Τρίτη, 9 Ιουνίου 2009

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και η σημασία τους

Διαφορετικά συναισθήματα επιφύλαξε το τέλος της ημέρας των ευρωεκλογών, σε σχέση με την εικόνα των exit polls.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ ανησυχεί και δικαιολογημένα. Η άνοδος του σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2004, μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, περιορίστηκε στις δυόμιση ποσοστιαίες μονάδες. Υπάρχει η αντίληψη ότι η ψαλίδα δύσκολα θα κλείσει πριν από τις βουλευτικές, το τελικό αποτέλεσμα όμως αφήνει ανοιχτό το περιθώριο έκπληξης. Η ανησυχία αυτή δεν θα μεταδοθεί στους ψηφοφόρους, αφού η εικόνα θριαμβευτή των εκλογών βολεύει την Χαριλάου Τρικούπη.

Η Νέα Δημοκρατία αντίθετα έκλεισε την βραδιά με χαμόγελο. Ξεκίνησε για να χάσει με 5%-5.5%, στην πορεία έμαθε ότι θα έχανε με 6.5%-7% και τελικά έχασε με 4.35%. Στην Ρηγίλλης γνωρίζουν ότι με τα δεδομένα των τελευταίων μηνών η ήττα με λιγότερο από τεσσεράμισι ποσοστιαίες μονάδες είναι άθλος. Η δικιά τους ικανοποίηση μεταδίδεται με μέτρο στους ψηφοφόρους του κόμματος ώστε να περάσει η εικόνα ελπίδας για ανατροπή στις βουλευτικές εκλογές, όχι απαισιοδοξίας.

Το Κ.Κ.Ε απογοήτευσε και απογοητεύθηκε. Μπορεί να παρουσιάζεται ικανοποιημένο για την διατήρηση των ποσοστών του αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Το 8.35% είναι το χαμηλότερο ποσοστό του Κομμουνιστικού κόμματος σε ευρωεκλογές από το 1994, όταν και είχε μείνει στο 6.29% λόγω του διχασμού των αριστερών ψηφοφόρων σε Κ.Κ.Ε και Συνασπισμό, μετά την κατάρρευση της συνεργασίας. Κάτω από το 9.48% των προηγούμενων ευρωεκλογών, οριακά πάνω από το 8.15% των βουλευτικών του 2007, το αποτέλεσμα ήταν καμπανάκι για τον Περισσό.

Ο ΛΑ.Ο.Σ είναι ο πραγματικός νικητής αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, ο μόνος νικητής όπως συμφωνούν πολλοί αναλυτές. Το 7.15% είναι τρομακτικό ποσοστό για τα μέχρι τώρα δεδομένα του κόμματος. Η άνοδος του, πάνω από τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, είναι μεγαλύτερη από την άνοδο του ΠΑ.ΣΟ.Κ που το 2004 είχε συντριβεί και των Οικολόγων που τότε καλά καλά δεν υπήρχαν. Το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κλειδώνει το 4% στις επερχόμενες βουλευτικές και δείχνει ότι το κόμμα θα κινηθεί ακόμα πιο ψηλά.

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς αντιθέτως, είναι ο μεγάλος χαμένος, όπως προς τιμή τους παραδέχθηκαν και τα στελέχη του. Από το 17%-18% κάποιων δημοσκοπήσεων του περασμένου έτους, η κατρακύλα σταμάτησε στο 4.7%. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α πληρώνει τα σπασμένα του περασμένου Δεκέμβρη και απ' ότι φαίνετε θα συνεχίσει να τα πληρώνει για πολύ ακόμα. Η ανησυχία των στελεχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι πέρα για πέρα ορθή: "Όταν στις ευρωεκλογές της χαλαρής ψήφου συγκεντρώνουμε μικρότερο ποσοστό από ότι στις τελευταίες βουλευτικές, πόσο πιο χαμηλά θα πέσουμε στις επόμενες;"

Οι Οικολόγοι Πράσινοι τερμάτισαν πιο χαμηλά απ' ότι θα μπορούσαν να φανταστούν. Μόλις πριν λίγες μέρες έλπιζαν να κλέψουν την τρίτη θέση από το Κ.Κ.Ε, η πραγματικότητα όμως τους προσγείωσε στο 3.49%. Παρά την εκμετάλλευση της οικολογικής μόδας των τελευταίων μηνών στην Ελλάδα και του γενικότερου κλίματος στην Ευρώπη, το χαμηλότατο ποσοστό κάνει την είσοδο τους στην βουλή στο προσεχές μέλλον εξαιρετικά δύσκολη εώς αδύνατη.

Ικανοποιημένος πρέπει να αισθάνεται ο Παπαθεμελής για το 1.27% του Πανελλήνιου Μακεδονικού Μετώπου. Το ίδιο ικανοποιημένοι Νέα Δημοκρατία και ΛΑ.Ο.Σ αφού περίπου το μισό ποσοστό του ΠΑ.Μ.ΜΕ είναι χαλαρή ψήφος που πιθανότατα θα κινηθεί σε αυτά τα κόμματα στις βουλευτικές. Στο 1.26% οι Έλληνες Κυνηγοί, ένα κόμμα συντηρητικό η βάση του οποίου επίσης θα στραφεί στα μεγάλα κόμματα της Δεξιάς. Στο 0.76% οι νεοφιλελεύθεροι του "Δράση", κόμματος του οποίου μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να απορροφήσει τους ψηφοφόρους. Άμα προστεθεί σε αυτά ένα σημαντικό μέρος νεοδημοκρατών που κινήθηκε προς τους Οικολόγους και ένα ακόμα σημαντικότερο που κινήθηκε προς τον ΛΑ.Ο.Σ, φαίνεται να υπάρχει προοπτική συσπείρωσης της Ν.Δ ώστε να κυνηγήσει τις επόμενες βουλευτικές.

Στο 0.65% οι Οικολόγοι Ελλάδας, το μεγαλύτερο ποσοστό της εικοσαετούς ιστορίας τους, αφού θεωρήθηκαν από πολλούς ψηφοφόρους ένα κόμμα που έχει τα καλά στοιχεία των Οικολόγων Πρασίνων χωρίς να έχει και τα κακά. Ακόμα και οι Έλληνες Οικολόγοι του Δημοσθένη Βεργή (και του Κατέλη) ξεπέρασαν το μεγαλύτερο ποσοστό της ιστορίας τους και έφθασαν στο 0.61%.

Ψηλά στο 0.46% η Χρυσή Αυγή, εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο την λαϊκή κατακραυγή για τα Δεκεμβριανά και ξεπέρασε τον εαυτό της. Στα χαμηλά αντίθετα κινήθηκε το έτερο άκρο, η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α, μη καταφέρνωντας να αγγίξει τα ποσοστά των κομμάτων που την συναποτελούσαν.

Αξιοσημείωτες τέλος οι συμμετοχές της νεοσύστατης Κοινωνίας που συγκέντρωσε 0.16% και του Κόμματος Φιλελευθέρων που ως το Ελληνικό κομμάτι της Libertas έφθασε στο μεγαλύτερο του ποσοστό την τελευταία εικοσαετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: