Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2007

Πετρέλαια ξανά

Η κατάσταση στην Τουρκία σχετικά με το θέμα είναι τραγελαφική. Η τουρκική πολιτική σταθερά στοχεύει Ελλάδα και Κύπρος να μην εξορύξουν το πετρέλαιο που υπάρχει στην περιοχή. Τώρα όμως η Τουρκία είναι σε μία δύσκολη καμπή. Πρέπει να μην επιτρέψει την εξόρυξη όπως επιβάλλει η πολιτική της, πρέπει να δείχνει υπερεθνικιστική στάση αφού πλησιάζουν εκλογές αλλά συγχρόνως δεν μπορεί να απειλεί άμεσα, όπως συνηθίζε στο παρελθόν. Η συμφωνία της με την Ε.Ε. της επιβάλει να μην δημιουργεί καταστάσεις με τους γείτονες της που μπορεί να θεωρηθεί ότι προκαλούν θερμό επεισόδιο ή αποσταθεροποιούν την περιοχή. Οποιαδήποτε απειλή για πόλεμο θα δημιουργήσει ένα άσχημο κλίμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα δώσει εφόδια στους εχθρούς της ένταξης της.

Τι μπορεί να κάνει άρα η Τουρκία; Γελοίες πολιτικές πράξεις μόνο. Βάζει τον εγκάθετο της στην Κύπρο να απειλεί με θερμά επεισόδια (αφού στα μάτια της Ευρώπης ο Ταλάτ δεν συνδέεται άμεσα με την Τουρκία οπότε η ίδια δεν φέρει ευθύνη). Αφήνει να βγει από τα ΜΜΕ ότι το ναυτικό της κινείται προς την Κύπρο χωρίς να τολμά φυσικά να το κάνει. Μετά από λίγες ώρες λένε απλώς ένα "συγνώμη, λάθος", έχοντας καταφέρει να πανικοβάλουν φυσικά κάποιους κύκλους της Κύπρου, αλλά έχοντας σκορπίσει το γέλιο στους υπόλοιπους.

Ανεξάρτητα από την Τουρκία, η κατάσταση είναι γελοία -ως συνήθως- και στα ΜΜΕ. Παρακολούθησα από τρία διαφορετικά κανάλια το θέμα της αποκάλυψης της συμφωνίας Ρολάνδη - Οικογένειας Μπους. Το "Σίγμα" απλώς ανέφερε τα γεγονότα, την καταγγελία του κ. Λιλλήκκα εναντίον του κ. Ρολάνδη και την αντίδραση του τελευταίου. Το "Mega" ενδιαφέρθηκε παραπάνω στην απάντηση του κ. Ρολάνδη. Ως ιδεολογικά αντιπολιτευόμενο με την κυβέρνηση κανάλι, έδωσε πολύ χρόνο στις εξηγήσεις που έδωσε ο Ρολάνδης προσπαθώντας να πείσει για τα επιχειρήματα του. To "CNC" από την άλλη ακολούθησε τον δικό του δρόμο. Ως ελεγχόμενο από το ΑΚΕΛ κανάλι, δεν ενδιαφέρθηκε για τα γεγονότα αλλά για να πάρει την ευκαιρία να επιτεθεί στο ΔΗΣΥ. Ως εκ τούτου δεν έδωσε σημασία στην αναφορά του κ. Λιλλήκκα πέρι μη γνώσης του ΔΗΣΥ για τη συμφωνία. Αντιθέτως έδωσε και αυτό τον περισσότερο χρόνο στον κ. Ρολάνδη, για τελείως διαφορετικούς λόγους απ' ότι το "Mega". Για να αποδείξει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση γνώριζε για τις συμφωνίες.
Αυτή είναι η ζούγκλα της κυπριακής τηλεόρασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: