Παιδική(;) πορνογραφία
Οι ειδήσεις με τρομοκρατούν όλο και περισσότερο. Τελευταία φαίνεται η αστυνομία έχει ξεκινήσει εκστρατεία κατά της παιδικής πορνογραφίας. Θεμιτό βέβαια και μακάρι να μαζέψουν όσους εμπλέκονται σε τέτοια θέματα. Αλλά κάτι δε μου κολλάει.
Τα δελτία ειδήσεων, όταν αναφέρονται στους συλληφθέντες, φαίνεται να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην πορνογραφία γενικά απ' ότι στην παιδική πορνογραφία. Στον 17χρονο που συνελήφθη μάλιστα σε ρεπορτάζ 3 λεπτών κάνανε μόνο μία αόριστη αναφορά σε είσοδο του σε ιστοσελίδα που φιλοξενούσε φωτογραφίες με παιδιά. Κατά τα άλλα τα ρεπορτάζ καταγγέλουν ότι "βρέθηκε στον υπολογιστή τους πορνογραφικό υλικό", ότι "έμπαιναν σε σελίδες με πορνογραφικό υλικό" κτλ.
Αναρωτιέμαι τι πραγματικά συμβαίνει. Τα ρεπορτάζ κάνουν συνεχώς αναφορά απλώς σε πορνογραφικό υλικό, ανεξάρτητα από το κανάλι. Τι γίνεται λοιπόν, είναι τα ΜΜΕ σε διατεταγμένη υπηρεσία να πολεμήσουν τη πορνογραφία γενικά, αναφέροντας έμμεσα την παιδική πορνογραφία για να μην υπάρχουν αντιδράσεις (και επειδή το θέμα πουλάει); Ή τώρα η αστυνομία συλλαμβάνει όποιον βλέπει τσόντες, από αυτές που παίζουν κάθε βράδυ τα συνδρομητικά κανάλια;
Μπορεί να είμαι υπερβολικά καχύποπτος αλλά με παραξενεύει ότι όλα τα κανάλια τηρούν την ίδια στάση. Αρχίζει το ρεπορτάζ, κάνουν λόγο για ανησυχητικές διαστάσεις που έχει πάρει το ζήτημα της παιδικής πορνογραφίας, αλλά όταν φθάνει η ώρα να αναφερθούν άμεσα σε συγκεκριμένα άτομα που έχουν συλληφθεί η λέξη «παιδική» απαλείφεται.
Όλα αυτά θα φαίνονταν αστεία αν ήμασταν σε άλλη χώρα. Αλλά στην Κύπρο που η υποκρισία σε σχέση με την πορνογραφία θυμίζει πολλές φορές αυταρχικά ισλαμικά καθεστώτα δεν νοιώθω σίγουρος. Πριν 10-12 μόλις χρόνια ο ΑΝΤ1 αναγκάστηκε να ακυρώσει τρεις συνεχόμενες φορές το μόλις «softcore” Εμμανουέλλα μέχρι να καταφέρει να ξεπεράσει τις πιέσεις για να το παίξει, τα ξημερώματα. Πριν 3 μόλις χρόνια απαγορεύτηκε η πώληση τέτοιων περιοδικών στην Κύπρο και αποσύρθηκαν από τους χώρους που πωλούνταν.
Σε αυτή τη χώρα δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα. Πρόσφατη έρευνα ανέδειξε ότι στην Ελλάδα 9 στους 10 χρήστες χρησιμοποιούν κυρίως το ίντερνετ για πορνογραφικό υλικό. Στην Κύπρο δεν πιστεύει κανείς ότι είναι και τόσο διαφορετικά τα νούμερα, μόνη διαφορά είναι ότι στην Κύπρο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού ασχολείται με το ίντερνετ και άρα με το να βλέπει και να κατεβάζει πορνογραφικό υλικό. Αυτοί οι χρήστες δεν έχουν υπερασπιστές. Έστω και αν είναι η πλειοψηφία του κόσμου, η πορνογραφία δεν μπορεί να έχει ιδεολογική, πολιτική ή ηθική στήριξη, ούτε οικονομικά συμφέροντα από τους πολιτικούς και τα mainstream ΜΜΕ. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να έχει υποστηρικτές σε θέσεις κλειδιά που θα μπορέσουν να ηρεμήσουν την κατάσταση. Μόνο πολέμιους του υπερσυντηρητικού κατεστημένου και υποκριτές που το πρωί αφορίζουν την πορνογραφία και το βράδυ την χαίρονται.
Ξανά λοιπόν, αυτή η κατάσταση με τρομάζει. Συλλαμβάνουν πραγματικά άτομα που έχουν εμπλακεί στο δίκτυο της παιδικής πορνογραφίας ή ψάχνουν για αποδιοπομπαίους τράγους; Η ΑΤΗΚ μπορεί να γνωρίζει πραγματικά στοιχεία για το ποιοι μπήκαν σε σελίδες με παιδική πορνογραφία ή απλώς για το ποιοι μπήκαν σε σελίδες με πορνογραφικό υλικό; Οι συλλήψεις προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα «άμα βλέπετε τσόντες θα σας πιάσουμε»; Άμα η ΑΤΗΚ μπορεί να ανακαλύψει αυτά ποιος τους ελέγχει για να διασφαλίσει ότι δεν ελέγχονται άλλα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και ότι δεν παραβιάζεται η ελευθερία τους; Ακόμα και άμα δεχτώ (που έχω τις αμφιβολίες μου για όλα) ότι η ΑΤΗΚ μπορεί να ελέγξει ποιοι μπήκαν σε σελίδα παιδικής πορνογραφίας και ότι η αστυνομία πραγματικά συλλαμβάνει μόνο όσους έχουν μπει σε τέτοιες σελίδες, ξέρουν από πού μπήκαν και πόση ώρα πέρασαν εκεί; Ξέρουν δηλαδή άμα «χάθηκαν» σερφάροντας από λινκ σε λινκ και μόλις καταλάβανε που μπήκαν βγήκανε ή άμα μπήκαν οικειοθελώς και μείνανε;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου