Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Φοιτητικά και πάλι

Βρισκόμαστε στο μέσο των φοιτητικών εκλογών και οι μεγάλες κομματικές παρατάξεις αγωνίζονται για να αποδείξουν ότι προηγούνται με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Η Προοδευτική, υπολογίζοντας και σχολές στις οποίες συμμετέχει... μόνη της, ισχυρίζεται ότι βρίσκεται στο 43.4%, δύο ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την Πρωτοπορία. Η Πρωτοπορία αντιθέτως, αμφισβητεί τους υπολογισμούς της Προοδευτικής και θεωρεί ότι εκείνη προηγείται με μικρή διαφορά.

Η πραγματικότητα είναι ότι και οι δύο παρατάξεις στηρίζονται σε αβάσιμα στοιχεία. Κανένας υπολογισμός δυναμικότητας δεν μπορεί να γίνει όσο λαμβάνονται υπόψη σχολές στις οποίες δεν συμμετέχουν και οι πέντε μεγάλες φοιτητικές δυνάμεις: Η Πρωτοπορία, η Προοδευτική, η Αναγέννηση, ο Αγώνας και οι αυτόνομες αντιομοσπονδιακές παρατάξεις. Οι υπολογισμοί σχολών με 100-150 ψήφους μπορούν να εξυπηρετήσουν μόνο στον υπολογισμό του ισοζυγίου δυνάμεων Πρωτοπορίας - Προοδευτικής. Δεν μπορούν όμως να παρουσιάσουν την τοποθέτηση των φοιτητών, όσο οι φοιτητές δεν έχουν μπροστά τους όλες τις επιλογές.

Δύο εκλογικές αναμετρήσεις έχουν γίνει με την συμμετοχή και των πέντε σχολών σκέψης, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Ηνωμένο Βασίλειο (υπολείπονται Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα). Τα συνολικά αποτελέσματα, σε 6.466 ψήφους, είναι:

Πρωτοπορία (ΔΗΣΥ) 41.18%
Προοδευτική (ΑΚΕΛ) 37.49%
Αναγέννηση (ΔΗΚΟ) 10.18%
Αυτόνομες παρατάξεις (Μέτωπο, ΑΦΕ) 6.76%
Αγώνας (ΕΔΕΚ) 3.6%
Πράσινη Κίνηση (Οικολόγοι) 0.79%

Το ισοζύγιο δυνάμεων των παρατάξεων του δικομματισμού, σε 9 κέντρα σπουδών (Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΤΕ.ΠΑ.Κ, Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία, Frederick, Κομοτηνή, Α.ΞΙ.Κ, Ρέθυμνο, Βόλος) και 8.207 ψήφους, είναι διαμορφωμένο ως εξής: Προοδευτική 50.21%, Πρωτοπορία 49.79%. Προοδευτική και Πρωτοπορία υπερέχουν σε έδρες σε 4 κέντρα σπουδών η κάθε μία, και ισοβαθμούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: