Παρασκευή 27 Απριλίου 2007

Εξεγέρσεις στις φυλακές

Έστω και τώρα που τέλειωσε είπα να ασχοληθώ με το θέμα των εξεγέρσεων στις φυλακές.

Τουλάχιστον σε 8 φυλακές της Ελλάδας υπήρξαν αντιδράσεις μέσω εξεγέρσεων με κατάληψη ολόκληρων των σωφρονιστικών ιδρυμάτων ή κάποιων πτερύγων τους ή απλώς αποχή συσσιτίου. Η Άκρα Αριστερά αμέσως συμπαραστάθηκε στους φυλακισμένους με τις διάφορες οργανώσεις της των επαγγελματιών αλληλέγγυων στους φυλακισμένους. Τουλάχιστον 10(!) συγκεντρώσεις, πορείες και λοιπές παρεμβάσεις αλληλεγγύης εκτός φυλακών έλαβαν χώρα μέσα σε μόλις ένα τριήμερο. Με πρόσχημα την αλληλεγγύη στους φυλακισμένους οι αναρχικοί κάψανε (για ακόμα μία φορά) την Αθήνα στο διήμερο 25 και 26 Μαρτίου. Και δεν είναι μόνο η Άκρα Αριστερά αφού και μέρος του εθνικιστικού χώρου φαίνεται να συμπαραστέκεται στον "δίκαιο αγώνα" των κρατουμένων.

Ποια είναι λοιπόν τα αιτήματα των φυλακισμένων του Μαλανδρίνου στα οποία οι πάντες εκφράζουν αλληλεγγύη; Ποια είναι τα αιτήματα τα οποία οι επαγγελματίες των οργανώσεων αλληλεγγύης στους φυλακισμένους ονομάζουν "ανθρωπιστικά"; Σύμφωνα με την ΕΡΤ είναι γενικά "η αποσυμφόρηση των φυλακών" και η "βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης". Είναι πραγματικά έτσι;

Τα αιτήματα των φυλακισμένων (των οποίων ηγείται ένας δολοφόνος!) είναι τα εξής:
- Η μετατροπή των ισοβίων σε 12ετή κάθειρξη (λες και δεν είναι αρκετό το ότι δεν υπάρχουν "ισόβια" όποιο έγκλημα και αν κάνουν)
- Η μετατροπή της κάθειρξης 25 ετών σε κάθειρξη 10 ετών!
- Η αποφυλάκιση όταν εκτίσουν τα 3/7 της ποινής τους (δηλαδή λιγότερο από την μισή! Αντί τα 3/5 όπως είναι τώρα!)
- Να καταργηθούν οι πειθαρχικές ποινές (δηλαδή να κάνουν ότι γουστάρουν χωρίς να τιμωρούνται;)
- Να μειωθεί κατά 6 μήνες το όριο προφυλάκισης (αντί να μένουν φυλακή 18 μήνες ας μένουν 12)
- Να χορηγούνται ελεύθερα οι άδειες και οι αναστολές αντί να χρειάζεται να εξετάζεται από συμβούλιο αν όταν φύγουν για άδεια θα ξαναέρθουν, αν άμα τους βγάλουν έξω θα πάνε να σκοτώσουν κανένα κτλ (περάσανε τις φυλακές για ξενοδοχείο;)

Αυτά είναι τα βασικότερα αιτήματα. Ζητάνε επίσης δικαίωμα στην εργασία (ε όλα τα άλλα τα έχουν ζητήσει, να μην δουλεύουν κι όλας;) με πλήρη μισθό, διάφορα δικαιώματα για τους αλλοδαπούς (πλειοψηφία είναι στις φυλακές, να μην τους έχουν από κοντά;) και σε αυτούς που ονομάζουν "πολιτικούς κρατουμένους" (όλα τα αιτήματα εξάλλου από τον τρόπο που παρουσιάζονται γράφτηκαν προφανέστατα από αυτούς τους "πολιτικούς κρατουμένους", ονομασία που δίνουν στους εαυτούς τους άτομα της Άκρας Αριστεράς που έχουν συλληφθεί για ποινικά αδικήματα), τμηματική έκτιση ποινής (όποτε θέλουμε ας πάμε και φυλακή;), εναλλακτικές μορφές έκτισης ποινής (ή να μην πάμε και καθόλου) κτλ. Το μοναδικό αίτημα τους που έχει πραγματικά ανθρωπιστικούς λόγους είναι να οριστεί ΕΔΕ για να εξετάσει άμα σωφρονιστικοί υπάλληλοι προέβησαν σε κακοποιήσεις και βασανισμούς. Και πως ζητάνε αυτό, το ένα και μοναδικό σοβαρό αίτημα; Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν σκοπεύουν να συνεργαστούν, ότι δεν θα προβούν σε "καταγγελίες και μηνύσεις" επειδή "αντιβαίνει τις αρχές της πλειονότητας των κρατουμένων" (Άκρα Αριστερά όπως είπαμε, δεν αναγνωρίζουν οποιαδήποτε μορφή εξουσίας) και όπως λένε, δεν "είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε στο ελάχιστο το Υπουργείο Δικαιοσύνης στη διαλεύκανση της κατάστασης".

Δεν είμαι δικηγόρος αλλά ένα απλοϊκό παράδειγμα αυτών που ζητάνε στα μάτια μου είναι: Κάνεις το χειρότερο έγκλημα και καταδικάζεσαι σε ισόβια, δηλαδή σε 12 χρόνια φυλάκιση μετά από την οποία ακολουθεί η "άνευ όρων απόλυση". Τα 12 χρόνια τα οποία στην πραγματικότητα είναι 5 αφού θα ισχύει το "3/7 για όλα τα αδικήματα". Σε αυτά τα 5 χρόνια θα δουλεύουν και θα πληρώνονται κανονικά, θα πηγαίνουν φυλακή όποτε θέλουν εκτίωντας την ποινή τους τμηματικά, όποτε πηγαίνουν θα παίρνουν άδεια όποτε θέλουν και όταν είναι μέσα θα κάνουν ότι θέλουν αφού θα έχουν απαγορευτεί τα πειθαρχικά μέτρα.

Αυτοί είναι οι επαναστάτες των φυλακών. Προσωπική μου άποψη είναι ότι από τα αιτήματα τους πιθανότατα φωτογραφίζονται και οι συνθήκες στις φυλακές σήμερα. Άμα πραγματικά καταπιέζεσαι δεν ζητάς να ζεις ως βασιλιάς, ζητάς να σταματήσει η καταπίεση. Άμα αξίζει σε οποιοδήποτε θέμα που ανέφερα ποτέ στο blog μου ο όρος "σχιζοφρένεια" αξίζει σε αυτό.

1 σχόλιο:

Athens by night είπε...

Εξαιρετικό κείμενο. Προσωπικά, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Αυτή είναι η αλήθεια. Όπως τη περιγράφεις...

Που να τα δεις, όμως, πουθενά αυτά δημοσιευμένα (εννοώ σε εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας);;;;