Τρίτη 29 Μαΐου 2007

Σενάρια

Δύσκολες μέρες φαίνεται να περιμένουν την Κύπρο σε περίπτωση οριστικής απόφασης του ΑΚΕΛ να διεκδικήσει την προεδρία. Πριν από λιγότερο από ένα μήνα είχα γράψει αλλού ότι το ΑΚΕΛ, παρά όλα τα κακά του, είχε την σύνεση να μην διεκδικήσει ποτέ την προεδρία. Ένα καλό του βρήκα και δυστυχώς έρχεται να με διαψεύσει και γι αυτό.

Το παιχνίδι λοιπόν είναι το εξής. Η ΕΔΕΚ εξαγγέλλει υποστήριξη στον Παπαδόπουλο σε μία προσπάθεια να προλάβει και να σταματήσει τα όνειρα του ΑΚΕΛ, προσπάθεια που φαίνεται να αποτυγχάνει. Ο ΔΗΣΥ αππώνει το ΑΚΕΛ αφού μόνο άμα διασπαστεί η τριμερής έχει ελπίδες να ανέλθει στην εξουσία. Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του προσπαθεί να πάρει διαβεβαιώσεις ότι τα κόμματα της τριμερούς δεν θα ψηφίσουν Κασουλίδη στον δεύτερο γύρο, έτσι άμα περάσουν Χριστόφιας - Κασουλίδης να είναι σίγουρη η εκλογή του πρώτου. Το ΔΗΚΟ βέβαια δεν ψαρώνει, δεν δίνει ευθεία απάντηση αφού άμα την έδινε θα ήταν οριστική η υποψηφιότητα Χριστόφια. Το ΕΥΡΩΚΟ τέλος αναμένει στο ακουστικό του, άμα κατεβεί ο Χριστόφιας σίγουρα θα υποστηρίξει τον Παπαδόπουλο, άμα δεν κατεβεί πιθανόν να κατεβάσει δικό του υποψήφιο στον 1ο γύρο. Τους ΕΔΗ ποιος τους υπολογίζει.

Τρία ενδεχόμενα υπάρχουν για τον 2ο γύρο άμα διεκδικήσει την προεδρία ο Χριστόφιας:
  1. Κασουλίδης, Χριστόφιας περνάνε στον 2ο γύρο. Το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ αναγκάζονται να υποστηρίξουν Χριστόφια, το μη χείρον βέλτιστον. Το ΕΥΡΩΚΟ υποστηρίζει Χριστόφια ή απέχει, οι ΕΔΗ φυσικά Κασουλίδη. Ο Χριστόφιας εκλέγεται. Ο αφελληνισμός του νησιού προωθείται επίσημα από την κυβέρνηση, επικίνδυνες για τον Κυπριακό Ελληνισμό λύσεις παρουσιάζονται στο προσκήνιο ενώ κατά τα άλλα η 5ετία αναλώνεται με την Κύπρο να προσπαθεί να βγει από το περιθώριο που την έχει ρίξει η λανθασμένη άποψη ότι το κόμμα που κυβερνά είναι κομμουνιστικό.
  2. Χριστόφιας, Παπαδόπουλος περνάνε στον 2ο γύρο. Ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει ένθερμα τον Χριστόφια αφού μπορεί να είναι σημαντικό για την πολιτική του ύπαρξη να δημιουργεί φανταστικές (ανύπαρκτες) διαφωνίες με το ΑΚΕΛ αλλά είναι σημαντικότερο να απομακρύνει τον Παπαδόπουλο ώστε να καταφέρει να περάσει τις λύσεις του Κυπριακού που υποστηρίζουν οι εξ Αμερικής μέντορες του. Ο Χριστόφιας δύσκολα εκλέγεται, τα αποτελέσματα γράφτηκαν πιο πάνω.
  3. Κασουλίδης, Παπαδόπουλος περνάνε στον 2ο γύρο. Το ΑΚΕΛ υποστηρίζει Παπαδόπουλο ο οποίος εκλέγεται πανηγυρικά, αφού αντιθέτως από τον ΔΗΣΥ (ο οποίος θυσιάζει την δυναμικότητα του για να εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα στελεχών και εθνικά συμφέροντα Αμερικάνων) το ΑΚΕΛ δεν θυσιάζει τα κομματικά του συμφέροντα για τίποτα. Και τα κομματικά του συμφέροντα προνοούν ένα συνεχιζόμενο τεχνητό κλίμα πόλωσης ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ. Δυστυχώς η κατάσταση δεν βελτιώνεται αφού ο Παπαδόπουλος δεν ξεφορτώνεται το βαρίδι που ακούει στο όνομα ΑΚΕΛ από την κυβέρνηση του, αλλά τουλάχιστον δεν χειροτερεύει κιόλας, όπως θα γινόταν με τα σενάρια 1 και 2.
Τέλος πρέπει να αναφέρω και μία συγκυρία, ασυνήθιστη για την κυπριακή πολιτική σκηνή. Πόσο συχνά τρεις ικανότατοι πολιτικοί διεκδικούν την προεδρία; Ο ΔΗΣΥ δεν θα μπορούσε να κάνει καλύτερη επιλογή από τον Κασουλίδη. Βασικά δεν θα μπορούσε να κάνει και άλλη επιλογή, αφού ο συγκεκριμένος είναι ο μοναδικός σοβαρός από τους πολιτικούς του ναι. Ο Χριστόφιας είναι κόσμημα για το ΑΚΕΛ, πιθανότατα ο σοβαρότερος ηγέτης που είχε το κόμμα στη μακρόχρονη ιστορία του. Έξυπνος και σχετικά νούσιμος, όσο και αν διαφωνώ με τις απόψεις του αυτό πρέπει να το παραδεχτώ. Ίσως βέβαια να τον κάνει να φαίνεται καλύτερος και η σύγκριση με τον Αναστασιάδη, άμα με βάλεις εμένα σε ένα γήπεδο με αντίπαλο τον Οφορίκουε ο τελευταίος θα φαίνεται ισάξιος του Μαραντόνα και του Πελέ απέναντι μου. Ο Παπαδόπουλος τέλος είναι ασυζητητί ο καλύτερος ηγέτης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ανεξαρτησία της. Το παράδειγμα με τον Οφορίκουε και εμένα συνεχίζει να ισχύει ωστόσο, οι λανθασμένοι χειρισμοί Μακαρίου φέρανε την τουρκική εισβολή, ο Κυπριανού συνέχισε την πολιτική Μακαρίου περί ομοσπονδίας, ο Βασιλείου προσπάθησε να περάσει τα ΜΟΕ και την δέσμη ιδεών Γκάλι και άμα αρχίσω να γράφω τα κακά της διακυβέρνησης Κληρίδη θα χρειαστώ καμιά δεκαριά επιπλέον παραγράφους. Μπροστά σε αυτούς οποιοσδήποτε θα φαινόταν άγιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: