Σάββατο 24 Μαρτίου 2007

300

Λάθη και "Λάθη" των δικών μας
- "Εύφοροι": Από τους ΑΜΟΡΦΩΤΟΥΣ που κάνανε τους υπότιτλους. Φύτευαν πατάτες πάνω τους ή βγάζανε γρασίδι; Φυσικά ονομάζονταν "Έφοροι"!
- Δημοκρατία: Κάποια στιγμή σχετικά στην αρχή του έργου, φώναζαν ότι θα πολεμήσουν για δικαιοσύνη και διάφορα τέτοια και τα παλικαριά που βάζανε τους υπότιτλους το θεώρησαν λογικό να αλλάξουν εκείνες τις λέξεις με τη λέξη "Δημοκρατία". Οι ίδιοι που γράψανε τα βιβλία της Στ Δημοτικού θα ήτανε, ότι δεν τους αρέσει το αλλάζουν, σε κάτι πιο "προοδευτικό".

Όχι και τόσο καλό αλλά δεν με ενόχλησε
- Η παρουσίαση των Εφόρων και η υποτιθέμενη αντίδραση του Λεωνίδα: Η κοινωνία της Σπάρτης ήταν εξαιρετικά συντηρητική και υπερβολικά υπάκουη στους νόμους της. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι υπήρχε τέτοια αντίδραση και τέτοια αντιπάθεια προς τους εφόρους, ούτε ότι ήταν τόσο αρνητικοί όσο παρουσιάζονται.
- Η γυναίκα του Λεωνίδα: Εξαιρετική παρουσία στο έργο, μακρυά από την πραγματικότητα ωστόσο.
- Ο Εφιάλτης: Παρουσιάζεται σαν Σπαρτιάτης που πρόδωσε επειδή οι Σπαρτιάτες τον απέρριψαν. Στην πραγματικότητα ήταν από την Φωκίδα (όπου και τον σκότωσαν όταν επέστρεψε και τον αναγνώρισαν) και πρόδωσε για τα λεφτά και μόνο.
- Ιστορικές ανακρίβειες: Πολλές κατά τη διάρκεια όλου του έργου, από την πρώτη σκηνή (με τον παρεξηγημένο Καιάδα) μέχρι την τελευταία (με την αναφορά σε 30.000 Έλληνες στις Πλαταιές, στην πραγματικότητα ήταν 100.000-110.000).
- ΗΠΑ - Ιράν: Έδειξε σε δύο σκηνές ότι δεν ήταν τελείως άστοχοι οι ισχυρισμοί περί προπαγάνδας (ήταν και είναι άστοχοι ως επί το πλείστον όμως, δεν μπορεί το έργο για δύο σκηνές "να ριχθεί στον Καιάδα").

Και γενικά
- ΜΑ-ΓΙ-ΚΟ: Όποιοι δεν το δουν θα χάσουν.
- Είναι ταινία φαντασίας, βασισμένη σε ένα κόμικ. Άμα πάτε να δείτε σωστή ιστορική αναπαράσταση των γεγονότων θα απογοητευτείτε.
- Μάχες-Συγκρούσεις: Αν και όχι όλες, πολλές σκηνές ήταν εξαιρετικές!
- Συναίσθημα: Σε αρκετές περιπτώσεις κυριολεκτικά γέμισαν τα μάτια μου, κυρίως στην αρχή αλλά μέχρι και το τέλος. Ο ανυπέρβλητος ηρωισμός των Σπαρτιατών και η αυτοθυσία τους για την Ελλάδα και το μεγαλείο της με επηρέασαν και χάρηκα που επηρέασαν και άλλους και ο κόσμος χειροκρότησε θερμά με το τέλος της ταινίας. Σκοπεύω να πάω να την ξαναδώ αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: