωστόν οι ειδικές δυνάμεις των Τούρκων εισέρχονται συχνά στην Ελλάδα και οι Ελληνικές στην Τουρκία και στην Αλβανία ως εκπαίδευση, ενώ Τούρκοι πράκτορες αλωνίζουν σε όλη την Θράκη) εκμεταλλεύονται την μερική παράλυση του κρατικού μηχανισμού καίνε την Θράκη ενώ ώρες πριν και μετά, αντιεξουσιαστές εκμεταλλευόμενοι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τους εμπρησμούς και τις -σαφώς λιγότερες- ακούσιες πυρκαγιές καίνε την Αττική και άλλες περιοχές.

Όλο αυτό φυσικά είναι ένα εντελώς φανταστικό σενάριο. Αλλά το ότι η ΕΥΠ, ο Στρατός και η Αντιτρομοκρατική συμμετέχουν στις έρευνες δείχνει ότι η πιθανότητα κάτι από αυτά να είναι αληθινό δεν είναι μακρυά.

Συνδέσμοι
Η Ελλάδα δέχεται επίθεση!
Τι είναι η ασύμμετρη απειλή
Ασύμμετρες απειλές...
Αποκάλυψη τώρα: "Στόχος η Ελλάδα"
Ασύμμετρη επίθεση: "Να τελειώνουμε μ' αυτούς..."

*Λέκκας: Η δήλωση του κ. Λέκκα στον ΑΝΤ1: "είναι φανερό ότι το σχέδιο έγινε με επιστημονικό τρόπο. Ήταν τέλεια οργανωμένο σχέδιο και είχε επιστημονική σφραγίδα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: