Πέμπτη 3 Μαΐου 2007

Η ηγεσία του ΑΚΕΛ ξέρει ιστορία

Η ηγεσία του ΑΚΕΛ ξέρει ιστορία. Ακούγοντας κάποιος την στάση της απέναντι στο Γρίβα θα μπορούσε να αναρωτηθεί αν είναι αλήθεια, αλλά θα έκανε λάθος. Οι αναφορές του ΑΚΕΛ δεν είναι λανθασμένες, είναι απλώς προπαγανδιστικές.

Έχουν ξοδευτεί δεκάδες χρόνια για να καταφέρει να εκπαιδεύσει σωστά το κοπάδι των ψηφοφόρων του σχετικά με τον Γρίβα. Γιατί για την πλειοψηφία των σημερινών ΑΚΕΛικών δεν θα μπορούσε να υπάρχει έχθρα προς τον Γρίβα χωρίς να έχουν εκπαιδευτεί σε αυτό. Οι πραγματικοί λόγοι που το ΑΚΕΛ αντιπαθεί τον στρατηγό δεν αγγίζουν τον μέσο αριστερό ΑΚΕΛικό που είναι μακρυά από τις ακρότητες του παρελθόντος.

Γνωρίζει πολύ καλά το ΑΚΕΛ ότι ο Διγενής πέθανε 5 μήνες πριν το πραξικόπημα. Γνωρίζει πολύ καλά και ότι για πολύ καιρό πριν πεθάνει είχε παραγκωνιστεί και είχε χάσει τον έλεγχο της ΕΟΚΑ Β. Γνωρίζει πολύ καλά και ότι δεν υποστήριζε ακραίες ενέργειες όσο μπορούσε να την ελέγξει, "Ο Γρίβας ήταν ο μόνος από την λεγόμενη "Δεξιά" που συγκρατούσε τους ρατσιστές με στρατιωτική πειθαρχία και ουδέποτε επέτρεψε ακρότητες στους υπό τις διαταγές του" γράφτηκε στο κυπριακό indymedia. Γνωρίζει πολύ καλά ότι η ΕΟΚΑ Β έπαιξε μηδαμινό ρόλο στο πραξικόπημα, όντας διαλυμένη από τις στρατιές του Μακαρίου και τις εσωτερικές της διαφωνίες μήνες πριν. Γνωρίζει πολύ καλά ότι το πραξικόπημα σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε αποκλειστικά από το καθεστώς του Ιωαννίδη μετά που ο Μακάριος ζήτησε και επέμεινε στην απόσυρση των Ελλαδιτών αξιωματικών. Και παρ' όλα αυτά επιμένει!

Η ΕΟΚΑ Β στην πραγματικότητα είναι μία παρένθεση της ζωής του Γρίβα. Η ύπαρξη της και η σχέση της με τον Γρίβα προσθέτει ένα λιθαράκι στο μίσος που το ΑΚΕΛ ήδη του είχε. Επειδή ξέρει ότι όλη η προηγούμενη παράγραφος είναι αληθινή δεν θα μπορούσε παρά να ήταν απλώς ένα λιθαράκι. Η ύπαρξη του Γρίβα και οι ιδέες που υπεράσπιζε από το 60 μέχρι την ίδρυση της ΕΟΚΑ Β είναι ένα ακόμα λιθαράκι. Μπροστά σε αυτά η περίοδος 55-59 είναι βράχος. Το ΑΚΕΛ ντροπιάστηκε στα μάτια των άλλων κομμουνιστικών κινημάτων αφήνοντας τη "Δεξιά" να κάνει πόλεμο εναντίον του "ιμπεριαλισμού" σε μία εποχή που θεωρούσαν τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες ιδιοκτησία τους. Ακολούθησαν σπασμωδικές κινήσεις με την καταδίκη της επανάστασης της ΕΟΚΑ και τη γενική στάση του κόμματος μέχρι το 59. Αναγκάστηκε να βλέπει μέλη του να εκτελούνται ως συνεργάτες της κατοχικής δύναμης και το κύρος του να καταρρακώνεται στα μάτια του κυπριακού Ελληνισμού (αποτέλεσμα οι 5 έδρες που συγκέντρωσε στις εκλογές του 1960, έναντι 30 του Πατριωτικού Μετώπου).

Το μίσος του ΑΚΕΛ προς τον Γρίβα αν και γιγαντώθηκε κατά τον αγώνα της ΕΟΚΑ δεν δημιουργήθηκε εκεί. Δημιουργήθηκε πολλά χρόνια πριν, όταν ο Γρίβας έσωσε την Αθήνα από τους κομμουνιστές με την άμυνα της οργάνωσης "Χ" στο Θησείο. Η ευκαιρία για την επικράτηση της δικτατορίας του Προλεταριάτου (και κατ' επέκταση του να ήταν σήμερα η Ελλάδα ότι είναι η Αλβανία) είχε χαθεί και ο Γρίβας ήταν υπεύθυνος. Αυτό δεν του το συγχώρησαν ποτέ.

Έτσι το ΑΚΕΛ βρέθηκε σε μια δύσκολη θέση. Οι στρατευμένες πένες δήθεν "ιστορικών" τύπου Μακάριου Δρουσιώτη δεν μπορούν να πείσουν κανέναν, όσες θεωρίες συνωμοσίας και αν δημιουργήσουν. Τι θα πει λοιπόν το ΑΚΕΛ στους οπαδούς του; "Αντιστάθηκε ο Γρίβας στην επικράτηση του κομμουνισμού στην Ελλάδα"; Μα η πλατιά μάζα των οπαδών του δεν ήταν ποτέ κομμουνιστές! Στα έντυπα του ΚΚΕ γινόταν ξεκάθαρα αναφορά σε "δικτατορία του προλεταριάτου". Πόσοι οπαδοί του ΑΚΕΛ ευαγγελίζονται την κατάργηση της δημοκρατίας και την επικράτηση αυτής της δικτατορίας; Ή θα τους πει "το μίσος μας για τον Γρίβα και τους αγώνες του στην Ελλάδα μας ώθησε να αντισταθούμε στο μέτρο που μπορούσαμε στον αγώνα του για απελευθέρωση"; Δεν ακούγεται καλά έτσι;

Εκεί εμφανίστηκε το παραθυράκι του πραξικοπήματος. Ένα πραξικόπημα που οδήγησε στην τουρκική εισβολή, κάτι γενικά αποδεκτό ότι είναι κακό. Έστω και αν δεν έχει σχέση με το πραξικόπημα ο στρατηγός. Η ιστορική αλήθεια δεν είναι σημαντική, με την σωστή εκπαίδευση εξάλλου μπορούν να δημιουργήσουν μία νέα ιστορική αλήθεια, ολόδικια τους.

ΥΓ: Το τραγικό ποιο είναι; Η ιστορία γράφεται από τους νικητές. Αλλά οι νικητές δεν είναι πάντα αυτοί που φαίνονται. Στον ελληνικό εμφύλιο η ιστορία είχε γραφτεί από τους νικητές. Πολλές δεκαετίες μετά ξαναγράφτηκε, από τους νέους νικητές, τους ιδεολογικούς. Η Δεξιά στην Ελλάδα αποφάσισε ότι ο εθνικός διχασμός έπρεπε να ταφεί. Και άφησε την Αριστερά να ξαναγράφει την ιστορία, εδώ και τρεις δεκαετίες. Στην Κύπρο το ΑΚΕΛ έκανε αυτή την αισχρή επίθεση ενάντια στον στρατηγό Γρίβα εχθές. Οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ και ο ΔΗΣΥ απάντησαν μιλώντας για την ανάγκη ενότητας και ομοψυχίας. Μακάρι η Κυπριακή Αριστερά να κάνει αυτό που δεν έκανε η Ελλαδική. Να θάψει το τσεκούρι του πολέμου και να αφήσει την ιστορία ήσυχη. Δεν χρειάζεται ξαναγράψιμο.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

epidi den ekfrazete tin kini gnomi den eprepe na diagrapsete to xthesino sxolio p estila...kati anthropous san k esas me autes tis apopsis eprepe na sas "diagrapsoun"....sas lipame e k perastika sxizofrenia...

Κωνσταντίνος είπε...

Αυτό θα στο αφήσω για να μην έχεις παράπονο.

Επέτρεψε μου και να ξεκαθαρίσω κάτι (και) εδώ: Αυτός ο χώρος είναι ακόμα δικός μου. Το δικαίωμα να επιλέγω τι γράφεται και τι δεν γράφεται εδώ συνεχίζω να το κρατάω. Άμα ρίξεις μία ματιά ωστόσο θα δεις πολλά μηνύματα που στρέφονται εναντίον των θέσεων που εκφράζω. Αυτό γίνεται γιατί ουσιαστικά σβήνω δύο είδη μηνυμάτων μόνο, αυτά που έχουν σχόλια και χαρακτηρισμούς που θεωρώ προσβλητικούς και αυτά που δεν έχουν τίποτα να πουν, είναι τόσο εκτός τόπου και χρόνου που δεν είναι δυνατόν να κάνεις συζήτηση πάνω τους. Για να διαγράφηκε το μήνυμα σου σημαίνει ότι έκανες το ένα από τα δύο ή και τα δύο.

SK GT είπε...

se lypamai..mallon den eisai swsta diavasmenos..den yparxei logos kapoios na kanei sizitisi mazi sou..den aksizei..paizeis me ti noimosini twn anthrwpwn pou anikoun sto megalytero komma tis kyprou..paizeis me tin noimosini anthrwpwn pou exasan syggenika tous proswpa apo grivikous, xites, ethnikofrones, "patriotes". kai nai i igesia tou akel KSEREI APO ISTORIA kai tin kserei kalytera ap olous. toulaxiston deikse ligo sevasmo ston anthrwpo kai afairese oles ekeines tis malakies pou ekanes stin photografia tou...

Ανώνυμος είπε...

Φκάλλουν σας που το μαντρί πριν τες 6 το πρωί τώρα; Τα συγχαρητήρια μου στον βοσκό σου. Άτε καλή όρεξη και σιγά σιγά με το χορτάρι, μεν σου σταθεί στο λαιμό.

SK GT είπε...

EN TOUTI I APANTISI SOU??? EISAI GIA KLAMATA.

Ανώνυμος είπε...

to an epe8ane o gribas prin to pra3ikopima en simeni oti einai kai a8os

an balw mia orologiaki bomba kai ekragi xoris na eimai eki den simeni oti den tin exo bali egw!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ως εκεί είσαι σωστός προηγούμενε Ανώνυμε. Άμα προετοίμαζε το πραξικόπημα πριν πεθάνει ο Γρίβας θα έφερε και την σχετική ευθύνη. Η ουσία όμως είναι ότι όλα τα ιστορικά στοιχεία μαρτυρούν ότι ο Γρίβας δεν προετοίμασε το πραξικόπημα και είχε επανειλημμένα ταχθεί εναντίον τυχόν απόπειρας πραξικοπήματος με τις τότε συνθήκες.

Το θέμα είναι κάπως αστείο αλλά λόγω της προπαγάνδας έχει περάσει ως δήθεν πραγματικότητα και αναγκαζόμαστε να το συζητάμε. Ο Γρίβας δεν πέθανε απλώς πριν το πραξικόπημα, είχε απομακρυνθεί από την ηγεσία της ΕΟΚΑ Β αρκετά πριν πεθάνει. Η δε ΕΟΚΑ Β όταν έγινε το πραξικόπημα ήταν πια ανύπαρκτη αφού το καθεστώς Μακαρίου την είχε διαλύσει ήδη. Προφανώς και πολλά άτομα που ιδεολογικά άνηκαν στην ΕΟΚΑ Β πανηγύρισαν την απομάκρυνση Μακαρίου, αλλά αυτά τα άτομα δεν είχαν παίξει κανέναν ρόλο στο ίδιο το πραξικόπημα που οργανώθηκε και εξετελέσθη αποκλειστικά από την χούντα του Ιωαννίδη.

Γίνεται κατανοητό λοιπόν πόσο αστείο είναι να κατηγορείται για το πραξικόπημα ένας νεκρός (προ του πραξικοπήματος) πρώην ηγέτης (που είχε απομακρυνθεί) μίας οργάνωσης (που πια δεν υπήρχε) που δεν συμμετείχε καν στο πραξικόπημα. Τόσο μακρυά από την αλήθεια.

efedros256ΤΠ είπε...

Το ΑΚΕΛ όχι μονο ξέρει ιστορία, ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ. Εχει δώσει δώσει τόσους και τόσους ήρωες στου αγώνες της πατρίδας και το χώμα της είναι ποτισμένο με το αίμα του. Είναι ντροπή, αυτοί που προδώσαν τη Κύπρο μας, να αυτοαποκαλούνται σωτήρες της. Αν ο Γρίβας ήταν αθώος για την προδοσία δεν θα κρύβονταν μέχρι το θάνατο του. Προς το τέλος της ζωής του βέβαια μετανόησε. Ηθελε συμβιβασμό με τον Μακάριο. Αλλά το κακό είχε ήδη γίνει. Η κερκόπορτα είχε ήδη ανοίξει. Το προδοτικό πραξικόπημα δεν θα είχε καμμιά πιθανότητα χώρίς την εκ των έσω προδοσία της ¨ΕΟΚΑ Β¨. Ακολουθόντας τις οδηγίες της ξενοκίνητης χούντας, ολοκλήρωσε τη καταστροφή της μικρής μας πατρίδας. Αν αυτοί οι ¨κύριοι¨ ήταν πατριώτες, γιατί είχαν οπλισμένες ομάδες; Γιατί κτυπούσαν αστ.σταθμούς; Εναντίον ποιού πολεμούσαν και ποιούς σκότωναν; Οχι βέβαια τους τούρκους. Γι΄αυτό κατέβαζαν απο τα φορτηγά που κατευθύνονταν προς τη πρώτη γραμμή (στο σημείο της απόβασης), τους δικούς τους. Αν δεν ηξερε ο Γρίβας για τη προδοσία που ετοίμαζε η δεξιά γιατί δεν βγήκε να τους καταγγείλει και να ταχθεί με το μέρος της νόμιμης κθβέρνησης του τόπου; Αυτά για την ώρα, γιατί ο αγώνας για τη διακαίωση της πατρίδας μας συνεχίζεται. Ο αγώνας των προδομένων παλληκαριών μας που αφήσαν τα κόκκαλα τους στα ματωβαμμένα χώματα της κατεχόμενης γής μας, ακόμα περιμένη δικαίωση. Μη προκαλείται τη μνήμη μας ¨κυριοι¨. Και ξέρουμε ιστορία και θυμούμαστε τη ιστορία. Εξάλλου είμαστε μέρος της.

Ανώνυμος είπε...

κοιταξε τον πενταδακτυλο!
σαν δεν ντρεπεσε!

Ανώνυμος είπε...

8a eprepe na ntrepeste!!!!
grafete kapou gia tn organwsh "X"
eshete idea ti ekame jinh h organwsh eskotwne an8ropous epidei episteukan kati diaforetiko pou jinous..
ti laleite itan enas dolofonos opoion je na eskotwne en ishe oria tt simenh na ise fasitsas na misas opoion eshei anti8eth apo4h pou tn dikh su..o an8ropos oi mono emisouse ts eskotwne tous jiolas..

Ανώνυμος είπε...

ζούμε στο 63% της πατρίδας μας και ακόμα μυαλό δεν βάλαμε. Και ξέρετε γιατί? γιατί άμα δοθεί η ευκαιρία σε κάποιους δεν θα διστάσουν να επαναλάβουν αυτά που έγιναν την περίοδο 63-74. Ευτυχώς σε αυτό τον τόπο που οι αριστεροί γνωρίζουν ιστορία και αγαπούν τον τόπο τους. Δυστυχώς που σε αυτόν το τόπο οι δεξιοί ποτέ δεν ένιωσαν άνετα με την ιδέα ενός ανεξάρτητου κράτους αλλά ούτε και με την παρουσία αριστερών. Χωρίς, δυστυχώς να είναι σε θέση να τεκμηριώσουν τους λόγους. Και ακριβώς γιαυτό αυτός ο τόπος δεν πρόκειται ποτέ να δει άσπρη μέρα. Και αν βουλιάξει εντελώς το καράβι θα βυθιστούν όλοι, και αριστεροί και δεξιοί.

Ανώνυμος είπε...

το 55-59 κατα τη διαρκεια του αγωνα οι προδωτες ποιοι ηταν κυριοι? ποιοι στολιζαν τα ηγετικα μελη της οργανωσης με επιθετα οπως "Τραμπουκκοι, βαρελλοτοι" κλπ?? ποιοι ηταν υποκινουμενοι απο την ιντελιτζενς σερβις?? αυτοι δεν ηταν προδωτες?? οταν ενας αγωνας ειναι εθνικος, οσοι προσπαθουν να τον διαλυσουν πρεπει να τους κλεινονται τα στοματα. και τα ατομα προειδοποιουνταν για να σταματησουν. οσο για το σημερινο ακελ απλα δεστε την καταντια της κυπρου τα τελευταια 10 χρονια που ειναι το ακελ κυβερνηση και συγκιβερνηση. ανοιγμα οδοφραγματων, συνεχης συμβιβασμοι σε σημειο που φαινομαστε εμεις οι θυτες, καταρρευση της οικονομιας, εν καιρω κριση δινουμε μισο εκατομμυριο για να μετακινειται ο προεδρος με ιδιωτικο τζετ (!!!!), τα κονδυλια για τους αιτητες πολιτικου ασυλου ξεπερνουν το 1 εκατομμυριο μηνιαιος και τα ποσοστα ανεργιας αυξανονται κατακοριφα...

Ανώνυμος είπε...

lipon kirie koumounisti. proton den isaste to pio megalo komma. an den sas ipostirize to diko den tha evlepete proedria pote.
ke deftero o grivas mpori na ekame lathi to idio ke o makarios alla na min xehnoume oti apelefthero se ti kipro. ke me to praxikopima den ixe na kami kati i xounta to ekane.
ke gia tous iroes pou les pou exasete. gia pious leis?
min xehnas oti o legomenos proedros sas den pata se mnimosina hrown
ke telos ego den ime oute aristeros oute dexios

Ανώνυμος είπε...

http://www.parliament.cy/parliamentgr/007_anakoinothenta_voulis/2011/007_anakoinothenta_voulis_053.htm
pleon iparxei episimo porisma sto porisma iparxoun katathesis kai apo meloi tis EOKA B. Oi katathesis iparxoun stin vouli kai magnitofonimenes. Kai ine ksekatharo oti o Grivas organose 3 praksikopimata. Eperase o kairos pou exonestoun oso gia tin EOKA sas to ektroma pou eskotose perissoterous kiprious apo oti agglous me vasi stoixia pali pou iparxoun stin vouli ton antiprosopon. I alithia einai oti to AKEL ksekinise ton antiapikiako agona to 1931 ta meloi tou AKEL epolemisan stin Ellada to 1940 eno i deksioi epiena na polemoun gia tin vasilissa. I alithia ine oti o Grivas kai i Xites itan sinergates tis dosilogis kivernisis stin Ellada kai egirise opla se Ellines. I alithia ine oti to AKEL ekame to dimopsifisma gia enosi me tin Ellada. I alithia ine oti apo tous 200+ Ellinokiprious pou skotose i EOKA mono 7 itan akelikoi. I alithia ine oti o teleutaios agonistis tis EOKA pou exase ti zoi tou o Giannakis Stefanides pou itan iparxigos tis EOKA dolofonithike apo tous sinagonistes tou kai ktistike ston toixo gia propaganda. I alithia ine oti o Grivas eskotose pollous agonistes tis EOKA apo to 1960 eos to 1963 gia na prokalesi entasi. I alithia ine oti grafei sta apomnimoneumata tou oti proexei o agonas enantion ton koummouniston kai meta enantion ton agglon. I alithia gia ton Griva ine oti katholi tin diarkia tis zois tou ipiretouse ton Vasilia kai o vasilias tous agglous kai edo ine i antifasi. Ma ti na perimeno apo esas pou sas ipan oti ton Auksentiou eprodosen ton o voskos kai pistepsete ? Kalan o voskos eprodosen ton, ton vosko poios ton eprodose? ALLA SE ENA SIMFONO MAZI SAS. O MAKARIOS FTAEI POU ANTI NA STISI KREMALES EDOSE KLADO ELAIAS.

Kai oti theleis svise.

Ανώνυμος είπε...

1 αν το ακελ ηξερε ιστορια θα ειχαμε ηδη βιβλιο με την ιστορια του ακελ.δεν τολματε να την γραψετε γιατι την εχουν ηδη γραψει στα βιβλια τους τεως στελεχη του κομματος και ειναι γεματη προδοσιες,αλλαγες πολιτικης και λιποταξιων. 2.ειστε το μονο κομμα που οταν βλεπετε τον πενταδαχτυλο με την κατοχικη σημαια κατηγορειτε ενα ηρωα που πεθανε μηνες πριν να ερθουν τα πουτανισιμα μεχμετζικ.αυτο δειχνει το μεγεθος της προδοσιας σας και ισως φανερωνει την τουρκικη σας καταγωγη!προδοτες μια ζωη!