Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Τα ωραία της Ροδόπης

Από τα πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα των ευρωεκλογών σίγουρα ήταν αυτό της Ροδόπης. Το προξενείο της Άγκυρας είχε δώσει ξεκάθαρη κατεύθυνση: Όλοι οι Τούρκοι της Θράκης, με αφορμή την απουσία Τούρκων από εκλόγιμες θέσεις στα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων, θα ρίξουν Λευκό. Οι προοπτικές που θα άφηνε μία πλειοψηφία του Λευκού στην Ροδόπη ήταν σημαντικές για την Τουρκία. Θα άνοιγε ξανά το θέμα της δήθεν καταπάτησης των δικαιωμάτων της μειονότητας, με όπλο τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Θα μπορούσε να πίεζε την Ελλάδα σε άλλα θέματα εκβιάζοντας ότι θα άνοιγε θέμα Θράκης άμα δεν συνεργαζόμασταν.

Κάπου στην πορεία κάτι πήγε λάθος στο σχέδιο όμως. Ο Τσετίν Ματαντζή, βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ και Τούρκος της Θράκης, διαφώνησε με την γραμμή του προξενείου θεωρώντας ότι την Τουρκία εξυπηρετούσε μία επιτυχία του ΠΑ.ΣΟ.Κ στις εκλογές, περισσότερο από μία πλειοψηφία του Λευκού. Αυτή φαίνετε, ανεπιβεβαίωτα, να ήταν και η θέση του στρατιωτικού κατεστημένου της Άγκυρας.

Ένα άλλο εμπόδιο που δεν είχε υπολογίσει το προξενείο ήταν η νοημοσύνη των Τούρκων της περιοχής. ΤΟ 4.84% των ψηφοφόρων της Ροδόπης, αντί να ψηφίσουν Λευκό ψήφισαν το κόμμα Λ.Ε.Υ.Κ.Ο, τις Λαϊκές Ενώσεις Υπερκομματικών Κοινωνικών Ομάδων. Το Λ.Ε.Υ.Κ.Ο, που σε κανέναν άλλο νομό δεν έφθασε την μισή ποσοστιαία μονάδα, που στους μισούς δεν πήρε καν ψήφο, στην Ροδόπη τερμάτισε 4ο κόμμα, πάνω από το Κ.Κ.Ε, τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και τους Οικολόγους!

Τελικά, απ' ότι φάνηκε, το προξενείο ούτως ή άλλως υπερεκτίμησε για ακόμα μία φορά τον αριθμό και την πειθαρχία των Τούρκων της Ροδόπης. Ακόμα και άμα είχε μείνει στην γραμμή του προξενείου ο Ματαντζή, ακόμα και άμα οι Τούρκοι δεν ψήφιζαν γελειωδώς το Λ.Ε.Υ.Κ.Ο αντί του λευκού, πάλι το προξενείο δεν θα κατάφερνε να συγκέντρωνε τα ποσοστά που στόχευε. Οι Έλληνες Χριστιανοί μπορεί να είναι μειοψηφία στην Ροδόπη, αλλά οι Έλληνες, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, είναι πλειοψηφία. Συνυπολογίζοντας και κάποιες μικρές διαρροές που θα υπήρχαν ούτως ή άλλως από Μουσουλμάνους τουρκικής συνείδησης στα κατεστημένα κόμματα, η γραμμή της Άγκυρας δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει σε καμία περίπτωση το 30%-35%.

Το λευκό τελικά άγγιξε το 9% στην Ροδόπη, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα κινήθηκε περίπου στο 1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: