Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2007

Kαλή χρονιά

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2007

Χαρακίρι

Να' ναι καλά ο κ. Ζαχόπουλος. Να' ναι καλά γιατί είναι ότι πιο τίμιο έχει περάσει από πολιτικές θέσεις σημασίας σε αυτή την χώρα. Ανεξάρτητα από το τι παρανομίες έκανε, ανεξάρτητα αν πραγματικά έφαγε λεφτά με χίλιους δυο τρόπους. Δεν είχα πια καμιά ελπίδα ότι θα εμφανιζόταν κάποιος ξανά στην Ελλάδα με αρκετή ηθική ώστε υπό το βάρος των τύψεων για όσες παρασπονδίες έκανε να πήδαγε από το μπαλκόνι. Και μετά εμφανίζεται ο Ζαχόπουλος. Να' ναι καλά.

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2007

Ελένη Θεοχάρους

Όταν το 2003 επικοινωνούσα με την κ. Θεοχάρους διαμαρτυρόμενος για την απόφαση της να μείνει προσκολημμένη στον ΔΗ.ΣΥ παρά το ότι χάριζε την Κύπρο στην Τουρκία, η ίδια μου απαντούσε καλώντας με να μείνω στο κόμμα (χωρίς να ξέρει ότι είχα απομακρυνθεί μία πενταετία προηγουμένως, στην προδοσία των S-300) για να αλλάξουμε μαζί την ηγεσία και την επικρατούσα κατάσταση στον Συναγερμό. Σήμερα όχι μόνο δεν έχει αλλάξει εκείνη την ηγεσία, αλλά και σαν υπάκουο στρατιωτάκι την προασπίζεται. Αυτή είναι κατάντια.

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

Και πάσης Ευρώπης


Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2007

Ο μόνος τρόπος να υπάρξει πανεπιστημιακό άσυλο...

είναι να καταργηθεί! Τα ημίμετρα δεν λύνουν το πρόβλημα, βελτιώνουν ίσως την κατάσταση αλλά δεν είναι αρκετά.

Οι αντιεξουσιαστές αποκαλύπτουν την γύμνια των ιδεών τους όταν για χάρη της ελεύθερης διακίνησης ιδεών πνίγουν τις άλλες απόψεις. Αποδεικνύουν την ανικανότητα τους να λειτουργήσουν δημοκρατικά χωρίς εξουσία. Παρά την φασιστική νοοτροπία της Άκρας Αριστεράς η κυβέρνηση οφείλει να υπερασπιστεί την Δημοκρατία, να υπερασπιστεί την ελεύθερη διακίνηση ιδεών μέσα στα πανεπιστήμια επιβάλλοντας την! Η αστυνόμευση και εντός των πανεπιστημίων είναι η μόνη επιλογή που μπορεί να ανακόψει την δικτατορία που έχει επιβάλει το προοδευτικό φασισταριό που λυμαίνεται τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Για όλους!

Ντόρα

Tις τελευταίες 20 μέρες μόνο η Ντόρα:
  • Αρνήθηκε να γίνει δημοψήφισμα για το Μακεδονικό με το εξωφρενικό επιχείρημα ότι δεν είναι δημοκρατικό
  • Επισκέφθηκε την Θράκη για να ανακοινώσει κυβερνητικά μέτρα για την μουσουλμανική μειονότητα αναγνωρίζοντας ουσιαστικά την κυριαρχία της Τουρκίας στην περιοχή αφού αναγάγει τα μέτρα που άπτονται σε άλλα υπουργεία σε θέματα του υπουργείου Εξωτερικών
  • Άφησε απελπιστικά μόνο τον Τάσσο Παπαδόπουλο να εναντιωθεί στην ανεξαρτησία του Κοσόβου, υπάρχουν 4-5 άλλες χώρες αλλά όλες αναμένεται να υποχωρήσουν εκτός της Κύπρου αφού το θέμα δεν τις επηρεάζει άμεσα. Και ενώ η Κύπρος τονίζει ότι δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω η κ. Μπακογιάννη την "αδειάζει" λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει δικά της συμφέροντα, λες και τα συμφέροντα της Ελλάδας προνοούν την ανεξαρτησία ενός κράτους δολοφόνων, την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια και το πισώπλατο μαχαίρωμα ενός ιστορικού συμμάχου που παρακολουθεί ανήμπορο το κλέψιμο τμήματος της χώρας του.
Αυτό το τελευταίο 20ήμερο είναι δείγμα όλης της πολιτικής πορείας της, από την στάση της στην αρχή του Μακεδονικού ζητήματος μέχρι την πρόσφατη στήριξη της στην προσπάθεια των ΗΠΑ να γεμίσουν τα Βαλκάνια με πυραύλους που θα στοχεύουν την Ρωσία. Και δυστυχώς αυτή η κυρία -που έχει τα φόντα να γίνει χειρότερη ακόμα και από τον πατέρα της αν είναι αυτό δυνατόν- είναι εν αναμονή πρόεδρος της Ν.Δ, άρα και πρωθυπουργός της χώρας.

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007

Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου;

Πολύ συζήτηση γίνεται για τις συνέπειες επανεκλογής Παπαδόπουλου από τα κόμματα προπύργια του ενδοτισμού, κανείς όμως δεν ασχολήθηκε μέχρι και σήμερα για τις συνέπειες πιθανής εκλογής Χριστόφια.

Προφανέστατα και ο Χριστόφιας δεν είναι κομμουνιστής, όπως κομμουνιστικό δεν είναι και το κόμμα του. Δεν είναι όχι επειδή στο ΑΚΕΛ ανήκουν τεράστιες επιχειρήσεις και αποδέχεται την ιδιωτική πρωτοβουλία, επιχειρήσεις ανήκουν ακόμα και στο ΚΚΕ που είναι ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα σκληροπυρηνικά κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης. Ούτε επειδή δεν υπάρχει κανένα στέλεχος του ΑΚΕΛ που ζει "κομμουνιστικά", κανένα ανώτερο στέλεχος κομμουνιστικού κόμματος σε καμία χώρα δεν έζησε όπως προβλέπουν οι συγκεκριμένες ιδέες, αυτά είναι για τους ηλίθιους που τους ψηφίζουν. Το ΑΚΕΛ δεν είναι κομμουνιστικό επειδή αποτελεί ιστορικά συνεργάτη του ιμπεριαλισμού. Γι' αυτό και το ΚΚΕ μασάει τα λόγια του φέτος και μόνο ο συνέταιρος της πολιτικής ΗΠΑ στην Ελλάδα ΣΥ.ΡΙΖ.Α μίλησε ανοιχτά και ξεκάθαρα υπέρ της υποψηφιότητας Χριστόφια. Γι' αυτό εδώ και δεκαετίες όποτε τίθεται θέμα αγγλικών βάσεων το ΑΚΕΛ το παραπέμπει σε βάθος χρόνου (χέρι - χέρι με την Κεντροδεξιά), μια λογική που για οποιοδήποτε κομμουνιστικό κόμμα είναι ακατανόητη.

Το θέμα όμως δεν είναι άμα το ΑΚΕΛ είναι κομμουνιστικό, που εγώ και οι περισσότεροι από εμάς ξέρουμε ότι δεν είναι. Το θέμα είναι τι πιστεύει ο υπόλοιπος κόσμος. Ο Χριστόφιας αυτοπροσδιορίζεται ως κομμουνιστής, το έχει πει σε δεκάδες περιπτώσεις (κάποτε μάλιστα ερωτώμενος είχε πει μία από τις πιο αλλοπρόσαλλες δηλώσεις που ακούστηκαν στην Κύπρο, "είμαι Χριστιανός ακριβώς επειδή είμαι κομμουνιστής", ανάθεμα αν καταλάβαινε και ο ίδιος τι εννοούσε). Και όταν αυτοαποκαλείσαι κάτι έτσι θα σε προσδιορίζουν και οι άλλοι. Ακούσατε ουδέποτε ξένους να βάζουν πολιτικό προσδιορισμό στο όνομα του ΑΚΕΛ και να μην είναι "κομμουνιστικό"; Κανείς δεν το είπε ουδέποτε Κεντροαριστερό (ούτε καν αριστερό) όπως στην πραγματικότητα είναι, ακόμα και ξένοι πολιτικοί και διπλωμάτες που έχουν υπηρετήσει από διάφορα πόστα στην Κύπρο και συμπάθησαν το κόμμα, "κομμουνιστικό" το ανεβάζουν "κομμουνιστικό" το κατεβάζουν.

Όσοι καίγονται για την "διεθνή απομόνωση" που δήθεν μας δημιούργησε η απόφαση του Παπαδόπουλου να μην χαρίσει την Κύπρο στους Τούρκους μέσω του Σχεδίου Ανάν, πως και δεν νοιάζονται για την απομόνωση που θα φέρει η επικράτηση σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, εν έτη 2008, ενός κόμματος που θεωρούν "κομμουνιστικό"; Eνός κόμματος που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωμένη Αριστερά, μία απομονωμένη Ευρωπαϊκή ομάδα της Άκρας Αριστεράς, η 2η πιο μικρή ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία κανένα κόμμα μέλος δεν κυβερνά στην χώρα του, αντιθέτως στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν μονοψήφια ποσοστά (κάποια και κάτω του 1%).

Οι ιστορικοί ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ βέβαια λίγο θα ενδιαφερθούν για όλα αυτά, ούτε καταλαβαίνουν ούτε τους νοιάζει ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Οι υπόλοιποι όμως, και κυρίως οι ψηφοφόροι του ΔΗ.ΣΥ, το σκέφτηκαν καλά πριν βάλουν τα οικονομικά συμφέροντα του κάθε Αβέρωφ και του κάθε Πουργουρίδη πάνω από τον κίνδυνο -πραγματικής αυτή τη φορά- απομόνωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2007

Εκλογές στην Κύπρο

Το '93 επικράτησε ο Κληρίδης για να διασώσουμε την Κύπρο από την καταστροφή των Μ.Ο.Ε, κάτι που έκανε λόγω της πίεσης του συγκυβερνώντως ΔΗ.ΚΟ. Το '98 επικράτησε ο Κληρίδης για να φέρουμε τους S-300, που ο Ιακώβου είχε παραδεχθεί επανειλημμένα ότι δεν θα έφερνε. Το 2003 επικράτησε ο Παπαδόπουλος για να μην πέσουμε στο γκρεμό του Σχεδίου Ανάν που η προηγούμενη διακυβέρνηση μας είχε οδηγήσει.

Παρά την αφέλεια που δείξαμε το '98 εμπιστευόμενοι τον Κληρίδη, η καρδιά του Κυπριακού Ελληνισμού εδώ και μία 15ετία είναι στον σωστό τόπο. Αυτός είναι και ο μόνος λόγος που η Κυπριακή Δημοκρατία εξακολουθεί να υπάρχει, αρνηθήκαμε επανειλημμένως να εκλέξουμε υποψήφιο που δήλωνε έτοιμος να την διαλύσει (ο Κληρίδης το 1998-2003 ήταν διατεθειμένος μεν, δεν τόλμησε να το δείξει δε).

Το μυστικό σε όλες αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις ήταν ο πατριωτικός χώρος. Ένα 5%-10% γνήσιων πατριωτών, απεγκλωβισμένων από πολιτικές παρωπίδες και κομματικούς πατριωτισμούς που άλλαζε τις δυνάμεις και έβγαζε κυβερνήσεις.

Αυτό είναι και το πρόβλημα των επόμενων εκλογών. Το 5%-10% των γνήσιων πατριωτών έχει διαλέξει στρατόπεδο. Αλλά αυτή την φορά το στρατόπεδο που διάλεξε δεν υποστηρίζεται από ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα. Και με την πιθανότητα ανοιχτή να περάσει η δική μας επιλογή στην 2ο γύρο, για πρώτη φορά ο πατριωτικός χώρος δεν είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων. Ρυθμιστής θα είναι ένα από τα δύο ξενοκινούμενα κομματικά κατεστημένα που λυμαίνονται την Κύπρο για δεκαετίες. Και αυτό μας φοβίζει.

Παλαιότερα polls

  • Τι ψήφισες/θα ψήφιζες στις εκλογές του ΠΑ.ΣΟ.Κ;
Γιωργάκη, είμαι Νεοδημοκράτης! 8

We, the American Embassy, support Giorgos Papandreou 7

Γιώργο, το κόμμα είναι οικογενειακή υπόθεση, λένε τον χοντρό Παπανδρέου και έχει και αξιώσεις;; 7

Bravo Yiorgos, αγκαπαει τον Κεμάλ, ξερι Ζειμπεκικο, αφτα μου ιπαν στο προξενιο τις Turkiye 8

Βενιζέλο, είμαι και εγώ χοντρός και συμπάσχω 3

Βενιζέλο μπας και βγούμε ποτέ κυβέρνηση, είμαι απόφοιτος Δημοτικού και θέλω να διοριστώ πρόεδρος της ΕΡΤ, μόνο μία αξιοκρατική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μπορεί να το κάνει 9
  • Θανατική ποινή για παιδεραστία;
Υπέρ 51 (68%)

Κατά 23 (30%)

Δεν ξέρω 1 (1%)

Μήνυμα για τον ΛΑ.Ο.Σ που δεν τολμάει να την ζητήσει ξεκάθαρα, από τους άλλους δεν περιμένω και τίποτα περισσότερο.
  • Γιατί θα ψηφίσετε ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ;
Δεν θα ψηφίσω ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ! 166 (38%)

Γιατί μόνο το κόμμα μου ενδιαφέρετε για την Ελλάδα 62 (14%)

Για να μην βγει η κακιά Δεξιά/το κακό ΠΑΣΟΚ 88 (20%)

Θα μου κανονίσουν ρουσφέτι 15 (3%)

Επειδή είμαι μαλάκας (το ξέρω αλλά δεν μπορώ να το αλλάξω) 57 (13%)

Είμαι μεγαλοεπιχειρηματίας - οικοπεδοφάγος κτλ 15 (3%)

Ούτε εγώ ξέρω γιατί τους ψηφίζω 24 (5%)

Μόλις το 14% δίνει θετική ψήφο στο μεγάλο κόμμα που ψηφίζει. Ένα 20% δίνει αρνητική ψήφο στον αντίπαλο τους, 6% αποβλέπει σε οικονομικά οφέλη, 18% αναγνωρίζει το λάθος του αλλά συνεχίζει να τους στηρίζει ενώ 38% δηλώνει ότι δεν θα τους ψηφίσει.
  • Τι ΔΕΝ θα ψηφίζατε ποτέ; (πολλαπλές απαντήσεις)
Ν.Δ. 463 (49%)

ΠΑ.ΣΟ.Κ. 288 (30%)

Κ.Κ.Ε. 142 (15%)

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 130 (13%)

ΛΑ.Ο.Σ. 187 (20%)
  • Τι θα ψηφίσετε στις προσεχείς εκλογές;
Νέα Δημοκρατία 381 (30%)

ΠΑ.ΣΟ.Κ - ΣΥ.ΡΙΖ.Α 604 (48%)

Κ.Κ.Ε ή άλλους κομμουνιστές 68 (5%)

ΛΑ.Ο.Σ 121 (9%)

ΔΗ.ΑΝΑ 4 (0%)

Οικολόγους 38 (3%)

Α.Σ.Κ.Ε 2 (0%)

Άλλους (μη κομμουνιστές) 23 (1%)

Εύκολο πέρασμα

Μπορεί να μην επιβεβαιώθηκα πλήρως για αυτά αλλά το κυρίως νόημα, ότι κάποιες συνθήκες της στιγμής άδικα μεγαλοποιούνται, στέκει. Ο μύθος της εκτός έδρας αδυναμίας που χτίστηκε πάνω στα διαιτητικά λάθη του Παγκρητίου, στις απουσίες της Τρίπολης και στις ατυχής ισοπαλίες σε Λεωφόρο και Θεσσαλονίκη, γκρεμίστηκε με το εύκολο πέρασμα από το Περιστέρι, μετά την υπερπροσπάθεια της Ρώμης, με τις γνωστές απουσίες και την τραγική διαιτησία του Κοντογιαννίδη απέναντι σε μία φορμαρισμένη ομάδα (σε περίπτωση νίκης του θα ήταν 3ος ο Ατρόμητος). Η ΑΕΚ αποδεικνύεται σκληρό καρύδι, καταφέρνοντας να περάσει νικηφόρα από εκεί που εμείς ισοφαριστήκαμε στο '93, όταν τελειώσει η εξαντλητική παρουσία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη πιθανότατα θα τελειώσει και η δική της παρουσία στην κορυφή ωστόσο.

Υ.Γ: Σε ένα πράγμα δεν επιβεβαιώθηκα από το προηγούμενο μου σχόλιο, στην εκτίμηση ότι τα πράγματα δεν μπορούσαν να γίνουν χειρότερα σε σχέση με τις απουσίες. Ντεμπούτο στην αρχική 11άδα για τον Μενδρινό, ντεμπούτο για τον Σηφάκη μετά την εξοργιστική απόφαση του Κοντογιαννίδη να αποβάλλει τον Νικοπολίδη, ντεμπούτο και για τον 15χρονο Παπαδόπουλο στα τελευταία λεπτά, όλα αυτά φωτογραφίζουν την κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει ο Λεμονής. Για την αμυντική γραμμή, το ότι αρχίσαμε με 8 αμυντικούς την σαιζόν και φτάσαμε στο σημείο τώρα να αγωνίζονται εκεί ο Μενδρινός και ο Τοροσίδης τα λέει όλα.