Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Το τσιμέντωμα του Ναι

Πολλές μαλακίες ακούστηκαν κατά την προεκλογική περίοδο που τελειώνει σύντομα. Το πιο απίστευτα εξωφρενικό είναι η επιμονή του ΑΚΕΛ ότι το Π.Γ του δεν είχε πάρει την απόφαση που πήρε υπέρ του Σχεδίου Ανάν, ότι η πρόταση υπέρ της αποδοχής του σχεδίου που κατέθεσε το Π.Γ στην Κ.Ε δεν συνέβηκε ποτέ.

Για την ιστορία και για όσους έχουν επιλεκτική μνήμη, το Π.Γ του ΑΚΕΛ είχε αποφασίσει την στήριξη του Ναι με 10 ψήφους υπέρ και 4 κατά (3 αποχές, 2 λευκά). Η απόφαση διέρρευσε αλλά το κόμμα σωστά αρνήθηκε να την επιβεβαιώσει πριν ληφθεί η τελική απόφαση από την Κ.Ε. Και η Κ.Ε μετέτρεψε το "Ναι" σε "Μάλλον Όχι" ή καλύτερα, "Ναι αλλά αργότερα".

Η απόφαση της Κ.Ε λοιπόν ανέφερε:
  • Λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι το Σχέδιο Ανάν παρουσιάστηκε τον τελευταίο καιρό μπροστά στο λαό με υπογραμμισμένα τα αρνητικά του στοιχεία και υποβαθμισμένα τα θετικά του στοιχεία.
  • Το ΑΚΕΛ δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις του Προέδρου της Δημοπκρατίας, σχετικά με τις πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν, και ιδιαίτερα την εκτίμηση ότι αυτό «δεν καταλύει την ντε φάκτο διχοτόμηση, αλλά αντίθετα τη νομιμοποιεί και την εμβαθύνει».
  • Η Κ.Ε. διαπιστώνει πως η κατάσταση που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό μέτωπο οδηγεί στην απόρριψη του σχεδίου, ακόμη και ως βάση για διαπραγμάτευση, πράγμα που ενισχύει τον εθνικισμό - σοβινισμό
  • Συνυπολογίζοντας όλα τα αντικειμενικά δεδομένα που είναι σήμερα μπροστά μας, το ΑΚΕΛ καλεί τα Ηνωμένα Εθνη και το διεθνή παράγοντα να προχωρήσουν στην αναβολή των δημοψηφισμάτων για μερικούς μήνες, ώστε να προηγηθεί η δυνατότητα αντικειμενικής παρουσίασης του Σχεδίου Ανάν στο λαό..
  • Σε αντίθετη περίπτωση, το ΑΚΕΛ θα είναι υποχρεωμένο να μην υποστηρίξει την έγκριση του Σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα.
Η απόφαση λοιπόν της Κ.Ε του ΑΚΕΛ ήταν ξεκάθαρη: Διαφωνεί στο ότι το σχέδιο Ανάν νομιμοποιεί την διχοτόμιση και θεωρεί ότι τα αρνητικά του στοιχεία υπερτονίστηκαν από τα μέσα, γι' αυτό ζητά αναβολή του δημοψηφίσματος ώστε να αλλάξει το κλίμα. Θεωρεί ότι η ενταφίαση του σχεδίου (που σήμερα προπαγανδιστικά χαιρετά) ενισχύει τον σοβινισμό αλλά αναγκάζεται να το απορρίψει επειδή το απορρίπτει ο λαός και άμα το υποστηρίξει θα απομονωθεί ("η κατάσταση που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό μέτωπο οδηγεί στην απόρριψη του σχεδίου").

Αυτή την απόφαση λοιπόν κατέθεσε η Κ.Ε στην συνδιάσκεψη του κόμματος και αυτή την απόφαση η συνδιάσκεψη υιοθέτησε, προς τιμή της, με 64.8% υπέρ. Προς τιμή της επειδή αντιθέτως από το Π.Γ που ζήτησε το "ναι" και την Κ.Ε που μετέτρεψε το "ναι" σε "όχι" άμα δεν τους δωθεί αναβολή ώστε να αλλάξουν την γνώμη του λαού, η συνδιάσκεψη δεν είχε άλλες επιλογές. Η υπερψήφιση της απόφασης της Κ.Ε ήταν η μόνη επιλογή υπέρ του "όχι" που είχαν και αυτό κάνει το δικό τους "όχι", το "όχι" του λαού του ΑΚΕΛ, γνήσιο. Αντιθέτως από το "όχι" της Κ.Ε, των πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματος..

Δεν υπάρχουν σχόλια: