Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2007

Δημοσκόπηση τελευταίας στιγμής!

Μυστικό γκάλοπ, ίσως το τελευταίο πριν τις εκλογές, παρουσίασε εχθές ο Κίτρινος Τύπος. Τα αποτελέσματα είναι:

ΝΔ 42,3 %
ΠΑ.ΣΟ.Κ. 39,7 %
Κ.Κ.Ε. 7,1 %
ΣΥ.ΡΙΖ.Α 5,5 %
ΛΑ.Ο.Σ. 3,1 %
ΛΟΙΠΑ 2,3 %

Το δείγμα είναι 1987 άτομα και η δημοσκόπηση διενεργήθηκε για λογαριασμό γραφείου στοιχημάτων.

Τα ποσοστά είναι με αναγωγή των αναποφάσιστων. Αυτό σημαίνει ότι ο ΛΑ.Ο.Σ θα φτάσει στο 3.1% μόνο άμα πάρει ένα ποσοστό από τους αναποφάσιστους. Υπολογίστε ότι (1) οι αναποφάσιστοι των τελευταίων ημερών συνήθως κινούνται προς τα δύο μεγάλα κόμματα, (2)τα ποσοστά του κόμματος έχουν πτωτική τάση εδώ και 15 ημέρες που πιθανότατα συνεχίζεται, υποχωρώντας στην πίεση της Ν.Δ και (3) ο ΛΑ.Ο.Σ δεν είναι ικανός να έχει αντιπροσώπους σε κάθε εκλογικό κέντρο και η νοθεία σε πολλές περιπτώσεις είναι παραπάνω από σίγουρη. Όλα αυτά κάνουν το όνειρο της 5κομματικής βουλής εξαιρετικά δύσκολο. Μεταφέρω ένα άρθρο που στάληκε στο press-gr από τον Gyaromil:

Δεν γνωρίζω πόσοι είναι οι αναποφάσιστοι. Οι πληροφορίες (;;;;) λένε ότι ο αριθμός τους μειώνεται. Οι φίλοι μου και οι γνωστοί μου δεν συμφωνούν γιατί απλά δεν έχουν αποφασίσει. Κάποιοι θα αξιοποιήσουν το τριήμερο για ένα ταξιδάκι. Άλλοι δεν θα φύγουν αλλά και δεν θα πάνε μέχρι την κάλπη. Κάποιοι άλλοι θα φτάσουν μέχρι εκεί, και κάτι πρέπει να επιλέξουν.
Ποιο είναι όμως το διακύβευμα; Τι έχει μείνει ανοικτό να κριθεί; Η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές, όχι γιατί είναι καλή κυβέρνηση αλλά γιατί οι περισσότεροι δεν είναι έτοιμοι να ξαναδούν σε υπουργικό θώκο τον Βενιζέλο και την Βάσω Παπανδρέου. Θέλει ακόμα χρόνο για να συνηθίσουν την ιδέα. Θα είναι και αυτοδύναμη, μην έχουμε άλλου είδους προσδοκίες.
Το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ θα είναι στην βουλή, και οι συσχετισμοί μεταξύ τους θα αλλάξουν αλλά τουλάχιστον την Κυριακή η ηγεμονία του χώρου θα παραμείνει στον Περισσό. Τα μικρά κόμματα θα περιοριστούν σε ποσοστά με πρώτο αριθμό το 0, και όλοι έχουν αντιληφθεί ότι μόνο την ΝΔ συμφέρει ένα μεγάλο άθροισμα των ποσοστών τους. Το μόνο που παίζεται, που κρίνεται σε αυτές τις εκλογές είναι η ύπαρξη πεντακομματικής βουλής, η συμμετοχή ή όχι του ΛΑΟΣ στο επόμενο κοινοβούλιο, το μέγεθος της αυτοδυναμίας της ΝΔ. Αν το ΛΑΟΣ υπερβεί το 3%, θα έχουμε 5 κόμματα στην βουλή και η ΝΔ θα έχει μια αυτοδυναμία που δεν θα ξεπερνάει τους 155 βουλευτές. Αν όχι το νούμερο 160 θα είναι η αφετηρία της δύναμής της.
Όσοι λοιπόν δεν έχουν μέσω της επιλογής τους διαμορφώσει το εκλογικό σκηνικό, όσοι είναι αναποφάσιστοι, θα πρέπει να τοποθετηθούν απέναντι σε αυτό το διακύβευμα. Τι θέλουν, ανεξάρτητα από το πόσο συγκινούνται από την ρητορική του εν λόγω κόμματος και του επικεφαλής του. Θέλουν το ΛΑΟΣ στη βουλή και ισχνή αυτοδυναμία της ΝΔ ή όχι. Δικαίωμα τους να τοποθετηθούν όπως θέλουν, αλλά σε αυτό πρέπει να απαντήσουν. Και αν κάποιος ενδιαφέρεται για την άποψή μου, θεωρώ ότι οι κυβερνήσεις είναι αντίπαλοι των πολιτών.
Όσο πιο αδύναμος ο αντίπαλός σου, τόσο το καλύτερο για σένα.

Συνιστώ, ή καλύτερα παρακαλώ, όλους να το σκεφτούν. Στα polls μου βλέπω ότι μόνο το 20% των επισκεπτών, 1 στους 5, δεν θα ψήφιζε ποτέ τον ΛΑ.Ο.Σ. Συγχρόνως βλέπω ότι μόνο το 15% δίνει θετική ψήφο στα μεγάλα κόμματα, οι υπόλοιποι το κάνουν για να μην βγει κάποιος άλλος, για να βολευτούν σε καμιά δουλίτσα κτλ. Σκεφτείτε 2 και 3 φορές τι θα ψηφίσετε. Ο νικητής έχει κριθεί, τα κόμματα της Αριστεράς έχουν δυναμώσει πολύ, τα μικρά κόμματα δεν έχουν την παραμικρή ελπίδα να μπουν στην βουλή. Όπου μπορούσαν να σταλούν μηνύματα θα σταλούν, όπου δεν μπορούσαν δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα πια. Μόνο ένα πράγμα είναι ανοιχτό, η συμμετοχή του ΛΑ.Ο.Σ και η 5κομματική βουλή. Φαινόμενα όπως η διαφορά του 5% το 2004 δεν συμβαίνουν συχνά. Με την διαφορά κοντά στο επίσης μεγάλο 3% σήμερα, είναι μοναδική ευκαιρία να αντιδράσουμε, το 2010 ξέρετε ότι θα έχουμε ντέρμπι ή τουλάχιστον όχι τόσο μεγάλη διαφορά υπέρ του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αυτή είναι μοναδική ευκαιρία για πεντακομματική βουλή.

Κάθε ψήφος πια είναι χρυσή. Όσοι είναι φιλικά προσκείμενοι προς τον ΛΑ.Ο.Σ, κάποια πολιτική τους ή κάποια στελέχη τους, κατανοήστε το, η ψήφος σας θα κάνει την διαφορά για το κόμμα και μόνο για το κόμμα. Όσοι δεν είναι ιδιαίτερα σύμφωνοι με την ρητορική του αναλογιστείτε ότι αύριο κρίνεται αν η βουλή μας θα είναι -επιτέλους- πεντακομματική ή αν θα επιτρέψετε στα ρουσφέτια, τους εκβιασμούς και τις απειλές του κατεστημένου να επικρατήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: