Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007

Ο Καρατζαφέρης αναδεικνύεται σε ρυθμιστή της επόμενης ημέρας

Υπό τον τίτλο "Βυθίσατε το ΛΑΟΣ" η εφημερίδα "το Έθνος" αποκαλύπτει στοιχεία για την πολεμική της Ν.Δ έναντι του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη. Αν και αυτό γίνεται σε -ακόμα- μία απέλπιδα προσπάθεια να συσπειρώσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ και να χτυπήσει την Ν.Δ. γράφονται πολλές αλήθειες.
Υπέρτατος στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι πλέον η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές να είναι τετρακομματική και ο μόνος τρόπος για να το καταφέρει είναι να ανακόψει την είσοδο σε αυτήν του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη. Στο πλαίσιο αυτό έχουν επιστρατευθεί όλα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα. Από τα εκβιαστικά διλήμματα του πρωθυπουργού προς το εκλογικό σώμα μέχρι τους καθαρούς εκβιασμούς των κομματαρχών της Νέας Δημοκρατίας προς τους υποψηφίους αλλά και τους δυνητικούς ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ.

Αυτού του τύπου οι πιέσεις είναι εντονότερες στη Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια της Β. Ελλάδος όπου το ρεύμα του κ. Καρατζαφέρη είναι ισχυρότερο, τα πρόσωπα μεταξύ τους γνωστά όπως επίσης και οι εκλογικές τους προτιμήσεις.
Δεν συμφέρει βέβαια την εφημερίδα να μας πει και γιατί υπέρτατος στόχος της Ν.Δ. "είναι πλέον" η τετρακομματική βουλή. Παραδοχή της κατά τα άλλα καταφανέστατης ήττας του ΠΑ.ΣΟ.Κ θα το αποσυσπειρώσει περαιτέρω, θα ενδυναμώσει τα άλλα κόμματα της Αριστεράς και θα μειώσει κι άλλο τα ποσοστά του κόμματος.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι την Παρασκευή το μεσημέρι στέλεχος του επικοινωνιακού επιτελείου του κ. Καραμανλή έλεγε ότι «αυτό που μένει να κριθεί είναι αν θα μπει ο κ. Καρατζαφέρης στη Βουλή».

Η δήλωση ακούγεται παράδοξη αν λάβει κανείς υπόψη την παγιωμένη τάση για άνετη είσοδο του ΛΑΟΣ στη Βουλή με ποσοστά μεταξύ 3,5 και 4,5%, η οποία είχε αποτυπωθεί σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις πριν από την ισχύ της απαγόρευσης δημοσιοποίησής τους.

Ο παράγοντας αυτός όμως ουσιαστικά υπονοούσε την επιχείρηση «κοντέματος» του ΛΑΟΣ, την έναρξη της οποίας κήρυξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών χαρακτηρίζοντας το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη ακραίο και θέτοντας το εκβιαστικό δίλημμα στους ψηφοφόρους «ή μου δίνετε αυτοδυναμία ή η χώρα μπαίνει σε εκλογική περιπέτεια».
Προφανώς και "δεν είναι τυχαίο" αλλά δεν τολμά να το εξηγήσει περαιτέρω η εφημερίδα. Το μόνο που ενδιαφέρει την Ν.Δ και "αυτό που μένει να κριθεί" είναι μόνο η πιθανότητα πεντακομματικής βουλής επειδή η διαφορά Ν.Δ. - ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι πια μη αναστρέψιμη. Όλο το άρθρο, απ' την αρχή ως το τέλος, επιμένει ότι το μόνο που ενδιαφέρει την Ν.Δ. είναι η αποτροπή εισόδου του ΛΑ.Ο.Σ αλλά κανείς δεν εξηγεί γιατί είναι μόνο αυτό και δεν ασχολούνται με το αν θα ανέλθουν/κρατηθούν στην εξουσία όπως το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Το δεύτερο σκέλος αυτού του νυν υπέρ πάντων αγώνα, το οποίο θεωρείται πιο δύσκολο αλλά ενδεχομένως και το μόνο αποτελεσματικό, έχει πέσει στις πλάτες των κομματαρχών της Νέας Δημοκρατίας και δη αυτών της Βορείου Ελλάδος.

Οι πιέσεις και οι εκβιασμοί στελεχών της Νέας Δημοκρατίας προς τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη που ξεκίνησαν εδώ και λίγο καιρό έχουν κορυφωθεί και πλέον επεκτείνονται ακόμα και στους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κομματάρχες της ΝΔ τηλεφωνούν στα σπίτια πρώην ψηφοφόρων του κόμματος οι οποίοι έχουν εκδηλώσει σε συζητήσεις τους την πρόθεση να ψηφίσουν ΛΑΟΣ επιχειρώντας να τους μεταπείσουν.

Η... τεχνική
Το «ψηστήρι» γίνεται κλιμακωτά. Αρχικά δίνονται υποσχέσεις για διορισμούς δικών τους ή συγγενών τους, σε δεύτερο επίπεδο απευθύνονται στο φιλότιμό τους λέγοντας ότι το κόμμα τούς χρειάζεται και σε τρίτο επίπεδο εφόσον τίποτα από τα προηγούμενα δεν πιάσει καταφεύγουν σε εκβιασμούς περί μεταθέσεων κυρίως σε εργαζόμενους του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ ή για μη υλοποίηση αιτημάτων τους που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Το νοσηρό αυτό κλίμα φαίνεται ακόμα πιο καθαρά στα χωριά αλλά και στα καφενεία που παραδοσιακά γίνονται ανοιχτά κομματικές συζητήσεις. Στους χώρους αυτούς επικρατεί πλέον επιφυλακτικότητα και ψυχρότητα.

Τα αποτελέσματα
Οι καρποί της αντεπίθεσης
Η πλαγιοκόπηση των υποψηφίων στελεχών του ΛΑΟΣ μέχρι στιγμής είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση από τον συνδυασμό τεσσάρων σημαντικών στελεχών στη Βόρεια Ελλάδα και αρκετών ακόμα στην Αθήνα. Η νομαρχιακή σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό του Π. Ψωμιάδη Ανθή Πορφυριάδου «αλλαξοπίστησε» τελευταία στιγμή ύστερα από μια συνάντηση που είχε με τον γραμματέα της Κ.Ε. της ΝΔ, Λευτέρη Ζαγορίτη, στους εορτασμούς της Παναγίας Σουμελά. Αλλες δύο υποψηφιότητες γιατρών από τη Θεσσαλονίκη αποσύρθηκαν ύστερα από αντίστοιχες πιέσεις. Ο υποψήφιος νομάρχης Χαλκιδικής Νίκος Ματθαίος δεν θα είναι επίσης στα ψηφοδέλτια του ΛΑΟΣ αλλά της Νέας Δημοκρατίας.

Στενό μαρκάρισμα έγινε και στον υποψήφιο νομάρχη Πέλλας Ι. Βελλόπουλου για να κατέβει με τη ΝΔ στη Β Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Η προσπάθεια τελικά δεν καρποφόρησε και ο κ. Βελλόπουλος θα είναι υποψήφιος στην ίδια περιφέρεια με το ΛΑΟΣ. Ατυχή κατάληξη είχε επίσης και η προσπάθεια απόσπασης υποψηφίου του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη στην Καστοριά τάζοντάς του διορισμό σε νοσοκομείο.
Γνωστά τα βρώμικα παιχνίδια του δικομματισμού. Είναι πια καιρός να αντισταθούμε. Πεντακομματική βουλή, έλεγχος της εξουσίας από τα μικρά κόμματα όπως σε κάθε πολιτισμένη χώρα της Ευρώπης. Στην Κύπρο τρεις υποψήφιοι κονταροχτυπιούνται με περίπου 30% ο καθένας (υποστηριζόμενοι από πάνω από ένα κόμματα και κινήσεις ο καθένας!), στην Ελλάδα ο δικομματισμός φθάνει μέχρι το 85%! Στην Κύπρο η κυβέρνηση που αποχωρεί αποτελείτο από τα 3 από τα 4 μεγαλύτερα κόμματα. Σε ποια χώρα δούλεψε πιο σωστά η Δημοκρατία, η οικονομία και η εξωτερική πολιτική;

Όλο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: