Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π


Η σημαντικότητα του Ενιαίου Φορέα Αυτόνομων Ενωτικών Φοιτητικών Παρατάξεων ξεπερνάει τα όρια του φοιτητικού κινήματος. Οι παρατάξεις του Φορέα αποτελούν για 40 χρόνια φάρο ιδεών και αγώνων για τους φοιτητές και την Κύπρο. Όσοι περάσανε από τις παρατάξεις του Φορέα θυμούνται με περηφάνια τους αγώνες που είχαν δώσει σε δύσκολες εποχές. Κάποιοι ασυμβίβαστοι αγωνιστές, καταξιωμένοι στους χώρους εργασίας τους και στην κυπριακή κοινωνία, παραμένουν πεπεισμένοι ότι η μόνη βιώσιμη λύση στο Κυπριακό είναι αυτή που πρώτες οι παρατάξεις του Φορέα χάραξαν.

Το 2009 επιφύλαξε μεγαλοπρεπείς νίκες. Η Ανεξάρτητη Φοιτητική ΈΠΑΛξη επανήλθε στην Φοιτητική Ένωση του Πανεπιστημίου Κύπρου υπερδιπλασιάζωντας την δυναμικότητα της. Η Παγκύπρια Ενιαία Οργάνωση Φοιτητών ξεπέρασε τις δυσκολίες και σημείωσε άνοδο στην Θεσσαλονίκη. Η ανάρτηση έχει γραφτεί λίγες μέρες πριν ριχθεί στην μάχη και η αιχμή του δόρατος των παρατάξεων, το Δράσις - ΚΕΣ, το οποίο είμαστε σίγουροι ότι θα μας κάνει και πάλι περήφανους. Φυσικά κάθε συναγωνιστής χάρηκε για την τεράστια επιτυχία του Μετώπου Κυπρίων Φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά τις διαφορές μας.

Δυστυχώς οι πολλές νίκες συνοδεύτηκαν και από μία απογοήτευση. Η Α.Φ.Σ.Κ Φλόγα δεν συμμετείχε στις εκλογές της Πάτρας, για πρώτη φορά από την δημιουργία της, το 2000. Αν και εδώ και αρκετά χρόνια η Α.Φ.Σ.Κ Φλόγα δεν κατακτούσε έδρα στην Φοιτητική Ένωση, η παρουσία μας και μόνο σε ένα ακόμα φοιτητικό κέντρο ήταν σημαντική. Κάπου εδώ αρχίζουν τα αρνητικά...

Η δραστηριότητα του Φορέα εδώ και αρκετά χρόνια περιορίζεται στο ετήσιο συνέδριο και σε ελάχιστες κοινές εκδηλώσεις των παρατάξεων. Ποτέ δεν έχει στρέψει το βλέμμα στην προσπάθεια να δημιουργηθούν παρατάξεις και να στηριχθούν σε μικρότερα εκλογικά κέντρα. Οι παρατάξεις που δημιουργήθηκαν, κυρίως στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, μεταξύ των οποίων και η Α.Φ.Σ.Κ Φλόγα, ήταν αυτόνομες προσπάθειες που δεν στηρίχθηκαν καθόλου στον Φορέα για την δημιουργία τους και δεν στηρίχθηκαν αρκετά από τον Φορέα για την μετέπειτα δράση τους.

Έκδηλη ήταν η ικανοποίηση των συναγωνιστών όταν ενημερώνονταν στα συνέδρια ότι νέες φιλικές παρατάξεις ξεπετάγονταν. Πάτρα, Κομοτηνή, Ιωάννινα, Intercollege. Πέρα όμως από αυτήν την ικανοποίηση δεν υπήρχε ουσιαστική βοήθεια. Δεν μιλάμε για οικονομική βοήθεια βέβαια, αφού οι δυνατότητες του Φορέα οικονομικά είναι ούτως ή άλλως μικρές (και όσο είναι δυνατόν υπήρξε). Αλλά ενώ οι κομματικές οργανώσεις δημιουργούν τεράστια δίκτυα σύνδεσης μεταξύ τους, οι αυτόνομες παρακαλούσαν η μία την άλλη για μερικά ονόματα φιλικών προς τις ιδέες μας. Και πολλές φορές δεν έπαιρναν απάντηση.

Υπήρξαν και σχετικά καλύτερες εποχές. Όταν η συνεργασία Δράσις - Π.Ε.Ο.Φ ήταν σε άλλο επίπεδο στην Ελλάδα, καλύτερο από το σημερινό (πάντα παραμένουν αδελφικές βέβαια). Ή όταν η Ομάδα Πρωτοβουλίας Ελλήνων Κύπρου στο ΑΤΙ στήριζε και καθοδηγούσε τις νέες προσπάθειες.

Στα τέλη του 2008 χίλιοι μαθητές ξεχύθηκαν στους δρόμους της Λευκωσίας, της Λεμεσού και της Λάρνακας, κάτω από τα λάβαρα της Ε.Φ.Ε.Ν και του Ε.ΜΑ.Κ. Οκτακόσιοι από αυτούς στην Λευκωσία, γύρισαν την πλάτη στα κομματικά κελεύσματα που τους πρόσταζαν να καταδικάσουν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους με γιορταστικές συναυλίες σε κλειστά γήπεδα, και πορεύθηκαν στο οδόφραγμα της κατοχής. Σε λίγους μήνες οι πρώτοι από αυτούς τους χίλιους θα διασκορπιστούν σε φοιτητικά κέντρα της Κύπρου, της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε λίγα χρόνια θα τους ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Εμείς θα επιτρέψουμε και πάλι να απορροφηθούν από τις κομματικές δυνάμεις και να καταστούν κομμάτι του κατεστημένου;

Ο Φορέας οφείλει να στρέψει το βλέμμα του έξω από τα δικά του φοιτητικά κέντρα. Να καταστεί φορέας νέων αγώνων όπου υπάρχουν Κύπριοι φοιτητές, όχι απλώς Φορέας συνεργασίας Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πανεπιστημίου Κύπρου. Να στηρίξει και να οργανώσει νέες προσπάθειες όπου είναι δυνατόν. Με προτεραιότητα στα μεγάλα φοιτητικά κέντρα και σε όσα έχουμε ιστορία:
  • Επανασύσταση της Ο.Π.Ε.Κ με νέα έδρα το ΤΕ.ΠΑ.Κ
  • Επανασύσταση της Ασπίδας στο τότε Intercollege και σήμερα Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
  • Οργάνωση στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (είχε γίνει προσπάθεια και πριν 3-4 χρόνια, στο τότε Cyprus College) και στο Frederick
  • Επανασύσταση της Φλόγας στην Πάτρα, της Αιχμής στην Κομοτηνή και νέα προσπάθεια στα Ιωάννινα.
Εννοείτε ότι απέναντι στο πατριωτικό κίνημα και στην Ιστορία, ευθύνες δεν έχει μόνο ο Φορέας. Οι συναγωνιστές των παρατάξεων πρέπει να δράσουν ατομικά στηρίζοντας την δημιουργία νέων προσπαθειών. Όσοι δεν είναι πια φοιτητές το ίδιο. Οι συναγωνιστές που βρίσκονται σε φοιτητικά κέντρα χωρίς την παρουσία αυτόνομης παράταξης πρέπει να ενεργοποιηθούν μόνοι τους. Πολλές παρατάξεις έχουν στηθεί από ένα άτομο ή μία χούφτα ατόμων και έχουν γράψει ιστορία.

Οφείλουμε να δώσουμε σε όλους τους φοιτητές μία επιλογή ελεύθερη και αυτόνομη. Να μεταφέρουμε τις ιδέες μας σε όσο το δυνατόν περισσότερα φοιτητικά κέντρα. Οφείλουμε να νικήσουμε.

Update Έχω ενημερωθεί ότι γίνονται ήδη προσπάθειες για οργάνωση του αγώνα μας σε ΤΕ.ΠΑ.Κ και Frederick, ενώ προσπάθεια υπάρχει σε εξέλιξη και στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Καλή τύχη και καλή δύναμη στους συναγωνιστές.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δείξτε προτωβουλία ανασύνταξης της Ο.Π.Ε.Κ ως ο ενιαίος φορέας και επιτέλους το Δ.Σ. ας δείξει σημάδια ανασυγκρότησης και ανασύνταξης ιδικά σε τούτες τις δύσκολες μέρες που περνά ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ της Κύπρους μας, Κύπρου όλων των Ελλήνων. Δώστε επιτέλους την έναρξη ή τουλάχιστο την προσπάθεια γνωριμίας όλων των ελεύθερων ελλήνων που έχουν απομείνει και ξέρουν τι σημαίνει η λέξη πατρίδα. Μπορεί τα λόγια μου να φαίνονται ως επίπληξη αλλά πιστέψε με όντως ενδιαφέρομε για το καλό της πατρίδας μου και στεναχωριέμαι όταν γνωρίζω ότι είναι να γίνει θα γίνει από Αθήνα. Γιατί όχι ΚΑΙ από Κύπρο, Λεμεσό!!!