Σάββατο 24 Μαρτίου 2007

300

Λάθη και "Λάθη" των δικών μας
- "Εύφοροι": Από τους ΑΜΟΡΦΩΤΟΥΣ που κάνανε τους υπότιτλους. Φύτευαν πατάτες πάνω τους ή βγάζανε γρασίδι; Φυσικά ονομάζονταν "Έφοροι"!
- Δημοκρατία: Κάποια στιγμή σχετικά στην αρχή του έργου, φώναζαν ότι θα πολεμήσουν για δικαιοσύνη και διάφορα τέτοια και τα παλικαριά που βάζανε τους υπότιτλους το θεώρησαν λογικό να αλλάξουν εκείνες τις λέξεις με τη λέξη "Δημοκρατία". Οι ίδιοι που γράψανε τα βιβλία της Στ Δημοτικού θα ήτανε, ότι δεν τους αρέσει το αλλάζουν, σε κάτι πιο "προοδευτικό".

Όχι και τόσο καλό αλλά δεν με ενόχλησε
- Η παρουσίαση των Εφόρων και η υποτιθέμενη αντίδραση του Λεωνίδα: Η κοινωνία της Σπάρτης ήταν εξαιρετικά συντηρητική και υπερβολικά υπάκουη στους νόμους της. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι υπήρχε τέτοια αντίδραση και τέτοια αντιπάθεια προς τους εφόρους, ούτε ότι ήταν τόσο αρνητικοί όσο παρουσιάζονται.
- Η γυναίκα του Λεωνίδα: Εξαιρετική παρουσία στο έργο, μακρυά από την πραγματικότητα ωστόσο.
- Ο Εφιάλτης: Παρουσιάζεται σαν Σπαρτιάτης που πρόδωσε επειδή οι Σπαρτιάτες τον απέρριψαν. Στην πραγματικότητα ήταν από την Φωκίδα (όπου και τον σκότωσαν όταν επέστρεψε και τον αναγνώρισαν) και πρόδωσε για τα λεφτά και μόνο.
- Ιστορικές ανακρίβειες: Πολλές κατά τη διάρκεια όλου του έργου, από την πρώτη σκηνή (με τον παρεξηγημένο Καιάδα) μέχρι την τελευταία (με την αναφορά σε 30.000 Έλληνες στις Πλαταιές, στην πραγματικότητα ήταν 100.000-110.000).
- ΗΠΑ - Ιράν: Έδειξε σε δύο σκηνές ότι δεν ήταν τελείως άστοχοι οι ισχυρισμοί περί προπαγάνδας (ήταν και είναι άστοχοι ως επί το πλείστον όμως, δεν μπορεί το έργο για δύο σκηνές "να ριχθεί στον Καιάδα").

Και γενικά
- ΜΑ-ΓΙ-ΚΟ: Όποιοι δεν το δουν θα χάσουν.
- Είναι ταινία φαντασίας, βασισμένη σε ένα κόμικ. Άμα πάτε να δείτε σωστή ιστορική αναπαράσταση των γεγονότων θα απογοητευτείτε.
- Μάχες-Συγκρούσεις: Αν και όχι όλες, πολλές σκηνές ήταν εξαιρετικές!
- Συναίσθημα: Σε αρκετές περιπτώσεις κυριολεκτικά γέμισαν τα μάτια μου, κυρίως στην αρχή αλλά μέχρι και το τέλος. Ο ανυπέρβλητος ηρωισμός των Σπαρτιατών και η αυτοθυσία τους για την Ελλάδα και το μεγαλείο της με επηρέασαν και χάρηκα που επηρέασαν και άλλους και ο κόσμος χειροκρότησε θερμά με το τέλος της ταινίας. Σκοπεύω να πάω να την ξαναδώ αύριο.

Τρίτη 20 Μαρτίου 2007

ΑΚΕΛ, ΠΕΟΦ και ΜΜΕ

Φοιτητικές εκλογές και πάλι, αυτές της Θεσσαλονίκης. Δεν με ενδιαφέρει ούτε τι προηγήθηκε, ούτε τι ακολούθησε ούτε ποιος φταίει και ποιος δεν φταίει.

Ένας κ. Παναγή, εκπρόσωπος της Προοδευτικής (πιθανότατα ο πρόεδρος της;) από τη Θεσσαλονίκη. Αυτό με ενδιαφέρει μόνο. Που ο κάθε κ. Παναγή έχει το δικαίωμα να προπαγανδίζει παντού. Που τον φιλοξενούν όλα τα κανάλια, πως να γυρίσουν την πλάτη στον εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ και της 2ης μεγαλύτερης παράταξης. Και του δίνουν βήμα για ανούσιες και παράλογες καταγγελίες.

Βγήκε λοιπόν ο κ. Παναγή και κατάγγειλε την ΠΕΟΦ για την επίθεση που δέχθηκε από τους αναρχικούς! Κατάγγειλε την ΠΕΟΦ επειδή προειδοποιούσε εδώ και δύο βδομάδες ότι θα επιτεθούν οι αναρχικοί τη μέρα των εκλογών και μ' αυτό τον τρόπο τους προκάλεσε! Η τρέλα σε όλο της το μεγαλείο! Κατηγορούν την ΠΕΟΦ επειδή δικαιώθηκε! Άμα δεν χτυπούσαν οι αναρχικοί θα τους κατηγορούσαν επειδή κινδυνολογούσαν. Να το πάρουμε και από την άλλη. Κατηγορούμε αυτούς που προειδοποιούσαν πριν τον Ιούλη του 74 ότι σε περίπτωση πραξικοπήματος θα ακολουθούσε τουρκική εισβολή; Είναι τόσο παράλογο όσο το να κατηγορούμε τους μετεωρολόγους για την κακοκαιρία!

Αλλά αυτά τα επιχειρήματα τα είδαμε σε όλα τα κανάλια, με την σοβαροφάνεια που προσδίδει η πλάτη του ΑΚΕΛ. Χωρίς κανένα κανάλι να ρωτήσει την ΠΕΟΦ. Η οποία ΠΕΟΦ έχει επίσης παράλογα επιχειρήματα με τα οποία υποστηρίζει ότι η Προοδευτική κάλεσε τους αναρχικούς. Τρελά επιχειρήματα βέβαια αλλά λιγότερο τρελά από αυτά του κ. Παναγή. Και τουλάχιστον κάπου τα στηρίζουν. Αλλά φιλοξένησε έστω και ένα κανάλι τις απόψεις της ΠΕΟΦ; Ούτε ένα, η ΠΕΟΦ δεν έχει τις πλάτες κανενός κόμματος να την υποστηρίζουν. Και άμα δεν έχεις κόμμα η δημοκρατία γίνεται αντιληπτή πολύ διαφορετικά.

Τα αποτελέσματα των κυπριακών φοιτητικών εκλογών της Θεσσαλονίκης για όσους ενδιαφέρονται είναι:
Πρωτοπορία (ΔΗ.ΣΥ): 546 ψήφοι, 4 έδρες
Προοδευτική (ΑΚΕΛ): 524 ψήφοι, 4 έδρες
ΠΕΟΦ (ανεξάρτητη): 223 ψήφοι, 2 έδρες
Αγώνας (Κ.Σ. ΕΔΕΚ): 135 ψήφοι, 1 έδρα
Αναγέννηση (ΔΗΚΟ): 82 ψήφοι, 0 έδρες

Σάββατο 17 Μαρτίου 2007

Ο ξεχασιάρης

Στο σημερινό συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού, μετά την επανεκλογή του χωρίς ανθυποψήφιο, ο κύριος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο πρόσφατο αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών του Πανεπιστημίου Κύπρου για να αποδείξει ότι ο ΔΗ.ΣΥ. δεν είναι απομονωμένος.

Το επιχείρημα προφανώς είναι άστοχο. Οι εκλογές του Πανεπιστημίου Κύπρου αποδεικνύουν απλώς ότι η Πρωτοπορία συγκεντρώνει 47% στο Πανεπιστήμιο, τίποτα άλλο. Και γενικά τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών αποδεικνύουν ότι η Πρωτοπορία είναι η νούμερο ένα φοιτητική παράταξη. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την απομόνωση του ΔΗ.ΣΥ από τα υπόλοιπα κόμματα και της ηγεσίας του από τον λαό σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις.

Εκτός από το παράλογο του επιχειρήματος όμως πρέπει να γίνει και κάτι άλλο ξεκάθαρο. Η Πρωτοπορία είναι η φοιτητική παράταξη του ΔΗ.ΣΥ, δεν είναι ο ΔΗ.ΣΥ. Η Πρωτοπορία υποστηρίζει τον ΔΗ.ΣΥ αλλά δεν έχει τολμήσει να υποστηρίξει τη στάση του. Πρώτον επειδή οι ανεξάρτητες παρατάξεις καραδοκούν για να του στερήσουν ψήφους και δεύτερον επειδή το αγωνιστικό πνεύμα της νεολαίας δεν έχει ακόμα χαλιναγωγηθεί. Η Πρωτοπορία (και σε μικρότερο βαθμό η Αναγέννηση και ο Αγώνας) έχει σταθερά πιο πατριωτική στάση από το κόμμα που υποστηρίζει. Ας μην αγνοεί ο κ. Αναστασιάδης ότι η μεγάλη πλειοψηφία των παρατάξεων της Πρωτοπορίας τάχθηκε ενάντια στο σχέδιο Ανάν, στην πλειοψηφία τους επίσημα. Ας μην αγνοεί και ότι επανειλημμένα έχει έμμεσα απορρίψει ακόμα και την ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού προβλήματος. Όταν ψηφίζουν λοιπόν οι φοιτητές Πρωτοπορία ψηφίζουν ένα κίνημα που η στάση του στο Κυπριακό είναι πιο κοντά στο ΔΗ.ΚΟ (ίσως και στο Ευρω.Κο) παρά στο ΔΗ.ΣΥ.

Ας μην τα ξεχνάει αυτά...

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2007

Πρόβατα ξυπνάτε

Ο Γιωργάκης ο Παπανδρέου σήμερα το πρωί επισκέφθηκε τα Τρίκαλα. Εκεί ένας αγρότης του χάρισε μία γκλίτσα για "τα πρόβατα που βγαίνουν από το μαντρί". Ανέτοιμος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ (που να το ήξεραν οι επικοινωνιολόγοι του να του δώσουν οδηγίες) είπε ότι "χρειάζεται η γκλίτσα αλλά είναι και ο λαός που μαζεύει τα πρόβατα στο μαντρί" ενώ λίγο αργότερα ζήτησε συμβουλές από τον αγρότη για τους τρόπους με τους οποίους μαντρίζονται τα πρόβατα!

Αυτούς ψηφίζετε μάγκες, όσοι τους ψηφίζετε να τους χαίρεστε. Πάντα λυπάμαι με τα άτομα που είναι κλεισμένα "στο μαντρί" των δύο μεγάλων κομμάτων. Ούτε γκλίτσα, ούτε μαντρί, ούτε πρόβατα!

Κυριακή 11 Μαρτίου 2007

Τι έγινε στο φυλάκιο της Λήδρας

Ότι τα ΜΜΕ ψεύδονται ασύστολα για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα δεν είναι μυστικό. Σε περίπτωση που θέλει να μάθει κάποιος όμως τι πραγματικά συνέβηκε χτες το πρωί στη Λήδρας ας διαβάσει παρακάτω.

Το χρονικό
Μετά το παράλογο άνοιγμα της Λήδρας, ακόμα μία υποχώρηση στη μεγάλη αλυσίδα, νεαροί που συζητούσαν μεταξύ τους σε σχολεία, πανεπιστήμια, κολέγια, διαδίκτυο και αλλού είδαν ότι υπήρχαν κι άλλοι που δεν μπορούσαν να καταλάβουν το σκοπό αυτής της κίνησης. Έτσι σε μία κίνηση χωρίς πολύ σκέψη και προεργασία αποφάσισαν να κάνουν μία μικρή εκδήλωση διαμαρτυρίας το Σάββατο στις 11 το πρωί στον χώρο που βρισκόταν το τείχος.

Κατά τις 11 το πρωί αρχίσανε να φτάνουν οι πρώτες παρέες στο χώρο. Εκεί, με έκπληξη διαπίστωσαν ότι την ίδια ώρα γινόταν εκδήλωση υπέρ του ανοίγματος της Λήδρας από τους γνωστούς περιθωριακούς. Ενημερώθηκαν τα παιδιά του μεγαλύτερου μέρους της εκδήλωσης που δεν είχαν φθάσει ακόμα και έγιναν σκέψεις ακόμα και για ματαίωση της εκδήλωσης, που τελικά αποφασίστηκε να γίνει με καθυστέρηση. Έτσι περασμένες 11:30 φτάσανε στο χώρο 35 περίπου νέοι κρατώντας σημαίες και μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια στον κόσμο στην περιοχή, που αγκάλιασε τους νεαρούς. Στην περιοχή υπήρχαν ακόμα 15 νέοι πατριώτες (δηλαδή περίπου 50 συνολικά), χωρισμένοι σε δύο ομάδες, που δεν ενώθηκαν σε κανένα σημείο με την πορεία.

Ένα 20λεπτο πέρασε κατά το οποίο οι νεαροί φώναζαν συνθήματα όπως το "Δεν γίνεται φιλία Ελληνοτουρκική ενόσω συνεχίζεται στην Κύπρο η κατοχή" χωρίς να δώσουν καμία σημασία στις προκλήσεις της άλλης πλευράς που γίνονταν είτε μέσω της διαμαρτυρίας των διοργανωτών τους μπροστά στα μάτια των νεαρών στην αστυνομία ζητώντας τους να τους διαλύσουν, είτε μέσω των μεγαφώνων όπου οι γνωστοί δορυφόροι του Ταλάτ φώναζαν ότι οι νεαροί είναι "πραξικοπηματίες"! Αυτά μέχρι την στιγμή που μία από τις μικρότερες ομάδες νεαρών, που δεν συμμετείχαν στην πορεία, δέχθηκε απρόκλητη βίαιη επίθεση από τους υπέρμαχους του ανοίγματος της Λήδρας. Τα πνεύματα οξύνθηκαν και η μεγάλη μάζα των νεαρών (καθώς και η 2η μικρή ομάδα) έσπευσε στον χώρο που έγινε η επίθεση. Με τη μεσολάβηση της αστυνομίας χωρίστηκαν οι νεαροί από τους συνοδοιπόρους του Ταλάτ και ακολούθησε ανταλλαγή συνθημάτων. Η μία πλευρά φώναζε συνθήματα του τύπου "Λευτεριά, Επιστροφή", "Λευτεριά φωνάζω μέχρι το Λονδίνο εδώ δεν είναι Βερολίνο", "Μέχρι η Κύπρος να ελευθερωθεί το οδόφραγμα της Λήδρας να μην καταργηθεί" ενώ οι άλλη ανταπαντούσε με συνθήματα στα τουρκικά, ιαχές για φασίστες και σωρεία φωτογραφήσεων (προφανώς για να φακελώσουν τους νεαρούς, δεν νομίζω να τους φωτογράφιζαν επειδή τους θαυμάζαν). Μετά από περίπου μισή ώρα οι νεαροί τραγούδησαν τον εθνικό μας ύμνο και αποχώρησαν, ειρηνικά όπως ήρθαν.


Ψεύδη και πραγματικότητα
"Οι νεαροί ήταν 15 άτομα", Σίγμα
Οι δημοσιογράφοι του Σίγμα ξέρανε πολύ καλά ότι οι νεαροί ήταν υπέρ τριπλάσιοι. Είχαν κινηματογραφήσει την πορεία των 35 νεαρών μόλις έφθασε και ξέρανε ότι όταν τα πνεύματα οξύνθηκαν οι 35 νεαροί δεν ήταν εκεί, άρα το λιγότερο ότι ήταν 40 άτομα το είχαν δει με τα μάτια τους (αν και ήταν παραπάνω). Προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν το ψέμα, στηριζόμενοι ίσως στο γεγονός ότι στο τελευταίο μισάωρο λόγω της αστυνομίας και των ΜΜΕ μόνο 20 άτομα φώναζαν συνθήματα ενώ οι υπόλοιποι είχαν μείνει πιο πίσω να προστατευτούν. Επίσης, κανείς δεν τόλμησε να πει ότι και η συγκέντρωση των υπέρμαχων του ανοίγματος ήταν του ίδιου αριθμού, 50-60 άτομα. Μοναδική διαφορά ότι εκείνοι είχαν στις τάξεις τους 3 τουλάχιστον πολιτικούς, αριθμό Τουρκοκυπρίων και οργανωμένη εκδήλωση. Και πάλι δεν κατάφεραν να είναι παραπάνω από τους νεαρούς (σημαντικό επίσης ότι από εκείνους τους 50-60 μόνο 3 άτομα ήταν κάτω των 40 ετών).

"Οι νεαροί πήγαν για να παρενοχλήσουν την συγκέντρωση"
Οι νεαροί δεν είχαν ιδέα ότι υπήρχε συγκέντρωση. Πήγαν για να διατρανώσουν την πίστη τους σε μία δίκαιη λύση του Κυπριακού, χωρίς οδοφράγματα αλλά και χωρίς στρατό κατοχής.

"Περαστικοί αντέδρασαν στην παρουσία των νεαρών" Σίγμα, CNC
Στην πραγματικότητα όλοι οι μη συμμετέχοντες στην εκδήλωση χειροκρότησαν και στήριξαν τους νεαρούς. Άκουσαν με ευχαρίστηση τις απόψεις τους και ενημερώθηκαν από τα φυλλάδια τους. Είναι σημαντικό να αναφερθεί επίσης ότι οι πρώτες ομάδες που φτάσανε πριν την έναρξη της εκδήλωσης, κινούμενοι στην οδό Λήδρας διαπίστωσαν την ενόχληση του κόσμου για την συγκέντρωση υπέρ του ανοίγματος, συνοδευόμενη με ειρωνία αλλά και ύβρεις εναντίων των περιθωριακών οργάνων της Τουρκίας στην Κύπρο. Η απόπειρα του Σίγμα να παρουσιάσει στο δελτίο ειδήσεων ως "περαστικούς" άτομα που το πρωί μπροστά στα μάτια των νεαρών μοίραζαν φυλλάδια υπέρ του ανοίγματος της Λήδρας είναι καθαρά προπαγανδιστική.

"Ήταν Χρυσαυγίτες", "Ήταν οπαδοί του Τάσσου", "Τους έβαλε το Ευρω.Κο"
Στην πραγματικότητα υπήρχαν 3-4 Χρυσαυγίτες, αλλά φυσικά το σύνολο δεν ήταν, αντιθέτως. Υπήρχαν οπαδοί του Τάσσου αλλά και αυτοί δεν ήταν πολλοί, εξάλλου η συγκέντρωση ήταν εναντίον της απόφασης του Τάσσου. Υπήρχαν και λιγοστοί οπαδοί του Ευρω.Κο αλλά φυσικά δεν τους έβαλε κανείς. Εκτός από το αστείο του θέματος (πως μπορεί κάποιος να είναι και Χρυσαυγίτης και οπαδός του Τάσσου και να δέχεται οδηγίες από το Ευρω.Κο;), η πραγματικότητα ήταν ότι στην συγκέντρωση υπήρχαν οπαδοί πολλών κομμάτων, αλλά η πλειοψηφία ήταν άτομα που δεν ανήκουν πουθενά, προτιμούν να βλέπουν χωρίς κομματικές παρωπίδες τι συμβαίνει γύρω τους.

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2007

ΔΗΣΥ και ευρώ

Το ΑΚΕΛ είναι ιστορικά κίνημα ευρωσκεπτικιστικό. Κάποτε δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα στην Ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, αυτό έχει αλλάξει εδώ και χρόνια. Τώρα το κόμμα ασχολείται με την δημιουργία μικρότερων προβλημάτων, αυστηρά για κομματικούς λόγους (κυρίως ψηφοθηρία και συσπείρωση των ελάχιστων πραγματικών κομμουνιστών που έχουν μείνει στο κόμμα). Κατά τα άλλα όλοι ξέρουμε ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει πραγματικά την ικανότητα (ίσως και την διάθεση) να βλάψει την Ευρωπαϊκή προοπτική του νησιού, αφού όταν κινείτε προς τα εκεί δεν βρίσκει συμπαράσταση από κανένα.

Την κίνηση του ΔΗΣΥ δυσκολεύομαι να την ερμηνεύσω για την ώρα, πραγματικά. Λέει ότι σκέφτεται την πιθανότητα να έχει δίκιο το ΑΚΕΛ. Τεράστιο ψέμα. Ουδέποτε στην ιστορία της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας ένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα δεν έλαβε υπόψη τις ανησυχίες του άλλου χωρίς πολιτική σκοπιμότητα. Ουδέποτε μεγάλο κόμμα αναγνώρισε την πιθανότητα να έχει λάθος χωρίς να έχει προηγηθεί σοβαρή πολιτική πίεση και διαφωνία της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού (κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα, αντιθέτως πίεση από λαό και κόμματα δέχεται το ΑΚΕΛ).

Γι' αυτό και δεν μπορώ να κατανοήσω τη στάση του ΔΗΣΥ. Απλώς προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση; 'Η μήπως κάνει βήματα να προσεγγίσει το ΑΚΕΛ και την πολιτική του τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές, αφού γνωρίζει ότι η στάση του στο Κυπριακό τον έχει απομονώσει από τα υπόλοιπα κόμματα και η συνεργασία του με το ΑΚΕΛ είναι η μοναδική του ευκαιρία να επανέλθει στην εξουσία; Και άμα πραγματικά κάνει άνοιγμα στο ΑΚΕΛ, μέχρι που είναι διατεθειμένος ο ΔΗΣΥ να φτάσει; Θα σταθεί εμπόδιο στην είσοδο του ευρώ; Θα μπορέσει να γυρίσει την πλάτη του στην ευρωπαϊκή πορεία (που ακόμα συνεχίζεται) της οποίας ήταν πάντα υπέρμαχος και υπερασπιστής;