Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Νεοφανές!

Του Βία Λειβαδά

Ακόμα υπάρχουμε πολλοί αγωνιστές της ΕΟΚΑ που ζήσαμε και αγωνίστηκαμε για την απελευθέρωση τής Κύπρου από τον αποικιακό ζυγό. Ζήσαμε από κοντά με προσωπικές εμπειρίες τα γεγονότα της περιόδου και δεν ξεχάσαμε τι έγινε. Κι όμως έρχεται σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να μας πει ότι «με κοινούς αγώνες με τούς τουρκοκύπριους αποκτήσαμε την ανεξαρτησία μας».

Αυτή είναι άραγε η ιστορία που θα διδάσκονται τα παιδιά στα σχολεία; Για σκοπούς συμφιλίωσης; Για να μη υπάρχει τίποτε στην ιστορία που να προκαλεί μίσος με το σύνοικο στοιχείο; Μια πλήρης διαστρέβλωση της ιστορίας για να ικανοποιήσουμε τούς πιστούς συνεργάτες των αποικιοκρατών την ώρα που εμείς αγωνιζόμαστε με θυσίες ζωής, για την ελευθερία της πατρίδας μας Κύπρου;

Αυτή η πρόταση του προέδρου δείχνει τη γλοιώδη συμπεριφορά ενός υποταγμένου «ηγέτη» στην υπηρεσία των πασάδων της Άγκυρας, που όζει αναξιοπρέπεια και δουλική υποταγή. Πλήρης διαστρέβλωση της ιστορίας και της αλήθειας.

Από την ώρα που η Κύπρος μετατράπηκε σε αποικία του Βρετανικού στέμματος το 1925 και δημιουργήθηκε το Νομοθετικό Συμβούλιο με έξη Έλληνες, έξη Άγγλους και τρεις Μουσουλμάνους (διότι το 70% είναι Έλληνες εξισλαμισθέντες για να επιβιώσουν υπό το οθωμανικό καθεστώς), σε καμία περίπτωση μουσουλμάνος δεν ψήφισε μαζί με τους Έλληνες. Πάντοτε ψήφιζαν μαζί με τους Άγγλους και τους στήριζαν σε όλες τις περιπτώσεις όσο εχθρικές κι αν ήταν ενάντια στους Έλληνες. Έτσι εξασφάλιζαν την εύνοια των αποικιοκρατών και απολάμβαναν προνομίων.

Κατά τον Αγώνα της ΕΟΚΑ οι μουσουλμάνοι της Κύπρου υπήρξαν στενοί συνεργάτες των Άγγλων. Απάρτισαν το επικουρικό αστυνομικό σώμα, μαζί με τούς Άγγλους στρατιώτες και αστυνομικούς έκαναν έρευνες σε σπίτια Ελλήνων, βασάνισαν συλλαμβανόμενους, έκαναν διαδηλώσεις ενάντια στους έλληνες με την βοήθεια των Άγγλων που επέβαλλαν κέρφιου στους Έλληνες, αφήνοντας ελεύθερους τους μουσουλμάνους να λεηλατούν και να καταστρέφουν οργανωμένα ό,τι ανήκε στους Έλληνες. Να μη ξεχνούμε τη σφαγή στο Κιόνελλι που έγινε με τη βοήθεια των Άγγλων στρατιωτών.

Οι μουσουλμάνοι τής Κύπρου υπήρξαν μια πηγή άντλησης υπηρετών για τους Άγγλους στον διαχωρισμό και στην αντιπαλότητα μεταξύ των δύο εθνικών στοιχείων, προς εφαρμογή του «διαίρει και βασίλευε». Οι Άγγλοι χρησιμοποίησαν τα οικονομικά μέσα για να εξαγοράζουν συμμάχους.

Από την άλλη υπηρετούσαν και την Τουρκία, την οποία οι Άγγλοι ενέπλεξαν στο πρόβλημα όταν αντελήφθησαν ότι δεν μπορούσαν να κατανικήσουν την επανάσταση.

Έκτοτε έγιναν οι αμείλικτοι εχθροί των Ελλήνων, για να υπηρετήσουν τους τουρκικούς στόχος της «ανάκτησης» της Κύπρου. Από την ώρα που σταμάτησε ο Αγώνας της ΕΟΚΑ άρχισαν να εξοπλίζονται και κατάφεραν μέχρι την ανεξαρτησία να κατέχουν 10.000 όπλα τα οποία έστρεφαν εναντίον μας για να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων της Τουρκίας, με τη βοήθεια και στήριξη πάντοτε από τούς Άγγλους. Κι όταν ήλθε η εισβολή, μαζί τους κατέφθασε και ο Ταλάτ να «αγωνισθεί» για το διαμελισμό της Κύπρου. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.

Αυτό που μας ξενίζει είναι η πλήρης διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων από τον κ. Χριστόφια. Διαστρεβλώνει την ιστορία λέγοντας ότι με κοινούς αγώνες ε/κ και τ/κ αποκτήσαμε την ελευθερία μας. Τίποτε αναληθέστερο! Ήταν πάντα σύμμαχοι των Άγγλων και απολάμβαναν οικονομικά οφέλη για την βοήθειά τους αυτή. Τα ιστορικά γεγονότα δεν μπορούν να διαστρεβλώνονται στο όνομα της «συμφιλίωσης» με τα κατοχικά δεδομένα. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να εξευτελίζει τον λαό μας και να του προσβάλλει την αξιοπρέπεια, αλλά και τη νοημοσύνη του.

Αυτή είναι η ιστορία. Ας μη αρχίσουν τώρα να μιλούν για εθνικιστικές κορώνες και σοβινισμούς. Έχει γελοιοποιηθεί ο πρόεδρος με τους αφορισμούς του ίδιου και των συνεργατών του , αλλά και από τις δικοινοτικές οργανώσεις, που πληρώνονται από τα 15 εκ. δολάρια που ξοδεύουν οι Αμερικανικές υπηρεσίας για το σκοπό αυτό.

Η γνώση της ιστορίας βοηθά τους ανθρώπους να αναγνωρίζουν τα κακά στοιχεία, να αναγνωρίζουν τα λάθη τους για να μη τα επαναλαμβάνουν. Η διαστρέβλωση έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Επιτρέπει την επανάληψη λαθών και παραβλέπει τον κίνδυνο βοηθώντας έτσι την διαιώνιση λαθών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: