Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Ο "Αντάρτης"

Ερώτηση: Στη Βουλή συζητείται ο εκλογικός νόμος. Είχατε εγείρει αντιρρήσεις. Θα ψηφίσετε;
Εδώ θέλω να επισημάνω ότι η δική μου παρέμβαση αντανακλά την λαική βούληση. Αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Δεν είναι δυνατόν ο ελληνικός λαός να απαιτεί από εμάς τους πολιτικούς να συνεργαστούμε και εμείς να προβαίνουμε σε νομοθετικές απαγορεύσεις των συνασπισμών κομμάτων. Και μάλιστα με την αιτιολογία ότι έτσι «θα αποτρέπονται ευκαιριακές συμμαχίες μεταξύ κομμάτων με στόχο την κατάληψη της εξουσίας». Στις δημοκρατίες ο λαός είναι εκείνος που αποφασίζει τι είναι ευκαιριακό και τι όχι, και σε ποιον θα αναθέσει ή όχι την εξουσία. (Ελεύθερος Τύπος, Ιανουάριος 2008)

Ερώτηση: Ταχθήκατε κατά της πολιτικής των συλλαλητηρίων για το Σκοπιανό. Όμως το 83% του πληθυσμού , όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις ζητά από την κυβέρνηση να ασκήσει βέτο αν τα Σκόπια επιμείνουν στη στάση τους για την ονομασία. Το δικό σας σχόλιο.
Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε συμβουλευθεί τις δημοσκοπήσεις, τότε ενδεχομένως η χώρα μας να μην είχε ενταχθεί τότε στην ΕΟΚ, με συνέπειες απρόβλεπτες. Αυτό το λέω για να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι υπεύθυνη πολιτική στάση να κυβερνά κανείς έχοντας στο μυαλό του αυτές τις μετρήσεις. Και τούτο, διότι άσχετα με τις προθέσεις των δημοσκόπων, το βασικό πρόβλημα είναι πως οι ερωτήσεις στα γκάλοπ δεν μπορούν να συμπεριλάβουν την πολυπλοκότητα του κάθε ζητήματος, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα υπεραπλουστευμένο «ναι» ή «όχι».
Πάγια άποψή μου είναι ότι οι δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν τον κόσμο των ιδεατών επιλογών. Ωστόσο, «η πολιτική -σύμφωνα με τον Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ- δεν είναι η τέχνη του εφικτού, είναι η επιλογή μεταξύ του δυσάρεστου και του καταστροφικού».
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δυστυχώς, το «ναι» είναι δυσάρεστο, το «όχι» όμως μπορεί να αποβεί καταστροφικό. (Ελεύθερος, Φεβρουάριος 2008)

Πέτρος Τατούλης, βουλευτής Αρκαδίας της Ν.Δ. Στο θέμα του εκλογικού νόμου που τύγχανε να συμφωνεί με την λαϊκή βούληση, κομπάζει ότι μαζί του συμφωνούν οι δημοσκοπήσεις, σημειώνοντας ότι άμα η απόφαση της πολιτείας αντιτίθεται στο λαϊκό αίσθημα βασικά δεν έχουμε δημοκρατία. Στο Μακεδονικό που τύγχανε να διαφωνεί με την λαϊκή βούληση, εξηγεί ότι δεν πρέπει να δίνει η πολιτεία σημασία στις μετρήσεις επειδή προφανώς αυτός ξέρει καλύτερα από τον λαό.

Καλό είναι να θυμηθούμε αυτή την... "συνεπή" στάση του στις επόμενες εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: