Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2007

Τι είδα στο ντιμπέιτ*

Ρητορική
Εξαιρετικός όπως αναμενόταν μάλλον ο Καραμανλής, έχει χάρισμα σε αυτό. Χάλια όπως επίσης αναμενόταν ο Παπανδρέου, αν και έχει κάνει γιγαντιαία βήματα σε σχέση με πριν 3-4 χρόνια. Η Παπαρήγα κολλούσε κάποτε αλλά γενικά τα πήγε καλά, Αλαβάνος και Καρατζαφέρης ικανοποιητικοί, το ίδιο και ο Παπαθεμελής και αυτό δεν το περίμενα με τίποτα.

Απάντηση στις ερωτήσεις
Καραμανλής και Παπαθεμελής μέχρι τώρα απαντούν σε όλες τις ερωτήσεις που τους κάνουν, Παπαρήγα και Καρατζαφέρης απαντούν συχνά μέσα στο θέμα, Παπανδρέου και Αλαβάνος σπανιότατα αφού προτιμάνε να μιλάνε για άσχετα, ο πρώτος για να πολώνει το κλίμα και ο δεύτερος για να αποφεύγει κακοτοπιές.

Εξωτερική πολιτική
Αγγίξανε τα όρια της γελοιότητας κάποιοι. Πως μπορεί ο Καραμανλής να δηλώνει ότι δεν θα μπουν τα Σκόπια στην Ευρωπαϊκή Ένωση άμα δεν υπάρξει συμφωνία για το όνομα, ενώ πριν ελάχιστους μήνες οι ευρωβουλευτές του ψήφισαν το ακριβώς αντίθετο; Πως μπορεί ο Παπανδρέου να αναφέρεται ακόμα και σε βέτο στην Τουρκία λες και δεν έδειξε τα δείγματα γραφής του από το Υπουργείο Εξωτερικών και την -μεγαλύτερη σε υποχωρητικότητα σε όλη την ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας- περίοδο που χάραζε την Εθνική μας πολιτική; Το πιο αστείο βέβαια ήταν ο Αλαβάνος να λέει ότι διαφωνεί με την χρησιμοποίηση του ονόματος της Μακεδονίας από τα Σκόπια, αυτό κι αν δεν το περίμενα! Ο Αλαβάνος να παίρνει θέση σε Εθνικό Θέμα και αυτή η θέση να μην είναι εναντίον της Ελλάδας! Οι εκλογές μας μεταφέρουν στην ζώνη του Λυκόφωτος..

*Μέχρι τις 10:30 περίπου

Edit: Είχα μιλήσει γρήγορα, τα πράγματα αλλάξαν κάπως και αυτή η εντύπωση μένει στον κόσμο. Ο Καραμανλής ήταν ο αδιαμφισβήτητος νικητής των δύο μεγάλων. Σοβαρός, χωρίς απόπειρα να πολώνει το κλίμα, έβγαλε ένα ήπιο πρόσωπο απέναντι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ και ζήτησε και πάλι αυτοδυναμία (φωτογραφίζοντας ξανά ότι οι κρυφές δημοσκοπήσεις δείχνουν εύκολη επικράτηση του σε 5κομματική βουλή). Είπε ψέματα για το Μακεδονικό, πιέστηκε σε κάποιες περιπτώσεις (κυρίως από την άδικη και πανέξυπνη επίθεση του Αλαβάνου), αυτό σε συνδυασμό με τα πολλά μεγάλα ΜΜΕ που ελέγχει το ΠΑ.ΣΟ.Κ θα αποδυναμώσουν την ηγετική παρουσία του. Ο Παπανδρέου δεν άλλαξε μετά τις 10:30, έμεινε τραγικός, προσπαθούσε πανικόβλητος να πολώσει, έχανε τα λόγια του, απαντούσε άσχετα, δεν ανάλαβε τις ευθύνες του για τις γκρίζες ζώνες. Γενικά απέδειξε για μία ακόμα φορά ότι είναι πολύ χειρότερος από τον αντίπαλο του (ίσως ήταν χειρότερος από όλους) και άμα δεν κουβαλούσε το όνομα "Παπανδρέου" ούτε δήμαρχος δεν θα ήταν ικανός να εκλεγεί. Η Παπαρήγα ήταν καλή στο να μαζεύει ψήφους "αντίδρασης" και να πολώνει τους φανατικούς οπαδούς της, δεν μπόρεσε με τον ξύλινο λόγο της να πείσει κανέναν άλλον ότι μπορεί να έχει λύσεις στα προβλήματα. Ο Αλαβάνος ίσως ήταν ο μεγάλος νικητής. Εκμεταλλευόμενος την αναφορά του Καραμανλή για ταραξίες του επιτέθηκε υπερασπιζόμενος τους φοιτητές. Δεν τόλμησε να πει την αλήθεια για την Μακεδονία και μετά από το περιστατικό με τον Καραμανλή απελευθερώθηκε, άφησε τελείως τον ξύλινο λόγο και σίγουρα έπεισε. Δεύτερος νικητής πιθανότατα ήταν ο Καρατζαφέρης. Στα μεγάλα συν του τα ευφυολογήματα για οικογενειοκρατία και γκουβερνάντες αλλά και η πλήρης αδιαφορία του για τον Παπαθεμελή. Στα κατά το ότι δεν τόλμησε να πάρει ξεκάθαρη θέση στο μεταναστευτικό. Ο Παπαθεμελής τέλος, ενώ αρχικά με είχε εκπλήξει τελικά έβγαλε τον συνηθισμένο του εαυτό. Βαρέθηκε μάλλον κάποια στιγμή και άρχισε να μας νανουρίζει, είπε 2-3 χτυπητές μαλακίες και στην τελευταία δήλωση του ήταν τραγικός, εύκολα χειρότερος απ' τους υπόλοιπους.

Γράψανε για το ντιμπέιτ:
Περί debate ο λόγος
Debate, εντυπώσεις, μονόλογοι, εκβιασμοί και... ληγμένα
Τρία σχόλια για την τηλεμαχία
Debited!

Δεν υπάρχουν σχόλια: