Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Ως και ο ΔΗΣΥ "άδειασε" τον Εφιάλτη

«Φωτιές» άναψε η ενέργεια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗ.ΣΥ. Χρήστου Πουργουρίδη, να συνυπογράψει προσχέδιο ψηφίσματος στην Εκλογική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εγείρει θέμα καταπάτησης δικαιωμάτων της λεγόμενης «τουρκικής μειονότητας» της Ρόδου και Κω.

Έντονες αντιδράσεις, αλλά και προβληματισμό έχει προκαλέσει η ενέργεια του βουλευτή και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Δημοκρατικού Συναγερμού Χρήστου Πουργουρίδη, να υπογράψει, με άλλους δεκαέξι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανάμεσά τους και Τούρκοι, προσχέδιο ψηφίσματος, που εγείρει θέμα δικαιωμάτων της λεγόμενης «τουρκικής μειονότητας» της Ρόδου και Κω.

Το προσχέδιο του εν λόγω ψηφίσματος κατέθεσε στις αρχές Μαρτίου ο Ελβετός σοσιαλιστής βουλευτής Αντρέας Γκρος, με τίτλο «Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Ρόδο και στην Κω», και έφερε στη δημοσιότητα προχθεσινό δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας «Έθνος».

Την ενέργεια του κ. Πουργουρίδη καυτηρίασαν με δηλώσεις τους ο αναπληρωτής πρόεδρος, βουλευτής και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού και η βουλευτής και υποψήφια ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Αντιγόνη Παπαδοπούλου, ενώ γραπτή ανακοίνωση εξέδωσε το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ. Αντιδράσεις κυοφορούνται και σε άλλους πολιτικούς χώρους.

«Πυροσβέστης» ο Μάριος

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ήδη, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Μάριος Καρογιάν, δρα παρεμβατικά προς διάφορες πλευρές, προκειμένου το θέμα να μη διαλάβει διαστάσεις, καθώς ο κίνδυνος διατάραξης των σχέσεων ανάμεσα στα κοινοβούλια Κύπρου και Ελλάδας είναι περισσότερο από ορατός. Όπως, μάλιστα, ανέφερε στη «Σ» έγκυρη πηγή, το προκύψαν ζήτημα θα τεθεί μεθαύριο Πέμπτη στην προγραμματισμένη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων.

Από ελληνικής πλευράς, προσώρας, δεν έχουν εκδηλωθεί δημοσία οιεσδήποτε αντιδράσεις. Ωστόσο, λόγω της σοβαρότητάς του, σε παρασκηνιακό επίπεδο, το θέμα έχει καταστεί αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων και ζυμώσεων, καθώς αφορά σε πολύ κρίσιμες και λεπτές παραμέτρους των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Επί του δημοσιεύματος και απαντώντας στις προκληθείσες αντιδράσεις τοποθετήθηκε, διά διευκρινιστικής, γραπτής ανακοίνωσής του χθες ο κ. Πουργουρίδης, ο οποίος χαρακτήρισε το προσχέδιο του ψηφίσματος ως μια «πρόταση ρουτίνας, που δεν είχε καμία πολιτική προέκταση», ενώ, ως προς την ουσία του θέματος, επισήμανε ότι πείσθηκε, από τα στοιχεία που τέθηκαν υπ’ όψιν του, ότι, όντως, υφίσταται θέμα προς διερεύνηση. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πως σε κανένα στάδιο δεν ενημέρωσε το κόμμα του, για το γεγονός ότι συνυπέγραψε την υπό συζήτηση πρόταση του κ. Γκρος.

Χ. Γεωργιάδης: Ο βουλευτής ενήργησε εν αγνοία του κόμματος

Από πλευράς Δημοκρατικού Συναγερμού, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε στην εφημερίδα μας πως ενέργεια του κ. Πουργουρίδη εκφράζει τον ίδιο και μόνον, ενώ επιβεβαίωσε το γεγονός ότι το κόμμα δεν ήταν ενήμερο για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Με αυτά τα δεδομένα, ο ΔΗ.ΣΥ. απέφυγε να τοποθετηθεί επί του θέματος, παραπέμποντας στη διευκρινιστική γραπτή δήλωση του ιδίου του κ. Πουργουρίδη. «Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εκφράζει τον κ. Πουργουρίδη και μόνον, ως μέλος της Εκλογικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, και σε καμιά περίπτωση τον ΔΗ.ΣΥ.», επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας «πως το κόμμα δεν ήταν ενήμερο για την ενέργεια, η οποία ασφαλώς δεν εκφράζει τον Δημοκρατικό Συναγερμό». Σε παρατήρησή μας ότι ο κ. Πουργουρίδης δεν είναι ένας απλός βουλευτής του κόμματος, αλλά ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε πως ο Λεμεσιανός βουλευτής «ενήργησε υπό την ιδιότητα του μέλους της Εκλογικής Συνέλευσης, χωρίς να προηγηθεί οιαδήποτε διαβούλευση με το κόμμα».

Να υπομνησθεί πως σε παρόμοιες ενέργειες ο κ. Πουργουρίδης προέβη και παλαιότερα, προκαλώντας προβλήματα στις σχέσεις με τα κοινοβούλια φίλιων χωρών, όπως η Ρωσία, η Αρμενία και άλλες.

ΕΔΕΚ: Να δώσουν εξηγήσεις ΔΗ.ΣΥ. και βουλευτής

Στην ανακοίνωσή του το ΚΣ ΕΔΕΚ εκφράζει «απαρέσκεια για τη συμπεριφορά του βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρήστου Πουργουρίδη, ο οποίος με τις ενέργειές του -όπως αναφέρεται- συνεργεί στην προσπάθεια της Άγκυρας στο να θέσει μειονοτικό θέμα και στα Δωδεκάνησα». Οι ενέργειες του κ. Πουργουρίδη, προσθέτει το ΚΣ ΕΔΕΚ, «στρέφονται κατά της Ελλάδας, του μόνου φυσικού και διαχρονικού σύμμαχου του κυπριακού λαού στον αντικατοχικό αγώνα που διεξάγει».

Ως ΚΣ ΕΔΕΚ, «αναμένουμε εξηγήσεις τόσο από τον κ. Πουργουρίδη, όσο και από τον ΔΗΣΥ, τον οποίο ο κ. Πουργουρίδης, ως βουλευτής του, τον εκπροσωπεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.

Καταγγέλλουν Κουτσού - Αντιγόνη

Ο κ. Νίκος Κουτσού, με δήλωσή του χθες στη Βουλή, υποστήριξε ότι ο κ. Πουργουρίδης, με την ενέργειά του αυτή, «συμβάλλει στη συκοφαντική προσπάθεια να πληγεί η εικόνα της Ελλάδας ως ενός ευνομούμενου κράτους, προκαλεί προβλήματα στις σχέσεις της Κύπρου με το ισχυρότερο στήριγμά της και δίνει τροφή στους εχθρούς του Ελληνισμού», ενώ η κ. Παπαδοπούλου τη χαρακτήρισε ως μια λανθασμένη ενέργεια, η οποία ενισχύει την τουρκική διεκδικητικότητα -δεικδικητικότητα που εγείρει ζητήματα «εκ του μη όντος»-, και απειλεί να διαταράξει τις σχέσεις των κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ πρόσθεσε πως η ενέργεια του βουλευτή του ΔΗΣΥ αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και στις σχετικές συνθήκες, καθώς, όπως υπέδειξε, «στην Ελλάδα δεν υπάρχει ‘τουρκική μειονότητα’, αλλά μουσουλμανική μειονότητα». «Είναι η πρώτη φορά που εγείρεται δήθεν ‘μειονοτικό ζήτημα’ στη Ρόδο και στην Κω, και γίνεται με τη συμβολή ενός Ελληνοκύπριου βουλευτή», πρόσθεσε ο κ. Κουτσού, και διερωτήθηκε κατά πόσο είναι αυτές τις προκλητικές για το δίκαιο και εχθρικές για την Ελλάδα θέσεις και πολιτικές, που προωθούν και θα προωθήσουν οι εκπρόσωποι του ΔΗΣΥ στην Ευρώπη.

Η κ. Αντιγόνη Παπαδοπούλου, σχολιάζοντας την ενέργεια του βουλευτή του ΔΗΣΥ, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «μια έκθεση ουδέποτε τάσσεται 100% υπέρ του ενός ή του άλλου», ενώ υπέδειξε πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς «στην Κύπρο υπάρχει καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χιλιάδων προσφύγων» από την Τουρκία. «Γνωρίζουμε πόσο αδιάλλακτη είναι η τουρκική θέση. Προσπαθεί η τουρκική μαξιμαλιστική και επεκτατική πολιτική να δημιουργήσει θέμα μειονοτήτων εκ του μη όντος, ώστε να έχει έρεισμα και να σαλαμοποιεί διεκδικήσεις και στο Αιγαίο και αλλού. Πιστεύω ότι είναι λάθος και αχρείαστο τη δεδομένη στιγμή να έχουμε ρήξη στις σχέσεις της Κυπριακής Βουλής με την Ελλαδική Βουλή και της Κυπριακής Αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση με την Ελλαδική Αντιπροσωπία, την ώρα που γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι ο μοναδικός μας σύμμαχος και η μόνη που προασπίζεται τις δικές μας θέσεις», κατέληξε η κ. Παπαδοπούλου.

Χρ. Πουργουρίδης: Πρόταση… ρουτίνας

Ο βουλευτής Χρήστος Πουργουρίδης, με γραπτή ανακοίνωσή του και απαντώντας στις εναντίον του επικρίσεις, διευκρινίζει ότι την πρωτοβουλία για να διορισθεί εισηγητής, ο οποίος να διερευνήσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μουσουλμάνων που ζουν στην Ρόδο και την Κω, είχε ο αρχηγός της σοσιαλιστικής ομάδας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ο Ελβετός βουλευτής Α. Γκρος.

Συνεχίζοντας, ο κ. Πουργουρίδης, αναφέρει ότι ο κ. Γκρος είναι ένας από τους πιο έμπειρους, δραστήριους και αντικειμενικούς βουλευτές της ΚΣΣΕ και ότι, από τα στοιχεία που τέθηκαν υπ’ όψιν του από τον Ελβετό βουλευτή, έμεινε ικανοποιημένος ότι υπάρχει θέμα προς διερεύνηση, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα των μουσουλμάνων στη Ρόδο και την Κω, ενώ διευκρινίζει, ταυτόχρονα, πως σε κανένα στάδιο δεν ενημέρωσε το κόμμα του για το γεγονός ότι υπέγραψε την υπό συζήτηση πρόταση του κ. Γκρος. «Ήταν μια πρόταση ρουτίνας που δεν είχε, κατά τη γνώμη μου, καμία πολιτική προέκταση. Τέτοιες προτάσεις έχω υπογράψει εκατοντάδες και αφορούν ισχυριζόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ’ όλες σχεδόν τις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης», συνεχίζει στη διευκρινιστική του δήλωση ο κ. Πουργουρίδης, αναφέροντας ότι η έρευνα από τον εισηγητή που θα διοριστεί, θα καταδείξει τα πραγματικά γεγονότα, διευκρινίζοντας πως επί του παρόντος υπάρχουν μόνον ισχυρισμοί, οι οποίοι, όμως, λόγω της σοβαρότητάς τους, πρέπει να διερευνηθούν. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ υπογραμμίζει περαιτέρω, ότι, αν η έρευνα που θα κάνει ο εισηγητής θα καταδείξει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των μουσουλμάνων της Ρόδου και της Κω, δεν θα διστάσει να τις καταδικάσει «με όλη τη δύναμη της ψυχής του, όσο και αν αυτό θα προκαλέσει την οργή όλων αυτών που στην Ελλάδα και στην Κύπρο κάνουν εμπόριο τον πατριωτισμό... Η αλήθεια συνεχίζει, κατά κανόνα, να ενοχλεί, ακόμη και τους πιο προοδευτικούς ανθρώπους», κατέληξε.

1 σχόλιο:

thalassamov είπε...

Αν όντως παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, καλά έκανε ο άνθρωπος και υπέγραψε!
Μπορεί η πολιτική κατάσταση στην Κύπρο να είναι άθλια,η εισαγωγή των εποίκων αφόρητο γεγονός για την εθνική μας ακεραιότητα αλλά πάνω από την πατρίδα, είναι η ανθρωπιά!
Και όπως διαμαρτύρομαι για την κατάσταση που επικρατεί εις βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έτσι θα διαμαρτυρηθώ και για την έλλειψη ανθρωπισμού έναντι όποιασδήποτε ομάδας συνανθρώπων μας, είτε βρίσκονται στην ίδια γειτονιά είτε αλλού.
Οφείλουμε να είμαστε πρώτα άνθρωποι και μετά Έλληνες. Αν πάψουμε να έχουμε συμπόνοια, τότε και μόνό τότε, αρχίζουμε να είμαστε βάρβαροι.