Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

Οικολόγοι: Να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο πριν από τη συνάντηση της 25ης Ιουλίου και σημειώνει ότι δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί η κατάλληλη βάση για έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων και προβληματίζεται για την προβολή «μιας εικονικής πραγματικότητας περί δήθεν προόδου στις συζητήσεις των ομάδων εργασίας».


Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα αναφέρει πως θεωρεί ότι η λύση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων είναι η μόνη εφικτή διαδικασία. Ωστόσο οι Οικολόγοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι η έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων, χωρίς τη σωστή προετοιμασία και την προαπαιτούμενη σύγκληση στα ουσιώδη θέματα θα οδηγήσει σε χειρότερα αδιέξοδα.


Το Κίνημα επισημαίνει ότι καμιά ουσιαστική πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί στα ουσιαστικά θέματα του κυπριακού, ενώ αναφέρει ότι στα κεφαλαιώδη ζητήματα των εποίκων και εγγυήσεων, τα οποία αποτελούν για το Κίνημα κόκκινες γραμμές (και διερωτάται αν για κάποιους δεν είναι), όχι μόνο δεν υπήρξε πρόοδος αλλά μάλλον οπισθοδρόμηση παρατηρήθηκε, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις δηλώσεις Ερντογάν και Ταλάτ.


«Ο δολοφόνος επιστρέφει στη σκηνή του εγκλήματος» σημειώνει το Κίνημα αναφερόμενο στην επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα.


Οπως αναφέρεται ο Πρωθυπουργός της κατοχικής δύναμης επισκέπτεται παρανόμως την Κύπρο, συνοδευόμενος από μια κουστωδία Υπουργών και στρατιωτικών και στέλλει ξεκάθαρα το μήνυμα των προθέσεων της Τουρκίας το οποίο εξακολουθεί να είναι η διχοτόμηση της Κύπρου, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα δοθεί και ο έλεγχος της μέσω της διατήρησης των επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων.


«Εν μέσω συζητήσεων στις ομάδες εργασίας για επίτευξη σύγκλησης στα ουσιώδη θέματα και μια εβδομάδα πριν την κρίσιμη συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ, ο κ. Ερντογάν δηλώνει αδίσταχτα ότι η λύση που υποστηρίζει η Τουρκία βασίζεται στην εγκαθίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού που θα στηρίζεται σε δύο ιδρυτικά κράτη με ίσο καθεστώς και πολιτική ισότητα, επιμένοντας ταυτόχρονα στις εγγυήσεις της Τουρκίας που θα αποτελούν μέρος της λύσης», σημειώνεται.

Sigma Live

Δεν υπάρχουν σχόλια: