Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Σύγχρονη Άποψη, Νοέμβριος 2008

Σύγχρονη Άποψη, Εκδοτικό Σημείωμα, Νοέμβριος 2008

Γίνεται λόγος αυτές τις μέρες για το κατά πόσον συμφέρει στην Κύπρο η εκλογή του Ομπάμα ή του Μακέιν στις Αμερικανικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου. Το θέμα είναι απλό: Δεν έχει καμία σημασία για την Κύπρο ποιος θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο, από την στιγμή που:

1) Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας παραχωρεί 50 000 εποίκους ως “δώρο” στην κατοχική δύναμη, πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

2) Η κυβέρνηση της Κύπριακής Δημοκρατίας αποδέχεται το καθεστώς του “συνιστώντος κράτους” για το ψευδοκράτος, επαναφέροντας σε ισχύ σχετική πρόνοια του απορριφθέντος σχεδίου Ανάν και βάζοντας τρικλοποδιά στον ίδιό της τον εαυτό, νοουμένου ότι αγωνίζεται για να αποφύγει την παρθενογένεση.

3) Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταστέλλει την αμυντική ικανότητα του κράτους παραιτούμενη από το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, διαλύοντας μονάδες της ΕΦ και αναστέλλοντας κάθε προσπάθεια περαιτέρω εξοπλισμού και άσκησης της δύναμης.

4) Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας συλλαμβάνει πολίτες που ειρηνικά και απρόκλητα διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική, επιβάλλοντας έτσι ιδεολογικά κριτήρια στην λειτουργία της αστυνομίας και τρομοκρατώντας τους πολίτες που δεν συμφωνούν μαζί της.

5) Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρά στην παραχάραξη της ιστορίας του τόπου μέσω της αλλοίωσης της αλήθειας στα σχολικά βιβλία της ιστορίας και επιδιώκει, με λόγια και με έργα, την κατάργηση της εθνικής ταυτότητας του λαού και την αντικατάστασή της με ένα επίπλαστο πολιτισμικό μόρφωμα.

Η αμερικανική πολιτική στο κυπριακό είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, μερικοί από τους οποίους είναι δυνατό να τύχουν θετικής για τα κυπριακά συμφέροντα επιρροής. Με άλλα λόγια, δεν είναι εκτός πραγματικότητας το ενδεχόμενο μιας πιο ισορροπημένης αμερικανικής πολιτικής στο κυπριακό που να λαμβάνει περισσότερο υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα και το γεγονός της επί 34 έτη συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής. Εκείνο που είναι εντελώς εκτός των πλαισίων της κοινής λογικής είναι να πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ θα κινηθούν προς εμάς την στιγμή που εμείς οι ίδιοι τορπιλλίζουμε τα συμφέροντά μας. Το τι είναι καλό και συμφέρον για την Κύπρο προβάλλεται διεθνώς ΜΟΝΟ από την επίσημη πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας και με βάση αυτή την πολιτική διαμορφώνεται η στάση του διεθνούς παράγοντα απέναντί μας. Συνεπώς, μπορεί οι ΗΠΑ, εάν το επιλέξουν, να έχουν την δυνατότητα να μας σώσουν από τον τουρκικό επεκτατισμό, δεν μπορούν όμως σε καμία περίπτωση να μας σώσουν από τον εαυτό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: