Πέμπτη 8 Μαρτίου 2007

ΔΗΣΥ και ευρώ

Το ΑΚΕΛ είναι ιστορικά κίνημα ευρωσκεπτικιστικό. Κάποτε δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα στην Ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, αυτό έχει αλλάξει εδώ και χρόνια. Τώρα το κόμμα ασχολείται με την δημιουργία μικρότερων προβλημάτων, αυστηρά για κομματικούς λόγους (κυρίως ψηφοθηρία και συσπείρωση των ελάχιστων πραγματικών κομμουνιστών που έχουν μείνει στο κόμμα). Κατά τα άλλα όλοι ξέρουμε ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει πραγματικά την ικανότητα (ίσως και την διάθεση) να βλάψει την Ευρωπαϊκή προοπτική του νησιού, αφού όταν κινείτε προς τα εκεί δεν βρίσκει συμπαράσταση από κανένα.

Την κίνηση του ΔΗΣΥ δυσκολεύομαι να την ερμηνεύσω για την ώρα, πραγματικά. Λέει ότι σκέφτεται την πιθανότητα να έχει δίκιο το ΑΚΕΛ. Τεράστιο ψέμα. Ουδέποτε στην ιστορία της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας ένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα δεν έλαβε υπόψη τις ανησυχίες του άλλου χωρίς πολιτική σκοπιμότητα. Ουδέποτε μεγάλο κόμμα αναγνώρισε την πιθανότητα να έχει λάθος χωρίς να έχει προηγηθεί σοβαρή πολιτική πίεση και διαφωνία της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού (κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα, αντιθέτως πίεση από λαό και κόμματα δέχεται το ΑΚΕΛ).

Γι' αυτό και δεν μπορώ να κατανοήσω τη στάση του ΔΗΣΥ. Απλώς προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση; 'Η μήπως κάνει βήματα να προσεγγίσει το ΑΚΕΛ και την πολιτική του τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές, αφού γνωρίζει ότι η στάση του στο Κυπριακό τον έχει απομονώσει από τα υπόλοιπα κόμματα και η συνεργασία του με το ΑΚΕΛ είναι η μοναδική του ευκαιρία να επανέλθει στην εξουσία; Και άμα πραγματικά κάνει άνοιγμα στο ΑΚΕΛ, μέχρι που είναι διατεθειμένος ο ΔΗΣΥ να φτάσει; Θα σταθεί εμπόδιο στην είσοδο του ευρώ; Θα μπορέσει να γυρίσει την πλάτη του στην ευρωπαϊκή πορεία (που ακόμα συνεχίζεται) της οποίας ήταν πάντα υπέρμαχος και υπερασπιστής;

Δεν υπάρχουν σχόλια: