Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Άρχισαν τα όργανα

Λίγες μόλις μέρες μετά την εκλογή Χριστόφια και οι καταστροφικές συνέπειες της επιλογής του λαού άρχισαν να διαφαίνονται. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσω τηλεφώνου (!) ο νέος πρόεδρος της υπό διάλυση πια Κυπριακής Δημοκρατίας συμφώνησε με τον Ταλάτ την απομάκρυνση του διαχωριστικού από την Λήδρας.

Η ουσία της ενέργειας δεν είναι πια μεγάλης σημασίας, αφού με την κατεδάφιση του τείχους τον Μάρτιο του 2007 (και του φυλακίου στο οποίο δολοφονήθηκαν αναίτια εθνοφρουροί από Τούρκους στρατιώτες στο παρελθόν) κατεδαφίστηκε και το σύμβολο της αντίστασης μας στον Τούρκο κατακτητή ο οποίος παραμένει όμως απέναντι.

Αυτό που αξίζει σημασίας είναι ο τρόπος που σκοπεύει να ασκήσει πολιτική από τούδε και στο εξής ο νέος πρόεδρος, συμφωνώντας μέσω τηλεφώνου με την μαριονέτα της Άγκυρας τις επόμενες ενέργειες στο Κυπριακό, ενώ μάλιστα η στάση του Ταλάτ χαρακτηρίζεται αμφιλεγόμενη (σύμφωνα με προχθεσινές δηλώσεις από το ΑΚΕΛοκρατούμενο προεδρικό) σήμερα, μάλλον επειδή με την αποχώρηση του κ. Παπαδόπουλου η Άγκυρα είναι σε διαδικασία επαναχάραξης της πολιτικής της και δεν είναι ακόμα σε θέση να δώσει ξεκάθαρες οδηγίες στον εγκάθετο της.

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Δούρειος Ίππος

Ο Ν. Κλεάνθους προσπαθεί απεγνωσμένα να επιρρίψει ευθύνες στην ηγεσία του ΔΗ.ΚΟ για την αποτυχία της επανεκλογής του κ. Παπαδόπουλου στον Α γύρο και τις παλινδρομήσεις που έλαβαν χώρα μέχρι τελικά να καταλήξει το κόμμα στην επιλογή Χριστόφια για τον Β γύρο. Ασχέτως του αν έχει δίκιο στην κριτική του, αυτή πηγάζει από την μικροπρέπεια ενός ατόμου που θεωρήθηκε ανεπαρκής για να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος και τώρα θεωρεί ότι βρήκε την ευκαιρία να ανταποδώσει. Ο κ. Κλεάνθους δεν βγήκε να πει ούτε λέξη υπέρ του κ. Παπαδόπουλου σε όλη την προεκλογική εκστρατεία αλλά ακόμα και από την νύχτα του Α γύρου ξεκίνησε περιοδεία σε όλα τα κανάλια στηρίζοντας την υποψηφιότητα Χριστόφια, μία υποψηφιότητα που ο κόσμος του ΔΗΚΟ πιστεύει ότι υποστήριξε ακόμα και από τον Α γύρο, αν και όχι ανοιχτά.

Ο Ν. Κλεάνθους είναι δούρειος ίππος του ΑΚΕΛ εντός του ΔΗΚΟ, ένα από τα πολλά στελέχη των κομμάτων του κέντρου που ουσιαστικά βρίσκονται εκεί για να εξυπηρετούν την πολιτική του ΑΚΕΛ (και κάποια λιγότερα, του ΔΗΣΥ). Η απομάκρυνση του από το ΔΗΚΟ είναι αναγκαία ώστε να κόμματα του κέντρου να καταφέρουν να εξελιχθούν σε έναν τρίτο πόλο ικανό να αντιπαρατεθεί στον δικομματισμό.

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Η αυταπάτη της Δημοκρατίας

Οι Προεδρικές με τις Αρχιεπισκοπικές έχουν μία κοινή συνισταμένη ως προς το τελικό αποτέλεσμα, και στις δύο επικράτησε ο υποψήφιος που ο λαός δεν ήθελε. Η διαφορά τους βρίσκεται σε ένα και μόνο σημείο, ότι στις Αρχιεπισκοπικές στερούν από τον λαό στον Β γύρο την ψευδαίσθηση της επιλογής.

Ο εκλεκτός του λαού είχε φανεί στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας και ήταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος με μεγάλη διαφορά. Μετά από μήνες προπαγάνδας αυτός ο λαός χειραγωγήθηκε βάναυσα και η διαφορά μειώθηκε αισθητά, μέχρι που τελικά ανατράπηκε τις τελευταίες 2-3 μέρες λόγω των έντονων πιέσεων που ασκήθηκαν. Με τις επιλογές να είναι πια οι Κασουλίδης - Χριστόφιας ο λαός έκανε άμεσα και πάλι την επιλογή του. Όπως αναφέρθηκε από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων (που δικαιούνται να κάνουν μετρήσεις όχι όμως να της δημοσιεύουν σε αυτή την περίοδο), τις πρώτες δύο μέρες μετά τον Α γύρο η διαφορά είχε εκτοξευθεί άνω του 5% υπέρ του κ. Κασουλίδη. Διαφορά που ανατράπηκε μόνο και μόνο από την απόφαση του ΔΗΚΟ να υποστηρίξει Δ. Χριστόφια, απόφαση που ακολούθησαν σαν άβουλα ρομπότ οι ψηφοφόροι του κόμματος.

Όλοι οι λαοί χειραγωγούνται, αυτή είναι η ουσία της κομματοκρατίας που έχει επικρατήσει ως πολιτικό σύστημα στον κόσμο. Λίγες χώρες έχουν όμως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, πρόβλημα που οφείλεται στην πλήρη έλλειψη πολιτικοποίησης (παρά την έντονη κομματικοποίηση). Η Κυπριακή κοινωνία είναι εντελώς απολιτίκ, το προηγούμενο παράδειγμα του ΔΗΚΟ δεν είναι το μοναδικό. Ο ΔΗΣΥ είχε στηρίξει την προεκλογική του εκστρατεία στην αντίθεση με τον Παπαδόπουλο, προσδοκώντας ότι αυτός θα είναι ο αντίπαλος τους στον Β γύρο. Έτσι ο λαός του κόμματος είχε χειραγωγηθεί στο να πιστεύει ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος ήταν το απόλυτο κακό που έπρεπε να απομακρυνθεί πάση θυσία και με το ΑΚΕΛ ήταν έτοιμοι να κάνουν την υπέρβαση, προτιμώντας να υποστηρίξουν Χριστόφια στην πλειοψηφία τους στον Β γύρο σύμφωνα με σχεδόν όλες τις δημοσκοπήσεις. Εν μία νυκτί όλα άλλαξαν. Σε λίγες ώρες το απόλυτο κακό (Παπαδόπουλος) είχε γίνει ένας άξιος ηγέτης που καταχειροκροτήθηκε από τους Συναγερμικούς, και ο Χριστόφιας με τον οποίο θα κάνανε υπέρβαση είχε μετατραπεί στον Στάλιν που ήθελε να φέρει τον κόκκινο φασισμό στην Κύπρο και έπρεπε να σταματηθεί πάση θυσία. Τόσο χρειάζονταν οι οπαδοί του ΔΗΣΥ ώστε να χειραγωγηθούν αρκετά για να ξεχάσουν εντελώς την προηγούμενη χειραγώγηση, λίγες ώρες!

Τα ίδια φυσικά ισχύουν και για το ΑΚΕΛ που δεν έχει άδικα την φήμη του κόμματος με τους πιο άβουλους οπαδούς. Όλα μέλι γάλα στα 4μιση χρόνια της συγκυβέρνησης, αμέτρητες διαφωνίες να εμφανίζονται στον τελευταίο μισό χρόνο που ξεπερνιόνται όμως μέσα σε ένα διήμερο με την επανασύσταση της τριμερούς (ανεξαρτήτως του ονόματος με το οποίο την βαφτίζουν τώρα). Ας μην ξεχνάμε και την απόφαση του ΑΚΕΛ σχετικά με το σχέδιο Ανάν που στην ουσία ήταν: "Λέμε Όχι εφόσον δεν μας δίνετε λίγο περισσότερο χρόνο για να χειραγωγήσουμε τον λαό να πει Ναι". Το Σχέδιο Ανάν που κατά το ΑΚΕΛ ήταν παρελθοντολογία στον Α γύρο (επειδή τότε ευνοούσε τον κ. Παπαδόπουλο) αλλά μετατράπηκε σε θέμα αιχμής στον Β (που ευνοούσε τον κ. Χριστόφια).

Ο μακαρίτης ο Δ. Δημόπουλος είχε γράψει στο "Η Νέα Τάξις":

Εις την Δημοκρατία εκείνοι οι οποίοι επιτυγχάνουν δεν είναι οι ικανοί, οι άξιοι αλλά οι ρήτορες, οι λαοκόλακες, οι δημαγωγοί. Ο λαός δεν κερδίζεται με την διαλεκτικήν και τον ορθολογισμόν, αλλά με τα ρητορικά σχήματα και τον συναισθηματικόν εντυπωσιασμόν. Αυτή η λαοκολακία, την οποία οι πολιτικοί άνδρες της Δημοκρατίας αναγκάζονται να μετέρχονται, συνεπάγεται και την προοδευτική σήψιν των δημοκρατικών καθεστώτων.

Το πνεύμα του υλισμού, της συναλλαγής και της διαφθοράς, εκ του οποίου εμφορούνται οι άρχοντες του Κοινοβουλευτισμού, διαδίδεται ως μολυσματική νόσος και προς ολόκληρον τον λαόν.

Τι από αυτά δεν ζήσαμε στην τελευταία προεκλογική αναμέτρηση; Τον συναισθηματικό εντυπωσιασμό (με τον κ. Χριστόφια να ψιθυρίζει στην γυναίκα του στον Α γύρο να σηκώσει το μωρό επειδή δεν φαινόταν στις κάμερες πίσω από το βάθρο, και τον εκπρόσωπο τύπου του κ. Κασουλίδη να κατεβάζει τα χέρια των δημοσιογράφων που έκρυβαν το πρόσωπο της κόρης του κ. Κασουλίδη η οποία λίγα δευτερόλεπτα προηγουμένως είχε αγκαλιάσει "αυθόρμητα" τον πατέρα της) ή την συναλλαγή και την διαφθορά για υπουργεία και καρέκλες;

Το Λευκό μας..

Η επιλογή του Λευκού (και των άκυρου - αποχής) για τον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών από εμάς θεωρώ ότι δικαιώθηκε για έναν κυρίως λόγο. Επειδή εμείς πέραν της πολιτικής κρίσης ότι ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και η πολιτική τους στο Κυπριακό θα έχει τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα επιδείξαμε και ορθή κρίση σχετικά με το τελικό αποτέλεσμα. Την άποψη για ΑΚΕΛ - ΔΗΣΥ έχουν δικαίωμα κάποιοι συναγωνιστές να μην την ασπάζονται, είναι δύσκολο να ξεπεράσεις αγκυλώσεις δεκαετιών από την μία μέρα στην άλλη. Αλλά έπρεπε να αναγνωρίσουν όλοι ότι η τελική διαφορά θα ήταν μη αναστρέψιμη μετά την υποστήριξη ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ στον κ. Χριστόφια. Και αντί να θυσιάσουν την ψήφο τους στο να μειώσουν στο τελικό 7% την διαφορά των δύο θα έπρεπε να ενδυναμώσουν την ψήφο διαμαρτυρίας μας.

Το πολιτικό μήνυμα της καταψήφισης και των δύο τελικά δεν πέρασε. Αν και ένα 11%-14% των ψηφοφόρων του κ. Παπαδόπουλου προτίμησε το Λευκό - Άκυρο - Αποχή (3%-4% του εκλογικού σώματος), δεν θεωρήθηκε αρκετά υψηλό ώστε να συζητηθεί. Η ψήφος ωστόσο ήταν ψήφος συνείδησης για όλους εμάς χωρίς πολιτικές προεκτάσεις αρχικά (μέχρι που είδαμε ότι είχε αρκετή δυναμική για να καταστεί τέτοια), και τελικά ψήφος συνείδησης έμεινε, ενάντια στο δίπολο που ευθύνεται για όσα κακά έχουν συμβεί στην Κύπρο με το πέρασμα των χρόνων, ενάντια στις διχοτομικές λύσεις ομοσπονδίας που και οι δύο προωθούν και που πολύ σύντομα θα καλεστούμε και πάλι να αποτρέψουμε.

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Evviva il comunismo

Το Σχιζοφρένεια προσαρμόζεται στην νέα εποχή με την ελπίδα ότι δεν θα μας κλείσουν.



Avanti o popolo, alla riscossa,
Bandiera rossa, Bandiera rossa
Avanti o popolo, alla riscossa,
Bandiera rossa trionferà.

Bandiera rossa la trionferà
Bandiera rossa la trionferà
Bandiera rossa la trionferà
Evviva il comunismo e la libertà.

Degli sfruttati l’immensa schiera
La pura innalzi, rossa bandiera.
O proletari, alla riscossa
Bandiera rossa trionferà.

Bandiera rossa la trionferà
Bandiera rossa la trionferà
Bandiera rossa la trionferà
Il frutto del lavoro a chi lavora andrà.

Dai campi al mare, alla miniera,
All’officina, chi soffre e spera,
Sia pronto, è l’ora della riscossa.
Bandiera rossa trionferà.

Bandiera rossa la trionferà
Bandiera rossa la trionferà
Bandiera rossa la trionferà
Soltanto il comunismo è vera libertà.

Non più nemici, non più frontiere :
Sono i confini rosse bandiere.
O comunisti, alla riscossa,
Bandiera rossa trionferà.

Bandiera rossa la trionferà
Bandiera rossa la trionferà
Bandiera rossa la trionferà
Evviva Lenin, la pace e la libertà.

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

Απορρίπτουμε τον δικομματισμό

Με την μέρα των εκλογών να ξημερώνει πρέπει να συγχαρώ όσους συναγωνιστές κατάφεραν να αντισταθούν στις αφόρητες πιέσεις των ημερών και επιμένουν να καταψηφίζουν και τους δύο υποψηφίους, παρά τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Κάποιοι εύκολα, οι περισσότεροι από εμάς με δυσκολία, καταφέραμε να μην ξεχάσουμε σε μία βδομάδα 10 χρόνια προδοσίας από το δικομματικό κατεστημένο που είχε οδηγήσει την Κύπρο στο χείλος του γκρεμού το 2004.

Ιδιαίτερα συγχαρητήρια σε όλα τα οργανωμένα σύνολα, τα έντυπα και τις ιστοσελίδες που βρίσκονται σχετικά πιο κοντά στον Πατριωτικό χώρο, κανένα εκ των οποίων δεν έδωσε γραμμή υπέρ Κασουλίδη. Στο Ευρωπαϊκό Κόμμα που δεν υποστηρίζει κανέναν αλλά και στο Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα που ψηφίζει κατά συνείδηση. Στην Ένωσις, που μέσω του Β. Φτωχόπουλου συνεχίζει να απορρίπτει εξίσου τους "δύο μειοδότες", αλλά και στο Κυπριακό Ποντίκι που δεν παίρνει θέση υποστηρίζοντας έμμεσα και το Λευκό. Στις ενωτικές φοιτητικές παρατάξεις που παρά τα συνεχή πιεστικά τηλέφωνα αρνούνται να εμπλακούν στις εκλογές υπέρ του Κασουλίδη με οποιονδήποτε τρόπο και στην Ένωση Δυναμικής Αντίστασης που θεωρεί και τους δύο εξίσου επικίνδυνους. Στο Novopress που καλεί "άπαντες τους Έλληνες πατριώτες να προσέλθουν την Κυριακή στις κάλπες και να καταψηφίσουν και τους δυο υποψηφίους. Όποιος δεν κάνει θυσίες για τις Ιδέες του ή αυτός δεν αξίζει ή οι Ιδέες του" και φυσικά στο ΑΠΟΕΛΛΑΣ που δεν υποκύπτει σε πιέσεις και εκβιασμούς.

Οι πατριώτες της Κύπρου έδειξαν μία απίστευτη πολιτική ωριμότητα , όμοια της οποίας δεν έχουμε δει ποτέ στο παρελθόν στο νησί. Ωριμότητα που δείχνει ότι ο ευρύτερος πατριωτικός χώρος υποδέχεται δυνατός και σε εγρήγορση την δύσκολη εποχή που ξημερώνει σήμερα με την εκλογή Χριστόφια, και θα αντιμετωπίσει ενωμένος τις καταστροφικές συνέπειες της επιλογής του λαού στον Α γύρο.

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008

Φεύγει ο άνθρωπος που διέσωσε την Κύπρο

...ο κ. Παπαδόπουλος σήκωσε το 2004 ένα δυσανάλογο για τις αντοχές και την εμβέλεια του τόπου, βάρος, που βρέθηκε κάποια στιγμή να κρατεί μόνος -ίσως μαζί με λίγους- στους ώμους του. Ένα βάρος που μονάχα μια φορά μπορεί να το σηκώσει κανείς και που δεν μπορεί να το κρατά για πολύ... Όσο μόνος ήταν την στιγμή της μεγάλης εκείνης απόφασης, το ίδιο μόνος αποδείχθηκε ότι έμενε σταδιακά και στα χρόνια που ακολούθησαν. Αυτό το βάρος της διάσωσης ενός ολόκληρου λαού, είχε καθορίσει και την πολιτική τύχη του κ. Παπαδόπουλου, ο οποίος «συνεθλίβη» κάτω από τη δυσβάσταχτη ηθική της στάσης του, σ' έναν κόσμο που οι όροι του παιγνιδιού είναι εντελώς διαφορετικοί...

Aπόφαση της Ε.Δ.Α για τον Β γύρο

Μπροστά στις επιλογές του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών η Ένωση Δυναμικής Αντίστασης, επαναδιακηρύττει τη θέση της ότι η Κύπρος ανήκει στην ιστορία και δεν μπορεί κανένας να κηρύξει το τέλος της ελληνικής συνέχειας και παρουσίας στην Κύπρο, μέσα από λύση που θα νομιμοποιεί την παρουσία εποίκων και να καταπατά με ρατσιστικές προδιαγραφές τα ανθρώπινα δικαιώματα της συντριπτικής ιστορικής ελληνικής πλειοψηφίας.

Η Ένωση Δυναμικής Αντίστασης, μετά από διεξοδική συζήτηση σε επίπεδο στελεχών και φίλων της κίνησης, του αποτελέσματος του πρώτου γύρου των εκλογών και των προδιαγραφομένων εξελίξεων στο Εθνικό μας θέμα και αφού έλαβε υπόψη:

1. Το γεγονός της διαχρονικής ταύτισης των προεδρικών υποψηφίων του δευτέρου γύρου των εκλογών, στο εθνικό μας θέμα, με την εμμονή τους σε βάσεις και διαδικασίες διαλόγου που οδηγούν αποδεδειγμένα και αναπόδραστα στην επιβολή, με την υπογραφή μας, λύσης ρατσιστικών προδιαγραφών,

2. Το γεγονός ότι αποφεύγουν ακόμα και τώρα να τοποθετηθούν ξεκάθαρα στα θέματα που συνθέτουν την ουσία του προβλήματος (στρατεύματα, έποικοι, ανθρώπινα δικαιώματα, εγγυήσεις) με καθαρή τάση συνέχισης της πολιτικής εκπτώσεων στα θέματα αυτά,

3. Το γεγονός ότι για δέκα ολόκληρους μήνες, το κυρίαρχο μήνυμα τους προς την Τουρκία και αυτούς που την υποθάλπουν και στηρίζουν ήταν ότι δεν ήταν η τουρκική αδιαλλαξία αλλά ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και οι λανθασμένοι χειρισμοί και αποφάσεις του που εμπόδιζαν την πορεία για λύση και άρα η δική τους εκλογή θα ανοίξει τον δρόμο για λύση,

4. Το γεγονός ότι πέρα από θεωρητικές διακηρύξεις περί κόκκινων γραμμών δεν δεσμεύτηκαν έναντι του λαού για το περιεχόμενο της λύσης που είναι έτοιμοι να προσυπογράψουν και να φέρουν ως τετελεσμένο γεγονός μπροστά στο λαό,

5. Το γεγονός ότι αρνούνται πεισματικά να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και σταράτα στο απλό ερώτημα ότι θα αγωνιστούν για να αποτρέψουν την αποελληνοποίηση και θα επιδιώξουν λύση που να εγγυάται την ελληνική συνέχεια στην Κύπρο,

6. Το γεγονός ότι αντί να συμβάλλουν στην καλλιέργεια αγωνιστικού φρονήματος και ενισχυμένων αντιστάσεων στο λαό μας κινδυνολογούν, απειλούν και εκβιάζουν, το λαό να τους ακολουθήσει στα φοβικά τους σύνδρομα που τους κρατούν δέσμιους μιας αυτοκαταστροφικής πορείας,

Αποφάσισε να καλέσει τους οπαδούς και φίλους των θέσεών της, για επιδίωξη λύσης αρχών και όχι νομιμοποίησης των τετελεσμένων, να εκφράσουν την αντίθεσή τους και προς τους δύο υποψηφίους.

Συνέπειες

Λοιπόν, ένα-ένα μήπως και βγάλουμε άκρη..

Παιδεία

Καταστροφικές οι συνέπειες σε όλους τους τομείς της με την εκλογή Χριστόφια. Άτομα του επιτελείου του τόλμησαν να αναφέρουν -έστω και δειλά- τα "καλά" της πολυπολιτισμικής παιδείας σε σχέση με την Ελληνοκεντρική. Τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας θα αλλαχθούν όπως με περίσσιο θράσος ανέφερε σήμερα ο κ. Χριστόφιας, εξηγώντας ότι θα πλαστογραφηθούν κυρίως τα γεγονότα της τουρκανταρσίας του 63 και του πραξικοπήματος του 74 ώστε να εκφράζουν, τα πρώτα την σταθερή τουρκική προπαγάνδα και τα δεύτερα την ιστορική θεώρηση του ΑΚΕΛ σχετικά με το πραξικόπημα. Για το μάθημα των Θρησκευτικών επεσήμανε επανειλημμένα ο κ. Χριστόφιας ότι δεν θα καταργηθεί, μη απαντώντας στην πραγματικότητα στο επιτελείο Κασουλίδη που μίλησε για εθελοντική εκμάθηση σε περίπτωση εκλογής Χριστόφια, όχι κατάργησης τους. Όλα αυτά δημιουργούν προβλήματα που δεν μπορούν να διορθωθούν εύκολα αργότερα και μια νέα γενιά ατόμων χωρίς εθνική και θρησκευτική συνείδηση που θα κουβαλούν και το βάρος της δήθεν ευθύνης της πλευράς μας για τα γεγονότα που οδήγησαν στην τουρκική εισβολή.

Άμυνα
Σε περίπτωση εκλογής Κασουλίδη η άμυνα μας αποδυναμώνεται οριστικά, σταθερός στόχος του ΔΗ.ΣΥ εδώ και 5 χρόνια. Με την θητεία να μειώνεται στους 14 μήνες δεν διαλύεται απλώς η άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά απεμπολείται και ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί. Ο χρόνος της θητείας ήταν ένα από τα προτεινόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συζητούντο ευρέως τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο η Ελληνική πλευρά θα μείωνε την στρατιωτική θητεία στο μισό μειώνοντας έτσι στο μισό την στρατιωτική της δύναμη και η Τουρκική πλευρά θα απομάκρυνε από το νησί το 1/2 των δυνάμεων της. Με την επιβολή της 14μηνης θητείας από τον κ. Κασουλίδη η Ελληνική πλευρά ξεγυμνώνεται αμυντικά και το ήδη αρνητικό ισοζύγιο δυνάμεων στο νησί χειροτερεύει χωρίς να παίρνει κανένα αντάλλαγμα.

Με την εκλογή Χριστόφια πιθανόν να υπάρξουν αρνητικές παρενέργειες στην άμυνα αλλά όχι σε αυτό τον βαθμό. Σύμφωνα με τον κ. Χριστόφια η θητεία θα μειωθεί μόνο εφόσον αυτό αποδειχτεί δυνατόν και σίγουρα όχι στον βαθμό που επιθυμεί ο κ. Κασουλίδης.

Κυπριακό
Προφανώς και κανένας από τους διεκδικητές δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης. Ο κ. Κασουλίδης απέδειξε ότι είναι μειωμένων αντιστάσεων με την υποστήριξη του στο σχέδιο Ανάν (η προετοιμασία του οποίου βαραίνει αυτόν και το κόμμα του) και τις κραυγές περί δήθεν Μικρασιατικής Καταστροφής. Ο κ. Χριστόφιας απέδειξε ότι είναι ελαφρώς καλύτερος. Αν και θα ήθελε να αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν αναγνώρισε ότι οι εξελίξεις δεν ευνοούσαν την επιλογή του αυτή και αναγκάστηκε να το απορρίψει, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην τελική έκβαση του δημοψηφίσματος αφού ένα "Ναι" του ΑΚΕΛ θα έφερνε στην καλύτερη περίπτωση ένα χλιαρό "Όχι" του 55% τον Απρίλη του 2004 και το σχέδιο Ανάν θα είχε παραμείνει στο τραπέζι.

Οι προοπτικές για το προσεχές μέλλον είναι δυσοίωνες όποιος και να εκλεγεί, η επιλογή Χριστόφια ωστόσο αφήνει ένα πολύ μικρό παράθυρο ανοιχτό. Και λόγω της στάσης του στο σχέδιο Ανάν, και λόγω της ξεκάθαρης τοποθέτησης του υπέρ δημοψηφίσματος σε περίπτωση συμφωνημένης λύσης (θέση που ασπάστηκε ο κ. Κασουλίδης αυτή την εβδομάδα για να προσελκύσει τους ψηφοφόρους Παπαδόπουλου αλλά απέρριπτε μετά βδελυγμίας στο παρελθόν). Κυρίως όμως λόγω της συμμετοχής ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ στην κυβέρνηση Χριστόφια και της δυνατότητας τους να επηρεάσουν έστω και σε μικρό βαθμό της εξελίξεις. Αντιθέτως, στην εξαιρετικά απομακρυσμένη πιθανότητα εκλογής Κασουλίδη, ο ΔΗΣΥ θα μπορέσει ανενόχλητος να προωθήσει τις καταστροφικές λύσεις που ευαγγελίζεται χωρίς καμία αντίδραση, το μέλλον του τόπου θα είναι πια προδιαγεγραμμένο.

Ευρώπη
Ο κ. Κασουλίδης σίγουρα έχει καλύτερες διασυνδέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση όντας μέλος της μεγαλύτερης Ευρωπαϊκής ομάδας. Αντιθέτως, το ΑΚΕΛ ανήκει στην μικρή και απομονωμένη ομάδα της Άκρας Αριστεράς.

Πέραν τούτου, αν και η Ευρώπη είναι το καλό χαρτί του κύριου Κασουλίδη για το ευρύ -απολιτίκ- κοινό της Κύπρου, προσωπικά ασπάζομαι κάποιες από τις ανησυχίες του κ. Χριστόφια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται περισσότερες φωνές ευρωσκεπτικισμού (έστω και της Άκρας Αριστεράς του ΑΚΕΛ που άμα επικρατούσαν θα οδηγούσαν την Ευρώπη σε ακόμα χειρότερο δρόμο από αυτόν που έχει πάρει) και λιγότερες φωνές του άκρατου φιλοευρωπαϊσμού τύπου Κασουλίδη που έχουν επικρατήσει. Οι συνεχόμενες επιθέσεις του κ. Κασουλίδη προς το ΑΚΕΛ δε λόγω της απόρριψης του ευρωσυντάγματος από το τελευταίο, επιθέσεις που στηρίζονται στο ότι κανένας στην Κύπρο δεν γνωρίζει τι ήταν το άθλιο ευρωσύνταγμα που απέρριψαν οι λαοί της Γαλλίας και της Ολλανδίας και απέτρεψαν προσωρινά την εφαρμογή του (μέχρι που οι Ευρωπαίοι συναγωνιστές του κ. Κασουλίδη αποφάσισαν να το περάσουν τελικά από το παράθυρο και χωρίς δημοψηφίσματα για να μην υπάρχει η πιθανότητα να απορριφθεί και πάλι), κάνουν στα μάτια μου τον κ. Χριστόφια ακόμα πιο έμπιστο σε αυτόν τον τομέα.

Και Πατριωτικός χώρος
Εμείς, το μαχητικότερο κομμάτι του Πατριωτικού κινήματος, δεν παίξαμε ποτέ στην έδρα μας. Οι συνθήκες και οι πολιτικές ήταν πάντα εναντίον μας. Αύριο, με την εκλογή Χριστόφια, η κατάσταση αλλάζει άρδην, προς το χειρότερο. Το κλίμα τρομοκρατίας στο οποίο όλος ο πατριωτικός χώρος θα βρεθεί, θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για τους περισσότερους. Πρόκειται να ζήσουμε την πιο δύσκολη εποχή για τις πατριωτικές ιδέες από την μετά πραξικοπήματος δεκαετία του 70. Μακάρι να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, και να μπορέσουμε να μείνουμε στις επάλξεις υπερασπίζοντας τις Ιδέες που θα πολεμηθούν ύπουλα και αδυσώπητα.

Συμπέρασμα
Ο αγώνας για την Κύπρο δόθηκε και χάθηκε στον Α' γύρο. Ευθύνες βαραίνουν τους πάντες, για τα όσα κάναμε και τα όσα δεν κάναμε. Οι συνέπειες της επικράτησης των δύο όψεων του ίδιου νομίσματος, γνωστές σε κάποιους από εμάς ήδη, θα γίνουν φανερές και στον υπόλοιπο λαό στα επόμενα χρόνια.

Μετά από λίγες ώρες, έχοντας ξεπεράσει το αρχικό σοκ του ακούσματος του κ. Χριστόφια να περιγράφει πως θα αλλοιώσει την ιστορία μας, έχοντας γράψει εδώ και άρα ξανασκεφθεί όσα θα ακολουθήσουν λίαν συντόμως, και έχοντας συζητήσει με αρκετούς συναγωνιστές (τέσσερις του Λευκού, δύο του Κασουλίδη) και φίλους (μία του Κασουλίδη, μία του Χριστόφια), επιστρέφω -μάλλον- στην αρχική μου τοποθέτηση. Με τα σημερινά δεδομένα μου είναι αδύνατον να ιεραρχήσω τις δύο υποψηφιότητες, να ζυγίσω την Παιδεία πάνω από την Άμυνα και το μικρό παραθυράκι που αφήνει η μία υποψηφιότητα για την μη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η μοναδική επιλογή η οποία δεν θα με κάνει να εύχομαι να είχα κόψει το χέρι μου σε λίγο καιρό (όπως εύχονταν κάποιοι υποστηρικτές του ΔΗΣΥ το 2004 αλλά σήμερα το ξέχασαν), η μοναδική επιλογή που μου επιτρέπει να ηττηθώ έχοντας όμως αντισταθεί ως το τέλος στην λαίλαπα που έρχεται, η μοναδική επιλογή με την οποία δεν δίνω συγχωροχάρτι σε κανέναν για τα όσα ζήσαμε και τα όσα θα ζήσουμε, παραμένει το Λευκό. Και η αναφορά του κ. Κασουλίδη στο τελευταίο debate ενάντια στο Λευκό δείχνει ότι υπάρχει μία δυναμική απόρριψης την οποία αυτός φοβάται, άρα αναγνωρίζει την πολιτική σημασία της. Γιατί, για όλους τους λόγους που ανέφερα παραπάνω, αυτή η εκλογική αναμέτρηση αποτελεί ένα σπάνιο παράδειγμα στο οποίο το Λευκό αποτελεί πράγματι πολιτική θέση, δίνοντας ένα μήνυμα που αναγκάζονται να πάρουν.

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

Τα κατάφερε ο κ. Χριστόφιας

Με έκανε αναποφάσιστο με το σημερινό debate, μεταξύ Κασουλίδη και λευκού..

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Για τις εκλογές ΣΑΣ


Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον
στο μέλλον που φτιάχνετε όπως θέλετε
αφού η ιστορία σας ανήκει
σαρώστε το λοιπόν αν επιμένετε

Στ' αυτιά μου δεν χωράνε υποσχέσεις
το έργο το 'χω δει μη με τρελαίνετε
το πλοίο των ονείρων μου με πάει
σε κόσμους που εσείς δεν τους αντέχετε

Μένω μονάχος στο παρόν μου
να σώσω οτιδήποτε - αν σώζεται -
κι ας έχω τις συνέπειες του νόμου
συνένοχο στο φόνο δε θα μ' έχετε

Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον
το κόλπο είναι στημένο και στα μέτρα σας
ξεγράψτε με απ' τα κατάστιχά σας
στον κόπο σας δεν μπαίνω και στα έργα σας

Λευκό ποινικό μητρώο

Η δική μας ψήφος θα είναι ψήφος συνείδησης ώστε να έχουμε ΛΕΥΚΟ ποινικό μητρώο στο δικαστήριο που θα στήσει η ιστορία και που όλοι θα δικαστούν για την συμβολή τους σε αυτά που πρόκειτε να ρθούν χάριν της ψήφου τους. Ρίχνουμε λευκό γιατί πλέον είμαστέ θύματα (αφού δημοκρατικά η πλειοψηφία μας πήρε στο λαιμό της) αλλά δεν δείχνουμε καμία συνοχή και συνγχώρεση στους υπαίτιους και στα σχέδια της ηγεσίας τους , ώστε όταν κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας μετά απο κάποια χρόνια να μπορούμε να πούμε οτι εμείς δεν λάβαμε μέρος σε αυτό το βρώμικο παιχνίδι . Πολεμήσαμε αλλά χάσαμε , δεν παραδοθήκαμε όμως στις ορέξεις κανενός..

Η Θέση του Ευρωπαϊκού Κόμματος

Καλούμαστε τώρα να διατυπώσουμε τη δική μας θέση για τον δεύτερο γύρο των εκλογών.
Αφού κάναμε επαφές και με τους δύο υποψήφιους κ. Κασουλίδη και κ. Χριστόφια και αφού μελετήσαμε τις γραπτές διευκρινήσεις που μας απέστειλε ο κ. Κασουλίδης και τις προφορικές που μας έδωσε ο κ. Χριστόφιας, καταλήξαμε ότι:

1. Δεν παραγνωρίζουμε τις διαφορές μεταξύ των δύο υποψηφίων στα θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και της αντίληψης τους στην εσωτερική διακυβέρνηση.
2. Θεωρούμε ότι εκφράζουν την ίδια περίπου πολιτική στο Κυπριακό.
3. Η υποστήριξη προς τον ένα ή τον άλλο σημαίνει και ενίσχυση του διπολισμού, που όπου επικράτησε έφερε πολιτικά και κοινωνικά αδιέξοδα.

Σεβόμενοι την ετυμηγορία των πολιτών συγχαίρουμε τους δύο νικητές αλλά ταυτόχρονα διατηρούμε το δικαίωμα υπεράσπισης των θέσεων μας.

Γι’ αυτό:

Ως Πολιτικό Γραφείο εισηγούμαστε στο Κεντρικό Συμβούλιο:

1. Ως Ευρωπαϊκό Κόμμα ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ.
2. Σεβόμενοι τους ψηφοφόρους και φίλους του Ευρωπαϊκού Κόμματος που ψήφισαν τις προγραμματικές θέσεις του Τάσσου Παπαδόπουλου στο πρώτο γύρο, αναγνωρίζουμε το δικαίωμα τους για ελεύθερη ψήφο.
3. Ως Κοινοβουλευτικό Κόμμα θα ασκήσουμε ποιοτική αντιπολίτευση και θα στηρίξουμε οποιεσδήποτε θετικές προτάσεις παρουσιάσει η νέα κυβέρνηση για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.
4. Στο Πολιτικό Επίπεδο, επειδή αναμένουμε πολύ σύντομα εξελίξεις στο Κυπριακό, που το πιο πιθανό θα έχουν ως στόχο την αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ή και την εξαφάνιση της, καλούμε σε επαγρύπνηση τον κάθε πολίτη που θέτει πάνω από όλα την Κύπρο και την κρατική μας υπόσταση.
5. Το Ευρωπαϊκό Κόμμα αποτελεί τη «ΜΑΓΙΑ» ΤΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ που θα ενεργοποιήσει τους πολίτες για να υπερασπιστούν την ύπαρξη και συνέχιση της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

Νίπτω τας χείρας μου κύριοι

Λίγα πράγματα και πάλι, οι μέρες που ζούμε δεν είναι και για πολλά λόγια.
  1. Ο υπερεθνικισμός που πουλάει ο ΔΗΣΥ δεν πείθει, χαροποιεί αλλά δεν πείθει. Ας κάτσει 5 χρόνια στην αντιπολίτευση, να δείξει τον πατριωτισμό του στην πράξη αντί να καλεί τον λαό να πουλήσει την Κύπρο και να θυμάται την Ελληνική καταγωγή μας την εβδομάδα του 2ου γύρου, και όταν δείξει σημάδια ότι εννοεί αυτά που θυμήθηκε τώρα ας ξαναζητήσει την ψήφο μας.
  2. Η επιλογή Χριστόφια είναι καλύτερη για το Κυπριακό και για την Εθνική Φρουρά. Όταν ο κ. Κασουλίδης μας ζητούσε να ξεπουλήσουμε την Κύπρο ο κ. Χριστόφιας αναγκαζόταν να πει ένα Όχι που δεν εννοούσε. Όταν ο κ. Κασουλίδης ζητάει την ουσιαστική διάλυση της Ε.Φ με την 12μηνη θητεία ο κ. Χριστόφιας δηλώνει ότι θα μειώσει την θητεία όχι τόσο πολύ και μόνο αν είναι δυνατόν. Επίσης, ο κ. Χριστόφιας έχει την στήριξη των ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ που θα προσπαθήσουν τουλάχιστον να επηρεάσουν τις εξελίξεις, ο κ. Κασουλίδης θα δρα ανενόχλητος.
  3. Η προσπάθεια αφελληνοποίησης του νησιού από το ΑΚΕΛ είναι δεδομένη. Οι προσπάθειες του ΔΗΚΟ να σταματήσουν το ξεπούλημα της Κύπρου από την κυβέρνηση Χριστόφια δύσκολα θα αποδώσουν, η μάχη για την σωτηρία του νησιού δόθηκε και χάθηκε την προηγούμενη Κυριακή.
Με αυτά τα δεδομένα μου είναι αδύνατον να επιλέξω τον λιγότερο κακό από τους δύο. Κάθε ψήφος στους εναπομείναντες υποψηφίους είναι ψήφος στήριξης στην επερχόμενη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα επιβάλουν. Η καταστροφή του Κυπριακού Ελληνισμού βαραίνει κυρίως την συνείδηση όσων επέτρεψαν να μείνει εκτός β γύρου ο κ. Παπαδόπουλος, σίγουρα λιγότερο όσους δώσουν συγχωροχάρτι σε ΔΗΣΥ ή ΑΚΕΛ τώρα. Αλλά και αυτό το λιγότερο είναι πολύ βαρύ για την δικιά μου συνείδηση. Αρνούμαι να συνυπογράψω την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας στηρίζοντας οποιονδήποτε από τους δύο. Η πλήρης ταύτιση απόψεων τους στο Κυπριακό για εμένα κάνει το λευκό μονόδρομο. Για να μπορώ να λέω σε 10 χρόνια ότι εγώ δεν έπαιξα ρόλο σε αυτό που συνέβηκε.

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

Ζητείται κιβωτός

Χιονίζει! Λευκωσία! Με τις μαλακίες που ψηφίζεται μην παραξενευτείτε άμα γίνει και κανένας κατακλυσμός, και ο Θεός σήκωσε τα χέρια ψηλά.

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008

Αυτό ήταν

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους όλα τα κόμματα του συνασπισμού Παπαδόπουλου και να μην βγάζουν την γλώσσα τους περίπατο πριν να συζητήσουν μεταξύ τους και κυρίως με τους διεκδικητές της προεδρίας. Κομματικές γραμμές δεν ακολουθούμε, δεν είμαστε το ΔΗΣΑΚΕΛ εμείς, αλλά την άποψη των κομμάτων που έσωσαν την Κύπρο το 2004 θα την ακούσουμε. Θα την ακούσουμε αλλά θα την ακολουθήσουμε μόνο εφόσον αυτά τα κόμματα καταφέρουν να αλλάξουν ριζικά τις πολιτικές θέσεις των διεκδικητών, διαφορετικά και την ψήφο μας δεν θα χαρίσουμε και τον σεβασμό μας σε αυτούς θα χάσουμε οριστικά. Ναι, ο μπαμπούλας του ΑΚΕΛ ακόμα μας τρομάζει. Αλλά όχι, δεν συνυπογράφουμε την διάλυση της Ε.Φ που ευαγγελίζεται ο Κασουλίδης για να σταματήσουμε τον μπαμπούλα, ούτε υποστηρίζουμε κάποιον που θα υπογράψει την διάλυση της Κύπρου χωρίς μάλιστα δημοψήφισμα. Χίλιες φορές Λευκό άμα δεν αλλάξουν οι πολιτικές, να έχω το δικαίωμα να λέω ότι δεν αποδέχθηκα την επερχόμενη καταστροφή. Κάτι που πολλοί, και συναγωνιστές μου, δεν θα έχουν το δικαίωμα να λένε μετά τον Α γύρο.

Αυτά για σήμερα σχετικά με την καταστροφή που ζήσαμε, θα επανέλθω.

Μέρα εκλογών

Ωραία μέρα η σημερινή, πάντα έχουν και πλάκα εκτός από ενδιαφέρον οι εκλογές.

Ο Ι. Κασουλίδης πήγε να ψηφίσει με την μητέρα του. Μπήκε μάλιστα μαζί της στο παραβάν, υποτίθεται για να την βοηθήσει επειδή είναι ηλικιωμένη αλλά στην πραγματικότητα ήξερε ότι ούτε η μάνα του δεν θα τον ψήφιζε άμα δεν ήταν μαζί της.

Ο κ. Χριστόφιας πήρε επίσης όλο του το σόι μαζί για να δείξει ότι είναι και άνθρωπος του λαού. Όταν στάθηκε στο βάθρο μετά για την ομιλία ζήτησε από την Έλσα να σηκώσει και τον εγγονό τους επειδή δεν φαινόταν στις κάμερες και έπρεπε να ποζάρουν όλοι μαζί, να δούμε και οι υπόλοιποι τι άνθρωπος του λαού είναι.

Ο κ. Κατσουρίδης από την άλλη κατήγγειλε ότι το επιτελείο Κασουλίδη είχε σκηνοθετήσει οπαδούς που θα βγουν με κόκκινες σημαίες πριν το κλείσιμο της κάλπης, με προφανές λόγο να τρομοκρατήσουν τον λαό για τον ερχομό του κομμουνισμού. Εξήγησε δε ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα άμα ήταν πραγματικά οπαδοί του ΑΚΕΛ και έμεινα να αναρωτιέμαι, ντρέπεται το ΑΚΕΛ για τις κόκκινες σημαίες; Αν ναι ας το πουν ξεκάθαρα, αν όχι γιατί το κάνουν θέμα;

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Το τσιμέντωμα του Ναι

Πολλές μαλακίες ακούστηκαν κατά την προεκλογική περίοδο που τελειώνει σύντομα. Το πιο απίστευτα εξωφρενικό είναι η επιμονή του ΑΚΕΛ ότι το Π.Γ του δεν είχε πάρει την απόφαση που πήρε υπέρ του Σχεδίου Ανάν, ότι η πρόταση υπέρ της αποδοχής του σχεδίου που κατέθεσε το Π.Γ στην Κ.Ε δεν συνέβηκε ποτέ.

Για την ιστορία και για όσους έχουν επιλεκτική μνήμη, το Π.Γ του ΑΚΕΛ είχε αποφασίσει την στήριξη του Ναι με 10 ψήφους υπέρ και 4 κατά (3 αποχές, 2 λευκά). Η απόφαση διέρρευσε αλλά το κόμμα σωστά αρνήθηκε να την επιβεβαιώσει πριν ληφθεί η τελική απόφαση από την Κ.Ε. Και η Κ.Ε μετέτρεψε το "Ναι" σε "Μάλλον Όχι" ή καλύτερα, "Ναι αλλά αργότερα".

Η απόφαση της Κ.Ε λοιπόν ανέφερε:
  • Λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι το Σχέδιο Ανάν παρουσιάστηκε τον τελευταίο καιρό μπροστά στο λαό με υπογραμμισμένα τα αρνητικά του στοιχεία και υποβαθμισμένα τα θετικά του στοιχεία.
  • Το ΑΚΕΛ δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις του Προέδρου της Δημοπκρατίας, σχετικά με τις πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν, και ιδιαίτερα την εκτίμηση ότι αυτό «δεν καταλύει την ντε φάκτο διχοτόμηση, αλλά αντίθετα τη νομιμοποιεί και την εμβαθύνει».
  • Η Κ.Ε. διαπιστώνει πως η κατάσταση που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό μέτωπο οδηγεί στην απόρριψη του σχεδίου, ακόμη και ως βάση για διαπραγμάτευση, πράγμα που ενισχύει τον εθνικισμό - σοβινισμό
  • Συνυπολογίζοντας όλα τα αντικειμενικά δεδομένα που είναι σήμερα μπροστά μας, το ΑΚΕΛ καλεί τα Ηνωμένα Εθνη και το διεθνή παράγοντα να προχωρήσουν στην αναβολή των δημοψηφισμάτων για μερικούς μήνες, ώστε να προηγηθεί η δυνατότητα αντικειμενικής παρουσίασης του Σχεδίου Ανάν στο λαό..
  • Σε αντίθετη περίπτωση, το ΑΚΕΛ θα είναι υποχρεωμένο να μην υποστηρίξει την έγκριση του Σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα.
Η απόφαση λοιπόν της Κ.Ε του ΑΚΕΛ ήταν ξεκάθαρη: Διαφωνεί στο ότι το σχέδιο Ανάν νομιμοποιεί την διχοτόμιση και θεωρεί ότι τα αρνητικά του στοιχεία υπερτονίστηκαν από τα μέσα, γι' αυτό ζητά αναβολή του δημοψηφίσματος ώστε να αλλάξει το κλίμα. Θεωρεί ότι η ενταφίαση του σχεδίου (που σήμερα προπαγανδιστικά χαιρετά) ενισχύει τον σοβινισμό αλλά αναγκάζεται να το απορρίψει επειδή το απορρίπτει ο λαός και άμα το υποστηρίξει θα απομονωθεί ("η κατάσταση που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό μέτωπο οδηγεί στην απόρριψη του σχεδίου").

Αυτή την απόφαση λοιπόν κατέθεσε η Κ.Ε στην συνδιάσκεψη του κόμματος και αυτή την απόφαση η συνδιάσκεψη υιοθέτησε, προς τιμή της, με 64.8% υπέρ. Προς τιμή της επειδή αντιθέτως από το Π.Γ που ζήτησε το "ναι" και την Κ.Ε που μετέτρεψε το "ναι" σε "όχι" άμα δεν τους δωθεί αναβολή ώστε να αλλάξουν την γνώμη του λαού, η συνδιάσκεψη δεν είχε άλλες επιλογές. Η υπερψήφιση της απόφασης της Κ.Ε ήταν η μόνη επιλογή υπέρ του "όχι" που είχαν και αυτό κάνει το δικό τους "όχι", το "όχι" του λαού του ΑΚΕΛ, γνήσιο. Αντιθέτως από το "όχι" της Κ.Ε, των πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματος..

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008

Φύλακας άγγελος