Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2007

Κύπρος και το απόρρητο των επικοινωνιών

"They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety."
-- Benjamin Franklin, Historical Review of Pennsylvania, 1759

Χτες ο "Πολίτης" έκανε σημαντικές αποκαλύψεις για παρακολούθηση πολιτών από την αστυνομία. Αποκαλύψεις που συντάραξαν την αστυνομία και την ΑΤΗΚ. Το τραγικό είναι ότι συντάραξαν την αστυνομία και την Αρχή Τηλεπικοινωνιών επειδή αποκαλύφθηκαν, όχι επειδή έγιναν. Αμέσως μετά την δημοσίευση του ρεπορτάζ και οι δύο ξεκίνησαν εσωτερικό έλεγχο για να μάθουν πως διέρρευσαν τα περιστατικά στην εφημερίδα.

Άμα κάποιος μπάτσος παρακολουθεί τις συνομιλίες της γυναίκας του και κάποιος υπάλληλος της ΑΤΗΚ πουλάει πληροφορίες σε ιδιωτικούς ντετέκτιβ λίγο με ενδιαφέρει. Εξάλλου αυτές οι ενέργειες έχουν καταδικαστεί από ΜΜΕ, αστυνομία και πολιτικά κόμματα. Κανείς όμως δεν ενδιαφέρεται για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των υπόπτων. Κανείς δεν έχει πει ούτε μία λέξη για την παράνομη και φασιστική παρακολούθηση ατόμων που η αστυνομία θεωρεί ότι εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες. Γενικός Εισαγγελέας, πολιτικοί και δημοσιογράφοι μιλάνε συνεχώς για την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 17 που απαγορεύει την παρακολούθηση οποιουδήποτε. Οι ίδιοι όμως δείχνουν εξαιρετική ανοχή στην αστυνομία που γράφει τη νομοθεσία εκεί που δεν πιάνει μελάνι και παρακολουθεί πολίτες, κάτι που απαγορεύεται ρητά.

Φυσικά τάσσομαι κατά της αναθεώρησης της νομοθεσίας. Προσωπική μου άποψη είναι ότι άμα γίνει η αναθεώρηση του νόμου πρέπει να επιτραπεί η παρακολούθηση μόνο σε περίπτωση προδοσίας, για ένα πολύ απλό λόγο. Άλλες εγκληματικές ενέργειες επηρεάζουν ένα περιορισμένο αριθμό ατόμων ενώ η προδοσία επηρεάζει το σύνολο των πολιτών και του κράτους. Άμα δοθεί στην αστυνομία και νομικά το δικαίωμα παρακολούθησης υπόπτων για μικρότερης σημασίας αδικήματα θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου. Βασικά ανθρώπινα δικαιώματα θα καταπατηθούν. Ιδεολογίες θα ποινικοποιηθούν. Πολίτες θα στερηθούν τις ελευθερίες του. Όλο το κατεστημένο είναι έτοιμο να μας στερήσει τα δικαιώματα μας, για χάρη ενός ακόμα πιο αστυνομοκρατούμενου κράτους. Το ερώτημα είναι, είμαστε έτοιμοι να το δεχθούμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: