Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

Aids


Κάποια πράγματα για το AIDS αφού την Πέμπτη που πέρασε έκλεισαν 27 χρόνια από την πρώτη επίσημη εμφάνιση του.
  • Τι είναι το AIDS;
To AIDS είναι το σύνδρομο που επέρχεται μετά την καταστροφή του ανοσοποιητικού συστήματος από τον ιό HIV. Μετά την προσβολή του οργανισμού από τον HIV χρειάζονται κατά μέσο όρο 9-10 χρόνια για να εμφανιστεί το AIDS και ακόμα 9-10 μήνες μέχρι τον θάνατο. Αν και ανάλογα με την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος του ατόμου και την ιατρική αγωγή το προσδόκιμο μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 20 χρόνια (το HAART θεωρείται ότι μπορεί να δώσει μέχρι και 12 χρόνια), δεν υπάρχει ακόμα φάρμακο που μπορεί να σταματήσει τελείως την καταστροφή του οργανισμού. Οι έρευνες επικεντρώνονται κυρίως στην δημιουργία εμβολίου που θα καταπολεμά τον HIV αλλά φαίνεται ότι είμαστε ακόμα μακρυά.

Ο HIV μεταδίδεται με οποιαδήποτε επαφή με σωματικό υγρό προσβεβλημένου ατόμου, δηλαδή σεξουαλική επαφή, μετάγγιση αίματος, χρησιμοποιημένες σύριγγες κτλ.
  • Δημιουργία
Είναι άγνωστο ακόμα πως δημιουργήθηκε ο ιός HIV. Η σημαντικότερη θεωρία είναι ότι μεταφέρθηκε από πιθήκους σε ανθρώπους στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, πιθανότατα στο Καμερούν. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν δάγκωμα από πιθήκους με οποιονδήποτε από τους πρώτους θανάτους από AIDS, ενώ ερωτήματα δημιουργούνται και από το γεγονός πως σχεδόν όλοι οι πρώτοι γνωστοί θάνατοι από AIDS συνέβησαν στις ΗΠΑ, και κανένας στο Καμερούν.
  • Οι πρώτοι θάνατοι
Ο πρώτος αναγνωρισμένος θάνατος από AIDS ήταν ενός 15χρονου Αφρο-αμερικάνου το 1969. Οι γιατροί που είχαν έρθει σε επαφή μαζί του, χωρίς να γνωρίζουν ακόμα το AIDS, είχαν σχηματίσει την εντύπωση ότι ο 15χρονος εκπορνευόταν, οπότε πιθανότατα είχε κολλήσει από άλλον και σε άλλους άνδρες τον ιό.

Το 1976 ο Νορβηγός -πρώην- ναύτης Noe γίνεται ο πρώτος λευκός που πεθαίνει από AIDS αλλά και που προσβάλλεται από τον HIV (αφού πριν από τον θάνατο του 15χρονου αφρο-αμερικάνου φαίνεται να είχαν προσβληθεί τουλάχιστον ακόμα δύο άτομα αφρικανικής καταγωγής). Ένα χρόνο μετά θα πεθάνουν από τον ιό η γυναίκα του και η κόρη του, στις οποίες προφανώς την είχε μεταδώσει ο ίδιος. Θεωρείται ότι είχε κολλήσει την ασθένεια το 1961 και σε ηλικία 15 χρονών, από αγοραίο έρωτα στο Καμερούν.

Επόμενο θύμα θα γίνει το 1977 η Dr Rask από την Δανία. Αν και είναι άγνωστο πως της μεταδόθηκε η ασθένεια, είναι γνωστό ότι η Dr Rask δούλεψε για μεγάλο διάστημα και υπό δύσκολες συνθήκες στο Κονγκό, και ότι η ίδια ήταν ομοφυλόφιλη. Εικάζεται ότι ήρθε σε επαφή με μολυσμένο αίμα ασθενή κατά την εργασία τους εκεί.

Κατά τον ομοφυλόφιλο δημοσιογράφο R. Shilts το AIDS είχε παρουσιαστεί και είχε εξαπλωθεί στην ομοφυλοφιλική κοινότητα της Νέας Υόρκης την τετραετία 1977-1980. Ωστόσο λόγω του μικρού αριθμού των κρουσμάτων δεν αναγνωρίζεται ως ξεχωριστή ασθένεια μέχρι και τον Ιούνιο του 1981, όταν ένα είδος πνευμονίας εμφανίζεται σε πέντε ομοφυλόφιλους στο Λος Άντζελες. Ένα χρόνο αργότερα και μετά από μελέτες σε ομάδες ομοφυλοφίλων η ασθένεια θα ονομαστεί GRID (gay-related immune deficiency, ανεπάρκεια αντισωμάτων στους ομοφυλόφιλους). Τον Αύγουστο του 1982 τελικά θα πάρει το σημερινό της όνομα, AIDS, αφού θα έχει διαφανεί ότι η ασθένεια προσβάλλει και ετεροφυλόφιλους ναρκομανείς που μοιράζονται σύριγγες με άλλους.
  • Επίλογος
Παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστος ο τρόπος που εμφανίστηκε το AIDS. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι εμφανίστηκε στην Αφρική και λόγω των άσχημων συνθηκών διαβίωσης εξαπλώθηκε στον εκεί πληθυσμό. Από την Αφρική μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και εξαπλώθηκε στους ομοφυλόφιλους μέσω της σεξουαλικής επαφής. Αν και η εξάπλωση του σήμερα έχει γενικοποιηθεί (λόγω των σεξουαλικών επαφών ομοφυλόφιλων με αμφιφυλόφιλους και των τελευταίων με ετεροφυλόφιλες) κάποια συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από τα ακόλουθα:
  1. Μέχρι το 1982 είχαν προσβληθεί με AIDS 158 άνδρες και μόλις 1 γυναίκα, το 90% των περιπτώσεων ήταν ομοφυλόφιλοι. Το γεγονός ότι είχε προσβληθεί μόνο μία γυναίκα οφείλεται προφανώς στο ότι δεν είχε προλάβει η ασθένεια να φτάσει ακόμα στις γυναίκες έχοντας ξεκινήσει από τους ομοφυλόφιλους άνδρες.
  2. Το 1985 και με το AIDS να έχει πάρει πραγματικά διαστάσεις επιδημίας το 1.7% μόλις των περιπτώσεων οφειλόταν σε σεξουαλική επαφή ετεροφυλόφιλων.
  3. Το 1991 το 70% των προσβεβλημένων ήταν ακόμα ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι άνδρες, ενώ λιγότερο από 5% ήταν ετεροφυλόφιλοι ενήλικες στους οποίους προφανώς μεταφέρθηκε από κοινούς σεξουαλικούς συντρόφους με αμφιφυλόφιλους άνδρες. Το υπόλοιπο ποσοστό οφειλόταν σε λόγους άσχετους με την σεξουαλική επαφή (πχ παιδιά μολυσμένων γονιών).
Σήμερα, 27 χρόνια μετά από την πρώτη επίσημη εμφάνιση του AIDS, πάνω από 2 εκατομμύρια έχουν πεθάνει και πάνω από 33 εκατομμύρια έχουν HIV. Μόνο μέσα στο 2007 2.5 εκατομμύρια ακόμα προσβλήθηκαν από τον ιό. Το 75% των θανάτων και το 50% των μολυσμένων με AIDS σήμερα βρίσκονται στην Αφρική. Το AIDS έχει μεταφερθεί στους ετεροφυλόφιλους σε τέτοιο βαθμό που σήμερα σχεδόν το 60% των νέων κρουσμάτων οφείλεται σε σεξουαλική επαφή μεταξύ ατόμων διαφορετικού φύλου.

Σήμερα, 760.000 Ευρωπαίοι είναι φορείς του ιού. Πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων είναι πια ετεροφυλόφιλοι και στην Ευρώπη αλλά: Ένας στους εφτά (!) περίπου ομοφυλόφιλους άνδρες και ένας στους 500 Ευρωπαίους συνολικά έχει προσβληθεί.

Σήμερα, πάνω από 8.000 Έλληνες ζουν με το AIDS, πάνω από 500 κρούσματα εμφανίζονται κάθε χρόνο. Αντίθετα με σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης, στην Ελλάδα ακόμα η πλειοψηφία των κρουσμάτων οφείλεται στην σεξουαλική επαφή μεταξύ ομοφυλόφιλων και όχι ετεροφυλόφιλων. Όπως έγινε και στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, είναι πια θέμα χρόνου μέχρι να μεταφερθεί στους ετεροφυλόφιλους σε σημείο που θα πλειοψηφούν και εδώ.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι προφανή. Πόσοι από τα 11 εκατομμύρια (μια Ελλάδα και κάτι) μη Αφρικανούς φορείς του AIDS θα είχαν μέλλον σήμερα άμα είχαμε στρέψει τον ανθρωπισμό μας σε αυτούς που θα χάσουν την ζωή τους αντί σε αυτούς που ήθελαν να μεταναστεύσουν εκτός της ηπείρου τους; Πόσα από τα 12 εκατομμύρια ορφανά παιδιά λόγω του AIDS στην Αφρική θα είχαν τους γονείς τους άμα ο υπόλοιπος κόσμος προσέφερε ουσιαστική οικονομική βοήθεια που θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής τους και θα απέτρεπε την τόσο εύκολη εξάπλωση του AIDS; Πόσοι από τα 16 εκατομμύρια των μολυσμένων ετεροφυλόφιλων θα είχαν σωθεί αν οι νόμοι προστάτευαν την δικιά τους ζωή αντί να προστατεύουν την σεξουαλική διαστροφή των άλλων; Αλλά και πόσοι ομοφυλόφιλοι θα είχαν σωθεί άμα το AIDS αντιμετωπιζόταν ακριβώς ως αυτό που ήταν, μία ασθένεια που προσβάλλει τους ομοφυλόφιλους και όσους έρχονται σε άμεση ή έμμεση επαφή μαζί τους, αντί να κρύβεται η αλήθεια και να αποπροσανατολίζονται χάρη ενός ψευδούς πολιτικώς ορθού τρόπου σκέψης; Το τραγικό είναι ότι δεν είναι αργά για να αντιμετωπιστεί ριζικά τοπικά σε σχεδόν όλο τον εκτός Αφρικής κόσμο το πρόβλημα, μέχρι να ανακαλυφθεί το αναγκαίο φάρμακο. Αλλά η "πολιτική ορθότητα" θα συνεχίσει να μην το επιτρέπει μέχρι να είναι αργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: