Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Αναθέρμανση των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων;

Από το Βήμα

Άνθρωποι του Ομπάμα σε Αθήνα και Άγκυρα μεταφέρουν συγκεκριμένο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση για «επανεκκίνηση» των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Υψηλόβαθμη αμερικανική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη μεταξύ άλλων από τον γερουσιαστή του Ιλινόι (και βοηθό ηγέτη της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, η οποία θεωρείται η δεύτερη υψηλότερη θέση στο σώμα) Ρίτσαρντ Ντέρμπιν και τον υπουργό Οικονομικών της ίδιας Πολιτείας, τον ελληνοαμερικανό Αλέξη Γιαννούλια, αναμένεται την προσεχή εβδομάδα στην Αθήνα. Η ελληνική πρωτεύουσα θα είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας τους στην ευρύτερη περιοχή, η οποία περιλαμβάνει επίσης στάσεις στην Κωνσταντινούπολη (όπου θα επισκεφθούν και το Οικουμενικό Πατριαρχείο), στην Αγκυρα, αλλά και στη Λευκωσία. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες οι κκ. Ντέρμπιν και Γιαννούλιας ενδέχεται να συναντηθούν και με τον πρωθυπουργό κ. Κ.Καραμανλή.

Η επίσκεψή τους στην Αθήνα έχει ιδιαίτερα συμβολική σημασία. Οι δύο άνδρες θεωρούνται στενοί συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε εκλεγεί γερουσιαστής στην ίδια Πολιτεία. Εκτιμάται ότι θα μεταφέρουν συγκεκριμένο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση για «επανεκκίνηση» των ελληνοαμερικανικών σχέσεων έπειτα από μια δύσκολη χρονιά, όπως ήταν το 2008, εξαιτίας του Σκοπιανού και της δυσαρέσκειας που εξέφρασε η Ουάσιγκτον για τη σύσφιγξη των σχέσεων Αθήνας- Μόσχας, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα. Δεν θα πρέπει επίσης να αποκλειστεί η πιθανότητα να συζητηθεί και το θέμα της σχεδιαζόμενης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Έμπειροι διπλωμάτες που παρακολουθούν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις κρίνουν θετικά την πρωτοβουλία της κυβέρνησης Ομπάμα. Την εντάσσουν μάλιστα στο νέο πνεύμα άσκησης της εξωτερικής πολιτικής, η οποία θέτει ως πρώτη προτεραιότητα της Ουάσιγκτον το να ακούει προσεκτικά τις ιδέες των συνομιλητών της. Ο πρόεδρος Ομπάμα μάλιστα φαίνεται ότι προτιμά αυτού του είδους τις επαφές στενών συνεργατών του με ξένες κυβερνήσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντέιβιντ Πλαφ θα μεταβεί αυτή την εβδομάδα στο Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ (ο οποίος την προσεχή εβδομάδα θα επισκεφθεί την Αθήνα).

Σήμερα πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη νέα συνάντηση των διαπραγματευτών της πΓΔΜ και της Ελλάδας κκ. Αδ. Βασιλάκη και Ζόραν Γιολέφσκι αντιστοίχως υπό τον προσωπικό εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς . Από τη συνάντηση πάντως δεν αναμένονται εξελίξεις, δεδομένων των σταθερών θέσεων των δύο πλευρών. Χθες από τη Βουλγαρία ο σκοπιανός πρόεδρος Μπράνκο Τσερβενκόφσκι τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναζητήσει συμβιβασμό με την Ελλάδα, δεν πρόκειται αλλά να δεχθεί από την Αθήνα υπαγορεύσεις ως προς τη μορφή λύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: