Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2007

Η γέφυρα

Το άνοιγμα της Λήδρας είναι ένα θέμα που συζητιέται καθημερινά τον τελευταίο καιρό. Με αφορμή το γκρέμισμα της γέφυρας διάφορες περιθωριακές οργανώσεις εμφανίζονται και απαιτούν το άνοιγμα της οδού Λήδρας.

Η άποψη για το άνοιγμα της Λήδρας, ως πολιτική, πρέπει να γίνεται σεβαστή. Το φυλάκιο εξάλλου είναι ένας από τους τελευταίους χώρους που θυμίζουν ότι σε αυτό το νησί έγινε εισβολή και υπάρχει κατοχή. Ως τέτοιος χώρος είναι επικίνδυνος για τις δυνάμεις που απεργάζονται παραγραφή των εγκλημάτων των Τούρκων, αφού μόνο με την παραγραφή θα μπορέσουν να οδηγήσουν το Κυπριακό στην λύση που επιθυμούν.

Ως εδώ όλα καλά (που λέει ο λόγος). Ας κάνουν την εκστρατεία τους για το άνοιγμα της Λήδρας, ας της φορέσουν τον μανδύα της ειρήνης, της αλληλεγγύης και όποιας άλλης βαρύγδουπης λέξης επιθυμούν. Η αλλοίωση της αλήθειας είναι πολιτική πρακτική εξάλλου. Αλλά πρέπει να έχει και όρια! Ας προσπαθήσουν να περάσουν τις απόψεις τους. Αλλά και ας σταματήσουν επιτέλους να χρησιμοποιούν το γκρέμισμα της γέφυρας ως πρώτο βήμα, βήμα καλής θέλησης του Ταλάτ, επαναστατική ενέργεια εναντίον του τουρκικού στρατιωτικού κατεστημένου και λοιπές παπαρολογίες.

Η γέφυρα και το φρούριο μας είναι δύο τελείως διαφορετικά θέματα. Το φρούριο στήθηκε για να προστατεύει το ελεύθερο τμήμα της Κύπρου από τον τουρκικό επεκτατισμό. Είναι μία αμυντική γραμμή, σε κάποια "σύνορα" που η τουρκική εισβολή μας επέβαλλε. Η γέφυρα αντιθέτως στήθηκε πριν δύο χρόνια για να εξυπηρετήσει την τουρκική στρατηγική. Και σήμερα την εξυπηρέτησε, με διαφορετικό τρόπο από τον λόγο για τον οποίο φτιάχτηκε, αλλά την εξυπηρέτησε. Η γέφυρα έκανε τον κύκλο της, εξυπηρέτησε τον σκοπό της και γκρεμίστηκε. Το "τείχος" της Λήδρας έχει όμως σκοπό να προστατεύσει την Κύπρο και να υπενθυμίζει ότι η πατρίδα μας είναι ημικατεχόμενη. Θα εκπληρώσει τον σκοπό του μόνο όταν ο τουρκικός στρατός αποχωρήσει από το νησί μας. Άμα η γέφυρα είναι λόγος να κάνουμε υποχωρήσεις ας κάνουμε ακόμα ένα φρούριο και να το γκρεμίσουμε μετά από μία βδομάδα. Να δούμε αν βρεθούν ανάλογοι μπαρουφολόγοι και στα κατεχόμενα, να λένε ότι αφού κάναμε τέτοια "μεγάλη" υποχώρηση είναι σειρά τους να υποχωρήσουν σε κάτι. Εγώ πάντως πολύ το αμφιβάλλω.

Με λίγα λόγια, κάντε τη στρατευμένη προπαγάνδα σας όσο θέλετε. Αλλά φροντίστε να είναι στρατευμένη πίσω από τους πολιτικούς σας ινστρούχτορες, τις ξοφλημένες ιδέες σας και τα περιθωριοποιημένα ιδανικά σας. Όχι τόσο άμεσα πίσω από τον τουρκικό επεκτατισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: