Δευτέρα 2 Απριλίου 2007

Σύνδεσμοι οπαδών

Ευκαιρία ψάχνανε τα ΜΜΕ να ξεσπαθώσουν εναντίον των οργανωμένων οπαδών. Ευκαιρία που τους δόθηκε από τον θάνατο του άτυχου οπαδού του Παναθηναϊκού. Έτσι εδώ και μέρες παρακολουθούμε μία ενορχηστρωμένη επίθεση προς τους συνδέσμους ομάδων από άτομα που ιδέα δεν έχουν για το πως λειτουργούν οι σύνδεσμοι.

Έγινε λοιπόν ένα περιστατικό. Ένα άτυχο περιστατικό κατά το οποίο 400 περίπου οπαδοί συγκρούστηκαν και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός οπαδού και τον τραυματισμό παραπάνω. Οι περισσότεροι από τους οπαδούς που συγκρούστηκαν είναι πράγματι μέλη συνδέσμων. Όχι ενός ή δύο συνδέσμων αλλά δεκάδων διαφορετικών. Η απλοϊκή λύση που προτείνεται, να κλείσουν οι σύνδεσμοι οπαδών. Και η απλοϊκή απορία μου, πως το να κλείσουν εκατοντάδες σύνδεσμοι (στους οποίους ανήκουν δεκάδες χιλιάδες φίλαθλοι) θα λύσει το πρόβλημα; Το να τιμωρηθούν δεκάδες χιλιάδες φίλαθλοι θα κάνει αυτούς τους 400 να μην συναντιούνται στο γήπεδο ή σε κάποια άλλα στέκια στα οποία θα αποφασίζουν τους στόχους τους; Με την ίδια λογική, γιατί δεν κλείνουν τα γήπεδα; Εξάλλου η χωρητικότητα της Λεωφόρου και του Καραΐσκάκη είναι μικρότερη από τον αριθμό των οργανωμένων οπαδών των δύο ομάδων! Από τους συνδέσμους των οπαδών του Ολυμπιακού πχ μόνο ο Πόρτο Λεόνε, που έπαιξε πολλές φορές στις ειδήσεις τις τελευταίες μέρες, έχει πάνω από 1000 μέλη σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους. Και υπάρχουν πάνω από 100 σύνδεσμοι του Ολυμπιακού! Δεκάδες χιλιάδες συνδεσμίτες του Ολυμπιακού τιμωρούνται επειδή 200 άτομα την βρίσκουν να μαχαιρώνουν. Και δεκάδες χιλιάδες συνδεσμίτες του Παναθηναϊκού επειδή άλλα 200 άτομα έχουν τα ίδια χόμπι.

Η επίθεση στους συνδέσμους και την λειτουργία τους πάντως ήταν αναμενόμενη, όπως είπα ευκαιρία γυρεύανε κάποιοι και την αρπάξανε από τα μαλλιά τώρα που τους ήρθε. Αυτό που ομολογουμένως δεν περίμενα ήταν ότι θα χρησιμοποιήτο αυτή η ευκαιρία και για ιδεολογικοπολιτικούς σκοπούς! Καθημερινό φαινόμενο σε όλα τα κανάλια είναι οι αναφορές σε εθνικιστές που δρουν μέσα στους συνδέσμους. Κρίνουν και κατακρίνουν χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα! Λίγο να το έψαχναν θα ήξεραν πόσο λάθος έχουν (εκτός βέβαια αν το έψαξαν αλλά δεν τους βολεύει να το μοιραστούν μαζί μας). Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν ελάχιστοι σύνδεσμοι που έχουν ως επί το πλείστον εθνικιστές. Στις περισσότερες ομάδες η βάση των οργανωμένων είναι εκτός πολιτικής (No Politica το ονομάζουν), με κάποιους πυρήνες εθνικιστών και κάποιους πυρήνες αναρχικών. Σε κάποιες -λιγότερες- από τις μεγαλύτερες ομάδες η βάση αποτελείται από αναρχικούς με τις άλλες δύο ομάδες (Νo politica και εθνικιστές) να έχουν ισχνή παρουσία. Σε καμία σχετικά μεγάλη ομάδα όμως δεν είναι κυρίαρχοι σήμερα οι εθνικιστές, ο αποδιοπομπαίος τράγος των ΜΜΕ.

Κάποια από τα videos που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο
Παγκράτι 2006, οργάνωση και εκτέλεση (έπαιξε πολύ στην τηλεόραση τις τελευταίες μέρες)
Σύνδεσμος ΠΑΟ (επίσκεψη-επίθεση από οπαδούς του Ολυμπιακού)

Δεν υπάρχουν σχόλια: