Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Ότι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο ισχυρούς..

> συνέντευξη του Γιάννη Παναγιωτακόπουλου, προέδρου της ΝΕ.Ο.Σ, στον Δημήτρη Παπαγεωργίου

- Ενημερωθήκαμε για τα επεισόδια του Παντείου και τον τραυματισμό σου. Τι ακριβώς έγινε;
Την Τετάρτη που μας πέρασε βρέθηκα με φοιτητές της Φ.Ο.Σ. στο Πάντειο όπου μοιράσαμε φυλλάδια για την εντεινόμενη ανθελληνική δράση γνωστών κύκλων, που βρίσκουν ως χώρο έκφρασης και προβολής της προπαγάνδας τους το εν λόγω ίδρυμα. Μιλάμε για τις γνωστές εκδηλώσεις για τους "Τσάμηδες", την φιλοξενία "τουρκοκύπριων" προπαγανδιστών, την προβολή φιλοσκοπιανών κύκλων κ.α. Φυσικά οι νεοταξικοί κύκλοι που έχουν επιλέξει το Πάντειο ως ορμητήριό τους έχουν φροντίσει να έχουν εκεί εγκατεστημένη την φρουρά τους στο γνωστό "στέκι αναρχικών" που λειτουργεί εντός του πανεπιστημίου ως γιάφκα, με την άδεια του Πρύτανη. Έτσι δεχθήκαμε την απρόκλητη επίθεση 30 τραμπούκων με ρόπαλα και κράνη, που βγήκαν από το εν λόγω στέκι. Φυσικά εμείς αμυνθήκαμε με τα χέρια μας και τους δώσαμε να καταλάβουν ότι δεν έχουν να κάνουν με φοβισμένους φοιτητοπατέρες των κατεστημένων παρατάξεων.

- Τραυματίστηκες;
Εγώ στο χέρι από τα ρόπαλα των ανδρείων αριστεριστών, στο πρόσωπο ο συναγωνιστής Πάνος Παπαδόπουλος και στο κεφάλι άλλος ένας φοιτητής συναγωνιστής μας. Μέχρι την επόμενη φορά θα γιάνουμε που λέμε και στην Κρήτη...

- Πώς σκοπεύετε να αντιδράσετε;
Η δική μας αντίδραση δεν πρόκειται να είναι στα πλαίσια του παιχνιδιού που θέλει να μας επιβάλει η άκρα αριστερά και οι προστάτες της. Η δική μας μάχη είναι ιδεολογική και όχι χουλιγκανίστικη. Τα δικά μας όπλα είναι οι ιδέες και τα επιχειρήματά μας και όχι τα ρόπαλα και τα μαχαίρια. Δική μας πεποίθηση είναι ότι η ανωτερότητα των ιδεών αναδεικνύεται μέσα από τον διάλογο και την αντιπαράθεση των απόψεων και όχι μέσα από την αντιπαράθεση των μπράβων. Επ' ουδενί δεν θέλουμε να μετατραπεί ο χώρος των πανεπιστημίων σε χώρο γηπεδικών συγκρούσεων. Όχι τουλάχιστον με δική μας ευθύνη. Θα προσπαθήσουμε να το αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, μέχρι του σημείου φυσικά που θα απειλείται η σωματική μας ακεραιότητα. Πραγματικά αποτελεί κατάπτωση της πολιτικής αντιπαράθεσης το να πρέπει να συγκρουστείς βίαια με κάτι παιδάκια που τα έβλεπα στο Πάντειο και τα λυπόμουνα. Τα λυπόμουνα για την πόρωσή τους, για την παραμύθα που τρώνε, για το πόσο εύκολα γίνονται πιόνια, για την κακόμοιρη κατάστασή τους. Πραγματικά το εύχομαι και κυρίως θα πρέπει να το εύχονται εκείνα να μην μας φτάσουν στο σημείο να αποφασίσουμε να αντιπαρατεθούμε βίαια μαζί τους. Θα είναι σαν να κλέβουμε εκκλησία...
Η δική μας αντίδραση λοιπόν θα είναι η όλο και πιο έντονη παρουσία μας σε όλο και περισσότερες σχολές με προτεραιότητα σε εκείνες όπου η χούντα των ακραίων αριστεριστών προσπαθεί να επιβάλει με την βία την ανελευθερία. Θα καταλάβουν πως όσο μας χτυπάνε τόσο ατσαλώνει η θέλησή μας. Ήδη πλέον, μετά τα γεγονότα του Παντείου η Φ.Ο.Σ. Παντείου είναι γεγονός. Στον αρχικό μικρό πυρήνα των ΦΟΣιτών που σπουδάζουν στο Πάντειο από εχθές έχουν προστεθεί πολλοί φοιτητές που θέλουν να αντιδράσουν στην επιβολή της τρομοκρατίας. Το κεντρικό σύνθημα της Φ.Ο.Σ. είναι "ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ" και η ιδεολογική μάχη θα έχει ως αιχμή του δόρατος της τα πανεπιστήμια που ζουν πιο έντονα τη σκλαβιά.
Θα πρέπει να το πάρουν χαμπάρι πως είμαστε μία δράκα μουρλών και αποφασισμένων που όλο και αυξάνει και που όσο μας χτυπάνε τόσο θα μας βρίσκουν πιο πολύ μπροστά τους. Μέχρι να το πάρουν απόφαση πως όσο αναπνέουμε θα είναι αναγκασμένοι να συνηθίσουν και την δική μας παρουσία στη ζωή τους, με μόνο μονόδρομο αντιπαράθεσης το πεδίο των ιδεών και των επιχειρημάτων.

- Μέσα στις σχολές που αναφέρεσαι είναι και η Νομική; Τι ακριβώς γίνεται εκεί;
Στην Νομική Αθηνών μετά την απαγόρευση της καθόδου της Φ.Ο.Σ. στις εκλογές της 9ης Απριλίου οι αντιδράσεις μας όλο και κλιμακώνονται σε όλα τα επίπεδα. Οι δράσεις των φοιτητών μας στην σχολή είναι συνεχόμενες με φυλλάδια και αφίσες που καταγγέλλουν την πρώτη απαγόρευση φοιτητικής παράταξης κοινοβουλευτικού κόμματος μετά τη χούντα. Οι ακροαριστεροί και οι φοιτητοπατέρες της ΔΑΠ είχαν βάλει ως πρώτο στόχο η απαγόρευση της Φ.Ο.Σ. να περάσει στη σιωπή και να ξεχαστεί ως γεγονός. Χάρη στη συνεχόμενη δράση των συναγωνιστών μας, πλέον όλοι οι φοιτητές της Νομικής γνωρίζουν το γεγονός της σταλινικής απαγόρευσης. Παράλληλα έχουμε κινηθεί μέσω της κοινοβουλευτικής μας ομάδας με αναφορές, πίεση και ερωτήσεις προς την κυβέρνηση. Το υπουργείο παιδείας αναγκάστηκε να αποστείλει έγγραφο ερώτημα προς τον πρύτανη και το Δ.Σ. του συλλόγου φοιτητών νομικής, προκειμένου να δικαιολογηθεί η απόφαση του αποκλεισμού της Φ.Ο.Σ. Μέχρι πριν δύο εβδομάδες που κατέθεσε σχετικό ερώτημα στη βουλή ο Μάκης Βορίδης το υπουργείο Παιδείας δεν είχε λάβει ακόμα κάποια απάντηση. Επίσης έχουμε κινήσει νομική διαδικασία με εξώδικο προς το νέο Δ.Σ. καθιστώντας τα μέλη του νομικά υπεύθυνα για τις όποιες περαιτέρω αποφάσεις τους σχετικά με το ζήτημα. Από την ιστοσελίδα της ΦΟΣ νομικής θα ενημερώνουμε για κάθε εξέλιξη.
Φυσικά η συνέχεια προοιωνίζεται απολαυστικότερη και η παρουσία όσων συναγωνιστών μας φοιτούν ή θα εγγραφούν από του χρόνου στη Νομική είναι απαραίτητη.

- Στις υπόλοιπες σχολές τι γίνεται;
Φέτος κατεβήκαμε στις εκλογές 17 σχολών από 3 που συμμετείχαμε πέρυσι. Κατά μέσω όρο το ποσοστό μας στις σχολές που συμμετείχαμε είναι κοντά στο 3%. Πήραμε 2 έδρες στον σύλλογο φοιτητών φιλοσοφικής Αθηνών "Μανώλης Ανδρόνικος" με ποσοστό 17,9% και μία έδρα στη νοσηλευτική Σπάρτης με ποσοστό 20,3%. Για να κατανοήσουμε την σημαντικότητα αυτής της πραγματικότητας θα πω ότι είναι ότι πιο μαζικό έχει κάνει το πατριωτικό κίνημα στα πανεπιστήμια τα τελευταία 30 χρόνια. Και είναι μόνο η αρχή.
Επαναλαμβάνω, είναι πάρα πολύ σημαντική η ένταξη και η παρουσία όλων των συναγωνιστών μας φοιτητών σε αυτή την ιστορική μάχη που δίνουμε μέσα στα πανεπιστήμια. Δεν πρέπει να περιμένουμε να κινηθούμε κάποτε στα πανεπιστήμια επειδή τώρα είναι νωρίς αλλά να κινηθούμε τώρα επειδή είναι ήδη αργά. Στο www.fos-edu.gr αλλά και στο www.neos-forum.com περιμένουμε τους συναγωνιστές που θέλουν αγώνα στην πράξη...

- Πιστεύεις πως οι επιθέσεις στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων του Γιάννη Γιαννάκενα και σε αυτό των εκδόσεων Γεωργιάδη σχετίζονται με τα γεγονότα του Παντείου;
Είναι προφανές. Σήμερα, λίγες ώρες πριν την εκδήλωση των επιθέσεων οι Γεωργιάδης και Βορίδης στρίμωξαν άγρια στην βουλή τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Περικλή Κοροβέση, καταγγέλλοντας την στήριξη που δίνει ο Συνασπισμός στις ομάδες των κουκουλοφόρων και την συμμετοχή μελών της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στην επίθεση που δεχθήκαμε στο Πάντειο. Η απάντηση μπορεί να μην δόθηκε πειστικά στην βουλή αλλά δόθηκε από τις ομάδες κρούσεως που προστατεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την πυρπόληση των βιβλιοπωλείων. Μία ξεκάθαρη επιβεβαίωση των όσων είχαν καταγγελθεί πριν λίγες ώρες στην βουλή. Εγώ που ανδρώθηκα πολιτικά μέσα σε πυρπολημένα βιβλιοπωλεία, όταν το κίνημά μας ήταν στο μηδέν κάτι τοις εκατό, απορώ που δεν έχουν ακόμα καταλάβει πώς ό,τι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο ισχυρούς...
Όπως και να έχει φαίνεται πως η παρουσία μας στα πανεπιστήμια, την κοινωνία, την βουλή, έχει αρχίσει να τους ενοχλεί ιδιαίτερα. Πιθανόν πιστεύουν πως είμαστε τόσο ηλίθιοι που θα οδηγηθούμε σε σπασμωδικές αντιδράσεις. Μάλλον χάσανε...

- Στους υπόλοιπους τομείς πώς κινείται η Νεολαία;
Εκτός από την δυναμική συμμετοχή μας στα Πανεπιστήμια, δημιουργήσαμε την Μ.Π.Ο.Υ.Μ. (Μη Πολιτικώς Ορθή Υποκίνηση Μαθητών) που αρχίζει να αναπτύσσεται μέσα στα σχολεία. Η οργανωτική αναδιάρθρωση της Νεολαίας προϋποθέτει την δημιουργία ειδικευμένων συντονιστικών για τους τομείς που αφορούν τους νέους μας. Έτσι δημιουργήσαμε το Τμήμα Βορειοηπειρωτικού Αγώνος της ΝΕΟΣ με Βορειοηπειρώτες συναγωνιστές που ήδη άρχισε να δραστηριοποιείται με την συμμετοχή της στις εκδηλώσεις για την αυτονομία πού έλαβαν χώρα στην Κόνιτσα. Μετά την παρέμβαση μας στις εκδηλώσεις για την γενοκτονία των Ποντίων, όπου δημιούργησε ιδιαίτερο πρόβλημα στους κομματάρχες Ποντιοπατέρες, δημιουργούμε το τμήμα Ποντιακού αγώνος με συναγωνιστές Ποντίους που ήταν μαζί μας ή μας πλησίασαν.
Αυτό το οποίο θα μας απασχολήσει πολύ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού είναι η ανάπτυξη της οργάνωσης "οικολογική δράση" που στηρίζεται από την Νεολαία μας. Η ενεργώς συμμετοχή μας στην πυροπροστασία θα δώσει και φέτος το δικό μας στίγμα στο οικολογικό κίνημα που δεν είναι άλλη απο την λογική "λιγότερα λόγια και φιλοσοφίες, ώρα για δράση". Η τρέντι οικολογία των ωραίων εκδηλώσεων και της φιλοσοφίας αρχίζει να μου φέρνει αναγούλα. Όσοι πονούν πραγματικά την φύση δεν έχουν παρά να αφιερώσουν λίγες ώρες από τις καλοκαιρινές τους ασχολίες προκειμένου να βρεθούν σε κάποια βάρδια μέσα στο δάσος. Στο επίπεδο των υπόλοιπων κοινωνικών θεμάτων ετοιμάζουμε διάφορες ακτιβιστικές ενέργειες σαν αυτή με τα εορτοδάνεια, τις οποίες προς το παρον δεν μπορώ να αναφέρω.
Έχουμε πολλά μπροστά μας και χρειαζόμαστε την ενεργό συμμετοχή όλων των Πατριωτών νέων. Καλές οι φιλοσοφικές αναζητήσεις για την "ιδεολογική καθαρότητα" όμως εδώ έχουμε και μία μάχη που είναι ζωντανή. Θα κλείσω λοιπόν με τα λόγια του Δραγούμη αναφερόμενος προς όλους τους νέους που έστω και λίγο αντιλαμβάνονται ότι δεν μιλάμε κινέζικα. "Ανοίγεται μπροστά στα μάτια σας και τα μυαλά σας τα σκοτισμένα ένας δρόμος ζωής και πολέμου. Αν θέλετε πάρετέ τον, ειδεμή σαπίστε εκεί που είστε...."

Δεν υπάρχουν σχόλια: