Ο Μυστικός Χρηματοδότης της εφημερίδας «Dialogue»
Εδώ και καιρό, στις διόδους μέσω των οποίων γίνεται η διακίνηση μεταξύ κατεχομένων κι ελεύθερων περιοχών, διανέμεται από τις κατοχικές αρχές η τρίγλωσση εφημερίδα (Τουρκικά, Ελληνικά κι Αγγλικά) με τον τίτλο «Dialogue» (Διάλογος). Ο τίτλος της εφημερίδας δείχνει εκ πρώτης όψεως διάθεση για συνδιαλλαγή κι ενδεχομένως διαλλακτικότητα και μετριοπάθεια. Η πραγματικότητα όμως όπως προκύπτει από ανάγνωση της εφημερίδας πείθει ότι πρόκειται για εργαλείο προπαγάνδας των τουρκικών θέσεων στο κυπριακό που στοχεύει να επηρεάσει την κοινή γνώμη, ιδίως ανάμεσα στους Ε/κ. Το γεγονός ότι μια εφημερίδα που εκδίδεται στα κατεχόμενα και με σαφείς πολιτικούς στόχους, διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ, ενδυναμώνει την άποψη ότι πίσω της είναι κάποιοι που για σοβαρούς λόγους αποκρύβουν την ταυτότητά τους.
Μερικοί πιθανώς να ΗΘΕΛΑΝ να πιστεύουν ότι το κόστος για τη λειτουργία της προπαγανδιστικής εφημερίδας αναλάμβαναν «ανιδιοτελείς εθελοντές που θέλουν την ειρήνη στην Κύπρο». Και λέμε «ΗΘΕΛΑΝ» -και όχι θέλουν-, γιατί πλέον δεν μπορούν ούτε καν να φαντάζονται κάτι τέτοιο, αφού η πρόσφατη αποκάλυψη διαλύει και τις πιο ακραίες φαντασιώσεις. Σε «επίσημα» έγγραφα του κατοχικού καθεστώτος έγινε παραδεκτό ότι, η εφημερίδα «Dialogue» χρηματοδοτείται από το «Υπουργείο Εξωτερικών» του Ταλάτ, το οποίο ο Τ/κ δημοσιογράφος Σ. Λεβέντ κατατάσσει ως ένα από τα σημαντικά πολιτικά κέντρα της στρατιωτικής αρχής στα κατεχόμενα. Επισημαίνεται ότι, το κατοχικό καθεστώς αποκάλυψε «επίσημα» ότι δαπάνησε 350 χιλιάδες δολάρια μέσα σε ενάμισι χρόνο, όπως αυτό καταγράφεται σε σχετικό έγγραφο που φέρει την υπογραφή και του Φερντί Σογιέρ (υπαρχηγού του Ταλάτ). Χωρίς φυσικά να αποκλείεται ότι υπάρχουν κι άλλες «δαπάνες» που δεν γίνεται να αποκαλυφθούν. Αν νομίζετε ότι πρόκειται για κάποια μετριοπαθή Τ/κ εφημερίδα, ο Τ/κ Σ. Λεβέντ υποδεικνύει παραστατικά ότι ο υπεύθυνος της συγκεκριμένης εφημερίδας σε στήλη του σε άλλη Τ/κ εφημερίδα, εξυμνεί τον Ντενκτάς και το έπος του τουρκικού στρατού για την εισβολή του ΄74, ενώ παράλληλα διαχειρίζεται και την εφημερίδα «Dialogue» που αφορά την Ε/κ πλευρά.
Τα πιο πάνω δεν εκπλήττουν. Απλά επιβεβαιώνουν εκείνο που κάθε ρεαλιστής αντιλαμβάνεται χωρίς να χρειάζεται τα έγγραφα που σήμερα το αποκαλύπτουν. Αλλά ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΞΕΝΟ, όπως διερωτάται και ο Σ. Λεβέντ, είναι ότι στην εφημερίδα υπάρχουν και Ε/κ αρθρογράφοι (Ν. Ρολάνδης, Α. Κωνσταντινίδης κ.ά.) και οι οποίοι με βάση την αποκάλυψη, τώρα γνωρίζουν κι «επίσημα», ότι «αρθρογραφούν σε εφημερίδα τα χρήματα της οποίας πληρώνει το κέντρο εξουσίας του τουρκικού στρατού» όπως επισημαίνει. Τονίζεται ότι δεν έγινε γνωστό αν όλοι ή κάποιοι από τους αρθρογράφους της εφημερίδας έπαιρναν πληρωμή για την αρθρογραφία τους. Αλλά επειδή προφανώς το κατοχικό καθεστώς δεν θα αποκαλύψει τις λεπτομέρειες της δαπάνης των 350 χιλιάδων δολαρίων, θα ήταν ενδιαφέρον αν οι ίδιοι οι Ε/κ αρθρογράφοι νοιώσουν την ανάγκη να μιλήσουν επί του θέματος και στο πως σχολιάζουν τις αποκαλύψεις στα κατεχόμενα.
Πέραν όλων των πιο πάνω, το πιο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνέχεια: Θα συνεχίσουν να αρθρογραφούν Ε/κ σε ένα τέτοιο έντυπο, μετά και την αποκάλυψη για τον μυστικό χρηματοδότη της εφημερίδας;