Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

Κόκκινο τηλέφωνο

Το 1963, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την κρίση στην Κούβα που παραλίγο να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο, ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση συμφώνησαν στην δημιουργία μίας γραμμής άμεσης επικοινωνίας που αργότερα θα γινόταν γνωστή ως "το κόκκινο τηλέφωνο". Ο λόγος ήταν η αδυναμία επικοινωνίας που είχε παρουσιαστεί κατά την κρίση. Τα μηνύματα που χρειάζονταν μέχρι και 12 ώρες να αποκρυπτογραφηθούν, οι "διαμεσολαβητές" που δεν ήξερε κανείς αν μιλούν εκ μέρους των ηγετών των μεγάλων δυνάμεων, οι αναφορές απ' τα μέσα ενημέρωσης που έπρεπε να διασταυρωθούν, όλα συνέτειναν στην συνέχιση της κρίσης. Μέχρι να καταφέρει η μία πλευρά να διαβάσει τα μηνύματα της άλλης, η άλλη είχε ήδη αλλάξει τις θέσεις της.

Για να αποσοβηθούν τέτοια περιστατικά στο μέλλον μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων λοιπόν, δημιουργήθηκε γραμμή άμεσης επικοινωνίας, τηλεγράφος το 1963, με εγκατάσταση και τηλεφώνου τελικά το 1971, το κόκκινο τηλέφωνο.

Μισό αιώνα μετά, ως άλλος Khrushchev, ο κ. Χριστόφιας απεργάζεται την δημιουργία κόκκινου τηλεφώνου. Ως άλλος Khrushchev αλλά με τις εμφανείς διαφορές. Γιατί τότε το τηλέφωνο συνέδεε τους δύο ηγέτες των υπερδυνάμεων, του κόσμου. Σήμερα θα συνδέει τον Χριστόφια με τον -εγκάθετο του Αττίλα- ηγέτη ενός μη αναγνωρισμένου κράτους το οποίο με την πολιτική μας αναγνωρίζουμε. Τότε το "κόκκινο τηλέφωνο" έλυνε το πρόβλημα της ανύπαρκτης επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Σήμερα απλώς είναι ένα δείγμα της δουλοπρέπειας της πλευράς μας απέναντι σε Τουρκία, Αγγλία και Η.Π.Α, ένα απ' τα πολλά που έχουμε δει από τον Φεβρουάριο. Γιατί ουσιαστικός λόγος προφανώς και δεν υπάρχει. Δύο μέρες μετά την εκλογή του κ. Χριστόφια, πετώντας στα σκουπίδια την πολιτική δεκαετιών, τηλεφώνησε στον Ταλάτ για να κανονίσει συνάντηση και να δείξει την πλήρη αλλαγή της διαπραγματευτικής μας γραμμής. Οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορεί να εκφράσει την δουλικότητα του μέσω του τηλεφώνου ήδη.

Προς τι το κόκκινο τηλέφωνο λοιπόν; Δύο τεινά μπορεί να συμβαίνουν, είτε ο πρόεδρος μας βαριέται να πατάει τα κουμπιά του τηλεφώνου πια είτε είναι απλώς μία κίνηση εντυπωσιασμού, σαφώς επιτυχημένη όπως και όλες οι προηγούμενες αφού η υποχωρητικότητα μας έχει πράγματι εντυπωσιάσει τους πάντες, από τον Μπους και τον Γκόρντον μέχρι τον Ταλάτ και τον Ερντογάν.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ, ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ, ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΜΕ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 18:ΟΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.


Στις 20:ΟΟ ΣΤΟ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΄΄ΛΗΔΡΑ ΠΑΛΛΑΣ΄΄ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ


-ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΡΑΣΙΣ Κ.Ε.Σ.

-ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΚΑΛΕΤΣΗΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ, ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ Μ/του ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ





ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΨΕΙ


ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΦΟΒΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Πάντα ανώνυμα

Που λες κύριε σχιζοφρένειε πώς και ένας άνθρωπος με τις δικές σου ευαισθησίες που έκατσες και βρήκες όλες τις οργανώσεις της ελλάδας που υπογράφουν δεν έκτσες να γράψεις και ένα αρθρο για το πραξικόπημα να γράψεις την άποψη σου είτε συμφωνείς είται διαφωνείσ? τόσος καμός για την Κύπρο αλλά έτσι επέτειο εν την ετίμησες. 2 τεινά μπορεί να συμβαίνουν είτε εξέχασες είτε δεν σε παίρνει.

α και το άλλο στην Κύπρο το μόνο κόμμα που δεν συμμετέχει στον φορέα ενάντια στην φσιστική κατασκήνωση είναι οι Ευροκόκοι σου. Να τους χαίρεσαι....1 τεινό μπορεί να συμβαίνει....να τους κάλεσαν οι ίδιοι

Ανώνυμος είπε...

χαχα άρεσεν μου παίχτη μου που διαφημίζεις ότι γράφεις και ανώνυμα.

Τέλος πάντων:
α. Δεν ήταν και δύσκολο να γράψω όλες τις οργανώσεις, είπαμε, δύο ήταν όλες κι όλες.
β. Έχω κάμει πάρα πολλές αναφορές στο παρελθόν για το πραξικόπημα, αν σε κόφτει τόσο πολλά κάτσε να το ψάξεις, δεν θα κάτσω να γράψω μόνο και μόνο επειδή θέλεις με κάτι να ασχολείσαι.
γ. Εκείνη η αναφορά σου στο τέλος, ότι το Ευρω.Κο τους κάλεσε, δείχνει ότι είσαι όσο περιορισμένης ευθύνης φαίνεσαι και άδικα σου απαντώ.

Υ.Γ: Το ότι το Ευρω.Κο δεν θα μπορούσε να τους καλέσει, δεν το αναφέρω ούτε προς τιμή του κόμματος ούτε για να το προστατεύσω, ακριβώς το αντίθετο. Ενέργεια τέτοιου είδους (όχι η συγκεκριμένη για να μεν παρεξηγηθώ) θα έδειχνε ριζοσπαστικοποίηση του αγώνα, και όπως έγραψα το mainstream Ευρω.Κο δεν έχει ούτε την ικανότητα ούτε την διάθεση να κάνει κάτι τέτοιο.