Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007

Δημοσκοπήσεις Πέμπτης (Metron Analysis, Alco, Marc)

Metron Analysis - Ant1
Νέα Δημοκρατία 30% (+0.3%)
Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα 28.4% (+0.3%)
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος 6.7% (-1.4%)
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς 4.8% (+0.1%)
Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός 4% (+0.4%)
Οικολόγοι 1.7%

Η μεγάλη μείωση του ποσοστού του Κ.Κ.Ε δείχνει ότι πιθανότατα το δείγμα των ψηφοφόρων του κομμουνιστικού κόμματος στην προηγούμενη δημοσκόπηση ήταν αρκετά λανθασμένο, τώρα επανέρχεται στα προηγούμενα ποσοστά του (με πτώση και πάλι όμως). Νέα Δημοκρατία και ΠΑ.ΣΟ.Κ σιγά σιγά φαίνεται να παίρνουν πίσω τα ποσοστά που έχασαν τις τελευταίες μέρες. Μεγάλος κερδισμένος της δημοσκόπησης ο ΛΑ.Ο.Σ που παρουσιάζει την μεγαλύτερη άνοδο. ΛΑ.Ο.Σ και ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι τα μόνα κόμματα που είχαν ανοδική πορεία και στην προηγούμενη δημοσκόπηση. Η παρουσία για πρώτη φορά των Οικολόγων πιθανότατα οφείλεται στον τρόπο που διενεργήθηκε η δημοσκόπηση και είναι απίθανο να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Επίσης είναι άγνωστο για ποιο κόμμα των Οικολόγων πρόκειται (ή αν πρόκειται και για τα τρία μαζί).

Alco - Alter
Νέα Δημοκρατία 31.2% (-0.4%)
Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα 30.5% (-0.4%)
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος 6.5% (+0.3%)
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς 3.5% (+0.1)
Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός 3.5% (+0.2%)
Δημοκρατική Αναγέννηση 0.7%

Η δημοσκόπηση της Alco δείχνει ότι η πτώση των δύο μεγάλων κομμάτων έχει σχεδόν ανακοπεί. Το Κ.Κ.Ε και ο ΛΑ.Ο.Σ επανέρχονται στα ποσοστά που είχαν πριν από την προηγούμενη δημοσκόπηση ενώ ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α έχει σταθεροποιηθεί γύρω στο 3.5%. Η ΔΗ.ΑΝΑ παραμένει πολύ μακρυά από την είσοδο της στην βουλή.

Marc - Έθνος
Νέα Δημοκρατία 31.1% (-5.5%)
Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα 30.8% (-4.1%)
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος 8% (+1.2%)
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς 4.3% (+0.4)
Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός 3.9% (+0.5%)

Η δημοσκόπηση της Marc διενεργήθηκε μόλις μετά τις πυρκαγιές ενώ η προηγούμενη είχε γίνει λίγο πριν. Έτσι εξηγείται η μεγάλη πτώση των δύο μεγάλων κομμάτων και η αύξηση των μικρών. Η διαφορά του 0.3% μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑ.ΣΟ.Κ μάλλον δεν πρέπει να ληφθεί σοβαρά αφού προέρχεται από μία άγνωστη εταιρεία που έκανε δημοσκόπηση για μία εφημερίδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σημαντικό είναι να ειπωθεί ωστόσο ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης η συσπείρωση των δύο μεγάλων κομμάτων μειώθηκε αισθητά με ψηφοφόρους της Ν.Δ να έχουν μετακινηθεί κυρίως σε Κ.Κ.Ε και ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ψηφοφόρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ σε ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ΛΑ.Ο.Σ.

Δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για το 1,7 των Οικολόγων.
Ο Φαναράς είπε στον Ευαγγελάτο ότι η εξέλιξη των Οικολόγων Πράσινων στη διάρκεια της έρευνας εξελισσόταν εντυπωσιακά από το 0,3 στο 0,7 κτλ
Επισης οι (με συνεχώς ανοδική τάση) απαντήσεις που έπαιρναν, ήταν αυθόρμητες.

Όσο αν προκειτε για ένα απο τα τρία κόμματα, ποια τρία αν κάποιος βρει τρία οικολογικά κόμματα να μου τα δείξει κι εμένα.

Γεγονός είναι ότι αρκετοί επιρεασμένοι από τους παλιούς Οικολόγους Εναλλακτικούς δήλωσαν ότι θα τους ψηφίσουν αγνοόντας ότι ο συνδιασμός που κατατέθηκε θα ακυρονόταν για διάφορους λόγους(δεν κατέθεσε συνδιασμούς, δεν είχε δικαιωμα στον τίτλο κα)

Η άνοδος της πρόθεσης ψήφου για τους οικολόγους δεν παρατηρήθηκε πρώτη φορά. ίδη τον Ιούλη δημοσκόπηση της VPRC κατέγραψε 1%. Ενώ αναλυτές έχωντας υπ όψιν και δημοσκοπήσεις τον κομμάτων με πολύ μεγαλύτερα δείγματα δηλ γυρω στις 10000 ήλούσαν για αξιοσημείωτη άνοδο ορισμένων εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων αναφέρωντας συγκεκριμένα τους οικολόγους πράσινους. Γενικά απ αυτούς που δηλώνουν ότι ψηφήζουν οικολόγους γύρω στος μισούς αναφέρονται στους οικολόγους πράσινους, ενώ οι υπόλοιποι είτε σε οικολόγους γενικά(πιθανών μη γνωρίζοντας τίποτε συγκεκριμένο) είτε όπως είπα οικολόγους εναλλακτικούς και άλλα σχήματα που δεν συμμετέχουν στις εκλογές.

Προφανώς γι αυτή την θολή κατάσταση ευθήνονται τα μέσα μαςικής ενημέρωσης που συστηματικά αποκλείουν το μοναδικό οικολογικό συνδυασμό (περαν του φαιδρού βεργή) δηλ τους Οικολόγους Πράσινους.

Ανώνυμος είπε...

Εκτίμηση μου πάντως είναι ότι η συγκεκριμένη ήταν μία απάντηση αντίδρασης στην καταστροφή των ημερών και δεν νομίζω να δικαιωθεί στην κάλπη. Συγχρόνως είναι χαρακτηριστικό ότι οι Οικολόγοι δεν εμφανίστηκαν σε καμιά από τις δεκάδες άλλες δημοσκοπήσεις των ημερών...

Για τα Οικολογικά κόμματα πρέπει να παραδεχθώ ότι δεν έχω την παραμικρή ιδέα, εκτός από το ότι είδα 3 στην ανακοίνωση των συνδυασμών, τους Οικολόγους Πράσινους, τους Οικολόγους Εναλλακτικούς και τους Έλληνες Οικολόγους. Πάντως μία άνοδος των ποσοστών κάποιου οικολογικού κόμματος θα ήταν κάτι που οι περισσότεροι σίγουρα θα θέλαμε να δούμε.

Ανώνυμος είπε...

Ενδεχομένως και να ήταν μία απάντηση αντίδρασης και-δυστυχώς-είναι σίγουρο οτι δε θα δικαιωθεί στην κάλπη.
Όμως και ο κόσμος δεν είναι ενήμερος για τα οικολογικά κόμματα,καθώς δεν αναφέρονται τα Μ.Μ.Ε. σε αυτά.
Δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις προσπάθειες που γίνονται και φυσιολογικά δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να σκεφτεί να ψηφίσει κάποιο οικολογικό κόμμα.
Επίσης άλλα κόμματα-ονόματα δε λέμε,υπολήψεις δε θίγουμε-προσπαθούν να καπηλευτούν το οικολογικό κίνημα,εκμεταλλευόμενοι κυρίως την επικοινωνιακή αδυναμία των οικολογικών οργανώσεων και κομμάτων.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ενισχύονται τα οικολογικά κόμματα και να αναγκάζονται σε ευκαιριακές συμμαχίες(τέτοια ήταν,κατ'εμέ,η προσπάθεια συνεργασίας ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. και Οικολόγων Πράσινων),προκειμένου να καταφέρουν να ακουστούν και να μπούν στη Βουλή.
Ευτυχώς που μία τέτοια συνεργασία έμεινε ως ιδέα και μόνο,διότι είναι καλύτερο να διατηρήσει την αμιγώς οικολογική του ταυτότητα.
Σαφώς και πρέπει κάθε οικολογικό κόμμα να έχει ξεκάθαρη θέση για τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που απασχολούν αυτόν τον τόπο,
αλλά οποιαδήποτε σύνδεση με συγκεκριμένους ιδεολογικούς χώρους είναι άστοχη.
Όσον αφορά τους Οικολόγους Πράσινους,μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τις θέσεις τους σ'αυτό το site: http://www.ecogreens.gr/