Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2007

Με λένε Μπους

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, στη χθεσινή ομιλία του στο Κογκρέσο, προειδοποίησε ότι εάν οι ΗΠΑ "αποτύχουν" στο Ιράκ, η βία θα διαχυθεί και θα ξεσπάσει μια "επική αναμέτρηση" μεταξύ σουνιτών και σιιτών, προκαλώντας μια ευρύτερη περιφερειακή σύρραξη. "Εάν οι αμερικανικές δυνάμεις υποχωρήσουν πριν καταστεί ασφαλής η Βαγδάτη, η ιρακινή κυβέρνηση θα υπερφαλαγγισθεί από εξτρεμιστές από όλες τις πλευρές. Θα πρέπει να περιμένουμε μια επική αναμέτρηση ανάμεσα σε σιίτες εξτρεμιστές που υποστηρίζονται από το Ιράν και σουνίτες εξτρεμιστές που βοηθούνται από την Αλ Κάιντα και υποστηρικτές του παλαιού καθεστώτος".

Οι Αμερικάνοι μας έχουν συνηθίσει σε μία σειρά λανθασμένων κινήσεων, αναλύσεων και στρατηγικών. Αυτή αποτελεί μία από τις λίγες περιπτώσεις που ομιλία του Μπους βάζει μέρος του προβλήματος στις σωστές του βάσεις. Οι πιέσεις από Δημοκρατικούς για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ θα αιματοκυλίσει την χώρα πραγματικά. Άρα έχει δίκιο ο Μπους;

Έχει τώρα. Αλλά πως φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση; Επειδή η ΗΠΑ αποφάσισαν να ρίξουν το δικτατορικό καθεστώς του Χουσεϊν, το μόνο καθεστώς που μπορούσε να κρατήσει το Ιράκ ενωμένο. Ο Χουσεϊν στράφηκε εναντίον των σιιτών εξτρεμιστών που υποστήριζαν το Ιράν και πάντα ο πυρήνας των υποστηρικτών του αποτελείτο από Σουνίτες, όμως δεν χώριζε τον λαό του Ιράκ με θρησκευτικά κριτήρια. Απέναντι στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό των μουσουλμάνων έστησε ένα τοίχος προπαγάνδας υπέρ του Ιράκ και του Αραβικού κόσμου γενικά, ενώνοντας έτσι τον λαό του. Ο Μπους και η ΗΠΑ σε λίγες μέρες το διέλυσαν αυτό, ξύπνησαν τον θρησκευτικό φανατισμό και αιματοκύλισαν την χώρα.

Η επίθεση εναντίον του Ιράκ ήταν έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας. Όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε, η αποχώρηση των Αμερικάνων σε αυτό το στάδιο θα ολοκληρώσει το ειδεχθές αυτό έγκλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: