Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Αντίδραση στις σταλινικές μεθόδους

Ακόμα μία προσπάθεια αποσιώπησης από το σημερινό καθεστώς εστέφθη με σχετική επιτυχία. Οι συλλήψεις στην παρέλαση, που υπό δημοκρατικών κυβερνήσεων θα ήταν στα πρώτα θέματα των ημερών, θάφτηκαν στο μέσο των δελτίων ειδήσεων και στα μονόστηλα των λίγων εφημερίδων που αναφέρθηκαν σε αυτό.

Μόνο ο Φιλελεύθερος κράτησε τα προσχήματα (και μία αίσθηση αντικειμενικότητας) με αναφορά στην πρώτη σελίδα και άρθρο στην τελευταία, κάνοντας λόγο για πρωτοφανές περιστατικό.

Το διαδικτυακό άρθρο της εφημερίδας:

Λευκωσία: Παρατράγουδα σημειώθηκαν χθες λίγο πριν την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης. Ομάδα 16 νεαρών που διένειμε φυλλάδια πολιτικού περιεχομένου οδηγήθηκε από τους αστυνομικούς στο τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων. Ένα άτομο, δικηγόρος, συνελήφθη για παρεμπόδιση άσκησης καθήκοντος των αστυνομικών. Ο δικηγόρος των συλληφθέντων και βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ, Ρίκκος Ερωτοκρίτου έκανε λόγο για μεθόδους φίμωσης πολιτών που έχουν αντίθετη άποψη από αυτή της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι δημιουργείται μέγα νομικό πρόβλημα, αφού, όπως είπε, παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα με την αστυνομία να συλλαμβάνει, να βάζει χειροπέδες και να χρησιμοποιεί υπέρμετρη βία. Την ίδια ώρα η Αστυνομία δηλώνει ότι έδρασε μετά από πληροφορίες ότι αναρχικά στοιχεία θα προκαλούσαν επεισόδια. Οι συλλήψεις των 16 ατόμων έγιναν σήμερα αντικείμενο σχολιασμού από αρχηγούς ή εκπροσώπους κομμάτων.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τις συλλήψεις ατυχέστατη ενέργεια.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Αγγελίδης χαρακτήρισε απαράδεκτη και λανθασμένη τη συμπεριφορά της Αστυνομίας.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι το κράτος δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτο και δεν μπορεί τα αστυνομικά όργανα να κρίνουν αν ένα φυλλάδιο είναι εθνικιστικό ή όχι.

Επικροτεί τις συλλήψεις ο υπουργός Δικαιοσύνης

Η Αστυνομία έχει ρόλο προστασίας των πολιτών, προστασίας προσώπων και περιουσιών από οποιεσδήποτε πράξεις εκτός νόμου, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι ενεργώντας προληπτικά η Αστυνομία «καλώς έπραξε» να εξακριβώσει την ταυτότητα των ατόμων που κατά τη διάρκεια της παρέλασης για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας διένειμαν φυλλάδια με πολιτικό περιεχόμενο.

«Από πολλές μέρες υπήρχαν πληροφορίες για οργανωμένη προσπάθεια δημιουργίας αναταραχής και έντασης την ημέρα της Ανεξαρτησίας κατά τη διάρκεια της παρέλασης. Είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για αντιμετώπιση του ενδεχομένου αυτού και θέλω να τονίσω ότι δεν υπήρξαν συλλήψεις οποιονδήποτε, απεναντίας υπήρξε μόνο μια αναγνώριση, μια διακρίβωση της ταυτότητάς τους», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Υπουργός ανέφερε πως «η Αστυνομία έχει ρόλο προστασίας των πολιτών, προστασίας προσώπων και περιουσιών από οποιεσδήποτε πράξεις εκτός νόμου και φυσικά προστασία της Δημοκρατίας γενικά. Θεωρώ, λοιπόν, ότι ενεργώντας προληπτικά -και αυτός είναι ο ρόλος της Αστυνομίας, να ενεργεί προληπτικά- καλώς έπραξε να διακριβώσει την ταυτότητα των κυρίων που είχαν παραστεί εκεί, λαμβάνοντας υπόψη ότι ναι η Δημοκρατία σέβεται το δικαίωμα διαφωνίας, η Κυβέρνηση σέβεται το δικαίωμα διαφωνίας, όμως όλα τα δικαιώματα των πολιτών έχουν κάποια όρια», σημείωσε (σημ. Προφανώς το όριο που έχουν τα δικαιώματα μας είναι η έκφραση αντίθετης προς την κυβέρνηση άποψης στο εθνικό θέμα).

Ιωνάς Νικολάου:

Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο των φυλλαδίων, η ενέργεια της αστυνομίας να οδηγήσει σε ανάκριση τα πρόσωπα που τα διένειμαν ήταν απαράδεκτη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου.

Η ενέργεια είπε ο βουλευτής, ουσιαστικά συνιστά περιορισμό του δικαιώματος έκφρασης, προσθέτοντας πως του θυμίζει τις εποχές που ήταν στη νεολαία του ΔΗΣΥ, έκανε αφισοκολλήσεις και όταν δεν είχε μαζί του ταυτότητα, οδηγείτο στους αστυνομικούς σταθμούς όπου κρατείτο για μερικές ώρες με πρόσχημα τη διαπίστωση της ταυτότητας. Συνεχίζοντας, ο κ. Νικολάου είπε πως φαίνεται πως παρά το γεγονός ότι από τότε πέρασαν 17 χρόνια, οι νοοτροπίες παραμένουν οι ίδιες. Θα έπρεπε τόνισε, να επιδεικνύεται περισσότερος σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα στο δικαίωμα της έκφρασης.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νικολάου εξήγησε πως η "σύλληψη" από την αστυνομία γίνεται εφόσον προηγηθεί η διάπραξη αδικήματος, εξηγώντας πως εφόσον δεν υπάρχει πρόνοια στη νομοθεσία με βάση την οποία να είναι ποινικό αδίκημα όταν δεν έχει μαζί σου την ταυτότητα σου, δεν δικαιολογείται η σύλληψη κάποιου και η μεταφορά του σε αστυνομικό σταθμό με το πρόσχημα αυτό και είναι κρίμα να φθάνουμε σε αυτό το σημείο". Είπε ακόμα πως είναι απαράδεκτο να οδηγείται κάποιος στον αστυνομικό σταθμό με χειροπέδες με αυτό το πρόσχημα, εφόσον δεν διέπραξε ποινικό αδίκημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: