Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Οι ευρωεκλογές και η σημασία τους

Του Σίμου Αγγελίδη, υποψήφιου Ευρωβουλευτή ΔΗ.ΚΟ

Οι χώρες κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ταυτόχρονα, διενεργούν εκλογές για την Ευρωβουλή που είναι ένα βασικό όργανο στην Ένωση, όπου ο κυρίαρχος λαός κάθε κράτους-μέλους εκλέγει τους δικούς του εκπροσώπους για να συλλειτουργήσουν και να διαμορφώσουν τη συνεχή εξέλιξη του κοινοτικού κεκτημένου. Για την Κυπριακή Δημοκρατία, η για δεύτερη φορά συμμετοχή στην κυριαρχική αυτή εξουσία των Ευρωπαίων πολιτών έχει πολύ πιο ειδική σημασία. Είναι η ώρα των Ευρωπαίων πολιτών, οπότε και θα πρέπει η εκλογική αυτή δράση για ό,τι αφορά τη δική μας συμμετοχή να αποβλέψει και στην υποβολή προς την κοινή γνώμη των Ευρωπαίων πολιτών ότι, στην Κύπρο εν έτει 2009, εξακολουθεί ένας ξένος στρατός εισβολής, κατοχής, με παράνομους εποίκους, να διαιρεί το νησί και να στερεί βασικότατα ανθρώπινα δικαιώματα σε Ευρωπαίους πολίτες.

Είναι αφορμή για μιαν ακόμη φορά να προβάλουμε την ανάγκη, η ηθική και το δίκαιο, να υπερισχύσουν του δυνατού που δεν σέβεται τις αρχές και αξίες επί των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και όλη η πολιτισμένη ανθρωπότητα στηρίζεται για ειρηνική συνύπαρξη. Οφείλουν οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι αλλά και οι κατά τις διάφορες χώρες-μέλη υποψήφιοι να απαντήσουν στο απλό ερώτημα:

Οι ίδιοι δέχονται να έχουν στερηθεί βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Δέχονται να μην έχουν δικαίωμα επί της περιουσίας τους, να μην μπορούν να διακινούνται και να εγκαθίστανται όπου επιθυμούν, απλώς γιατί τη μισή τους χώρα την κατέχει παράνομα μια πανίσχυρη στρατιωτική χώρα; Όλοι εκείνοι οι αγώνες των ευρωπαϊκών λαών, για ελευθερία και σεβασμό της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, δεν τους αφορούν για ό,τι αφορά τους Ευρωπαίους πολίτες της Κύπρου;

Είναι γι’ αυτόν το λόγο που αγωνίστηκα με τις λίγες προσωπικές δυνάμεις, μαζί όμως με πολλούς άλλους, στο να διασωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία από λύση ως του Σχεδίου Ανάν, ώστε να ενταχθεί την 1/5/2004 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με δέος και ιδιαίτερο σεβασμό στην τιμητική επιλογή μου για να είμαι ένας στην ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις ευρωεκλογές, ισχυρίζομαι ότι το δίκαιο αποτελεί ένα ασφαλές στήριγμα για κάθε μικρό Κράτος, ώστε να διεκδικεί διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων που έχουν και όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες των άλλων 26 χωρών-μελών. Συρρίκνωση των δικαιωμάτων αυτών δεν χωρεί, όπως ούτε μοιρολατρία. Ο αγώνας είναι δύσκολος, αλλά συνεχίζεται ως καθήκον στην ιστορία και στις θυσίες διαχρονικά του λαού και κύρια των νέων της Κύπρου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

e eto ivre ti tha psifisi kai to drasis-kes