Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Χριστόφιας - ΑΚΕΛ σημειώσατε 1

Η επικράτηση του Άντρου Κυπριανού στην ψηφοφορία της Κ.Ε του ΑΚΕΛ δεν εκπλήσσει κανέναν. Οι γνωρίζοντες είχαν ανακοινώσει την επικράτηση του Κυπριανού (πολλοί πέτυχαν πάνω - κάτω και την τελική διαφορά) εδώ και αρκετές μέρες. Πριν ακόμα ο κ. Χριστόφιας φωτογραφίσει την προτίμηση του, καταγγέλλοντας ουσιαστικά τον κ. Κατσουρίδη επειδή τολμά να έχει.. σεξουαλικές ορμές, όλοι γνώριζαν το τι θα ακολουθούσε.

Η επιλογή Χριστόφια ήταν ο Άντρος Κυπριανού για δύο λόγους:
  1. Ο Άντρος Κυπριανού είναι 100% ελεγχόμενος. Με το ΑΚΕΛ στην κυβέρνηση και την διαδικασία για την (δια)λυση του Κυπριακού εν εξελίξει, ο Χριστόφιας είχε ανάγκη από ένα πιόνι, υπάκουο στις δικές του βλέψεις. Ο Νίκος Κατσουρίδης ήταν πιστό αγωνιζόμενο στέλεχος του ΑΚΕΛ, αλλά δεν ήταν πιόνι κανενός. Ο Άντρος Κυπριανού ήταν αυτό ακριβώς που έψαχνε ο Χριστόφιας.
  2. Η στάση τους στο σχέδιο Ανάν. Ο Νίκος Κατσουρίδης, μαζί με την βάση του ΑΚΕΛ, είχαν ταχθεί εξαρχής υπέρ του ΟΧΙ. Ο Άντρος Κυπριανού, μαζί με την πλειοψηφία της ηγετικής ομάδας του κόμματος, είχαν ταχθεί υπέρ του ΝΑΙ. Η ηγεσία μπορεί να σύρθηκε από την βάση να υποστηρίξει το ΟΧΙ, τουλάχιστον επίσημα. Με τις νέες διαδικασίες επίλυσης να διεξάγονται, ο Χριστόφιας δεν ήθελε στην ηγεσία του κόμματος άτομο με -υποτυπώδεις έστω- ανησυχίες για το τι λύση πρέπει να διεκδικήσουμε.
Γνωρίζοντας τα πιο πάνω είχαμε συμπεράνει ότι ο Χριστόφιας θα εκινείτο για την επικράτηση του Κυπριανού. Ξέραμε βέβαια και ότι ο κ. Κατσουρίδης ήταν η επιλογή της πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής, της μεγάλης πλειοψηφίας της βάσης του ΑΚΕΛ (σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις) και του Κυπριακού Ελληνισμού γενικά. Αυτό όμως δεν μπορούσε να αλλάξει κάτι στο τελικό αποτέλεσμα. Επειδή επίσης ξέραμε ότι ο Χριστόφιας ελέγχει πλήρως την ψήφο 35-40 μελών της Κ.Ε, στα οποία θα έδινε γραμμή. Έτσι από τον Άντρο Κυπριανού θα έλειπαν μόνο 15 περίπου ψήφοι για την επικράτηση, τους οποίους κουτσά - στραβά θα έβρισκε.

Η διαφορά λοιπόν τελικά των μόνο 9 ψήφων, αν και πρωτόγνωρη για τα δεδομένα ενός κόμματος όπως το ΑΚΕΛ, ήταν αναμενόμενη με αυτά τα δεδομένα. Μόνο σε ένα πράγμα πέσαμε όλοι έξω. Περιμέναμε ότι ο Χριστόφιας θα κινηθεί παρασκηνιακά επηρεάζοντας και κατευθύνοντας τους δικούς του ανθρώπους. Ότι θα έβγαινε ανοιχτά και θα καταδίκαζε, έστω και έμμεσα, τον κ. Κατσουρίδη για ανηθικότητα, δεν μας είχε περάσει απ' το μυαλό.
ΥΓ: Εκπλήσσει και δημιουργεί ερωτήματα η αλματώδης αύξηση των μελών του ΔΗΚΟ, όσο πλησιάζουν οι εσωκομματικές εκλογές. Έχει εκτιναχθεί σε νέο ρεκόρ, μεγαλύτερο και από την εποχή Σπύρου Κυπριανού. Και λογικά έχουν αρχίσει κάποιοι να αναρωτιούνται αν πρόκειται για προσπάθεια του καθεστώτος να απομακρύνει από όλους τους μηχανισμούς τους πάμπολλους αντιδραστικούς, ώστε να μείνει αδιαφιλονίκητος αρχηγός ο Καρογιάν και η υπόλοιπη ομάδα που ελέγχεται από το προεδρικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: