Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2007

Ο "Μακεδονομάχος" Αλαβάνος

8/11/2004, εφ. "Η Αυγή", εκφραστικό όργανο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ο Μπους αναγνώρισε τα "Σκόπια" ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, δηλαδή με το συνταγματικό της όνομα, το όνομα που η ίδια θέλησε να προσλάβει, ως είχε το δικαίωμα. Όνομα το οποίο άλλωστε είχε από το 1945, ως ομόσπονδη σοσιαλιστική δημοκρατία της ομοσπονδιακής σοσιαλιστικής δημοκρατίας της (ενιαίας) Γιουγκοσλαβίας, και το οποίο ουδείς είχε αμφισβητήσει (ούτε η Ελλάδα).
Η αιφνίδια αναγνώριση εκ μέρους των ΗΠΑ προκάλεσε στη χώρα μας ταραχή, αμηχανία και οργή. Αλλά το πρόβλημα, είπε το ΚΚΕ, δεν είναι το όνομα~ είναι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός. Λάθος: το πρόβλημα είναι ακριβώς η μικροπολιτική του ονόματος. Άλλοι συνέχισαν το εθνικιστικό, ανδρεοπαπανδρεϊκό τροπάρι ότι η "Ελλάς δεν αναγνωρίζει", μαζί με τους βέρους εθνικιστές και τους ιεράρχες. Άλλοι την ευθύνη για τη "σφαλιάρα" (είπε ο Γ. Παπανδρέου) την παίζουν μπαλάκι του πινγκ-πονγκ: οι του ΠΑΣΟΚ το ρίχνουν στη Ν.Δ. και της Ν.Δ. στο ΠΑΣΟΚ, ενώ το φτιάχνουν αυτοί. Κι εμείς;
Εμείς, λοιπόν, της ανανεωτικής Αριστεράς, όπως κι όταν είχε πρωτοδημιουργηθεί το θέμα (αν και ο Συνασπισμός, επί προεδρίας Δαμανάκη, χονδρικά, συντάσσονταν με τις επίσημες κρατικές θέσεις, αλλά άλλαξε), εμείς, λοιπόν, λέμε τα ίδια, τα τοτινά. Δηλαδή:
1. Η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική. Διότι ελληνική την θέλουν τα δύο εκατομμύρια Έλληνες κάτοικοί της κατ' αρχήν, αλλά και οι υπόλοιποι Έλληνες. Κανείς, πλέον, δεν μπορεί να απειλήσει ή να αμφισβητήσει αυτή τη γραμμή: ούτε οι της "Μεγάλης Αλβανίας", ούτε οι της Μακεδονίας του Αιγαίου, αν υπάρχουν πέρα απ' τα σύνορα, ούτε οι της Μακεδονίας του Πιρίν (αν υπάρχουν). Κανείς.
2. Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των Μακεδόνων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας (προσωρινό ψευδώνυμο FYROM) να λέγονται Μακεδόνες και τη χώρα τους να την ονομάζουν Μακεδονία είναι απολύτως σεβαστό. Αν ορισμένοι θεωρούν ότι είναι απόγονοι των Μακεδόνων του Μ. Αλεξάνδρου ας εισπράττουν και τα επίχειρα της ανοησίας τους.
3. Πρόβλημα, βεβαίως, είναι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και η πλανηταρχία του Μπους. Αλλά, στην προκειμένη περίπτωση, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα της γείτονος χώρας, και την εγγύηση των υπαρχόντων συνόρων της. Η αμφισβήτηση περί το όνομα υποθάλπει την αμφισβήτηση της κρατικής υπόστασης, ιδίως απο την κατεύθυνση της "Μεγάλης Αλβανίας". Επιχαίρουμε για την αναγνώριση. Ήταν και είναι η θέση μας. Δεν είχαμε πάρει γραμμή από τους Αμερικανούς, αλλά από τις αντιεθνικιστικές και δημοκρατικές μας πεποιθήσεις. Άλλωστε άλλα 70 κράτη, μεταξύ των οποίων κάτι γίγαντες σαν τη Ρωσία και την Κίνα, έχουν αναγνωρίσει τη γείτονα χώρα ως Μακεδονία.
4. Ας σταματήσει πια η γελοιότητα ο Σαβέβσκι να ονομάζεται "Σκοπιανός", ενώ τα γκολ που έβγαλε ήταν αεκτζήδικα 100%.
5. Το πρόβλημα είναι οι εθνικιστικές μικροπολιτικές σκοπιμότητες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που διατηρούν, δεκατέσσερα χρόνια τώρα, μια εκκρεμότητα, φοβούμενοι το πολιτικό τους κόστος. Δικό τους το πρόβλημα.
6. Πρόβλημα επίσης είναι οι μεταξύ Ελλάδος και Μακεδονίας σχέσεις, που έχουν κάπως εξομαλυνθεί (30% του εισαγωγικού εμπορίου προς τη γείτονα προέρχονται από την Ελλάδα), πρέπει να γίνουν φιλικότατες και να ενταχθούν σε ένα πλαίσιο γενικότερης φιλίας και συνεργασίας στα Βαλκάνια. Είναι, κοντά στα άλλα, η καλύτερη απάντηση στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.
Αυτά. Και η πόλη των Σκοπίων είναι, απλώς, η πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: