Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Πως να γράψετε μια μηνυτήρια αναφορά

«Άρθρο 170 Ποινικού Κώδικα. Στάση.-
1. Όποιος με πρόθεση συμμετέχει σε δημόσια συνάθροιση πλήθους που διαπράττει με ενωμένες δυνάμεις κάποια από τις πράξεις του άρθρου 167 (Αντίσταση) τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.
2. Οι υποκινητές της στάσης, καθώς κι εκείνοι που μεταχειρίστηκαν σωματική βία ή απειλές σωματικής βίας ή βιαιοπράγησαν, τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών, αν άλλη διάταξη νόμου δεν τιμωρεί την πράξη με βαρύτερη ποινή.

Άρθρο 183 Ποινικού Κώδικα: Διέγερση. - Όποιος με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει δημόσια σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της αρχής τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών.

Άρθρο 184 Ποινικού Κώδικα: - Όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών.

Άρθρο 185 Ποινικού Κώδικα: - Όποιος εγκωμιάζει δημόσια και με οποιονδήποτε τρόπο έγκλημα που διαπράχθηκε και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών».

Επειδή έχουμε δει όλα τα παραπάνω άρθρα του ποινικού κώδικα να αγνοούνται τις τελευταίες μέρες και επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι εισαγγελείς δεν τολμούν να επέμβουν, ας επέμβουμε εμείς και ας αναγκάσουμε την δικαιοσύνη να λάβει δράση μέσω μιας μηνυτήριας αναφοράς. Το υπόδειγμα είναι το ακόλουθο:

« Ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών (ή όπου κατοικείτε)
ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ
Του [ονοματεπώνυμο σας] του [όνομα πατρός], κατοίκου [περιοχή κατοικίας].
Κατά παντός υπευθύνου.
------------------------------
Κύριε Εισαγγελεύ,

Την [ημερομηνία]-12-2008 ο ………………. στην τηλεοπτική εκπομπή [όνομα εκπομπής)] (ή "στην ραδιοφωνική εκπομπή [όνομα εκπομπής]", ή "σε άρθρο του στην εφημερίδα [όνομα εφημερίδας]"), αναφερόμενος στην ανθρωποκτονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και στις ταραχές που ακολούθησαν, είπε (ή έγραψε) τα εξής: [παραθέστε τις δηλώσεις όπως τις ακούσατε ή τις διαβάσατε]

Επειδή οι παραπάνω δηλώσεις φρονώ ότι παραβιάζουν τα άρθρα 170, 183, 184 και 185 του Ποινικού Κώδικα, παρακαλώ για τις κατά Νόμον ενέργειες σας κατά παντός υπευθύνου.

Αθήνα (ή όπου κατοικείτε) [ημερομηνία]
Ο ΑΝΑΦΕΡΩΝ».

Επισυνάψτε ότι στοιχεία έχετε αν έχετε, φωτοτυπία του δημοσιεύματος, DVD με video στο οποίο γίνεται η αναφορά, την δήλωση απομαγνητοφωνημένη κτλ.

Τα έξοδα σας θα είναι ένα μεγαρόσημο των 50 λεπτών μόνο (πωλείται σε εισαγγελίες και δικαστήρια). Ακολούθως καταθέστε την μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία της πόλης σας ή αποστείλετε την με συστημένη επιστολή προς:
Τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Γεώργιο Σανιδά, Άρειος Πάγος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας 121, Τ.Κ. 11522, Αθήνα..

Περισσότερα από τον πρόεδρο του Δικτύου 21, δικηγόρο κ. Φάηλο Κρανιδιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: