Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Ο Δημήτρης Χριστόφιας Τσιμεντώνει την Διχοτόμηση

Η πίστωση χρόνου, που είχε τον προηγούμενο Φεβρουάριο δώσει το ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου στον Πρόεδρο Χριστόφια, έχει πλέον εξαντληθεί. Οι φόβοι μας δυστυχώς επαληθεύονται με τον χειρότερο τρόπο. Οι πανηγυρικές δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με το Γ.Γ. του ΟΗΕ ήταν στην ουσία το επισφράγισμα της τραγωδίας του τόπου μας. Ο Πρόεδρος, στους τέσσερις, μόλις, μήνες της προεδρίας του, έχει προβεί σε τόσο μνημειώδεις υποχωρήσεις σε όφελος του τουρκικού ιμπεριαλισμού, που ακόμα και η κυβέρνηση Κληρίδη θα ήθελε χρόνια για να «επιτύχει». Δηλώνοντας ότι «έχουμε επαναβεβαιώσει την «ιδιοκτησία της διαδικασίας», στην ουσία μας ανακοίνωσε δημόσια ότι έχει υποβαθμίσει το Κυπριακό από ζήτημα εισβολής και κατοχής, εποικισμού, παραβίασης του διεθνούς δικαίου και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνεχίζοντας να συνομιλεί αποκλειστικά με τους Τουρκοκυπρίους και όχι τους άμεσα υπευθύνους.

Ο Πρόεδρος, οδηγώντας το τραίνο της λύσης-εξπρές, τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα στο αδιέξοδο τούνελ της απόλυτης σύγχυσης, σε μια πορεία αυτοκτονίας, προετοιμάζοντας τους επιβάτες για την επερχόμενη σύγκρουση με όλα αυτά που κάποτε συνέθεταν το παζλ των πολιτικών μας διεκδικήσεων. Αποδέχτηκε την ύπαρξη δύο κρατιδίων, ενώ δε φαίνεται να ενοχλείται ιδιαίτερα από την έντονη αμφισβήτηση που υφίστανται προηγουμένως αυτονόητοι πολιτικοί πυλώνες, όπως η μία κυριαρχία και η μία ιθαγένεια, από την τουρκική πλευρά. Αποκαλύπτοντας την ατζέντα του και υποχωρώντας δημόσια σε ουσιώδη ζητήματα όπως αυτό των εποίκων, παρεκκλίνει από διεθνείς κανόνες δικαίου, πριν καν την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων, για να κάνει το χατίρι του Αττίλα, λες και αγνοεί το γεγονός πως στην περίπτωση της Τουρκίας εφαρμόζεται πλήρως το ρητό «τρώγοντας έρχεται η όρεξη» και κάθε φορά που εμείς υποχωρούμε, αυτή πολλαπλασιάζει τις απαιτήσεις της.

Τελώντας υπό το κράτος απόλυτης σύγχυσης, ζητεί από τον Μπαν Κι Μουν να μην εμπλακούν στις νέες διαδικασίες άτομα που συνέβαλαν στο Σχέδιο Ανάν, λες και είναι κρυφά τα ονόματα των συμμετεχόντων στις Τεχνικές Επιτροπές και τις Ομάδες Εργασίας. Αγνοώντας, δε, ότι εμφανέστατα αδυνατούν να εξεύρουν κοινό έδαφος στα ουσιώδη θέματα, φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε απευθείας διαπραγματεύσεις με το πιόνι του Αττίλα, Ταλάτ, για μια «ενδοκυπριακή λύση»!

Κατά τα φαινόμενα, μετά τα απανωτά ρεζιλέματα όσο αφορά τον έλεγχο της οικονομίας, την εφαρμογή των κοινωνικών μέτρων και τη διαχείριση των σκανδάλων που προέκυψαν, από όλες τις δεσμεύσεις του, ο Δημήτρης Χριστόφιας υλοποιεί μόνο αυτή που υποσχέθηκε τον Απρίλη του 2004: το «τσιμέντωμα» του ΝΑΙ.

Η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ, με την έκδηλη συμπολίτευση που ασκεί ο κ. Αναστασιάδης, τη σιωπηλή στάση ηγετικών στελεχών του ΔΗΣΥ, και την ανεπαρκή, ασυντόνιστη και αβαθή κριτική από πλευράς των κομμάτων του Κέντρου, προχωρεί με τη διαδικασία του τσιμεντώματος και ευελπιστεί πως έχουμε θάψει για πάντα τα ακριβά ιδανικά της Ελευθερίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι βεβιασμένες κινήσεις της, κάθε άλλο παρά μια σωστή και ξεκάθαρη λύση μπορούν να επιφέρουν, καθώς είτε λόγω έλλειψης επαρκούς προεργασίας θα καταλήξουμε σε κακή λύση τύπου Σχεδίου Ανάν είτε σε μία νέα αποτυχία λύσης του Κυπριακού. Το ΜΕΤΩΠΟ Κ.Φ.Η.Β. όμως, στέλνει δυνατά το μήνυμα πως η κυπριακή νεολαία δεν ξεχνά τόσο εύκολα και θα συνεχίσει, με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει, την προσπάθεια για αποκοπή της τρελής πορείας του τραίνου της λύσης-εξπρές, πριν πατήσει και το τελευταίο εκατοστόμετρο της αξιοπρέπειάς μας.

Γραφείο Τύπου
ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: