Κυριακή 6 Μαΐου 2007

Συνωμοσίες #1

Το έχουμε παρακάνει στην Ελλάδα με τα κολλήματα μας και τις θεωρίες συνωμοσίας μας. Όπου κοιτάξουμε ανακαλύπτουμε και μία συνωμοσία. Οι περισσότερες δε είναι σημάδια της ιδεολογικής νίκης της Αριστεράς, αλλά υπάρχουν ριζωμένες στο νου του Έλληνα και θεωρίες συνωμοσίας κατάλοιπα της Δεξιάς σκέψης του παρελθόντος.

Αντιαμερικανισμός. Έχουμε χάσει το μέτρο. Η αριστερή αντίληψη πως για ότι μα ότι και αν γίνεται φταίνε οι Αμερικάνοι έχει επικρατήσει παντού. Χρήσιμη αντίληψη για την άκρα Αριστερά αφού προωθεί τον διεθνισμό, την αριστερή παγκοσμιοποίηση. Άμα για τα πάντα φταίνε οι Αμερικάνοι δεν φταίει ποτέ κανείς άλλος. Οι διαφορές μας είναι "φτιαχτές" για την Αριστερά, οποιαδήποτε σύγκρουση του παρελθόντος είναι αποτέλεσμα της αμερικανικής πολιτικής. Ο αντιαμερικανικός φανατισμός μας πωρώνει και μας τυφλώνει. Πριν πολλά χρόνια εγώ, όπως και οι περισσότεροι Έλληνες, ήμουν ένθερμος υποστηρικτής των "ηρωικών" Αφγανών που αντιστέκονταν στην Αμερικάνικη κυριαρχία. Έχω μετανοιώσει για αυτή την θέση μου, και για όσα μπράβο έπαιρνα όταν την έλεγα με ωραία λόγια σε άλλους. Οι Ταλιμπάν, που φαντασιωνόμουν ότι θα γίνονταν το νέο Βιετνάμ για τους Αμερικάνους, πήραν αυτό που τους άξιζε. Άμα κάποιος χτυπούσε με τον ίδιο τρόπο την Ελλάδα θα περίμενα να είχαμε τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια να αντιδράσουμε όπως η Αμερική, τιμωρώντας τους δράστες.

Οι ΗΠΑ έχουν ευθύνες για πάρα πολλά κακά. Για την επίθεση στη Σερβία που έδωσε στους Κοσοβάρους τρομοκράτες, δολοφόνους και εμπόρους του λευκού θανάτου το δικό τους κράτος πχ. Για την επίθεση στο Ιράκ και τους δεκάδες χιλιάδες θανάτους που ακολούθησαν σε μια αποσταθεροποιημένη πια χώρα. Για την πολιτική της σε περιβαλλοντικά θέματα που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τον πλανήτη στην καταστροφή. Για το πατρονάρισμα στην Τουρκία και για πολλά, πολλά άλλα. Αλλά ας μην χάνουμε το μέτρο. Η αποσταθεροποίηση του Ιράκ έβαλε το όπλο στα χέρια των ισλαμιστών, δεν τους ανάγκασε να το χρησιμοποιήσουν. Οι καθημερινές σφαγές Σουνιτών από Σιήτες και το αντίστροφο επιτράπηκε να γίνουν από την πολιτική της Αμερικής αλλά είναι γέννημα του ισλαμικού φανατισμού, τον οποίο οι περισσότεροι Έλληνες έχουμε μάθει να υποστηρίζουμε επειδή στρέφεται συχνά εναντίον της Αμερικής. Το μίσος που έχουν οι φανατικοί ισλαμιστές για κάθε τι διαφορετικό είναι μόνο εν μέρει αποτέλεσμα της αμερικάνικης πολιτικής, στο μεγαλύτερο μέρος του οφείλεται στην δικιά τους ηγεσία και στον δικό του τρόπο σκέψης.

Ως Έλληνες πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Επιτρέπεται η Αμερική να είναι η "αστυνομία" του κόσμου; Σχεδόν όλοι θα συμφωνήσουμε πως όχι. Ας αρχίσουμε να το τηρούμε και στην πράξη τότε. Έχει δεχθεί μεγάλη προπαγάνδα εις βάρος της επειδή δεν επενέβη στους εμφύλιους της Αφρικής που κόστισαν τη ζωή σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Άμα είχε επέμβει βέβαια όλοι όσοι τώρα τους βρίζουν επειδή δεν είχαν κάνει τίποτα θα ήταν ένθερμοι υποστηρικτές των δολοφόνων που αντιστέκονται στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Θέλουμε λοιπόν να είναι η παγκόσμια αστυνομία ή όχι; Πολλοί μιλάνε για "αμερικανοκινούμενη χούντα", αναφερόμενη στη στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απριλίου. Παραμύθια για μικρά παιδιά. Όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο με την εποχή ξέρουν ότι η άνοδος των συνταγματαρχών στην εξουσία έπιασε εξ απροόπτου και τους Αμερικάνους. Ανέχθηκαν όμως οι ΗΠΑ την Χούντα, δεν είχαν λόγο να αντιταχθούν σε ένα αντικομμουνιστικό καθεστώς στην Ελλάδα. Τους κατηγορούμε επειδή την ανέχθηκαν; Θέλουμε μία Αμερική που θα γυρίζει τον κόσμο και θα επιβάλει τη Δημοκρατία, όπως με το Ιράκ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: