Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2007

Οι μικρότητες της Αριστεράς

Τα ίδια και τα ίδια κάθε χρόνο. Η Αριστερά προσπαθεί εναγωνίως να πείσει ότι το Όχι δεν το είπε ο Μεταξάς, λες και ο Γκράτσι πήγε στις 3 το πρωί εκείνης της 28ης Οκτωβρίου και χτύπησε την πόρτα του... λαού!

Το πιο ανιστόρητο άρθρο της ημέρας ανήκει στο "Πόντος και Αριστερά". Είναι εκπληκτικό πως κάποιοι, με λίγη ιστορία και πολύ μυθολογία παραχαράσσουν την Ελληνική ιστορία.

Η αρχή γίνεται με την αναφορά στο πόσο απροετοίμαστοι ήμασταν για τον πόλεμο. Δεν είχαμε αντιαεροπορικά, άρματα, αεροπλάνα, αντιαρματικά, αυτοκίνητα κτλ μας εξηγεί, πάντα βασιζόμενος σε πηγές ο αρθρογράφος, και γι' αυτό φταίει ο Μεταξάς. Λες και ρίχναμε πέτρες για να διώξουμε τους Ιταλούς τότε, ή ο στρατός μας ήταν πιο προετοιμασμένος οποιαδήποτε στιγμή τα τελευταία 70 χρόνια που δεν κυβερνούσε ο "φασίστας" Μεταξάς. Εννοείται πως υπήρξαν προβλήματα. Όπως υπήρξε όμως και η συνεχιζόμενη προετοιμασία του λαού για τον πόλεμο που ερχόταν από το καθεστώς Μεταξά. Όπως υπήρξε και η γραμμή Μεταξά που έγραψε το δικό της έπος σταματώντας την Γερμανική προέλαση. Αυτά δεν συζητήθηκαν φυσικά στο άρθρο.

Δεύτερο θέμα που θίγει με την ίδια αστειότητα ήταν αυτό του τίτλου, ποιος είπε το Όχι πραγματικά. Αναγκάστηκε να πει το Όχι λοιπόν ο Μεταξάς, μας ενημερώνει. Με αυτούς τους τύπους λοιπόν δεν μπορείς να βρεις άκρη. Κάθε χρόνο βάζουν και ένα νέο επιχείρημα που καταρρίπτει τα προηγούμενα δικά τους, δεν λένε να αποφασίσουν τι τελικά γινόταν, να μας ενημερώσουν και εμάς (να το βάλει και η Ρεπούση σε κανένα βιβλίο). Τι μια ο Μεταξάς ήταν Γερμανόφιλος (το λένε και ελπίζουν να ξεχάσουμε ότι αυτός πήγε σε πόλεμο εναντίον της Γερμανίας;), την άλλη είπε Όχι επειδή έτσι ήθελαν οι Άγγλοι (άμα δεν βρίσουν και λίγο τους Άγγλους τι σόι αριστεροί θα είναι), και που και που το Όχι το λέει ο λαός. Ότι μπορεί να το είπε ο Μεταξάς δεν περνάει από το μυαλό κανενός τους, ήταν "δικτάτορας" εξάλλου, πως μπορεί να έκανε κάτι καλό. Το συγκεκριμένο άρθρο προτιμά τους Άγγλους, δεν αναφέρει ακόμα βέβαια ούτε ότι ο Μεταξάς απέκρυψε τον τορπιλισμό της Έλλης από τον λαό για να μην πάει σε πόλεμο με τους Ιταλούς, παρά το ότι το ήθελαν οι Άγγλοι, ούτε ότι αρνήθηκε πεισματικά να δεχθεί την βοήθεια που ήθελαν να του στείλουν μετά την Ιταλική επίθεση και πριν την Γερμανική, για να μην προκαλέσει τους Γερμανούς που δεν ήθελαν αγγλική παρουσία στην περιοχή. Αυτά εξάλλου είναι γεγονότα, τι νόημα θα είχαν σε ένα άρθρο επιστημονικής φαντασίας. Τώρα για τις άλλες ιστορίες για αγρίους περί λαού, εγώ ο αφελής είχα την εντύπωση ότι το Όχι το είπε ο Μεταξάς, το "η Κύπρος είναι μακρυά" ο Καραμανλής και το "ευχαριστούμε τους Αμερικανούς" ο Σημίτης, αλλά μάλλον πρέπει να αναθεωρήσω, ο λαός θα τα έλεγε και δεν πρόσεχα. Πάντως για να μην παραχαράξω και εγώ το μυθιστόρημα του όπως αυτός παραχάραξε την ιστορία μας, η αλήθεια είναι ότι τα αναφέρει όλα, και ότι έπαιρνε διαταγές από την Γερμανία ο Μεταξάς και έκανε φιλοναζιστική προπαγάνδα, και ότι προσπαθούσε να μην εξοργίσει τους Ιταλούς, και ότι έκανε ότι του έλεγαν οι Άγγλοι και ότι είπε το πραγματικό Όχι ο λαός. Σε διαφορετικά σημεία του άρθρου βέβαια, ούτε καν αυτός δεν είχε την φαντασία να τα βάλει όλα μαζί για να δούμε πως μπορεί να βγάλει οποιοσδήποτε νόημα από όλα αυτά για το πως είπε τελικά Όχι.

Το μυθιστόρημα - επιστημονικής φαντασίας - λιβελλογράφημα, συνεχίζεται με προσβολές σε δύο μεγάλους άντρες. Ο ένας φυσικά είναι ως συνήθως ο Μεταξάς, όπου παίρνει μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες που μας έχει αφήσει αυτός ο Ηγέτης, το "υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες ένας λαός οφείλει, αν θέλη να μείνη μεγάλος, να είναι ικανός να πολεμήση, έστω και χωρίς καμμίαν ελπίδα νίκης. Μόνον διότι πρέπει", και το μεταφράσει σε "Ο Ι. Μεταξάς απέρριψε το τελεσίγραφο χωρίς όμως να πιστεύει στη νίκη του ελληνικού λαού, αλλά για να ριχτούν απλά μερικές τουφεκιές για την τιμή των όπλων"! Τι να πεις..

Το άλλο θύμα ήταν ο Αλ. Παπάγος. Εκείνος έκανε το μέγιστο λάθος να πει ότι "θα ρίψωμεν μερικές τουφεκιές δια την τιμήν των όπλων" άμα μας επιτεθούν οι Ιταλοί, λίγες μέρες πριν την επίθεση. Βέβαια έχει το ελαφρυντικό ότι δεν ήξερε πως άμα έλεγε 10 ρεαλιστικές λέξεις πριν την επίθεση θα του τις έβαζαν σε βιβλίο και 77 χρόνια μετά κάποιος θα έκανε ιστολόγιο και θα τον κατηγορούσε για αυτό, αλλά δεν είναι αρκετό για να τον συγχωρήσουμε. Ούτε είναι αρκετό το ότι υπό την ηγεσία του και χωρίς αυτοκίνητα και άρματα όπως μάθαμε από το άρθρο οργάνωσε την άμυνα, κυνήγησε τους Ιταλούς μέσα στην Αλβανία, κατήγγειλε τον Τσολάκογλου ως προδότη στις 21 Απριλίου, παραιτήθηκε στις 23 Απριλίου αρνούμενος να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις περί συνθηκολόγησης, ίδρυσε αντιστασιακή οργάνωση με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να οδηγηθεί στο Νταχάου το 1943. Στην πυρά λοιπόν ο Παπάγος (και να αλλάξει όνομα άμεσα ο δήμος Παπάγου)!

Μετά από μία σύντομη περιγραφή του Μεταξά κατά τον Κορδάτο (ιδρυτικό στέλεχος του Κ.Κ.Ε φυσικά, είπαμε, στα μυθιστορήματα δεν χρειάζεται αντικειμενική ιστορία) αρχίζει το πιο αστείο μέρος του άρθρου, η συνεισφορά των κομμουνιστών. Από εκεί και πέρα δεν ξέρεις άμα πρέπει να γελάσεις ή να κλάψεις με ότι διαβάζεις. "Η αρνητική απάντηση της δικτατορίας" στο αίτημα των κομμουνιστών που κρατούνταν να απελευθερωθούν λέει είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι "να πεθάνουν από τη φοβερή πείνα του 1941", λες και η "φοβερή πείνα του 1941" έλαβε χώρα αποκλειστικά στην Φολέγανδρο και στην Κέρκυρα, οι υπόλοιποι τρώγανε με χρυσά κουτάλια και μόνο εκείνοι πέθαναν. Μάλιστα επειδή δεν τους ελευθέρωσε ο Μεταξάς τους εκτέλεσαν οι ναζί μαθαίνω. Βέβαια μέχρι τώρα νόμιζα ότι ο Τσίπας, ο Λαζαρίδης, ο Ζησιάδης και δεκάδες άλλα ανώτερα στελέχη του Κ.Κ.Ε απελευθερώθηκαν μέσα στο πρώτο δίμηνο της κατοχής από τους Γερμανούς επειδή ήταν κολητάρια ακόμα Ναζί και σοβιετικοί. Μάλλον φασίστες θα μου το έμαθαν και δεν τους ελευθέρωσαν, τους εκτέλεσαν τελικά..

Κάπου εδώ κορυφώνεται και το γέλιο. "Το σημαντικότερο από όλα όμως που ήταν η συνισταμένη της τοποθέτησης των κομμουνιστών της Ελλάδας, αλλά και κάθε προοδευτικού ανθρώπου για τον πόλεμο και την φασιστική εισβολή ήταν το ανοιχτό γράμμα προς το λαό της Ελλάδας του ΓΓ του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη , το οποίο γράφτηκε στα κρατητήρια της Γενικής Ασφάλειας υπό τύπο μανιφέστου προς τον ελληνικό λαό και δημοσιεύτηκε στον τύπο στις 2/11/1940". Αυτό ήταν! Ούτε κουβέντα για τα άλλα δύο γράμματα του Ζαχαριάδη με τα οποία ακύρωνε το πρώτο, ζητούσε να σταματήσει να πολεμά η Ελλάδα, έλεγε ότι εχθρός είναι ο Μεταξάς, το αίμα των φαντάρων "χύνεται άδικα" και ο πόλεμος που κάνουμε είναι "φασιστικός"! Ούτε κουβέντα για τις συνεχείς παραινέσεις του Κ.Κ.Ε να βγούμε από τον πόλεμο, τα μανιφέστα πριν την Ιταλική επίθεση που μας κατηγορούσαν εμάς ότι τους προκαλούμε, το μανιφέστο της 7ης Δεκεμβρίου, τα άρθρα στον Ριζοσπάστη κατά την κατοχή. Μόνο το γράμμα που ο ίδιος αναίρεσε ένα μήνα μετά, για να μας πείσει για την στάση των κομμουνιστών, την εποχή που το Κ.Κ.Ε έγλυφε τους Γερμανούς αφού ακόμα δεν είχαν επιτεθεί στην πατρίδα του, την Σοβιετική Ένωση.

Μετά από μία σύντομη αναφορά στην συνθηκολόγηση (που βρίσκει φυσικά χρόνο να κάνει αναφορά στο ότι έγινε με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Ιωαννίνων, δεν γίνεται να μείνει έξω από το άρθρο η εκκλησία, εννοείται ότι το όνομα του Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου που αρνήθηκε να ορκίσει την κατοχική κυβέρνηση δεν αναφέρεται πουθενά στο άρθρο) έφτασε η ώρα της ΕΟΝ. Για προπαγανδιστικούς σκοπούς κάπου εδώ ξεχνάμε την επίσημη εκδοχή τους ότι όλη η νεολαία ήταν στην ΕΟΝ επειδή τους ανάγκαζε ο κακός "φασίστας", και την βρίζουμε για αρκετές παραγράφους. Η μεγαλύτερη πλάκα βέβαια είναι όταν ο αρθρογράφος μας εξηγεί ότι "ούτε ένας πυρήνας, ούτε μια ομάδα, ούτε ένα ανώτατο στέλεχος της ΕΟΝ" δεν προσπάθησε να δημιουργήσει ομάδα αντίστασης στους Γερμανούς. Δεν φτάνει που έσφαζαν κάθε πατριωτική οργάνωση εκτός ΕΑΜ, δεν φτάνει που με πύρινες ανακοινώσεις τους κατηγορούσαν όποιον τολμούσε να αντισταθεί ως προδότη, έρχονται και σήμερα να τους κατηγορήσουν ότι δεν αντιστάθηκαν! Και για κερασάκι στην τούρτα κατηγορεί και τα στελέχη της ΕΟΝ ότι δημιούργησαν την προδοτική ΕΣΠΟ, λες και δεν ξέρει ότι η ΕΣΠΟ ούτε 100 μέλη δεν μέτραγε και ότι η ΕΣΠΟ εξαρθρώθηκε από πραγματικούς πατριώτες σε μία επίθεση την οποία το ΚΚΕ κατηγόρησε ως προδοτική, εκτελώντας και έναν από τους συμμετέχοντες ως προδότη! Αντί μάλιστα της πραγματικής αντίστασης αναφέρει "την θρυλική ΕΠΟΝ" με τους "νεολαίους αγωνιστές" του 1940-41. Άραγε γιατί δεν αναφέρει τι αντιστασιακό αγώνα έκανε η ΕΠΟΝ μέχρι την επίθεση της Γερμανίας στην Σοβιετική Ένωση;

Το χειρότερο είναι ότι το άρθρο μπορεί να είναι ανιστόρητο, ο τύπος που το έγραψε δεν είναι. Είναι δυνατόν να ξέρει το πρώτο γράμμα του Ζαχαριάδη και να μην έχει ακουστά τα άλλα δύο, τις προκηρύξεις, τα μανιφέστα και τα άρθρα του Ριζοσπάστη; Είναι δυνατόν να ξέρει την ΕΣΠΟ και να μην ξέρει από ποιους εξαρθρώθηκε και ποιοι την υπεράσπισαν; Φτάνει πια με τους Ρεπούση wannabe.

1 σχόλιο:

Nativist είπε...

Άκαρπες συζητήσεις. Κενές περιεχομένου. Λύσσαξε η Αριστερά κατά του Μεταξά, γιατί αυτός έθεσε σε εφαρμογή τα φιλεργατικά μέτρα που εκείνη υποσχόταν, αφήνοντάς την μπουκάλα!! Αυτό είναι όλο. Αρκεί να διαβάσει κανείς πόσες φορές τον αποκαλούν "φασίστα", λες κι ο ίδιος να ισχυρίστηκε ποτέ ότι είναι κάτι άλλο, για να καταλάβει κανείς ότι απώτερος στόχος είναι να τον μειώσουν. Δεν αρκούν τα "επιχειρήματα" και προσφεύγουν σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς ("αγγλόδουλος", "γερμανόφιλος" κ.λπ.), ίδιον εκείνων που η έλλειψη επιχειρημάτων τους δημιουργεί το αίσθημα ότι δεν θα καταφέρουν να πείσουν. Όπως και δεν καταφέρνουν, φυσικά!