Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007

Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου;

Πολύ συζήτηση γίνεται για τις συνέπειες επανεκλογής Παπαδόπουλου από τα κόμματα προπύργια του ενδοτισμού, κανείς όμως δεν ασχολήθηκε μέχρι και σήμερα για τις συνέπειες πιθανής εκλογής Χριστόφια.

Προφανέστατα και ο Χριστόφιας δεν είναι κομμουνιστής, όπως κομμουνιστικό δεν είναι και το κόμμα του. Δεν είναι όχι επειδή στο ΑΚΕΛ ανήκουν τεράστιες επιχειρήσεις και αποδέχεται την ιδιωτική πρωτοβουλία, επιχειρήσεις ανήκουν ακόμα και στο ΚΚΕ που είναι ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα σκληροπυρηνικά κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης. Ούτε επειδή δεν υπάρχει κανένα στέλεχος του ΑΚΕΛ που ζει "κομμουνιστικά", κανένα ανώτερο στέλεχος κομμουνιστικού κόμματος σε καμία χώρα δεν έζησε όπως προβλέπουν οι συγκεκριμένες ιδέες, αυτά είναι για τους ηλίθιους που τους ψηφίζουν. Το ΑΚΕΛ δεν είναι κομμουνιστικό επειδή αποτελεί ιστορικά συνεργάτη του ιμπεριαλισμού. Γι' αυτό και το ΚΚΕ μασάει τα λόγια του φέτος και μόνο ο συνέταιρος της πολιτικής ΗΠΑ στην Ελλάδα ΣΥ.ΡΙΖ.Α μίλησε ανοιχτά και ξεκάθαρα υπέρ της υποψηφιότητας Χριστόφια. Γι' αυτό εδώ και δεκαετίες όποτε τίθεται θέμα αγγλικών βάσεων το ΑΚΕΛ το παραπέμπει σε βάθος χρόνου (χέρι - χέρι με την Κεντροδεξιά), μια λογική που για οποιοδήποτε κομμουνιστικό κόμμα είναι ακατανόητη.

Το θέμα όμως δεν είναι άμα το ΑΚΕΛ είναι κομμουνιστικό, που εγώ και οι περισσότεροι από εμάς ξέρουμε ότι δεν είναι. Το θέμα είναι τι πιστεύει ο υπόλοιπος κόσμος. Ο Χριστόφιας αυτοπροσδιορίζεται ως κομμουνιστής, το έχει πει σε δεκάδες περιπτώσεις (κάποτε μάλιστα ερωτώμενος είχε πει μία από τις πιο αλλοπρόσαλλες δηλώσεις που ακούστηκαν στην Κύπρο, "είμαι Χριστιανός ακριβώς επειδή είμαι κομμουνιστής", ανάθεμα αν καταλάβαινε και ο ίδιος τι εννοούσε). Και όταν αυτοαποκαλείσαι κάτι έτσι θα σε προσδιορίζουν και οι άλλοι. Ακούσατε ουδέποτε ξένους να βάζουν πολιτικό προσδιορισμό στο όνομα του ΑΚΕΛ και να μην είναι "κομμουνιστικό"; Κανείς δεν το είπε ουδέποτε Κεντροαριστερό (ούτε καν αριστερό) όπως στην πραγματικότητα είναι, ακόμα και ξένοι πολιτικοί και διπλωμάτες που έχουν υπηρετήσει από διάφορα πόστα στην Κύπρο και συμπάθησαν το κόμμα, "κομμουνιστικό" το ανεβάζουν "κομμουνιστικό" το κατεβάζουν.

Όσοι καίγονται για την "διεθνή απομόνωση" που δήθεν μας δημιούργησε η απόφαση του Παπαδόπουλου να μην χαρίσει την Κύπρο στους Τούρκους μέσω του Σχεδίου Ανάν, πως και δεν νοιάζονται για την απομόνωση που θα φέρει η επικράτηση σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, εν έτη 2008, ενός κόμματος που θεωρούν "κομμουνιστικό"; Eνός κόμματος που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωμένη Αριστερά, μία απομονωμένη Ευρωπαϊκή ομάδα της Άκρας Αριστεράς, η 2η πιο μικρή ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία κανένα κόμμα μέλος δεν κυβερνά στην χώρα του, αντιθέτως στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν μονοψήφια ποσοστά (κάποια και κάτω του 1%).

Οι ιστορικοί ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ βέβαια λίγο θα ενδιαφερθούν για όλα αυτά, ούτε καταλαβαίνουν ούτε τους νοιάζει ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Οι υπόλοιποι όμως, και κυρίως οι ψηφοφόροι του ΔΗ.ΣΥ, το σκέφτηκαν καλά πριν βάλουν τα οικονομικά συμφέροντα του κάθε Αβέρωφ και του κάθε Πουργουρίδη πάνω από τον κίνδυνο -πραγματικής αυτή τη φορά- απομόνωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όταν όμως το 2004 έλεγε ΟΧΙ το ΑΚΕΛ, δεν ήταν ούτε ακροαριστερό, ούτε αποτελούσε κίνδυνο για την κυβέρνηση για να απομονωθείτε, είχε τους καλύτερους υπουργούς σύμφωνα και με τον Τάσσο, ούτε φιλότουρκο ήταν, ούτε σας πείραζε που δεν έθεσε θέμα βάσεων. Όταν αποφάσισε πως αξίζει τον κόπο να δοκιμάσει μόνο του, μονομιάς αθυμηθήκετε τα ούλλα. Κι εδώ ακριβώς ειναι που κεντρο-αριστεροί σαν κι εμάς θα τον στηρίξουμε, διότι είστε αξιόπιστοι και αχάριστοι. Το ΑΚΕΛ ανέδειξε το κέντρο 3 φορές στην προεδρία. Κι εμείς πως τους το ανταποδίδουμε; Λέγοντας πως είναι πράκτορες των Αμερικανών; Ξεχάσατε τώρα τους Νενέκους συναγερμικούς, τους πληρωμένους προδότες συναγερμικούς, τους μειοδότες προδότες μισραιατικούς καταστροφείς συναγερμικούς. Καταντάτε γελοίοι, και το λέω χωρίς πρόθεση... τσακωμού. Να σου υπενθυμίσω πως το ευρωπαϊκό κόμμα με το οποίο ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ συναναστρέφονται στην ΕΕ ψηφίζει συστηματικά υπερ της άρσης της απομόνωσης των ΤΚύπριων. Να σου υπενθυμίσω πως ο Τάσσος ο ίδιος έστελνε σε αποστολές εξωτερικού σαν εκπρόσωπο του τον Χριστόφια. Να σου υπενθυμίσω πως μέχρι και τον Κασουλίδη έστελλε. Να σου υπενθυμίσω πως 5 χρόνια δεν κατάφερε ο Τάσσος να έχει έστω και μια φιλική (έστω και τυπικά) σχέση με κάποιο Τκύπριο πολιτικό, εκτός από τον υιο Ντενκτάς παρακαλώ! Να σου υπενθυμίσω το διάσημο "Ευχαριστώ τον Αλλάχ που υπάρχει κι ο Παπαδόπουλος" που εκστόμισε ο Ντενκτάς πριν 3 βδομάδες... Όχι φίλε μου. Φτάνει. Στηρίζουμε Χριστόφια γιατί είναι αληθινός, δεν είναι ψεύτης, δέχεται την αντίθετη άποψη. Κι αν δεν περάσει, δεν πειράζει. Ψηφίζουμε Κασουλίδη. Αλλά Τάσσο, ΠΟΤΕ.

Ανώνυμος είπε...

Πρώτον
Ευχαριστούμε για τον χαρακτηρισμό ως αξιόπιστους, "αναξιόπιστοι" ήταν η λέξη που έψαχνες μάλλον.

Δεύτερον
Γιατί με βάζεις στο σακούλι με τους άλλους; Οι πράξεις μου κρίνονται από τις αυτές των άλλων υποστηρικτών του Τάσσου; Πήγαινε πίσω στο ιστολόγιο και δεν αν ουδέποτε ξέχασα τους συναγερμικούς (ή αν τους έχω αφιερώσει 3-4 φορές περισότερα άρθρα παρά στο ΑΚΕΛ), και αν τώρα θυμήθηκα τι είναι το ΑΚΕΛ.

Τρίτον
Ούτε ΔΗΚΟ ούτε ΕΔΕΚ ψήφισα ουδέποτε, ούτε η στάση της ευρωπαϊκής της ομάδας με ενδιαφέρει, ούτε θα γίνω δικηγόρος τους (αν και πρέπει να επισημάνω ότι είναι αστείο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να κρίνει οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό σχηματισμό εκτός των Πρασίνων ως φιλότουρκους, απλώς αστείο).

Τέταρτον
Να σου υπενθυμίσω ότι ο Ταλάτ είναι προκλητικός και αδιάλλακτος εδώ και μία τετραετία, αν για κάποιους αποτελεί τίτλο τιμής ότι έχουν καταστεί υποστηρικτές του για εμάς είναι τίτλος τιμής πως ο Τάσσος δεν είναι ένας από αυτούς. Να σου υπενθυμίσω τέλος ότι στην πολιτική υπάρχουν συμφέροντα, την επομένη του Όχι (και μετά που ο Ντεκτάς είχε αγωνιστεί για να μην περάσει το Ναι) ο Ντεκτάς συνεχάρη την Τουρκία και την στάση της και επεξήγησε πόσο έξυπνο ήταν που εκείνη υποστήριξε το Ναι. Αν δεν μπορείς να κατανοήσεις την σημασία και τα συμφέροντα που οδηγούν τον Ντεκτάς, κατά την διάρκεια της προεκλογικής στην Κύπρο, να ευχαριστεί τον Αλάχ που υπάρχει ο Τάσσος, τότε ότι και να πω δεν είναι δυνατόν να σε καταστήσει πολιτικό ζώον.

Ανώνυμος είπε...

twra sovara, sthrizeis tasso??