Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

Ο Μυστικός Χρηματοδότης της εφημερίδας «Dialogue»

Του Κώστα Μαυρίδη

Εδώ και καιρό, στις διόδους μέσω των οποίων γίνεται η διακίνηση μεταξύ κατεχομένων κι ελεύθερων περιοχών, διανέμεται από τις κατοχικές αρχές η τρίγλωσση εφημερίδα (Τουρκικά, Ελληνικά κι Αγγλικά) με τον τίτλο «Dialogue» (Διάλογος). Ο τίτλος της εφημερίδας δείχνει εκ πρώτης όψεως διάθεση για συνδιαλλαγή κι ενδεχομένως διαλλακτικότητα και μετριοπάθεια. Η πραγματικότητα όμως όπως προκύπτει από ανάγνωση της εφημερίδας πείθει ότι πρόκειται για εργαλείο προπαγάνδας των τουρκικών θέσεων στο κυπριακό που στοχεύει να επηρεάσει την κοινή γνώμη, ιδίως ανάμεσα στους Ε/κ. Το γεγονός ότι μια εφημερίδα που εκδίδεται στα κατεχόμενα και με σαφείς πολιτικούς στόχους, διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ, ενδυναμώνει την άποψη ότι πίσω της είναι κάποιοι που για σοβαρούς λόγους αποκρύβουν την ταυτότητά τους.

Μερικοί πιθανώς να ΗΘΕΛΑΝ να πιστεύουν ότι το κόστος για τη λειτουργία της προπαγανδιστικής εφημερίδας αναλάμβαναν «ανιδιοτελείς εθελοντές που θέλουν την ειρήνη στην Κύπρο». Και λέμε «ΗΘΕΛΑΝ» -και όχι θέλουν-, γιατί πλέον δεν μπορούν ούτε καν να φαντάζονται κάτι τέτοιο, αφού η πρόσφατη αποκάλυψη διαλύει και τις πιο ακραίες φαντασιώσεις. Σε «επίσημα» έγγραφα του κατοχικού καθεστώτος έγινε παραδεκτό ότι, η εφημερίδα «Dialogue» χρηματοδοτείται από το «Υπουργείο Εξωτερικών» του Ταλάτ, το οποίο ο Τ/κ δημοσιογράφος Σ. Λεβέντ κατατάσσει ως ένα από τα σημαντικά πολιτικά κέντρα της στρατιωτικής αρχής στα κατεχόμενα. Επισημαίνεται ότι, το κατοχικό καθεστώς αποκάλυψε «επίσημα» ότι δαπάνησε 350 χιλιάδες δολάρια μέσα σε ενάμισι χρόνο, όπως αυτό καταγράφεται σε σχετικό έγγραφο που φέρει την υπογραφή και του Φερντί Σογιέρ (υπαρχηγού του Ταλάτ). Χωρίς φυσικά να αποκλείεται ότι υπάρχουν κι άλλες «δαπάνες» που δεν γίνεται να αποκαλυφθούν. Αν νομίζετε ότι πρόκειται για κάποια μετριοπαθή Τ/κ εφημερίδα, ο Τ/κ Σ. Λεβέντ υποδεικνύει παραστατικά ότι ο υπεύθυνος της συγκεκριμένης εφημερίδας σε στήλη του σε άλλη Τ/κ εφημερίδα, εξυμνεί τον Ντενκτάς και το έπος του τουρκικού στρατού για την εισβολή του ΄74, ενώ παράλληλα διαχειρίζεται και την εφημερίδα «Dialogue» που αφορά την Ε/κ πλευρά.

Τα πιο πάνω δεν εκπλήττουν. Απλά επιβεβαιώνουν εκείνο που κάθε ρεαλιστής αντιλαμβάνεται χωρίς να χρειάζεται τα έγγραφα που σήμερα το αποκαλύπτουν. Αλλά ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΞΕΝΟ, όπως διερωτάται και ο Σ. Λεβέντ, είναι ότι στην εφημερίδα υπάρχουν και Ε/κ αρθρογράφοι (Ν. Ρολάνδης, Α. Κωνσταντινίδης κ.ά.) και οι οποίοι με βάση την αποκάλυψη, τώρα γνωρίζουν κι «επίσημα», ότι «αρθρογραφούν σε εφημερίδα τα χρήματα της οποίας πληρώνει το κέντρο εξουσίας του τουρκικού στρατού» όπως επισημαίνει. Τονίζεται ότι δεν έγινε γνωστό αν όλοι ή κάποιοι από τους αρθρογράφους της εφημερίδας έπαιρναν πληρωμή για την αρθρογραφία τους. Αλλά επειδή προφανώς το κατοχικό καθεστώς δεν θα αποκαλύψει τις λεπτομέρειες της δαπάνης των 350 χιλιάδων δολαρίων, θα ήταν ενδιαφέρον αν οι ίδιοι οι Ε/κ αρθρογράφοι νοιώσουν την ανάγκη να μιλήσουν επί του θέματος και στο πως σχολιάζουν τις αποκαλύψεις στα κατεχόμενα.

Πέραν όλων των πιο πάνω, το πιο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνέχεια: Θα συνεχίσουν να αρθρογραφούν Ε/κ σε ένα τέτοιο έντυπο, μετά και την αποκάλυψη για τον μυστικό χρηματοδότη της εφημερίδας;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το ΕΥΡΩΚΟ θεωρεί ότι δυστυχώς δικαιώνεται όταν έλεγε ότι οι διαδικασίες στο Κυπριακό θα καταλήξουν σε χρονοδιάγραμμα έναρξης απευθείας συνομιλιών χωρίς προεργασία, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

''Οι κίνδυνοι'', τόνισε ο κ. Συλλούρης σε συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, που έγινε απόψε στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, ''είναι ορατοί για αδιέξοδο, για διαιώνιση της όλης διαδικασίας και διευκόλυνση της Τουρκίας για να μην κριθεί αυστηρά το Φθινόπωρο του 2009 για τις υποχρεώσεις της στη Ευρωπαϊκή Ενωση, ή για μιαν κακή - κάκιστη λύση Χριστόφια-Ταλάτ, τη λεγόμενη ενδοκυπριακή λύση, χειρότερη, ίσως, από αυτή του σχεδίου Ανάν''.

''Χθες ή ακόμα και σήμερα'', είπε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, ''ακόμη ψάχνουν όλοι και ερωτούμε και εμείς να μας πουν ποιά είναι αυτή κοινή βάση Ταλάτ - Χριστόφια, με την οποία ξεκινούμε τις διαπραγματεύσεις''.

''Το Ευρωπαϊκό Κόμμα'', δήλωσε ο κ. Συλλούρης, ''ζήτησε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για να ξεκαθαρίσει η βάση λύσης του Κυπριακού, οι κόκκινες γραμμές και να διευκρινισθούν οι όροι για διζωνικότητα - δικοινοτικότητα και περί πολιτικής ισότητας, αφού κατέθεσε συγκεκριμένα τις θέσεις του επί της ουσίας του Κυπριακού και αφού έκανε συγκεκριμένες εισηγήσεις για το πώς να χειρισθούμε το θέμα και επί της ουσίας και διαδικαστικά''.

''Είμαστε στο σημείο, όπου μπορούμε να αναλογισθούμε τις τοποθετήσεις του Ευρωπαϊκού Κόμματος από της ιδρύσεώς του και καθ' όλη τη διάρκεια μέχρι τις τελευταίες προεδρικές εκλογές, τις τοποθετήσεις μας στις προεδρικές αυτές εκλογές, αλλά και καθημερινώς κατά τους πρώτους έξι μήνες διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια και χειρισμού του Κυπριακού από τον ίδιο, ο οποίος στηρίζεται, φυσικά, από την ηγεσία του ΔΗΣΥ'', είπε ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου του ΕΥΡΩΚΟ ο κ. Συλλούρης, στην αρχική του εισήγηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Εξουδετέρωση της 8ης Ιουλίου
Καταθέτοντας κάποιους ''άξονες'' για τη συζήτηση, όπως είπε, για να τεθεί ο προβληματισμός και να εκφρασθούν οι διάφορες απόψεις των μελών του Πολιτικού Γραφείου σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι ''ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε, όταν εξελέγη στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας μίαν Τουρκία στριμωγμένη από τον μη συμπαθή, από όσους ήθελαν το σχέδιο Ανάν, ξένους και ντόπιους, Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος ανάγκαζε τη διεθνή κοινότητα και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να συμφωνούν με τη δική μας πλευρά και να ζητούν από την τουρκική να τιμήσει την υπογραφή της κα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της''.

''Με τη φιλοσοφία Χριστόφια - Αναστασιάδη και την ευελιξία'', συνέχισε ο κ. Συλλούρης, ''οδηγηθήκαμε σε εξουδετέρωση της 8ης Ιουλίου, που ήταν ένα εργαλείο το οποίο μας έδιδε το δικαίωμα να απαιτήσουμε και να επιτύχουμε προετοιμασία και κοινή βάση άλλη από το σχέδιο Ανάν, για να λύσουμε το Κυπριακό''.

''Απαλλάχθηκε δηλαδή'', είπε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, ''με αυτή την προσέγγιση της ευελιξίας η τουρκική πλευρά, μπήκαμε, όπως είπε ο κ. Ταλάτ και προέβλεψε το ΕΥΡΩΚΟ που είχε πει ότι, δυστυχώς, εκεί θα καταλήξουμε, σε χρονοδιάγραμμα έναρξης απευθείας συνομιλιών χωρίς προεργασία''.

''Αρχισαν να μας λένε'', πρόσθεσε ο κ. Συλλούρης, ''αυτό που αρνούνταν συστηματικά προεκλογικά, ότι θα συζητήσουν με βάση το σχέδιο Ανάν, τους καλούσαμε να τραβήξουν πίσω τις προτάσεις τους για θετικοποίηση και αλλαγές στο σχέδιο Ανάν και μας λέγανε ότι μόνον εμείς αναφερόμασταν στο σχέδιο Ανάν και ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα''.

''Τώρα'', είπε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, ''όταν τους ερωτούμε 'πού υπάρχει καθορισμός των κόκκινων γραμμών και των αρχών λύσης του Κυπριακού και από πού πήρε ο Χριστόφιας την προσέγγιση για παραμονή 50.000 εποίκων' λένε ότι υπάρχει στην κωδικοποίηση''.

''Στις εκλογές και πριν τον πρώτο γύρο και μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου και οι δύο συνασπισμοί της ίδιας φιλοσοφίας έλεγαν ότι αυτά ανήκουν στο παρελθόν'', είπε ο κ. Συλλούρης, προσθέτοντας πως ''τώρα θα τα βρούμε μπροστά μας κατά τις επόμενες ώρες και έτσι θα μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το σχέδιο Ανάν με δική μας θέση την κωδικοποίηση την υποτιθέμενη του Εθνικού Συμβουλίου''.

Υποχωρήσεις
''Είχαμε προειδοποιήσει'', είπε ο κ. Συλλούρης, ''ότι το καλό κλίμα ήταν από την ικανοποίηση ότι έφυγε ο Τάσσος Παπαδόπουλος και έμειναν ανενόχλητοι αυτοί που ήθελαν να φέρουν πίσω το σχέδιο Ανάν και από μονομερείς δικές μας ενέργειες, δηλαδή υποχωρήσεις''.

''Είδαμε'', συνέχισε, ''την υποχώρηση για τη Λήδρας, όπου, χωρίς να διευκρινισθεί το καθεστώς και αποδεσμεύοντας τη Λήδρας από το Λιμνίτη, άνοιξε η Λήδρας, και το ΕΥΡΩΚΟ προειδοποίησε ότι κατά τις επόμενες ώρες θα βλέπαμε τουρκικό στρατό σε ακαθόριστου καθεστώτος περιοχή της Λήδρας και ότι μπορούμε να δούμε και 'αστυνομία' που έχει την έννοια ότι εκπροσωπεί 'κράτος' και, δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε αυθημερόν και έτρεχε ο Χριστόφιας να έρθει από το Λονδίνο για να χειρισθεί το θέμα''.

Σε προειδοποιήσεις προέβη επίσης το ΕΥΡΩΚΟ, όπως ανέφερε ο κ. Συλλούρης, για το Λιμνίτη, ότι δηλαδή θα επιχειρούσε η τουρκική πλευρά να το διασυνδέσει με την περιοχή Πύλας - Αρσους ''και αυτό'', πρόσθεσε, ''είναι που βλέπουμε να γίνεται''.

Έκθεση της τουρκικής πλευράς
''Εμείς'', δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, ''είμαστε ξεκάθαροι ότι θέλουμε λύση, θέλουμε η διαδικασία που ξεκινά να έχει σαν μόνο στόχο την εξεύρεση λύσης, θέλουμε να είναι αυτή η τελευταία προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού και να είναι επιτυχημένη''.

''Δεν θεωρούμε'', πρόσθεσε, ''ότι υπάρχει στόχος να εκθέσουμε την τουρκική πλευρά και αυτά είναι παραμύθια του παρελθόντος''.

''Εκθέσαμε την τουρκική πλευρά και στην Κοπεγχάγη το 2002 και μας έμεινε 'αγκονί' το σχέδιο Ανάν'', είπε ο κ. Συλλούρης, προσθέτοντας πως ''όποτε, υποτίθεται, η τουρκική πλευρά εκτέθηκε γιατί ήταν αδιάλλακτη, η μόνη κίνηση ήταν να διευκολυνθεί η τουρκική πλευρά με δικές μας υποχωρήσεις''.

''Αρα'', συμπέρανε ο κ. Συλλούρης, ''ο Πρόεδρος λύσης, εάν πράγματι είναι Πρόεδρος λύσης, όφειλε και οφείλει να ακούσει αυτά που λέμε, για να κάνει τις σωστές ενέργειες και τη σωστή προεργασία για να επιτευχθεί λύση''.