Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007

Και κοροϊδεύαμε τον Παπαθεμελή...

...που ήταν φως φανάρι ότι δεν πλησίαζε να μπει βουλή και αυτός επέμενε, φτάνοντας τελικά κάτω και από τους Οικολόγους. Ο Κουμαντάκης βγήκε στον Τριανταφυλλόπουλο και εξήγησε πως ζήτησε επανακαταμέτρηση επειδή του κλέψανε ψήφους, είχε πληροφορίες ότι είναι σε εκλόγιμη θέση κτλ. Και ο Τριανταφυλλόπουλος του έδωσε και σημασία αφού στηρίζει το θέμα που άνοιξε με τις σταυροδοσίες. Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να μας πει ότι ο τύπος έφτασε 36ος στην Β' Αθηνών με 3.870 σταυρούς, 31.000 σχεδόν σταυρούς και 19 θέσεις πίσω από την τελευταία εκλόγιμη θέση της Ν.Δ, την 17η!

Α ρε κάτι νούμερα, δεν φθάνει που κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι τους βάζουν και σε ψηφοδέλτια. Τι να πουν μετά για την Σαρρή οι νεοδημοκράτες, μπορεί να είναι χαζή αλλά δεν είχε και αυταπάτες ότι θα έμπαινε στην βουλή.

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

Η γενιά των 400 ευρώ

Τα παρακάτω είναι επίσημα εκλογικά αποτελέσματα από την ιστοσελίδα του Υπ. Εσ., και αφορούν τα ποσοστά του Κόμματος σε μερικές από τις ¨λαϊκές¨ και φτωχές περιοχές της Αθήνας, όπου ως γνωστόν διαμένει η συμπαθής τάξη των νέων των 400 ευρώ και από όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αντλεί τη μεγάλη μάζα των ψήφων:

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ 400 ΕΥΡΩ / ΜΗΝΑ

ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ - ΣΥΡΙΖΑ: 8,39%
ΔΗΜΟΣ ΨΥΧΙΚΟΥ - ΣΥΡΙΖΑ: 9,17%
ΔΗΜΟΣ ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ - ΣΥΡΙΖΑ: 10,46%
ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ - ΣΥΡΙΖΑ: 8,29%
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ - ΣΥΡΙΖΑ: 11,92%
ΔΗΜΟΣ Π. ΦΑΛΗΡΟΥ - ΣΥΡΙΖΑ: 8,93%
ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΣΥΡΙΖΑ: 8,65%
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ - ΣΥΡΙΖΑ: 13,81%
ΔΗΜΟΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ - ΣΥΡΙΖΑ: 11,38%
ΔΗΜΟΣ ΠΕΥΚΗΣ - ΣΥΡΙΖΑ: 10,85%

Οι περιοχές αυτές, γνωστές για το λαϊκό προφίλ των κατοίκων τους, έδωσαν στο κόμμα του κου Αλαβάνου ποσοστά υπερδιπλάσια σε σχέση με το πανελλαδικό του ποσοστό που ήταν 5,04%

Δυστυχώς, το παράδειγμα τους δεν ακολούθησαν άλλες περιοχές, που κατοικούνται από την ΑΡΧΟΥΣΑ ΤΑΞΗ και το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ:

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ & ΤΗΣ ΑΡΧΟΥΣΑΣ ΤΑΞΗΣ (ενδεικτικά):

ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΛΥΡΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ - ΣΥΡΙΖΑ: 0,55%
ΔΗΜΟΣ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ- ΣΥΡΙΖΑ: 0,68%
ΔΗΜΟΣ ΑΧΕΛΩΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ- ΣΥΡΙΖΑ: 0,97%
ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΑΞΑΔΩΝ ΕΒΡΟΥ - ΣΥΡΙΖΑ: 1,27%

Γίνεται φανερό ότι η αντίδραση, το οικονομικό κατεστημένο και οι βολεμένοι αυτού του τόπου εμπόδισαν το κόμμα του κ. Αλαβάνου, που εκπροσωπεί τους άνεργους, τους νέους και τη φτώχεια της χώρας αυτής, να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη εκλογική δύναμη.


Όλο το πιο πάνω είναι αντιγραφή από το ιστολόγιο Αμάν το μάτι μου, επισκεφθείτε το να διαβάσετε και το υπόλοιπο άρθρο και να δείτε και μία εικόνα του ψηφοφόρου της γενιάς των 400 ευρώ.

Εγώ δεν τα είχα προσέξει όλα αυτά αλλά είχα μπει να δω από περιέργεια τα αποτελέσματα ακόμα μίας φτωχογειτονιάς, της Εκάλης, αφού εκεί μένουν κάποιοι οικογενειακοί φίλοι, της γενιάς των 400 ευρώ του Αλαβάνου και αυτοί. Ο φτωχός λαός της Εκάλης, που δίνει σχεδόν 70% στην Ν.Δ και πάνω από 0.6% στην Φιλελεύθερη Συμμαχία(!), στήριξε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α δίνοντας του σχεδόν 6% και ανακηρύσσοντας τον εύκολα τρίτο κόμμα στην λαϊκή αυτή περιοχή.

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2007

Αποτίμηση των εκλογών

Η Αριστερά ήταν αδιαμφισβήτητα ένας από τους μεγάλους κερδισμένους των τελευταίων εκλογών. Η συνεχής διαφήμιση όμως της επιτυχίας μειώνει την σημασία της νίκης του Πατριωτικού κινήματος, μίας νίκης πολυδιάστατης, αφού για εμάς η αύξηση του ποσοστού ενός κόμματος δεν είναι αυτοσκοπός, σκοπός μας είναι μία στροφή της κοινωνίας στον πατριωτισμό. Αυτό επιτεύχθηκε πριν λίγες μέρες:
  1. Επικράτηση της Ν.Δ. Οι μνήμες μας δεν διαγράφονται σε μόλις 4 χρόνια, όλοι θυμούνται την δύσκολη για τις πατριωτικές ιδέες περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Είναι κοινά αποδεκτό ότι η Ν.Δ είναι το λιγότερο κακό από τα δύο, και οι συντάκτες του κομμουνιστικού πατριωτικού Ρεσάλτο είχαν ξεκαθαρίσει ότι η επικράτηση της είναι προτιμότερη εξάλλου.
  2. Μεγάλη διαφορά Ν.Δ - ΠΑ.ΣΟ.Κ. Λίγα πρόσωπα σε όλη την Ελληνική πολιτική σκηνή έχουν τόσο έντονα αντεθνικές θέσεις όσο ο Γ. Παπανδρέου, απειροελάχιστα έχουν καταφέρει να κάνουν τόσο κακό στα εθνικά θέματα όσο ο συγκεκριμένος όταν είχε κυβερνητικές θέσεις. Η μεγάλη ήττα του ΠΑ.ΣΟ.Κ τιμωρεί τον ίδιο για την επικίνδυνη πολιτική του και συγχρόνως κινεί τις διαδικασίες που ίσως επιτρέψουν την αποχώρηση του, χωρίς κανέναν χειρότερο του να υπάρχει περίπτωση να τον διαδεχθεί.
  3. Απομάκρυνση επικίνδυνων στελεχών. Καταφανέστατη νίκη των πατριωτικών ιδεών είναι η αποτυχία στελεχών που διακηρύσσουν θέσεις και πολιτικές που στρέφονται εναντίον των εθνικών συμφερόντων. Η Μ. Γιαννακού, μετά από μία δύσκολη προεκλογική στην οποία οργανώσεις και απλοί υποστηρικτές της Ν.Δ της γύρισαν την πλάτη, απέτυχε οικτρά να επανεκλεγεί. Η μόλις 10η θέση που κατέκτησε στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ στην Α' Αθηνών (με τους 7 πρώτους να εκλέγονται) την στέλνει απευθείας σπίτι της, όχι πια να πλαστογραφεί την Ιστορία αλλά να την διαβάζει. Στην Κέρκυρα το ίδιο οικτρά απέτυχε να επανεκλεγεί ο Ν. Γεωργιάδης, ο βουλευτής που επανειλημμένως τάχθηκε εναντίον των Ελληνικών θέσεων στο Μακεδονικό. Η Ν.Δ κέρδισε 1 έδρα αλλά αυτός έφτασε τρίτος και καταϊδρωμένος και τώρα πια μόνο στο σαλόνι του σπιτιού του θα μπορεί να διακυρήσσει ότι το Μακεδονικό είναι "μπούρδα". Άλλα, όχι τόσο -αλλά και πάλι- επικίνδυνα στελέχη της Ν.Δ, κατάφεραν να εκλεγούν όχι χωρίς απώλειες. Η πρώην πρόεδρος της Βουλής που μίλησε για μείωση των συνόρων και της εθνικής ανεξαρτησίας έφτασε 7η από τους 7 που εκλέγονται στην Α' Αθηνών, ενώ η Ντ. Μπακογιάννη είχε την μεγαλύτερη δυνατή τιμωρία υπό τις περιστάσεις. Παρέμεινε πρώτη σε σταυρούς στην περιφέρεια της, μειώνοντας την δύναμη της κατά δεκάδες χιλιάδες σταυρούς, κάτι που γίνεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το 96. Ίσως πάρει επιτέλους το μήνυμα ότι είναι υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, όχι των Η.Π.Α και ούτε της Τουρκίας. Την ίδια τιμωρία επεφύλαξε και ο λαός του ΠΑ.ΣΟ.Κ στον πλέον επικίνδυνο -πρώην πια- βουλευτή του κόμματος, τον κ. Μπίστη, που έφθασε μόλις 23ος στην Β' Αθηνών με τους 14 πρώτους να εκλέγονται! Ας μην ξεχνάμε και την αποχώρηση από την ενεργό πολιτική των νεοφιλελεύθερων αντιπατριωτών Μάνου και Ανδριανόπουλου.
  4. Ενδυνάμωση των αριστερών κομμάτων. Είναι ένα περίπλοκο θέμα που τελικά ευνοεί το πατριωτικό κίνημα. Πρώτα απ' όλα το ευνοεί επειδή αποδυναμώνεται ο δικομματισμός και οι πολιτικές του. Από εκεί και πέρα, δεν νομίζω να υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι αυξήθηκαν κατακόρυφα οι υποστηρικτές της δικτατορίας του προλεταριάτου. Η άνοδος του Κ.Κ.Ε καθρεφτίζει την δυσανασχέτηση των πολιτών από την πολιτική του δικομματισμού και αυτό περιλαμβάνει και τα εθνικά θέματα, θέματα στα οποία το Κ.Κ.Ε πολλές φορές υποστήριξε το εθνικό συμφέρον (π.χ Σχέδιο Ανάν, εξοπλιστικά προγράμματα). Η άνοδος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α από την άλλη, μπορεί με μία πρώτη ανάγνωση να αυξάνει την εκπροσώπηση των αντεθνικών θέσεων στο κοινοβούλιο. Δεν την αυξάνει όμως στην κοινή γνώμη. Όσοι υποστήριξαν τώρα ΣΥ.ΡΙΖ.Α το έκαναν είτε ως ψήφο διαμαρτυρίας είτε λόγω της μαχητικής στάσης του στα θέματα της Παιδείας. Ελάχιστοι το υποστήριξαν λόγω των αντεθνικών του θέσεων και λίγοι υποστηρίζουν αυτές τις θέσεις.
  5. Είσοδος του ΛΑ.Ο.Σ στην βουλή. Η πιο ξεκάθαρη νίκη του χώρου. Είναι η πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια που ένα κόμμα με πατριωτικές θέσεις (ΔΗ.Κ.ΚΙ) μπαίνει στην βουλή, η πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια που ένα κόμμα που δίνει μεγάλη σημασία στα Εθνικά Θέματα (ΠΟΛ.ΑΝ.) μπαίνει με πατριωτικές θέσεις στην βουλή, η πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια που ένα κόμμα εθνοκεντρικό μπαίνει στην βουλή!
  6. Δημοκρατική Αναγέννηση. Μπορεί να χρησιμοποιήθηκε ως Δούρειος Ίππος κατά του πατριωτικού κινήματος από την Ν.Δ, αλλά οι ψηφοφόροι της δεν είναι λιγότερο πατριώτες, απλά περισσότερο αφελείς. Το 0.8% που εξασφάλισε φέρνει τα ποσοστά των αμιγώς πατριωτικών κομμάτων στο 4.6%, για πρώτη φορά τόσο ψηλά από το 1996.
  7. Δημογραφικά στοιχεία. Η καταψήφιση του δικομματισμού από την νεολαία είναι ο κυριότερος λόγος που έριξε τα μεγάλα κόμματα από το 86% κάτω από το 80%, για πρώτη φορά από το 1996. Το ότι η νεολαία απελευθερώνεται από τα δεσμά του δικομματισμού δίνει αισιόδοξα μηνύματα για το πατριωτικό κίνημα, κάνει την νεολαία προσβάσιμη σε εναλλακτικές από τις κατεστημένες ιδέες. Το ότι ο ΛΑ.Ο.Σ είναι το πιο νεανικό κόμμα δείχνει ότι υπάρχει μία επαρκής βάση συνειδητοποιημένων πατριωτών μέσα στην νεολαία, ίσως φωτογραφίζει και μία τάση της Ελληνικής κοινωνίας να επαναφέρει τον πατριωτισμό στο προσκήνιο. Κατά τα άλλα ο ΛΑ.Ο.Σ: (α) είναι 4ο κόμμα, πάνω από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, στους άνδρες (οι οποίοι γενικά είναι πιο συνειδητοποιημένοι πολιτικά, γι' αυτό και όλα τα μικρά κόμματα έχουν μεγάλα ποσοστά στους άνδρες και οι δύο μεγάλοι έχουν μεγαλύτερα ποσοστά στις γυναίκες) (β) αγγίζει το 5% στους νέους (ενώ περιορίζεται στο 2.5%-3% στις μεγαλύτερες ηλικίες) (γ) εμφανίζει μεγάλα ποσοστά στους μορφωμένους (5% και 4ο κόμμα στην μέση μόρφωση, 4% στην ανώτερη μόρφωση) και μόλις 2.5% σε όσους έχουν λίγη ή καθόλου μόρφωση (δ) είναι 4ο κόμμα σε συνταξιούχους και νοικοκυρές ενώ αγγίζει το 5% στους άνεργους (ε) ξεπερνάει το 4% σε δημόσιους υπάλληλους (όπου το ΠΑ.ΣΟ.Κ παραμένει πρώτο κόμμα, απότοκο της "αξιοκρατικής" προηγούμενης διακυβέρνησης του), το 5% σε ιδιωτικούς υπαλλήλους αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες (στ) είναι 4ο κόμμα στους αγρότες έχοντας διπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α που συνηθίζει να καπηλεύεται τους αγώνες τους.

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2007

Ονόματα...

Ο λαός έχει έναν εκπληκτικό τρόπο να αποκαλύπτει χωρίς να το καταλαβαίνει καν το μέγεθος του κάθε ηγέτη, απλώς χρησιμοποιώντας το όνομα του. Πάρτε το σημερινό δίδυμο των Παπανδρέου - Καραμανλή. Ο πρώτος είναι ο Γιωργάκης, ο δεύτερος απλώς ο Καραμανλής. Θα ήθελε και ο πρώτος να είναι ο Παπανδρέου αλλά δεν μπορεί, ο λαός καταλαβαίνει ποιος είναι βλάκας. Προσπάθησαν να κολλήσουν κάποιοι το "Κωστάκης" στον Καραμανλή αλλά απέτυχαν παταγωδώς. Γιατί ο τελευταίος δεν είναι βλάκας. Και επειδή ο Παπανδρέου απέναντι στον Καραμανλή θα είναι πάντα Γιωργάκης.

Οι πολιτικοί που μπορούν να γίνουν ηγέτες ξεχωρίζουν και αναγνωρίζονται. Ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου πχ δεν θα μπορούσε ποτέ να ήταν Γιωργάκης, ούτε καν Γιώργος, μόνο Γεώργιος. Και ο Γιωργάκης δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει Γεώργιος.

Η διαφορά των ονομάτων είναι εμφανής και στις εσωκομματικές συγκρούσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ο Βενιζέλος είναι ικανός να γίνει ηγέτης, φαίνεται ηγέτης, ξέρει να μιλά και να συμπεριφέρεται ως ηγέτης. Άσχετο αν είναι καλός ή κακός ηγέτης, άσχετο αν θα εξελιχθεί στον πιο επικίνδυνο ηγέτη της Ελλάδας. Παραμένει ηγέτης. Και ως τέτοιος φαντάζει αστείο κάποιος να τον ονομάσει "Βαγγελάκη" (όσο αστείο θα ήταν κάποιος να ονομάσει τον Γιωργάκη "Γεώργιο"), ακόμα και το "Βαγγέλης" είναι χλωμό. Ίσως κάποιοι προσπαθήσουν όπως και με τον Καραμανλή, αλλά στο τέλος θα αποτύχουν, δεν θα κολλήσει. Ο τύπος έχει την ηγετική φυσιογνωμία που του επιτρέπει να ονομάζεται "Ευάγγελος".

Αυτό ακριβώς βλέπουμε όσοι δεν είμαστε οπαδοί του ΠΑ.ΣΟ.Κ και δεν συσπειρωνόμαστε κάτω από έναν από αυτούς σε σημείο που να μας τυφλώνει. Τον Γιωργάκη να προσπαθεί να επικρατήσει του Ευάγγελου. Με μοναδική ελπίδα για νίκη του πρώτου να είναι η ιστορική συνήθεια του ελληνικού λαού να τάσσεται υπέρ του αδύναμου.

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2007

Δημοκρατία

Η υγιής σκέψη είναι μία συλλογή από προκαταλήψεις που αποκτάμε μέχρι τα 18 μας.
Άλμπερτ Άινσταιν

Μήπως η Δημοκρατία είναι μία από αυτές τις προκαταλήψεις; Η Δημοκρατία αντιμετωπίζεται δογματικά για τον περισσότερο κόσμο, είναι "καλή" ενώ όλα τα άλλα δεν είναι. Ως αιτιολόγηση συνήθως προσφέρεται το "ο λαός ασκεί την εξουσία" και τίποτα άλλο. Είναι αστείο όμως το πως αντιδρά ο κόσμος, άμα η συζήτηση είναι περί διαφορετικών πολιτευμάτων αυτή την απάντηση θα δώσουν οι πιο πολλοί, άμα όμως είναι σχετικά με την λειτουργία της Δημοκρατίας σήμερα ελάχιστοι θα βρεθούν να ισχυριστούν ότι η εξουσία ασκείται από τον λαό. Ο κόσμος προσπαθεί να προστατέψει το δόγμα του, την προκατάληψη του, όταν αυτό το δόγμα προσβάλλεται από άλλες θεωρίες, απέναντι στις οποίες είναι προκατειλημμένος αρνητικά.

Ούτε εγώ μπορούσα να σκεφθώ αρχικά έξω από τα όρια της Δημοκρατίας, έχω την εντύπωση ότι σήμερα έμαθα να αποδέχομαι -απλώς- την Δημοκρατία δογματικά, δεν απομακρύνθηκα και τόσο από εκεί που ξεκίνησα. Η Δημοκρατία δεν είναι αυτοσκοπός δεν θα θυσίαζα την ζωή μου για αυτήν (εξάλλου ούτε οι περισσότεροι επονομαζόμενοι "αγωνιστές της Δημοκρατίας" ανά το Παγκόσμιο το έκαναν, συνήθως αγωνίζονταν να ανατρέψουν ένα ολοκληρωτικό καθεστώς για να επιβάλουν ένα άλλο). Την αποδέχομαι όμως επειδή οι ιδέες μου είναι υπεράνω πολιτεύματος, σε οποιοδήποτε πολίτευμα μπορούν να μεγαλουργήσουν ή να κυνηγηθούν. Συνήθως μάλιστα, όταν ερωτηθώ ονομάζω την Δημοκρατία το καλύτερο πολίτευμα, ίσως γιατί αυτή η απάντηση μπορεί να γίνει πιο εύκολα αποδεκτή από τον κόσμο σήμερα.

Όταν κάθομαι να το αναλύσω όμως, να οργανώσω κάπως τις σκέψεις μου, δεν με πείθει η Δημοκρατία μας ότι είναι καλύτερη από τα άλλα πολιτεύματα. Άμα ο Κομμουνισμός είναι, όπως έχει γραφτεί, το πολίτευμα των κατωτέρων (αφού για να επικρατήσει στηρίζεται στον φθόνο που νιώθουν οι κατώτεροι για τους υπόλοιπους) η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία τότε είναι το πολίτευμα των ηλιθίων. Στηρίζεται δε στο ότι δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς στο παρελθόν, τα αρνητικά της δεν έχουν γίνει εμφανή στο ευρύ κοινό και η επικράτηση της στην σημερινή εποχή της δίνει τους κατάλληλους μηχανισμούς για να αυτοπροστατεύεται.

Πότε δοκιμάστηκε η Δημοκρατία; Για ένα μικρό διάστημα στην Αρχαία Ελλάδα (και για εμάς θεωρείται "καθήκον" να την προστατεύουμε επειδή είναι δικό μας δημιούργημα, αγνοώντας ότι μόνο στο 1% της Ιστορίας μας επικρατούσε). Σε εκείνη την Αρχαία Ελλάδα λοιπόν η Δημοκρατία λειτουργούσε πολύ καλύτερα, αφού λόγω των συνθηκών της εποχής λειτουργούσε και πολύ διαφορετικά, με τρόπο με τον οποίο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σήμερα. Και όμως, ακόμα και τότε, τα προβλήματα του σήμερα είχαν παρουσιαστεί. Τα προβλήματα του τότε ανάγκασαν τον Ισοκράτη να πει πως "Η Δημοκρατία μας αυτό-καταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία". Ε μετά από περισσότερα από 2000 χρόνια τα λόγια του Ισοκράτη μοιάζουν σημερινά, είμαι αρκετά σίγουρος ότι σήμερα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από ότι την εποχή που ο Ισοκράτης αναγκάστηκε να πει όσα είπε. Μόνη διαφορά ότι σήμερα δεν υπάρχει ένας Ισοκράτης που να αναγνωρίζει ότι όλα αυτά καταστρέφουν την Δημοκρατία μας.

Εκτός από εκείνη την εποχή λοιπόν, πότε δοκιμάστηκε η Δημοκρατία μας; Πότε επικράτησε στον κόσμο για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα; Ουδέποτε μέχρι σήμερα! Μόνο στον 20ο αιώνα, και ακριβέστερα στο δεύτερο μισό του, κατάφερε να επικρατήσει στις περισσότερες χώρες, δημιουργώντας και τους μηχανισμούς αυτοπροστασίας που δεν μας επιτρέπουν να την αμφισβητούμε τώρα. Αλλά, εκτός της αυταπάτης ότι ο λαός αποφασίζει, τι διαφορετικό προσέφερε από άλλα πολιτεύματα, την βασιλεία λόγου χάρη; Το ότι τότε ήταν από μία οικογένεια (που συνήθως δεν ήταν και για μεγάλο χρονικό διάστημα) ενώ σήμερα είναι από δύο; Σε ένα κράτος δέκα εκατομμυρίων όπως είναι η Ελλάδα μόνο 2-3 οικογένειες είναι ικανές να κυβερνούν την χώρα; Πλησιάζουν τα 70 χρόνια οι δυναστείες Παπανδρέου - Καραμανλή, οι μικρές παρενθέσεις άλλων απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Στην υπερδύναμη της εποχής, τις ΗΠΑ, οι δυναστείες Μπους - Κλίντον δεν κατεβαίνουν από τον θρόνο τους πριν να κλείσουν 25ετία, πιθανότατα να χρειαστεί και παραπάνω.

Γνωρίζοντας όλα αυτά, οι δογματικοί υπερασπιστές της Δημοκρατίας μένουν με ένα μόνο επιχείρημα για να την προασπιστούν: Ότι τα άλλα πολιτεύματα είναι χειρότερα. Ούτε με αυτό θα μπορούσα να συμφωνήσω. Ο Δενδρινός λέει πως η Δημοκρατία "δίνει το προβάδισμα σε ανθρώπους που ξέρουν να μιλούν, αντί εκείνων που ξέρουν να δρουν. Διακηρύσσει την αφύσικη αρχή εκλογής ικανών από ανικάνους… Φέρνει στην εξουσία ψευδοεκλεκτούς της δημαγωγίας και όχι οδηγούς λαών...", ο Δημόπουλος πως "εις την Δημοκρατία εκείνοι οι οποίοι επιτυγχάνουν δεν είναι οι ικανοί, οι άξιοι αλλά οι ρήτορες, οι λαοκόλακες, οι δημαγωγοί". Ο Alain de Benoist θεωρεί πως "η δημοκρατία είναι μια νομοκρατία, δηλαδή μια τυραννία του νόμου, υλοποιημένη από την εξουσία των δικαστών και εξυπηρετούμενη από την εξουσία των μέσων ενημερώσεως" ενώ ο Feder ότι "στηρίζεται επί της ακρισίας των μαζών και φέρει εις την εξουσίαν κυβερνήσεις, αίτινες ουδέν άλλον είναι ή παλαίστρα φιλοδόξων μικροπολιτικών και στενοκεφάλων θεωρητικών". Ο José Antonio Primo de Rivera σε μία εξαιρετική περιγραφή του συστήματος λέει: "Οι άνθρωποι διαιρούνται σε φατρίες, βρίζονται, μάχονται και τέλος μια Κυριακή τοποθετούν ένα κουτί πάνω σ’ ένα τραπέζι και αρχίζουν να ρίχνουν μέσα, κομμάτια χαρτιού, με τα οποία αποφασίζουν αν υπάρχει ή όχι Θεός, αν η Πατρίδα πρέπει να αυτοκτονήσει ή όχι. Μπορούν, με το χέρι στην καρδιά, πολλοί να αρνηθούν ότι όλα αυτά ισχύουν;

Από τι λοιπόν είναι καλύτερη η σημερινή Δημοκρατία; Η διαφορά της από την Βασιλεία είναι ότι τουλάχιστον στην τελευταία δεν μας τρέφουν με αυταπάτες ελέγχου της εξουσίας από τον λαό και δεν μας προσφέρουν συγκεκριμένες επιλογές. Άμα ρίξεις τον Βασιλιά μπορείς να βάλεις όποιο άτομο θέλεις, να αλλάξεις ακόμα και πολίτευμα. Για να ρίξεις τον Καραμανλή όμως πρέπει να ψηφίσεις τον Παπανδρέου και για να ρίξεις τον Παπανδρέου πρέπει να ψηφίσεις τον Καραμανλή. Η διαφορά της Δημοκρατίας από την Δικτατορία είναι ότι η τελευταία είναι κάπως πιο... αξιοκρατική. Στην Δημοκρατία για να επικρατήσεις πρέπει να έχεις διάσημο επίθετο και μία σχετική ικανότητα να κοροϊδεύεις τον λαό. Στην Δικτατορία όμως πρέπει να έχεις το θάρρος να πας ενάντια στην αυταπάτη του λαού ότι ο ίδιος ελέγχει την εξουσία, καθώς και την ικανότητα να πείσεις κάποιους σημαντικούς να σε στηρίξουν, οι οποίοι έγιναν σημαντικοί πείθοντας άλλους να τους στηρίζουν. Αντιθέτως δηλαδή από την "αφύσικη αρχή εκλογής ικανών από ανίκανους" της Δημοκρατίας σύμφωνα με τον Δενδρινό, εδώ οι ικανοί στηρίζονται από (λιγότερο) ικανούς οι οποίοι με την σειρά τους είχαν στηριχθεί από άλλους -ακόμα λιγότερο αλλά και πάλι- ικανούς.

Άρα, για να τελειώνω και με την φλυαρία μου, είναι η Δημοκρατία καταδικασμένη κατά την γνώμη μου; Η σημερινή, κοινοβουλευτική Δημοκρατία, ναι. Ο κυριότερος μηχανισμός που προστάτευε την Βασιλεία ήταν το ότι ήταν "ελέω Θεού", ο Βασιλιάς ήταν εκεί επειδή αυτό ήθελε ο Θεός. Ο κυριότερος μηχανισμός που προστατεύει την Δημοκρατία είναι η απάτη του ελέγχου της εξουσίας από τον λαό. Αυτοί οι μηχανισμοί όμως, όσο καλά διαμορφωμένοι και αν είναι, στο τέλος καταρρέουν. Παραφράζοντας το λίγο, μπορείς να ξεγελάς 1 άνθρωπο για 300 χρόνια ή ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους για έναν χρόνο, δεν μπορείς όμως να ξεγελάς ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους για 300 χρόνια. Το ότι άλλα πολιτεύματα έχουν λειτουργήσει καλύτερα από την Δημοκρατία και η σημερινή Δημοκρατία είναι καταδικασμένη δεν σημαίνει όμως υποχρεωτικά ότι κάθε μορφή της είναι καταδικασμένη και χειρότερη από τα άλλα πολιτεύματα. Η Δημοκρατία θα μπορούσε να λειτουργήσει, ίσως καλύτερα από οτιδήποτε άλλο, άμα έπαυε να μαθαίνει στους πολίτες να θεωρούν "την παρανομία ως ελευθερία... και την αναρχία ως ευδαιμονία" κατά τον Ισοκράτη, άμα μπορούσε να εκλέξει αυτούς τους "οδηγούς λαών" κατά τον Δενδρινό. Άμα μπορέσει δηλαδή να επιστρέψει στις ρίζες της (γιατί και στην Αρχαία Ελλάδα και μεταγενέστερα έτσι ξεκινούσε αλλά αλλιώς εξελισσόταν) αποβάλλοντας όμως τα στοιχεία που επιτρέπουν στους επόμενους να την αλλοιώνουν.

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2007

Γιωργάκης vs Βενιζέλου

Είμαι ένθερμος υποστηρικτής της υποψηφιότητας Βενιζέλου για την ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Θεωρώ ότι το θέμα δεν πρέπει να ενδιαφέρει μόνο τους φίλους του κόμματος, αντιθέτως. Ο αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι εν δυνάμει πρωθυπουργός της Ελλάδος εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων (βλέπε Γιωργάκης, αυτό θα πει αποτυχημένος). Δεν μπορούμε παρά να ελπίζουμε λοιπόν ότι ο μετέπειτα πρωθυπουργός μας θα είναι ο καλύτερος δυνατός. Αυτός δεν μπορούσε να ήταν ο Γιωργάκης, ο άνθρωπος έκανε τον άθλο. Λίγοι θα μπορούσαν να χάσουν με 5%, να περάσουν 4 χρόνια σκανδάλων, να γίνει προεκλογική ενώ η Ελλάδα καίγεται, και με την συνηθισμένη απώλεια που έχει το κόμμα που κυβερνά... να χάσει πάλι με 4%! Ο τύπος είναι αχτύπητος.

Έτσι φθάνουμε στο σήμερα. Γιωργάκης vs Βενιζέλου. Υπάρχουν δύο πτυχές σε αυτό το παιχνίδι. Ποιος είναι καλύτερος για την Ελλάδα και ποιος είναι καλύτερος για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και στις δύο περιπτώσεις ο Βενιζέλος κερδίζει ασυζητητί. Ο Γιωργάκης είναι επικίνδυνος για όλα τα εθνικά θέματα, αυτό είναι γνωστό εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Ο Βενιζέλος αντιθέτως είχε μία συνεπή, πατριωτική -για τα δεδομένα του σημερινού ΠΑ.ΣΟ.Κ πάντα- στάση. Είναι χαρακτηριστικό πχ ότι ο πρώτος υποστήριξε έντονα το σχέδιο Ανάν ενώ ο δεύτερος αντιτάχθηκε. Όπως είναι και γνωστές οι αντεθνικές θέσεις που έχει πάρει ο Γιωργάκης για σχεδόν τα πάντα.

Είναι συγχρόνως ξεκάθαρο ότι ο Βενιζέλος μπορεί να προσφέρει θετικά στο κόμμα. Ο Γιωργάκης έχει αποτύχει οικτρά, βαρύνεται από δύο διασυρμούς. Στις τελευταίες εκλογές ήταν μάχη αρχηγών. Ήταν μία μάχη την οποία κέρδισε προσωπικά ο Κ. Καραμανλής. Και έχασε προσωπικά ο Γιωργάκης. Έχασε ο Γιωργάκης επειδή όσα λάθη έγιναν στους σχεδιασμούς έγιναν από στελέχη που ο ίδιος διάλεξε. Έχασε γιατί κάθε στιγμή ήταν φανερό ότι συγκριτικά με τον αντίπαλο του ήταν λίγος. Έχασε επειδή τα καραγκιοζιλίκια με το ψηφοδέλτιο (Φώφη Γεννηματά, "κόψιμο" ιστορικών στελεχών, θέμα Πατουλίδου) ήταν δική του επιλογή, και όπως αποκάλυψαν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων τότε το ΠΑ.ΣΟ.Κ έπεσε σε λίγες μέρες 2%, βρέθηκε από το πουθενά μήνες πίσω και μετά απλώς προσπαθούσε καταϊδρωμένο να διορθώσει την κατάσταση.

Ο Βενιζέλος αντιθέτως μπορεί να φέρει την αλλαγή που χρειάζεται το κόμμα. Είναι ικανός να το στρέψει πιο αριστερά, ο ίδιος πχ είχε διαφωνήσει με το άρθρο 16 ενώ ο πρόεδρος του το υποστήριζε (το ποιος είχε δίκιο είναι άσχετο, οι απώλειες προς τα αριστερά κόστισαν στο κόμμα). Με λίγα λόγια μιλάμε για έναν άνθρωπο που μπορεί να (α) συσπειρώσει το κόμμα στο πρόσωπο του, έχει τις ηγετικές ικανότητες που ο Γιωργάκης μόνο ονειρευόταν, και (β) να κλείσει τις μεγάλες τρύπες προς τα αριστερά προσφέροντας έναν πολιτικό λόγο αριστερό μεν, όχι αντεθνικό δεν. Αυτό το τελευταίο θα δώσει διέξοδο και σε πολλούς που είναι αποκλεισμένοι στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α χωρίς να ενστερνίζονται την αντεθνική ρητορική του.

Το αποτέλεσμα φαίνεται ξεκάθαρο σήμερα αλλά δεν είναι. Οι μηχανισμοί των κομμάτων ξέρουν να παίζουν βρώμικα παιχνίδια, και ο μηχανισμός του ΠΑ.ΣΟ.Κ ανήκει εξ ολοκλήρου στον Γιωργάκη. Ο Βενιζέλος είχε την αφέλεια (που δεν είχε πχ η Ντόρα) να μην δημιουργήσει δικό του μηχανισμό, να κινητοποιηθεί μόνο τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές με το αποτέλεσμα προδιαγεγραμμένο. Αλλά έστω και έτσι, έχει ένα υπέρ (εκτός από την δυσαρέσκεια της βάσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ για την ανικανότητα του νυν προέδρου τους). Τα Μέσα Ενημέρωσης του κόμματος τον στηρίζουν και θα τον στηρίξουν για να απομακρύνει τον Γιωργάκη. Ήταν γνωστό εξάλλου εδώ και 10 περίπου μέρες, ότι με το τέλος των εκλογών τα ΜΜΕ του κόμματος θα στρέφονταν εναντίον του, είχαν δει και εκείνα την ήττα που ερχότανε (βέβαια όσοι τα έλεγαν τότε ονομάζονταν "παπαγαλάκια της Δεξιάς" από κάποιους αφελείς που περίμεναν το ΠΑ.ΣΟ.Κ να νικήσει και μετά την συντριπτική ήττα έμειναν με το στόμα ανοιχτό).

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2007

Ο Αγώνας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού

Η είσοδος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού στο κοινοβούλιο θα δυναμώσει την κριτική εναντίον του κόμματος, δεν θα την σταματήσει. Το κατεστημένο θα προσπαθήσει να μας αποδυναμώσει με τον γνωστό βρώμικο πόλεμο, να μας ειρωνευτεί, να μας εξαφανίσει. Ο αγώνας μας δεν τέλειωσε εχθές, μόλις ξεκίνησε. Ενάντια στο ρεύμα της παγκοσμιοποίησης το πατριωτικό κίνημα θα αντισταθεί. Η δύναμη μας πηγάζει από την χθεσινή μας Νίκη, από την είσοδο 10 βουλευτών (κάποιοι από τους οποίους είναι πανάξιοι), από την ευκαιρία μας να ασκήσουμε επιτέλους Εθνική Αντιπολίτευση. Η δύναμη μας πηγάζει από τα παιδιά, τους συναγωνιστές μου, που τον τελευταίο ένα μήνα χλευάστηκαν, εξυβρίστηκαν και απειλήθηκαν, αλλά έμειναν στις επάλξεις αυτού του όμορφου αγώνα, κράτησαν ψηλά τις Ιδέες τους και βγήκαν νικητές. Πάνω απ' όλα όμως, η δύναμη μας πηγάζει από αυτές τις 275 χιλιάδες των ανώνυμων αλλά ασυμβίβαστων Ελλήνων που αγκάλιασαν τον αγώνα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού και τον τίμησαν με την ψήφο τους, αλλά και στα εκατομμύρια που μπορεί να μην μας ψήφισαν αλλά εύχονταν ο αγώνας μας να στεφθεί με επιτυχία, στα εκατομμύρια που στην παγίδα της προπαγάνδας για επικίνδυνα "άκρα" δεν έπεσαν.

Για εμάς, τους πολλούς που στηρίξαμε αυτή την προσπάθεια χωρίς κανένα όφελος εκτός από την ικανοποίηση της δημιουργίας επιτέλους ενός πατριωτικού πόλου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ο αγώνας τώρα ξεκινάει. Δεν είμαστε φανατικοί, δεν είμαστε χειροκροτητές όπως ο σκληρός πυρήνας των οπαδών του δικομματισμού. Θα παρακολουθούμε από κοντά την πορεία των βουλευτών μας, θα την κριτικάρουμε καλόπιστα άμα μας δώσουν αιτίες, θα τους καταψηφίσουμε άμα η παρουσία τους δεν μας ικανοποιήσει. Αλλά θα είμαστε και κοντά τους άμα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ασπίδα προστασίας τους απέναντι στην προπαγάνδα του κατεστημένου, έτοιμοι να παλέψουμε για τις Ιδέες μας.

Στον χώρο συζητήσεων της Νεολαίας του ΛΑ.Ο.Σ γράφτηκε ένα συγκινητικό σχόλιο από κάποιον που δεν ψήφισε τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Τίποτα δεν συγκρίνεται με την ικανοποίηση της αναγνώρισης του δίκαιου και καθαρού αγώνα μας από τον "αντίπαλο":

συγχαρητήρια για τη νίκη σας και για το γεγονός ότι κατορθώσατε να ανατρέψετε το υπάρχον πολιτικό σκηνικό κάνοντας χιλιάδες έλληνες να ελπίζουν πώς με 5 κόμματα στη βουλή η κάθε εξουσία δεν θα έχει το πεδιο ελέυθερο να προχωρά σε αλλαγές και μεταρυθμίσεις που δεν προάγουν κατ ανάγκη το κοινό καλό.

Αυτό όμως που θα ήθελα πιο πολύ απ όλα να επισημάνω, και ώς άνθρωπος που δεν ανήκω στον χώρο σας ούτε ιδεολογικά (στο 100% τουλάχιστον) ούτε κομματικά είναι πώς αυτή η νικη δικαίωσε χιλιάδες ανθρώπους στελέχη-φίλους-οπαδούς του ΛΑΟΣ που τα τελευταία 4 χρόνια κόντρα σε οτιδήποτε τους 'πετούσαν" στο πρόσωπο συνέχιζαν να επιμένουν, να ελπίζουν, να δινονται και να μάχονται. Και λέω "οτιδήποτε τους 'πετούσαν" στο πρόσωπο" γιατι λόγω φιλικών και συγγενικών σχέσεων με αρκετούς φίλους-οπαδούς σας έβλεπα καθημερινά από πρώτο χέρι τι συνέβαινε.

Κοσμητικά (κατ ευφημισμόν ο όρος) επίθετα, επιθέσεις, απειλές, λοιδορία, χλευασμός.. πράγματα που είμαι σίγουροι ότι και πολλοί απο εσάς τα βιώσατε όντας εκτεθειμένοι καθημερινά απέναντι σε ανθρώπους που δεν αναγνωρίζουν στον διπλανό τους το δικαίωμα να σκέφτεται και να πράττει όπως θέλει, το δικαίωμα στον πολιτικό αυτο προσδιορισμό, το δικαίωμα τέλος πάντων να αγωνίζεται για τις αξίες που εκείνος έχει θέσει ώς προτεραιότητα. Όλα τα παραπάνω τα βίωσα και κατα την ημέρα των εκλογών με τους εκλογικούς σας αντιπροσώπους να παθιάζονται, να χαμογελούν, να επιχειρηματολογούν, την στιγμή που οι εκπρόσωποι άλλων κομάτων (ή και δικοι μου "συνάδελφοι") αναρωτιόντουσαν "γιατι ρε γαμώτο δεν πήγαμε για μπάνιο σήμερα που έχει ωραία μέρα" . Έφαγα μαζί τους το.. πακέτο της καταμέτρησης, κάναμε τσιγάρο παρέα στους διαδρόμους του σχολείου που είχαμε τοποθετηθεί, διαφωνήσαμε για θέματα εξωτερικής πολιτικής, προβληματιστήκαμε πάνω σε πιθανά σενάρια, θετικά και αρνητικά για το κόμμα μας, ο καθένας για λογαριασμό του δικού του.

καμιά φορά σημασία δεν έχει τοσο τι πιστεύει ο "αντίπαλός" σου... αλλά κατα πόσο δίνει τον αγώνα του έντιμα, συνειδητά και χωρίς παρωπίδες και κομπλεξισμούς. Και εσείς τον δικό σας αγώνα τον δώσατε με αξιοπρέπεια, καθαρό μυαλό και πάνω απ όλα συλλογικά. Για αυτό και η είσοδος των βουλευτών σας στη Βουλή δεν αντικατοπτρίζει μόνο την διαμαρτυρία του έλληνα για το τί συμβαίνει δεκαετίες τώρα, όσο και το ότι το.. δικό σας ρολόι δουλεύει περίφημα.

Σας ευχομαι καλή δουλειά, καλή δυναμη και μακάρι οι προσδοκίες σας να μην διαψευστούν. Θα σας δώ στο δρόμο.. δίπλα δίπλα θα είμαστε άλλωστε καθώς αυτά που έρχονται για την Ελλάδα μάλλον δεν είναι καθόλου θετικά.

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2007

ΛΑ.Ο.Σ

Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός στην βουλή. Νικήσαμε!

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2007

Αποτελέσματα exit polls (?)

Με πλήρη επίγνωση της ακρίβειας των πληροφορών του, το Press-gr σας ενημερώνει -καθώς ουσιαστικά η ψηφοφορία τελειώνει- για την τελική εικόνα των exit polls των εταιρειών για τις σημερινές εκλογές:
Η ΝΔ έρχεται πρώτο κόμμα και συγκεντρώνει ποσσοτό περί το 42%
Η διαφορά από το ΠΑΣΟΚ θα ξεπερνάει τις 3 μονάδες. Υπολογίζεται γύρω στις 3,5.
Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ κυμαίνεται μεταξύ 37-38
Το ΚΚΕ κινείται γύρω στο 8,5%
Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται γύρω στο 5,5%
Ο ΛΑΟΣ κινείται γύρω στο 4%

Από το Press-gr

Τα exit polls μέχρι τώρα... (ανανεώνεται συνεχώς)

Εύκολη επικράτηση της Ν.Δ επί του ΠΑ.ΣΟ.Κ (το οποίο μάλλον θα έχει πτώση σε σχέση με το 2004) με την διαφορά να πλησιάζει το 4%, πάνω από το 7% το Κ.Κ.Ε, κοντά στο 5% ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και παλεύει ψήφο με ψήφο για την είσοδο του ο ΛΑ.Ο.Σ (2.8%-3.4%). Εν τω μεταξύ και ο Τριανταφυλλόπουλος, προκαλώντας κάπως τον νόμο περί δημοσίευσης των exit polls, είπε ξεκάθαρα στο Άλτερ ότι η διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο είναι τόσο μεγάλη που το αποτέλεσμα δεν ανατρέπεται ούτε με το στατιστικό λάθος.

Κίτρινος Τύπος: Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας 3 έως 4 μονάδες

Πρόβλεψη: Η Ν.Δ, σχετικά εύκολα (1-1.5 μονάδα πάνω από το αναγκαίο), επιτυγχάνει αυτοδυναμία ακόμα και με είσοδο του ΛΑ.Ο.Σ.

Πρόβλεψη: Τα exit polls θα δείξουν οριακά εντός κοινοβουλίου το ΛΑ.Ο.Σ (με το στατιστικό λάθος μπορεί να μένει και έξω). Από τα exit polls μέχρι την καταμέτρηση και την πιθανή νοθεία υπάρχει απόσταση ωστόσο, και ίσως αυτό το θέμα μας κρατήσει ξύπνιους μέχρι αργά.

"Τι ευτυχία να λες ότι είσαι Τούρκος"


Δεν σκόπευα να ασχοληθώ άλλο με αυτά αλλά το θέμα που προέκυψε σήμερα θα ήταν το σημαντικότερο των εκλογών άμα ζούσαμε σε σοβαρή χώρα (στην Ελλάδα αύριο θα έχει ξεχαστεί). Θαυμάστε τους Τούρκους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σε παράνομη συγκέντρωση τουρκικών σωματείων, στην οποία λέχθηκαν τα εξής εξωφρενικά:
  • να δέρνουν περίπου όποιον μουσουλμάνο ψηφίζει Έλληνες υποψηφίους
  • ονομάζουν τον Χριστιανό υποψήφιο "πραγματικό εχθρό" εξηγώντας ότι ο Τούρκος μόνο με Τούρκο μπορεί να γίνει φίλος
  • "Κατάρα στον Τούρκο που ψηφίζει Χριστιανό" φωνάζει ένας ομιλητής και χειροκροτείται θερμά από το κοινό.
Δεν θα μας απαντήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ άμα συμφώνησε μετά που θα εκλέξει τον τούρκο βουλευτή να τον αφήσει ανεξάρτητο ώστε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Τουρκίας χωρίς να βλάπτει το κόμμα, όπως λένε οι φήμες εδώ και μέρες. Και σίγουρα δεν θα μας απαντήσει ο Καραμανλής τι εννοούσε λέγοντας ότι δεν συνεργάζεται με ακραίους. Αυτοί δεν είναι ακραίοι αλλά ο ΛΑ.Ο.Σ είναι;

...

Προτίμησα εχθές να μην προσθέσω τίποτα νεότερο σχετικά με τις εκλογές, εξάλλου δεν υπάρχει τίποτα νεότερο. Και η στηριζόμενη στις μυστικές δημοσκοπήσεις πρόβλεψη του apomesa.info δεν προσθέτει κάτι καινούριο, εύκολη επικράτηση και αυτοδυναμία για την Ν.Δ, ενδυνάμωση του Κ.Κ.Ε, εντός βουλής ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, λιγότερο από 1% ο Παπαθεμελής και δύσκολα τα πράγματα για τον ΛΑ.Ο.Σ. Όσα λέμε εδώ και λίγες μέρες δηλαδή, από τότε που οι αποκαλύψεις των μυστικών γκάλοπ, οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, τα σχόλια των δημοσιογράφων και οι αποδόσεις των γραφείων στοιχημάτων άρχισαν να φωτογραφίζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Εγώ αποφάσισα και δήλωσα πριν περίπου ένα μήνα ότι θα στηρίξω τον ΛΑ.Ο.Σ. Προσωπικά εμμένω σε αυτή μου την απόφαση, προφανώς το 25%-30% των τότε υποστηρικτών του κόμματος υποχώρησε και βρεθήκαμε σε αυτή την άσχημη κατάσταση, με τον ΛΑ.Ο.Σ να έχει το ένα του πόδι εντός βουλής και το άλλο εκτός. Επέλεξα να ψηφίσω το κόμμα επειδή συμφωνώ απολύτως με κάποια στελέχη του, 10-15 μόνο από τις εκατοντάδες που κατεβάζει. Η υπόσχεση του ότι δεν θα βάλει στο καλούπι της "κομματικής πειθαρχίας" τους βουλευτές του, αντιθέτως από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο κοινοβούλιο, με χαροποίησε. Για μένα σημαίνει ότι ο βουλευτής που ψηφίζω θα πρεσβεύει τις αρχές του με τις οποίες συμφωνώ, δεν θα είναι άβουλο όργανο στα χέρια της κομματικής του ηγεσίας. Συγχρόνως μετά από χρόνια, θα υπάρχει και εθνική αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο. Το ΔΗ.Κ.ΚΙ και προηγουμένως η ΠΟΛ.ΑΝ εξέφραζαν σε κάποιον βαθμό τις ανησυχίες των Ελλήνων για τα εθνικά θέματα, αυτό τέλειωσε εδώ και καιρό. Τα κόμματα του κοινοβουλίου, με όσες διαφορές και αν έχουν μεταξύ τους, στα εθνικά θέματα τα βρίσκουν, δεν προσφέρουν αντιπολίτευση, δεν προτείνουν λύσεις με τις οποίες ο Ελληνικός λαός συμφωνεί. Χρειάζομαι κάποιον να πει "ξέρετε, εμείς δεν θεωρούμε ότι η Τουρκία πρέπει να μπει στην Ε.Ε για τους τάδε λόγους", έστω και χωρίς την δύναμη να το εφαρμόσει. Απλώς για να κερδίσει επιτέλους και αυτό το 80% του Ελληνικού λαού που διαφωνεί μία εκπροσώπηση, να ακουστεί και η δικιά του φωνή στην βουλή.

Η προοπτική μη εισόδου του ΛΑ.Ο.Σ με φοβίζει. Επειδή θα σημαίνει κι άλλα βιβλία της ΣΤ, κι άλλες υποχωρήσεις στο Μακεδονικό. Και επειδή στις επόμενες εκλογές η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο μεγάλο κόμμα δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο σήμερα, δεν θα είναι εύκολο να ψηφιστεί μικρό κόμμα λόγω της πόλωσης. Άμα δεν καταφέρουμε σήμερα, που η ψήφος μας σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα δεν μπορεί να αλλάξει οτιδήποτε, να εκφράσουμε τις διαφωνίες μας με την πορεία που έχουν πάρει τα εθνικά θέματα, δεν θα το καταφέρουμε ποτέ. Άμα μετά που έχει καεί όλη η Ελλάδα, δεν καταφέρουμε να πληγώσουμε τον δικομματισμό με την είσοδο και πέμπτου κόμματος στην βουλή, δεν θα τα καταφέρουμε ποτέ. Η αποτυχία του ΛΑ.Ο.Σ θα είναι συγχρόνως αποτυχία του καθενός από εμάς να αντιδράσουμε, να σκεφτούμε.

Τέλος πάντων, μάλλον άρχισα να λέω τα δικά μου πάλι αλλά είναι ένα θέμα που με "καίει". Η σημερινή κατάσταση της Ελλάδας με πονάει (όπως μας πονάει όλους εκτός τους ελάχιστους σημαιοφόρους χειροκροτητές των δύο μεγάλων κομμάτων), το ΛΑ.Ο.Σ σίγουρα δεν είναι το γιατρικό αλλά μάλλον είναι η ασπιρίνη που μπορεί να σταματήσει έστω και προσωρινά τον πόνο, προσφέροντας δύο σημαντικά και αναγκαία "φάρμακα": την τιμωρία του δικομματισμού με την είσοδο 5ου κόμματος στην βουλή και μία εθνική αντιπολίτευση.

Αυτά για την ώρα, καλή ψήφο και πάλι σε όλους, μακάρι να είναι και η σωστή, αυτή που θέλετε όχι αυτή που νομίζετε ότι "πρέπει".

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2007

Δημοσκόπηση τελευταίας στιγμής!

Μυστικό γκάλοπ, ίσως το τελευταίο πριν τις εκλογές, παρουσίασε εχθές ο Κίτρινος Τύπος. Τα αποτελέσματα είναι:

ΝΔ 42,3 %
ΠΑ.ΣΟ.Κ. 39,7 %
Κ.Κ.Ε. 7,1 %
ΣΥ.ΡΙΖ.Α 5,5 %
ΛΑ.Ο.Σ. 3,1 %
ΛΟΙΠΑ 2,3 %

Το δείγμα είναι 1987 άτομα και η δημοσκόπηση διενεργήθηκε για λογαριασμό γραφείου στοιχημάτων.

Τα ποσοστά είναι με αναγωγή των αναποφάσιστων. Αυτό σημαίνει ότι ο ΛΑ.Ο.Σ θα φτάσει στο 3.1% μόνο άμα πάρει ένα ποσοστό από τους αναποφάσιστους. Υπολογίστε ότι (1) οι αναποφάσιστοι των τελευταίων ημερών συνήθως κινούνται προς τα δύο μεγάλα κόμματα, (2)τα ποσοστά του κόμματος έχουν πτωτική τάση εδώ και 15 ημέρες που πιθανότατα συνεχίζεται, υποχωρώντας στην πίεση της Ν.Δ και (3) ο ΛΑ.Ο.Σ δεν είναι ικανός να έχει αντιπροσώπους σε κάθε εκλογικό κέντρο και η νοθεία σε πολλές περιπτώσεις είναι παραπάνω από σίγουρη. Όλα αυτά κάνουν το όνειρο της 5κομματικής βουλής εξαιρετικά δύσκολο. Μεταφέρω ένα άρθρο που στάληκε στο press-gr από τον Gyaromil:

Δεν γνωρίζω πόσοι είναι οι αναποφάσιστοι. Οι πληροφορίες (;;;;) λένε ότι ο αριθμός τους μειώνεται. Οι φίλοι μου και οι γνωστοί μου δεν συμφωνούν γιατί απλά δεν έχουν αποφασίσει. Κάποιοι θα αξιοποιήσουν το τριήμερο για ένα ταξιδάκι. Άλλοι δεν θα φύγουν αλλά και δεν θα πάνε μέχρι την κάλπη. Κάποιοι άλλοι θα φτάσουν μέχρι εκεί, και κάτι πρέπει να επιλέξουν.
Ποιο είναι όμως το διακύβευμα; Τι έχει μείνει ανοικτό να κριθεί; Η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές, όχι γιατί είναι καλή κυβέρνηση αλλά γιατί οι περισσότεροι δεν είναι έτοιμοι να ξαναδούν σε υπουργικό θώκο τον Βενιζέλο και την Βάσω Παπανδρέου. Θέλει ακόμα χρόνο για να συνηθίσουν την ιδέα. Θα είναι και αυτοδύναμη, μην έχουμε άλλου είδους προσδοκίες.
Το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ θα είναι στην βουλή, και οι συσχετισμοί μεταξύ τους θα αλλάξουν αλλά τουλάχιστον την Κυριακή η ηγεμονία του χώρου θα παραμείνει στον Περισσό. Τα μικρά κόμματα θα περιοριστούν σε ποσοστά με πρώτο αριθμό το 0, και όλοι έχουν αντιληφθεί ότι μόνο την ΝΔ συμφέρει ένα μεγάλο άθροισμα των ποσοστών τους. Το μόνο που παίζεται, που κρίνεται σε αυτές τις εκλογές είναι η ύπαρξη πεντακομματικής βουλής, η συμμετοχή ή όχι του ΛΑΟΣ στο επόμενο κοινοβούλιο, το μέγεθος της αυτοδυναμίας της ΝΔ. Αν το ΛΑΟΣ υπερβεί το 3%, θα έχουμε 5 κόμματα στην βουλή και η ΝΔ θα έχει μια αυτοδυναμία που δεν θα ξεπερνάει τους 155 βουλευτές. Αν όχι το νούμερο 160 θα είναι η αφετηρία της δύναμής της.
Όσοι λοιπόν δεν έχουν μέσω της επιλογής τους διαμορφώσει το εκλογικό σκηνικό, όσοι είναι αναποφάσιστοι, θα πρέπει να τοποθετηθούν απέναντι σε αυτό το διακύβευμα. Τι θέλουν, ανεξάρτητα από το πόσο συγκινούνται από την ρητορική του εν λόγω κόμματος και του επικεφαλής του. Θέλουν το ΛΑΟΣ στη βουλή και ισχνή αυτοδυναμία της ΝΔ ή όχι. Δικαίωμα τους να τοποθετηθούν όπως θέλουν, αλλά σε αυτό πρέπει να απαντήσουν. Και αν κάποιος ενδιαφέρεται για την άποψή μου, θεωρώ ότι οι κυβερνήσεις είναι αντίπαλοι των πολιτών.
Όσο πιο αδύναμος ο αντίπαλός σου, τόσο το καλύτερο για σένα.

Συνιστώ, ή καλύτερα παρακαλώ, όλους να το σκεφτούν. Στα polls μου βλέπω ότι μόνο το 20% των επισκεπτών, 1 στους 5, δεν θα ψήφιζε ποτέ τον ΛΑ.Ο.Σ. Συγχρόνως βλέπω ότι μόνο το 15% δίνει θετική ψήφο στα μεγάλα κόμματα, οι υπόλοιποι το κάνουν για να μην βγει κάποιος άλλος, για να βολευτούν σε καμιά δουλίτσα κτλ. Σκεφτείτε 2 και 3 φορές τι θα ψηφίσετε. Ο νικητής έχει κριθεί, τα κόμματα της Αριστεράς έχουν δυναμώσει πολύ, τα μικρά κόμματα δεν έχουν την παραμικρή ελπίδα να μπουν στην βουλή. Όπου μπορούσαν να σταλούν μηνύματα θα σταλούν, όπου δεν μπορούσαν δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα πια. Μόνο ένα πράγμα είναι ανοιχτό, η συμμετοχή του ΛΑ.Ο.Σ και η 5κομματική βουλή. Φαινόμενα όπως η διαφορά του 5% το 2004 δεν συμβαίνουν συχνά. Με την διαφορά κοντά στο επίσης μεγάλο 3% σήμερα, είναι μοναδική ευκαιρία να αντιδράσουμε, το 2010 ξέρετε ότι θα έχουμε ντέρμπι ή τουλάχιστον όχι τόσο μεγάλη διαφορά υπέρ του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αυτή είναι μοναδική ευκαιρία για πεντακομματική βουλή.

Κάθε ψήφος πια είναι χρυσή. Όσοι είναι φιλικά προσκείμενοι προς τον ΛΑ.Ο.Σ, κάποια πολιτική τους ή κάποια στελέχη τους, κατανοήστε το, η ψήφος σας θα κάνει την διαφορά για το κόμμα και μόνο για το κόμμα. Όσοι δεν είναι ιδιαίτερα σύμφωνοι με την ρητορική του αναλογιστείτε ότι αύριο κρίνεται αν η βουλή μας θα είναι -επιτέλους- πεντακομματική ή αν θα επιτρέψετε στα ρουσφέτια, τους εκβιασμούς και τις απειλές του κατεστημένου να επικρατήσουν.

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2007

Η προσφορά του ΛΑ.Ο.Σ

Ο Κ. Καραμανλής να ζητά μόνο Ελληνικές σημαίες* στις συγκεντρώσεις του, να αναφέρεται συνεχώς στο Μακεδονικό* και να δηλώνει ότι διαφωνεί με το βιβλίο* της ΣΤ.

Ο Γ. Παπανδρέου να αντιδρά για το Μακεδονικό*, να βάζει στο σποτ του κόμματος του την Σημαία αρνούμενος την "ταπείνωση"*, να μιλάει για νέο πατριωτισμό*, να αφήνει ανοιχτό ακόμα και το βέτο με την Τουρκία*, να μην αναγνωρίζει γκρίζες ζώνες*.

Ο Αλ. Αλαβάνος να στηρίζει τις Ελληνικές θέσεις για το Μακεδονικό* και να τιμά την Ελληνική σημαία*.

Αυτή είναι η προσφορά του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού στον τόπο, χωρίς να είναι καν στην βουλή. Φανταστείτε άμα καταφέρει να μπει και να ελέγχει την εξουσία κάθε μέρα και όχι κάθε 4 χρόνια τι μπορεί να προσφέρει...

*Ας μην ξεχνάμε το κλίμα μέχρι πριν ένα μήνα. Βουλευτές του Καραμανλή δεν θεωρούσαν "αναφαίρετο δικαίωμα" το κάψιμο της σημαίας; Δεν υπέγραφαν να μπουν τα Σκόπια στην Ε.Ε ανεξάρτητα από το θέμα του ονόματος; Αυτή η κυβέρνηση δεν έβαλε το βιβλίο της ΣΤ στα σχολεία; Ο Γ. Παπανδρέου έκανε τίποτα για το Μακεδονικό; Ο "νέος" του πατριωτισμός τι διαφορά έχει από τον παλιό; Πόσες υποχωρήσεις έκανε με την Τουρκία, ποιος ήταν υπουργός Εξωτερικών όταν δημιουργήθηκαν οι "γκρίζες ζώνες"; Το ζήτημα με τα Ίμια σε κυβέρνηση Ν.Δ έγινε; Ο Αλαβάνος πότε υποστήριξε τις Ελληνικές θέσεις για το Μακεδονικό; Οι θέσεις του κόμματος δεν ήταν υπέρ του δικαιώματος των Σκοπίων να ονομάζονται Μακεδονία; Πότε καταδίκασε τα "παιδιά" που καίνε την Ελληνική Σημαία όποτε μπορούν;

Παραπλανήστε τα Εxit Polls

...Πόσοι όμως θα διαφωνούσαν ότι το πιο βρώμικο παιχνίδι παίζεται από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων, τα τηλεοπτικά κανάλια και τους πιο προβεβλημένους από τους δημοσιογράφους; Τώρα έχουμε μια σπουδαία ευκαιρία, αν όχι να τους τιμωρήσουμε, τουλάχιστον να τους γελοιοποιήσουμε...

Πώς; Παραπλανώντας τους στις απαντήσεις των exit-poles.

Aν την Κυριακή, βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο, σας ρωτήσουν τί ψηφίσατε, απαντήστε τους όποιο κόμμα σας έρθει στο μυαλό, από τα μικρά, αυτά που δεν υπάρχει περίπτωση να μπουν στη βουλή: Κυνηγούς, ψαράδες, πολύτεκνους, μλ-ππε, ππε-μλ, κόμμα περιπατητών, υποβρυχίων καταστροφών ή ότι άλλο σας έκανε εντύπωση από τα ψηφοδέλτια που τσαλακώσατε μέσα στο παραβάν.

Το διαδίκτυο έχει δύναμη. Το μήνυμα αυτό μπορεί να περάσει σε εκατομμύρια χρήστες ακόμη και προφορικά.

Μπορείτε να φανταστείτε την έκφραση του κ. Πρετεντέρη, της κας Στάη του κ. Λιάτσου, του κ. Παναγόπουλου της ΑGB, του άλλου της metron analysis κ.λπ. όταν την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα θα είναι αναγκασμένοι να ανακηρύξουν πιθανότερο νικητή κάποιον που ούτε το κινητό του θα έχουν για να τον βγάλουν στα παράθυρα;


Μεταφέρω και δύο σχόλια που γράφτηκαν στο ιστολόγιο με πολύτιμες συμβουλές:

Θα συμφωνήσω. Όταν σας ρωτούν τα άτομα που δουλεύουν στις δημοσκοπήσεις, να απαντάτε, γιατί αν δεν απαντήσετε χάνουν το μεροκάματο. Το τι θα απαντήσετε όμως έχει πολύ ενδιαφέρον. Δώστε ότι απαντήσεις θέλετε. Αλλοπρόσαλλες, κάντε το σύστημα που επεξεργάζεται τη βάση δεδομένων να τρελαθεί. Μη στερείτε από τον εργαζόμενο τη δουλειά του, αλλά μη διευκολύνετε την ασφαλή επεξεργασία και το ασφαλές συμπέρασμα. Παίξτε έξυπνα.

Ως χρήστης αυτής της αγαπημένης μου τεχνικής ιδού μερικά απαραίτητα για την επιλογή σας ως δειγματος, κατά την προσέλευση σας στο χώρο ανιχνεύεται που ευρίσκονται οι δημοσκόποι.Προχωράτε προς το μέρος τους , σε απόσταση 1-1.5 μετρου διέρχεσθε πλαγίως τους χωρίς καρφώματα, απλά είναι στο οπτικό μας πεδίο. Αποφεύγουμε την λούμπα της τάχα ερώτησης πχ που είναι το εκλογικό κέντρο τάδε μιάς και έχουν δωθεί οδηγίες εναντίον μας & το φοβούνται αυτό το φαινόμενο . Ει δυνατόν είμαστε μιά παρέα , αλλά όχι εμφανής , προσπαθούμε να αυξήσουμε την πιθανότητα επιλογής μας ως δείγμα. Ο δημοσκόπος δυσκολεύεται να την πέσει σε παρέα , προτιμά μοναχικούς καβαλάρηδες ή ζεύγη. Μετά την κάλπη με ύφος σοβαρό , χαράζουμε πορεία προς τον δημοσκόπο και χαλαρά και δεν αποστρέφουμε το βλέμμα μας απο αυτόν &αργός βηματισμός και μια φιλικη σοβαρότητα θα πρέπει να μας χαρακτηρίζει. Προσοχή στο οπτικό μας πεδίο αλλά χωρίς κάρφωμα ..έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι θέλουν να τους αποφύγουν άρα αποστρέφουν το βλέμμα τους και κλασσικά στο 1-1.5 μέτρο ώστε να μπορεί με μια χαμηλόφωνη φωνή να μας απευθύνει το λογο. Επι του ερωτηματολογίου τώρα μπορουμε να επιλέξουμε στην ουσία να παίξουμε με τα σημεια που είναι εστιασμένο το ενδιαφέρον τους, οι κουφές απαντήσεις στην ουσία αφήνουν τη δημοσκόπηση αδιάφορη . Ψαχνουν να βρουν τη διαφορά πασοκ με νδ, εμείς θα γίνουμε πασοκ ή μπορουμε να γίνουμε οικολόγοι πρασινοι- παπαθεμελης για να δυσκολέψουμε τον καραμανλη για κυβερνηση, θα γινουμε κκε απο πασοκ, βρειτε τι απασχολει τους ερευνητες και ενεργειστε αναλογως & όταν είμαστε παρεα να κανονισουμε μετά απο παρακολούθηση να περασουμε μπροστα απο το δημοσκόπο σε χρονο τετοιο ωστε να μας δει, αν εχει πελατη ας περιμενουμε μακρυα χαζευοντας και γενικα να προσεξουμε πως επιλεγει τα θυματα του. Δεν απανταμε μαζικα στο ιδιο στυλ , απλωνομαστε & αντε καλο μας βολι :-)

Άμα σας ρωτήσουν λοιπόν, τρελάνετε τους. Απαντήστε ΠΑ.ΣΟ.Κ, μήπως και τους πείσουμε ότι θα έχει ντέρμπι το βράδυ, το βασικό που τους νοιάζει είναι να βρουν την διαφορά ΠΑ.ΣΟ.Κ - Ν.Δ. Ή απαντήστε Παπαθεμελής (Δημοκρατική Αναγέννηση) ή Οικολόγοι, σκεφθείτε πλάκα να βγάλουν τα exit polls 6κομματική - 7κομματική βουλή. Ή όσοι προτιμάτε κανένα μικρότερο κόμμα (Ένωση Κεντρώων π.χ), να πιάσει κανένα 2% και να χάσουν το φως τους. Προπάντων μην απαντάτε Ν.Δ (δεν είναι και τόσο διασκεδαστικό να δείξουν τα exit polls διαφορά 5%-6% και τελικά να βγει 3%, δεν αλλάζουμε τίποτα) ή ΛΑ.Ο.Σ (να μείνει στα exit polls εκτός βουλής).

Άντε, καλή μας διασκέδαση.

Αναλύσεις

Ένα μικρό αλλά ενδιαφέρον σχόλιο από κάποιον που υπογράφει ως "Συνταξιούχος αναλυτής" κέντρισε το ενδιαφέρον μου στο press-gr. Διαβάζοντας σωστά τις δημοσκοπήσεις βλέπει ότι "Κανένα από τα κόμματα της Αριστεράς δεν πιέζεται, από κανένα δίλημμα". Πράγματι, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α διέψευσε πολλούς, άντεξε στην πίεση του ΠΑ.ΣΟ.Κ και αναμένει σημαντική άνοδο των ποσοστών του την Κυριακή, όπως σημαντική άνοδο θα έχει και το Κ.Κ.Ε.

Συνεχίζοντας σημειώνει ότι "Ο ΛΑΟΣ πιέζεται ασφυκτικά από τη ΝΔ, ενώ τον "ξέχασαν" και τα κανάλια (όπως "ξέχασαν" και τις φωτιές). Δίνει μάχη ψήφο - ψήφο, ενώ δέχεται και χτυπήματα κάτω από τη μέση. Δείχνει πάντως να μπαίνει στη Βουλή".

Για τον δικομματισμό είναι και οι μόνες μου ενστάσεις με τον κύριο. "Ο δικομματισμός πέφτει κάτω από το 80% για πρώτη φορά από την μεταπολίτευση. Το πολιτικό σύστημα που γνωρίσαμε, και δημιούργησε το κράτος που άφησε την Ελλάδα να καεί, οδεύει προς κατάρρευση ή ανασύνθεση" λέει ο "Συνταξιούχος αναλυτής", ευσεβείς πόθοι λέω εγώ. Δεν είναι σίγουρο ότι θα πέσει κάτω από το 80% (θα κινηθεί περίπου εκεί όμως), δεν είναι η πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση (79.6% το 1996) και σίγουρα δεν πρόκειται για κατάρρευση. Αντί για το χαστούκι που τους άξιζε μετά από όσα έκαναν ο ελληνικός λαός προτιμά να τους δώσει.. χάδι.

Πάμε στοίχημα

1:4.85 δίνουν τα γραφεία στοιχημάτων τώρα για νίκη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Για να γίνει κατανοητό τουλάχιστον σε όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, να περάσει η Πόρτο την Λίβερπουλ στον Α' όμιλο του Champions League δίνει 1:4.50, η Βέρντερ Βρέμης την Ρεάλ Μαδρίτης στον Γ' 1:3.75, η Λιόν την Μπαρτσελόνα στον Ε' 1:4, η Ρόμα την Μάντσεστερ στον ΣΤ' 1:3.50 και πάει λέγοντας. Όλα αυτά δηλαδή είναι πολύ πιο πιθανά από την επικράτηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Για την Ν.Δ αντιθέτως η απόδοση φθάνει μόλις στο 1:1.15, είναι περισσότερο πιθανόν η Μίλαν να χάσει την πρώτη θέση (1:1.30) σε έναν όμιλο με την Μπενφίκα, την Σέλτικ και την Σαχτάρ, παρά η Ν.Δ να χάσει από το ΠΑ.ΣΟ.Κ!

Προσθέστε σε αυτά ότι ενώ το ποδόσφαιρο παραμένει πάντα απρόβλεπτο στο πολιτικό στοίχημα έχουν κρυφές δημοσκοπήσεις και λοιπά εργαλεία και θα καταλάβετε πόσο ισχυρό στάνταρ είναι πλέον η νέα τετραετία Καραμανλή.

Περισσότερα για το τι δίνουν τα γραφεία στοιχημάτων αργότερα.

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007

Γιατί τέτοια πολεμική εναντίον του ΛΑ.Ο.Σ;

Το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη δέχεται έντονη πολεμική από όλο το πολιτικό κατεστημένο. Το γιατί δεν είναι δύσκολο να απαντηθεί από όσους ασχολούνται με τα πολιτικά δρώμενα.

Για την Ν.Δ είναι ο νούμερο ένα εχθρός, πάνω από το ΠΑ.ΣΟ.Κ σίγουρα. Με την μάχη για την πρώτη θέση να έχει πια ξεκαθαρίσει η Ν.Δ έχει ρίξει όλο το βάρος της στο να αποτρέψει την είσοδο του ΛΑ.Ο.Σ στην βουλή. Ενδεχόμενη είσοδος του κόμματος θα περιορίσει την αυτοδυναμία της (την οποία βέβαια θα έχει με ικανοποιητική διαφορά ούτως ή άλλως) και θα δημιουργήσει για πρώτη φορά μετά από χρόνια κόμμα το οποίο είναι ικανό να πάρει σεβαστό αριθμό ψήφων από τους κυβερνώντες. Αντιθέτως, ευελπιστούν ότι μία ακόμα αποτυχία του κόμματος, η δεύτερη, θα διαλύσει το κόμμα και θα της επιτρέψει να απορροφήσει τους ψηφοφόρους του μελλοντικά. Για αυτό το σκοπό έχει στηθεί ένα άγριο ψηφοθηρικό παιχνίδι, με ρουσφέτια και απειλές σε τοπικό επίπεδο σε όλη την χώρα και κυρίως στην Β. Ελλάδα, και με προσπάθειες να τους κολλήσει την ταμπέλα του "ακραίου" σε εθνικό.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι το κόμμα που ασκεί την λιγότερη πολεμική εις βάρος του ΛΑ.Ο.Σ, την ίδια τακτική που χρησιμοποιεί και με τα κόμματα της Αριστεράς. Αγνοεί τον ΛΑ.Ο.Σ αφού θεωρεί ότι ενδυνάμωση του θα πλήξει την Ν.Δ. Διάσπαρτες φραστικές επιθέσεις όπως αυτή του ίδιου του Γ. Παπανδρέου χθες το πρωί πάντως δεν λείπουν.

Το Κ.Κ.Ε χτυπάει το ΛΑ.Ο.Σ όπως χτυπάει και όλα τα άλλα κόμματα αφού για το κομμουνιστικό κόμμα υπάρχουν τρεις κατηγορίες: Τα κόμματα του δικομματισμού, τα δεκανίκια του δικομματισμού και το Κ.Κ.Ε. Λόγω του ότι είναι βασικά ένα κόμμα που συγκεντρώνει ψήφους διαμαρτυρίας από παντού, το ΛΑ.Ο.Σ του στερεί ψήφους που θα μπορούσε να έχει, και αυτό δεν το αφήνει να περάσει εύκολα.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι ο λόγος που το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη έχει επωμιστεί την ρετσινιά του ακραίου. Η δυναμική του κόμματος της Αριστεράς σε Μ.Μ.Ε και τάξεις της διανόησης είναι δυσανάλογη της δυναμικής που εκφράζει στην κοινωνία. Για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α ο ΛΑ.Ο.Σ είναι ιδεολογικός αντίπαλος. Θέματα όπως η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, το Μακεδονικό, η αθρόα λαθρομετανάστευση, οι αντιεξουσιαστές, το σχέδιο Ανάν, το βιβλίο ιστορίας κτλ έχουν φέρει σε σύγκρουση τα δύο κόμματα πάμπολλες φορές. Οι θέσεις του ΛΑ.Ο.Σ σε κάθε ένα από αυτά του έχουν χαρίσει τον χαρακτηρισμό του "ακραίου", του "ξενοφοβικού" κόμματος. Το ότι σε κάθε μία από αυτές τις θέσεις πάνω από 80% του Ελληνικού λαού (πολλές φορές και 90%) έχει συνταχθεί με τις θέσεις του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού στις δημοσκοπήσεις, δεν είναι αρκετό να ανατρέψει το κλίμα και να αποσύρει την ρετσινιά.

Μεγάλη έχθρα τέλος, επιδεικνύουν και τα μικρότερα κόμματα. Η Δημοκρατική Αναγέννηση, δημιούργημα της Ν.Δ για να πλήξει τον ΛΑ.Ο.Σ, επιτίθεται σταθερά στο κόμμα αφού έχουν το ίδιο "target group". Η Φ.Σ (στα ίδια περίπου θέματα με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α) είναι ιδεολογικός αντίπαλος ενώ και με τα μικρά κόμματα της Άκρας Αριστεράς τον χωρίζει ιδεολογικό χάσμα.

Aποκάλυψη για τα γκάλοπ

Σημαντική αποκάλυψη για τις κρυφές δημοσκοπήσεις έκανε εχθές το press-gr. Τα αποτελέσματα που δίνουν τα μυστικά γκάλοπ των ημερών είναι:

Ν.Δ 40.5%-43.9%
ΠΑ.ΣΟ.Κ 37.5%-40.5%
Κ.Κ.Ε 6.4%-8.2%
ΣΥ.ΡΙΖ.Α 3.5%-5.2%
ΛΑ.Ο.Σ 2.8%-4%

Σημαντικά στοιχεία εξάγονται, κυρίως για τα μικρότερα κόμματα. Το Κ.Κ.Ε όπως αναμενόταν θα βελτιώσει κατά πολύ τα ποσοστά του 2004 ενώ το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, αντίθετα με τις φήμες των ημερών. Για τον ΛΑ.Ο.Σ επιβεβαιώνεται αυτό που έγραψα και επιβεβαίωσα και εγώ χθες και φημολογείται συνεχώς τις τελευταίες μέρες, η πτώση σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις του Αυγούστου που αφήνει ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο μη εισόδου του στην βουλή. Όσο για τους μεγάλους η διαφορά προφανέστατα είναι μη αναστρέψιμη, μην φανταστεί κανείς πχ ότι μία δημοσκόπηση δείχνει ισοπαλία με 40.5% και μία άλλη διαφορά 6.5 μονάδων (43.9% - 37.5%). Όλες οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν διαφορά άνω των 2% όπως είχα επιβεβαιώσει πριν λίγες μέρες, άνω του 2.4% σύμφωνα με άλλη σελίδα που φαίνεται να έχει έγκυρη πληροφόρηση.

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2007

Δεν λείπει αυτή η φωνή;

Με το χέρι στην καρδιά μάγκες, δεν λείπει;

Πρέπει να παλεύουμε για την αναπνοή μας..


Ένα hip-hop κομμάτι σχετικά με τις εκλογές και το πολιτικό μας σύστημα από τους Φ.Π.Α.

Δηλώσεις Σουφλιά

Ακούω τις δηλώσεις του Σουφλιά πίσω μου και τσαντίζομαι. Η χώρα δεν είναι έτοιμη για κυβερνήσεις συνεργασίας λέει, καμιά διαφωνία. Ο δικομματισμός δεν μοιράζεται την εξουσία με κανέναν και τα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης αρνούνται τις συνεργασίες δογματικά. Δεν είναι έτοιμη για κυβερνήσεις συνεργασίας λόγω του κομματισμού σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά. Ε πως τον καταπολεμάς τον δικομματισμό κύριε; Απολύοντας 100άδες δασκάλους με 15ετή υπηρεσία την οποία δεν αναγνωρίζεις ενώ συγχρόνως μονιμοποιείς ως δασκάλους 100άδες άσχετους με μόνο κριτήριο την δίχρονη πρόσληψη τους επί Μητσοτάκη; Όλη η μηχανή του κράτους είναι γαλάζια, γεμάτη από αδικημένους της προηγούμενης περιόδου που ήταν όλη η μηχανή πράσινη. Και αυτό θα συνεχιστεί για τα επόμενα 4 χρόνια, όταν και πάλι θα αρχίσει να πρασινίζει. Και πάει λέγοντας...

Αυτό το βρώμικο πολιτικό σύστημα δεν πέφτει, δεν χτυπιέται. Άμα ο κόσμος ένιωθε ελεύθερος να ψηφίσει αμφιβάλλω αν αυτοί οι δύο θα ήταν τα μεγάλα κόμματα. Αλλά κάθε φορά καταφέρνουν και κοροϊδεύουν τον κόσμο, καταφέρνουν και μας θυμίζουν ότι όσο και αν ελπίζουμε κάτι να αλλάξει, αυτοί μας αξίζουν.

Οι δημοσκοπήσεις για ΛΑ.Ο.Σ

Έχει επιβεβαιωθεί ότι σύμφωνα με τις κρυφές δημοσκοπήσεις τα ποσοστά του ΛΑ.Ο.Σ έχουν μειωθεί αισθητά (μάλλον λόγω της έντονης πολεμικής κυρίως σε τοπικό επίπεδο από την Ν.Δ), σε σημείο που η είσοδος του στην βουλή αν μη τι άλλο δεν είναι εξασφαλισμένη.

Υπενθυμίζω ότι στα προηγούμενα ποστ μεταφέρω φήμες που έχουν βάση, όχι επιβεβαιωμένα στοιχεία και όχι τελείως αβάσιμες φήμες. Τα μόνα στοιχεία που έχω επιβεβαιώσει (εκτός της πτώσης του ΛΑ.Ο.Σ) είναι η δημοσκόπηση της VPRC (+4% διαφορά η Ν.Δ) και το γεγονός ότι η διαφορά Ν.Δ - ΠΑ.ΣΟ.Κ εδώ και αρκετές μέρες δεν έχει πέσει κάτω από το 2% σε καμία δημοσκόπηση.

Ποιοι ταραξίες;

Image Hosted by ImageShack.us
@Σκίτσο του Παναγιώτη Δούμα

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2007

Η Νέα Δημοκρατία και τα όργανα του Τουρκικού επεκτατισμού

Αν και είχα αναφερθεί στο θέμα των μειονοτικών υποψηφίων της Ν.Δ πριν λίγες μέρες η κατάσταση με αναγκάζει να επανέλθω. Στο προηγούμενο ποστ είχα ασχοληθεί κυρίως με τον Αχμέτ Ιλχάν, μη γνωρίζοντας πόσο προκλητικός ήταν ο Χατζή Ιμπράμ στην συνέντευξη του στο "Πρώτο Θέμα". Θαυμάστε λοιπόν τον υποψήφιο της Ν.Δ (και σίγουρο βουλευτή από την ερχόμενη Κυριακή) ο οποίος:
  1. Δηλώνει ότι δεν είναι Έλληνας αλλά Τούρκος.
  2. Λέει πως θα αγωνιστεί για την ανατροπή της συνθήκης της Λοζάνης που κάνει ξεκάθαρο λόγο για Μουσουλμανική μειονότητα.
  3. Κατηγορήθηκε στο παρελθόν από τους μουσουλμάνους ότι "αποσπούσε χρήματα για να διασφαλίσει την καλή μεταχείριση τους από το Τουρκικό προξενείο".
  4. Υπερασπιστής στα δικαστήρια και εξέχων μέλος της "Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης", παράνομης οργάνωσης σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο (με ξεκάθαρη αιτιολόγηση μάλιστα, ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα ξένου κράτους εντός της Ελλάδας)!
  5. Οι Έλληνες μουσουλμάνοι τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας στους Πομάκους της Θράκης, να κλείσει τις νόμιμες οργανώσεις τους και να τους αναγκάσει να δηλώνουν Τούρκοι και όχι Έλληνες!
  6. Ζητάει να μην διορίζονται οι μουφτήδες από το Ελληνικό κράτος αλλά να εκλέγονται (ώστε να είναι ελεγχόμενοι από την Τουρκία), παρά το ότι στην ίδια την Τουρκία οι μουφτήδες διορίζονται και δεν εκλέγονται!
  7. Δηλώνει ότι δεν υπάρχουν Έλληνες μουσουλμάνοι, οι μουσουλμάνοι δε που αρνούνται να εκτουρκιστούν από την προπαγάνδα της Τουρκίας "θέλουν να κάνουν κακό στην μειονότητα" και οφείλονται σε μία "παρακρατική δραστηριότητα που επιθυμεί να δημιουργήσει μία εθνική ταυτότητα που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει"!
Αυτά και πολλά άλλα είναι τα έργα του υποψηφίου της Ν.Δ. Μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ και εδώ, να τα ακούσετε εδώ, και μετά να πάτε να ψηφίσετε αυτό το κόμμα γνωρίζοντας ότι ο βουλευτής που επέλεξαν θα αγωνιστεί για να εκτουρκίσει την Θράκη και τους αδελφούς μας Πομάκους - Έλληνες μουσουλμάνους που για αυτόν δεν υπάρχουν.

...

Δύο άρθρα σε δύο blog της Αριστεράς έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μου τις τελευταίες μέρες. Το πρώτο ήταν το Γιατί δεν ψηφίζω / στηρίζω ξανά τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α από το The MacManus Diaries. Έχοντας τις αμφιβολίες μου για το κατά πόσο η πρωτοβουλία για την ενότητα της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς είναι ικανή να καλύψει τις ανησυχίες του συντάκτη για τα Εθνικά Θέματα (με εξαίρεση πιθανότατα το σχέδιο Ανάν) ευχαριστήθηκα για την εξ αριστερών ρεαλιστική κριτική απέναντι στο κόμμα.

Το δεύτερο είναι το ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ με τα μάτια και τα λόγια ενός Αλβανού στο VIVE ρεεε PERICOLOSAMENTE, όπου ο Greg σχολιάζει τις απόψεις ενός Αλβανού για τα πολιτικά κόμματα. Δεν χρειάζεται να είσαι και διάνοια για να καταλάβεις ποιοι είναι οι αγαπημένοι των Αλβανών αλλά άλλο να το ξέρεις απλώς και άλλο να βλέπεις έναν από αυτούς να προπαγανδίζει υπέρ των φίλων του και εναντίον των εχθρών του.

Οι δημοσκοπήσεις των ημερών

Αποκαλυπτικά στοιχεία παρουσίασε το press-gr για τις κρυφές δημοσκοπήσεις που έλαβαν χώρα στον νομό Μεσσηνίας. Αν και σίγουρα μία εκλογική περιφέρεια δεν είναι ικανή να παρουσιάσει την κατάσταση σε όλη την Ελλάδα εξάγονται κάποια χρήσιμα συμπεράσματα.

- Η διαφορά Ν.Δ - ΠΑ.ΣΟ.Κ φθάνει στο 15%, ελαφρά ανεβασμένη σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2004, κάτι που πιθανότατα οφείλεται στην συμμετοχή του Αντ. Σαμαρά. Και τα δύο κόμματα πάντως παρουσιάζουν πτώση, κυρίως το ΠΑ.ΣΟ.Κ, όπως και σε πολλές άλλες περιφέρειες της Ελλάδος.
- Το Κ.Κ.Ε φθάνει στο 6.5% και με άνοδο περίπου δύο ποσοστιαίων μονάδων επιβεβαιώνει την ανοδική πορεία του κόμματος.
- ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ΛΑ.Ο.Σ επιβεβαιώνουν τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν. Οι μεν πρώτοι συγκεντρώνουν 3%, περίπου όπως και το 2004, οι δεύτεροι 2.1%. Ένα -σχετικά αυθαίρετο- συμπέρασμα που μπορεί να βγει λοιπόν είναι ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α βρίσκεται στην ίδια δύσκολη θέση με το 2004 που έδωσε μάχη ως την τελευταία στιγμή για να μπει στην βουλή. Ο ΛΑ.Ο.Σ από την άλλη, αν και καταφανέστατα θα αυξήσει τα ποσοστά του (1.75% στην Μεσσηνία, 2.2% γενικό το 2004), είναι πολύ πιθανόν η συσπείρωση της Ν.Δ και η πολεμική εναντίον του να τον αφήσει κάτω από το 3%.

Κατά τα άλλα πληροφορίες φέρουν τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για λογαριασμό της Ν.Δ να ανεβάζουν την διαφορά μέχρι και το 3.5% ενώ αυτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ να την παρουσιάζουν ελαφρώς κάτω από το 3%, υπέρ της Ν.Δ πάντα. Έχει επιβεβαιωθεί ότι ουδεμία δημοσκόπηση για οποιοδήποτε κόμμα και από καμία εταιρεία δεν έχει φέρει την διαφορά κάτω από το 2% εδώ και αρκετές μέρες. Τα τελευταία αποτελέσματα έχουν αναγκάσει τα γραφεία στοιχημάτων να αυξήσουν τις τελευταίες δύο μέρες ακόμα περισσότερο την απόδοση για νίκη του ΠΑ.ΣΟ.Κ και να μειώσουν περαιτέρω την απόδοση για νίκη της Ν.Δ που ποια θεωρούν παραπάνω από σίγουρη.

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007

Βυθίσατε το ΛΑ.Ο.Σ

Εκβιασμοί και απειλές μελών και ψηφοφόρων σε όλη την Ελλάδα, απόπειρες απόσπασης στελεχών άλλοτε επιτυχημένες και άλλοτε όχι, βίαιη επίθεση τραμπούκων σε εκλογικό περίπτερο με τραυματισμούς στο Αγρίνιο, βανδαλισμοί γραφείων στην Καρδίτσα, προσπάθεια εκφοβισμού μελών και φίλων στην Μαγνησία και ακόμα υπάρχουν μέρες μέχρι τις εκλογές. Τι θα γινόταν αν έστω και ένα από όλα αυτά γινόταν εις βάρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, κόμματος με τα ίδια ποσοστά με το ΛΑ.Ο.Σ; Αλλά για το ΛΑ.Ο.Σ όλοι οι κατ' επίφαση υπέρ δημοκράτες και στην πραγματικότητα φασίστες σιωπούν.

Πεντακομματική βουλή τώρα!

Ο Καρατζαφέρης αναδεικνύεται σε ρυθμιστή της επόμενης ημέρας

Υπό τον τίτλο "Βυθίσατε το ΛΑΟΣ" η εφημερίδα "το Έθνος" αποκαλύπτει στοιχεία για την πολεμική της Ν.Δ έναντι του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη. Αν και αυτό γίνεται σε -ακόμα- μία απέλπιδα προσπάθεια να συσπειρώσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ και να χτυπήσει την Ν.Δ. γράφονται πολλές αλήθειες.
Υπέρτατος στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι πλέον η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές να είναι τετρακομματική και ο μόνος τρόπος για να το καταφέρει είναι να ανακόψει την είσοδο σε αυτήν του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη. Στο πλαίσιο αυτό έχουν επιστρατευθεί όλα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα. Από τα εκβιαστικά διλήμματα του πρωθυπουργού προς το εκλογικό σώμα μέχρι τους καθαρούς εκβιασμούς των κομματαρχών της Νέας Δημοκρατίας προς τους υποψηφίους αλλά και τους δυνητικούς ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ.

Αυτού του τύπου οι πιέσεις είναι εντονότερες στη Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια της Β. Ελλάδος όπου το ρεύμα του κ. Καρατζαφέρη είναι ισχυρότερο, τα πρόσωπα μεταξύ τους γνωστά όπως επίσης και οι εκλογικές τους προτιμήσεις.
Δεν συμφέρει βέβαια την εφημερίδα να μας πει και γιατί υπέρτατος στόχος της Ν.Δ. "είναι πλέον" η τετρακομματική βουλή. Παραδοχή της κατά τα άλλα καταφανέστατης ήττας του ΠΑ.ΣΟ.Κ θα το αποσυσπειρώσει περαιτέρω, θα ενδυναμώσει τα άλλα κόμματα της Αριστεράς και θα μειώσει κι άλλο τα ποσοστά του κόμματος.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι την Παρασκευή το μεσημέρι στέλεχος του επικοινωνιακού επιτελείου του κ. Καραμανλή έλεγε ότι «αυτό που μένει να κριθεί είναι αν θα μπει ο κ. Καρατζαφέρης στη Βουλή».

Η δήλωση ακούγεται παράδοξη αν λάβει κανείς υπόψη την παγιωμένη τάση για άνετη είσοδο του ΛΑΟΣ στη Βουλή με ποσοστά μεταξύ 3,5 και 4,5%, η οποία είχε αποτυπωθεί σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις πριν από την ισχύ της απαγόρευσης δημοσιοποίησής τους.

Ο παράγοντας αυτός όμως ουσιαστικά υπονοούσε την επιχείρηση «κοντέματος» του ΛΑΟΣ, την έναρξη της οποίας κήρυξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών χαρακτηρίζοντας το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη ακραίο και θέτοντας το εκβιαστικό δίλημμα στους ψηφοφόρους «ή μου δίνετε αυτοδυναμία ή η χώρα μπαίνει σε εκλογική περιπέτεια».
Προφανώς και "δεν είναι τυχαίο" αλλά δεν τολμά να το εξηγήσει περαιτέρω η εφημερίδα. Το μόνο που ενδιαφέρει την Ν.Δ και "αυτό που μένει να κριθεί" είναι μόνο η πιθανότητα πεντακομματικής βουλής επειδή η διαφορά Ν.Δ. - ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι πια μη αναστρέψιμη. Όλο το άρθρο, απ' την αρχή ως το τέλος, επιμένει ότι το μόνο που ενδιαφέρει την Ν.Δ. είναι η αποτροπή εισόδου του ΛΑ.Ο.Σ αλλά κανείς δεν εξηγεί γιατί είναι μόνο αυτό και δεν ασχολούνται με το αν θα ανέλθουν/κρατηθούν στην εξουσία όπως το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Το δεύτερο σκέλος αυτού του νυν υπέρ πάντων αγώνα, το οποίο θεωρείται πιο δύσκολο αλλά ενδεχομένως και το μόνο αποτελεσματικό, έχει πέσει στις πλάτες των κομματαρχών της Νέας Δημοκρατίας και δη αυτών της Βορείου Ελλάδος.

Οι πιέσεις και οι εκβιασμοί στελεχών της Νέας Δημοκρατίας προς τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη που ξεκίνησαν εδώ και λίγο καιρό έχουν κορυφωθεί και πλέον επεκτείνονται ακόμα και στους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κομματάρχες της ΝΔ τηλεφωνούν στα σπίτια πρώην ψηφοφόρων του κόμματος οι οποίοι έχουν εκδηλώσει σε συζητήσεις τους την πρόθεση να ψηφίσουν ΛΑΟΣ επιχειρώντας να τους μεταπείσουν.

Η... τεχνική
Το «ψηστήρι» γίνεται κλιμακωτά. Αρχικά δίνονται υποσχέσεις για διορισμούς δικών τους ή συγγενών τους, σε δεύτερο επίπεδο απευθύνονται στο φιλότιμό τους λέγοντας ότι το κόμμα τούς χρειάζεται και σε τρίτο επίπεδο εφόσον τίποτα από τα προηγούμενα δεν πιάσει καταφεύγουν σε εκβιασμούς περί μεταθέσεων κυρίως σε εργαζόμενους του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ ή για μη υλοποίηση αιτημάτων τους που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Το νοσηρό αυτό κλίμα φαίνεται ακόμα πιο καθαρά στα χωριά αλλά και στα καφενεία που παραδοσιακά γίνονται ανοιχτά κομματικές συζητήσεις. Στους χώρους αυτούς επικρατεί πλέον επιφυλακτικότητα και ψυχρότητα.

Τα αποτελέσματα
Οι καρποί της αντεπίθεσης
Η πλαγιοκόπηση των υποψηφίων στελεχών του ΛΑΟΣ μέχρι στιγμής είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση από τον συνδυασμό τεσσάρων σημαντικών στελεχών στη Βόρεια Ελλάδα και αρκετών ακόμα στην Αθήνα. Η νομαρχιακή σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό του Π. Ψωμιάδη Ανθή Πορφυριάδου «αλλαξοπίστησε» τελευταία στιγμή ύστερα από μια συνάντηση που είχε με τον γραμματέα της Κ.Ε. της ΝΔ, Λευτέρη Ζαγορίτη, στους εορτασμούς της Παναγίας Σουμελά. Αλλες δύο υποψηφιότητες γιατρών από τη Θεσσαλονίκη αποσύρθηκαν ύστερα από αντίστοιχες πιέσεις. Ο υποψήφιος νομάρχης Χαλκιδικής Νίκος Ματθαίος δεν θα είναι επίσης στα ψηφοδέλτια του ΛΑΟΣ αλλά της Νέας Δημοκρατίας.

Στενό μαρκάρισμα έγινε και στον υποψήφιο νομάρχη Πέλλας Ι. Βελλόπουλου για να κατέβει με τη ΝΔ στη Β Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Η προσπάθεια τελικά δεν καρποφόρησε και ο κ. Βελλόπουλος θα είναι υποψήφιος στην ίδια περιφέρεια με το ΛΑΟΣ. Ατυχή κατάληξη είχε επίσης και η προσπάθεια απόσπασης υποψηφίου του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη στην Καστοριά τάζοντάς του διορισμό σε νοσοκομείο.
Γνωστά τα βρώμικα παιχνίδια του δικομματισμού. Είναι πια καιρός να αντισταθούμε. Πεντακομματική βουλή, έλεγχος της εξουσίας από τα μικρά κόμματα όπως σε κάθε πολιτισμένη χώρα της Ευρώπης. Στην Κύπρο τρεις υποψήφιοι κονταροχτυπιούνται με περίπου 30% ο καθένας (υποστηριζόμενοι από πάνω από ένα κόμματα και κινήσεις ο καθένας!), στην Ελλάδα ο δικομματισμός φθάνει μέχρι το 85%! Στην Κύπρο η κυβέρνηση που αποχωρεί αποτελείτο από τα 3 από τα 4 μεγαλύτερα κόμματα. Σε ποια χώρα δούλεψε πιο σωστά η Δημοκρατία, η οικονομία και η εξωτερική πολιτική;

Όλο το άρθρο εδώ.

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2007

Ο "πατριώτης" Καραμανλής

Πηγή: Αντ1

Φωτιές άναψε η ενέργεια του βουλευτή της ΝΔ Αχμέτ Ιλχάν, να συνυπογράψει κείμενο, το οποίο βαφτίζει τουρκική την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

"Αν ήταν σε άλλη χώρα το κόμμα του θα τον είχε διαγράψει ή τουλάχιστον θα του είχε επιβάλλει κυρώσεις" ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέλιος Παπαθεμελής.

Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ το επίμαχο θέμα συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Πακιστανό ομόλογό του Αζίζ.

"Δεδομένη η ευαισθησία της ελληνικής Πολιτείας για τα θέματα προστασίας των μειονοτήτων" δήλωσε ο Ευάγγελος Αντώναρος με αφορμή την ενέργεια του βουλευτή της ΝΔ Αχμέτ Ιλχάν.
"Κάθε αιρετός εκπρόσωπος της μειονότητας έχει το δικαίωμα στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων να εκφέρει τις απόψεις του", παρατήρησε ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος έκανε λόγο για επιλεκτική απομόνωση στο πρόσωπο του συγκεκριμένου βουλευτή, αφού το εν λόγω κείμενο, όπως είπε, έχει υπογραφεί από εκατοντάδες εκπρόσωπους της μειονότητας.

Τι σημαίνει εκατοντάδες εκπρόσωποι της μειονότητας; Έχουν εκατοντάδες βουλευτές; Ποιος ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ την μειονότητα και το υπέγραψε;

Το στοίχημα τώρα είναι, θα καταφέρετε και πάλι να κοροϊδέψετε τον λαό με πατριωτικές κορώνες 10 μέρες πριν τις εκλογές χωρίς να έχετε κάνει τίποτα τα τελευταία 3μιση χρόνια;

- Άμα ρωτήσουν τον κ. Καραμανλή (σημ. όλο το άρθρο είχε γραφτεί πριν τον ρωτήσουν αλλά δεν το δημοσίευσα, ότι ήταν αναμενόμενο είπε) θα υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί την ίδια πολιτική για την Θράκη, παρά το ότι ο νυν και υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης του κόμματος του, ελεγχόμενος απευθείας από τον Ερντογάν (όπως ο Χατζηοσμάν του ΠΑ.ΣΟ.Κ ελέγχεται από τους γκρίζους λύκους, να τους χαίρεστε όλοι σας) ονομάζει την μουσουλμανική μειονότητα τουρκική! Ο ίδιος άνθρωπος που μέχρι πριν λίγες μέρες απειλούσε ότι θα κατέβαιναν οι μουσουλμάνοι με δικό τους κόμμα και η Ν.Δ τον παρακαλούσε (και τον έπεισε) να κατεβεί μαζί της. Μην χάσουν το κελεπούρι. Και μακάρι να ήταν μόνο αυτό το κελεπούρι τους, αλλά και στην Ξάνθη ο Χατζηιμπράμ δήλωσε μέσω τηλεόρασης ότι είναι Τούρκος! Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων που δεν έχουν πέσει θύματα της τουρκικής προπαγάνδας και συνεχίζουν να έχουν Ελληνική εθνική συνείδηση. Γιατί διάλεξε τους Τούρκους ο Καραμανλής;

- Ρωτήσανε τον κ. Καραμανλή για το βέτο και ήταν ξεκάθαρος, δεν μπαίνουν πουθενά τα Σκόπια. Ενώ οι ευρωβουλευτές του ψηφίζουν ακριβώς το αντίθετο και ενώ οι εντός Ελλάδος βουλευτές του ονομάζουν το θέμα "μπούρδα"! Τους Σκοπιανούς δεν καταφέρνει να τους κοροϊδέψει, ας ελπίσουμε να μην τα καταφέρει ούτε με εμάς.


Old Boy: Μάλτιπλ Τζόις

Ξεκαρδιστικός ήταν ο Old Boy πριν λίγες μέρες (σήμερα το ανακάλυψα) αναφερόμενος στο debate. Μεταφέρω ένα πολύ μικρό απόσπασμα, όλο το άρθρο εδώ.

4) Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έβλεπε στην αρχή το χρονόμετρο:
α) Επειδή του το έκρυβε μια παλιά, πολύ παλιά και αδίστακτη Δεξιά.
β) Επειδή τα νούμερα ήταν στα ελληνικά εντ νοτ ιν ίνγκλις.
γ) Επειδή δεν είχε καταλάβει τους όρους διεξαγωγής του ντιμπέιτ, παρά τις προφανώς εξαντλητικές συνεννοήσεις μεταξύ των κομμάτων.
δ) Επειδή τους είχε καταλάβει όταν του τους εξηγούσαν, αλλά μετά τους ξέχασε.
ε) Επειδή του αποσπούσαν την προσοχή απέναντι ο Χατζηνικολάου με την Τρέμη που αντάλλασσαν διαρκώς καυτές ματιές.

7) Η Αλέκα Παπαρήγα δεν είπε τη λέξη «μπλόγκερς»:
α) Επειδή δεν ξέρει τι σημαίνει.
β) Επειδή αν τα μπλογκ ήταν καλό πράγμα θα τα είχαν και στη Σοβιετική Ένωση.
γ) Επειδή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βλάπτουν την Συρία το ίδιο· το ΠΑΣΟΚ λίγο περισσότερο όμως.
δ) Επειδή δεν είναι όλοι οι μπλόγκερς το ίδιο: άλλο ο μπλόγκερ - εργοδότης, άλλο ο μπλόγκερ - εργαζόμενος.
ε) Επειδή την ώρα που ήταν να την πει, ήταν απασχολημένη βοηθώντας τον Γιώργο Παπανδρέου να βρει το χρονόμετρο.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας

Εκτός από τους ηρωικούς πολιτικούς μας που αντιστέκονται στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, συμπαραστέκονται σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα και τα παιδιά τους. Η κόρη του Γιωργάκη Παπανδρέου ως ένδειξη συμπαράστασης αρνήθηκε για τρεις μέρες (δεν άντεξε παραπάνω) να κάνει σκι στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Ελβετίας -φυσικά-, που την έχει στείλει ο μπαμπάς.

Έντονη αντικαπιταλιστική δράση είχαμε και στο παρελθόν από το παιδάκι της Παπαρήγα. Πληροφορίες το φέρουν να κουβαλάει πάντα φαΐ από το σπίτι στο ιδιωτικό του σχολείο αφού θεωρούσε τον ιδιοκτήτη της καντίνας καπιταλιστή γουρούνι, πλουτοκράτη και όργανο του ιμπεριαλισμού.

Τα παιδιά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α βέβαια δεν υστερούν. Ο γιος του Στρατούλη πχ, μαχητικότατος, έχει ξεσηκώσει όλη την νεολαία και όχι μόνο στο ιδιωτικό του σχολείο, αλλά σε όλο το λαϊκό κίνημα και τις φτωχογειτονιές της Εκάλης!

Και καλή σας ψήφο, μία βδομάδα έμεινε.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον δρόμο

Η Alco φέρεται να δίνει διαφορά μέχρι και 3% ως τελικό αποτέλεσμα των εκλογών (υπέρ της Ν.Δ φυσικά). Υπενθυμίζουμε ότι η Alco ήταν η εταιρεία που έδινε την μικρότερη διαφορά (με εξαίρεση την άγνωστη Marc για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚικού "Έθνους") στα τέλη Αυγούστου, 0.7%. Συγχρόνως διασταυρώθηκε και προχθεσινή πληροφορία σύμφωνα με την οποία η VPRC (η μόνη εταιρεία που είχε βρει το τελικό αποτέλεσμα το 2004) επιμένει ότι η διαφορά θα φθάσει στο 4%. Υπενθυμίζω προχθεσινό ποστ για τις κρυφές δημοσκοπήσεις αλλά και ότι εδώ και μέρες επαναλαμβάνω συνεχώς ότι ζούμε ξανά την προεκλογική του 2004, με τον Καραμανλή σε θέση ισχύος να μην κάνει τότε αντιπολίτευση και τώρα κριτική στο ΠΑΣΟΚ και τον Παπανδρέου με τις συνεχείς επιθέσεις να προσπαθεί απελπισμένα να το συσπειρώσει.

Το μπαλάκι είναι τώρα στα χέρια του καθενός από εμάς. Τα μεγάλα κόμματα, για να αποτρέψουν την πιθανότατα πραγματικής δημοκρατίας επιτέλους σε αυτή την χώρα, κάνανε ιστορικά λόγο σε "χαμένη ψήφο". Σήμερα, με το αποτέλεσμα δεδομένο, κάθε ψήφος στα μεγάλα κόμματα είναι πραγματικά η χαμένη. Ο μπαμπούλας της κακιάς Δεξιάς ή του κακού ΠΑΣΟΚ, δημιουργημένος για να συσπειρώνει και να βοηθά και τους δυο τους, ισχύει μόνο στους ανενημέρωτους (γι' αυτό και η απαγόρευση δημοσκοπήσεων τις τελευταίες μέρες, για να μην χάνουν από την ισχύ τους) και τους πολιτικά "τυφλούς". Η τιμωρία τους μπορεί να επιτέλους να γίνει πραγματικότητα. Στηρίξτε τα μικρά κόμματα, δημιουργήστε 5κομματική βουλή. Στηρίξτε και εξωκοινοβουλευτικά αν νιώθετε ότι σας εκφράζουν. Μην πετάξετε την ψήφο σας και πάλι σε κάποιους που ούτε τους αξίζει ούτε την χρειάζονται, όχι κι άλλο 2004.

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2007

Μύθοι και πραγματικότητες

Συνειδητά είχα επιλέξει να μην ασχοληθώ με το ΚΚΕ. Το επίσημο κόμμα λίγο με ενδιαφέρει και θεωρώ την σημερινή παρουσία του σχετικά θετική. Κυρίως με ενδιαφέρει η Πατριωτική Αριστερά του Ρεσάλτο και άλλων εντύπων. Μπορεί για μένα να είναι ανάχωμα που συγκρατεί πατριώτες σε ένα μη πατριωτικό κόμμα αλλά δεν αλλάζει ένα δεδομένο, ότι την επομένη των εκλογών μαζί θα βρεθούμε (ίσως όχι στους δρόμους αλλά στην συνείδηση) στην προάσπιση της πατρίδας μας, σύμμαχοι ενάντια στην παγκοσμιοποίηση. Γι' αυτά όλα θεωρούσα ότι δεν υπάρχει λόγος να δημιουργείτε περαιτέρω διχαστικό κλίμα μεταξύ μας. Αλλά η κατάσταση έχει ξεφύγει. Η πολεμική εναντίον του πατριωτικού κινήματος που ζει και αναπνέει εντός του ΛΑ.Ο.Σ δεν έχει προηγούμενο. Ας πουν με τι διαφωνούν αν διαφωνούν με κάτι και θα το αποδεχθώ, αλλά στην πραγματικότητα εγώ έχω περισσότερες διαφωνίες με το ΛΑ.Ο.Σ από αυτούς που του επιτίθενται μόνο και μόνο για να προστατέψουν την δύναμη του Κ.Κ.Ε. Ένα Κ.Κ.Ε που προασπίζονται με το ασύλληπτο επιχείρημα: "Είναι αντεθνικό κόμμα σήμερα αλλά οι συνθήκες θα το αναγκάσουν να γίνει πατριωτικό κάποια στιγμή". Τι απαντάς σε αυτό;

Ανίκανοι λοιπόν να παρουσιάσουν πραγματικές διαφωνίες απέναντι στο ΛΑ.Ο.Σ οι χθεσινοί (και αυριανοί) σύμμαχοι μας με Ρεπούσεια λογική ανακατασκευάζουν την ιστορία κατηγορώντας την Πατριωτική Δεξιά ως ιστορικά αντεθνική, αντιθέτως από τους κομμουνιστές που ήταν πάντα παρών στους εθνικούς αγώνες (!). Ώρα να πούμε κάποιες αλήθειες λοιπόν:
  1. Πρωταγωνίστησαν στην Μικρασιατική εκστρατεία; Ή παραδέχθηκαν ότι όχι απλώς χάρηκαν αλλά δούλεψαν υπέρ της Μικρασιατικής Καταστροφής, της ήττας μας και της απεμπόλησης των Εθνικών Δικαιωμάτων μας στην Μικρά Ασία; (Ριζοσπάστης 12/07/1935: "... εμείς, όχι μόνο δεν λυπηθήκαμε για την αστικοτσιφλικάδικη ήττα στην Μικρά Ασία, μα και την επιδιώξαμε...").
  2. Τι κάνανε το 1940, που καπηλεύονται και τον αγώνα εναντίον των ναζί; Ήταν με τους ναζί ή με την Ελλάδα μέχρι τις 22/06/1941, όταν η Γερμανία τόλμησε να επιτεθεί στην ΕΣΣΔ; Έγραφε ή όχι ο Ριζοσπάστης στις 02/05/1940 ότι η Ελλάδα δημιουργεί ένταση με την Ιταλία (!); Στις 7/12/1940 το μανιφέστο της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ έγραφε ή δεν έγραφε ότι "Ο πόλεμος αυτός που προκλήθηκε από την βασιλομεταξική σπείρα... δεν μπορεί να έχει την παραμικρή σχέση στην υπεράσπιση της πατρίδος μας" καλώντας συγχρόνως τους Έλληνες στρατιώτες να πετάξουνε τα όπλα; Ο ίδιος ο Ζαχαριάδης, μετά από το πρώτο γράμμα που έγραψε (ή αναγκάστηκε να γράψει) από την φυλακή στο οποίο υποστήριξε τον αγώνα, έγραψε ή δεν έγραψε ακόμα δύο γράμματα στα οποία ανακάλεσε το πρώτο;
  3. Όταν τελικά αποφάσισαν να αντισταθούν το έκαναν υπέρ της Ελλάδας ή υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης; Όταν καταφέραν να ελέγξουν την περιοχή της Μακεδονίας το κάνανε υπέρ των Σοβιετικών συμφερόντων ή των Ελληνικών; Αφαιρούσαν από τα γραμματόσημα την δραχμή αντικαθιστώντας την με τα βουλγαρικά λέβα, ναι ή όχι; Για τις αμέτρητες σφαγές δεν θα αναφερθώ επειδή χρειάζεται ακόμα ένα άρθρο.
  4. Στο Μακεδονικό υποστήριξαν ουδέποτε τα Εθνικά Συμφέροντα ή μόνο αυτά της Σοβιετικής Ένωσης; Από το 3ο συνέδριο του ΚΚΕ του 1924 ζητούσαν ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη ή όχι; Το ίδιο δεν ζήτησε τον Ιανουάριο του 1925 ο Ζαχαριάδης από τον Ριζοσπάστη, μιλώντας για λαούς που "καταπιέζονται από τους Έλληνες"; 18 δημοσιευμένες αποφάσεις του ΚΚΕ στον Ριζοσπάστη με τις οποίες ζητούν Ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη, αλήθεια ή ψέματα κύριοι;
  5. Τι κάνανε για το Κυπριακό; Αυγή 05/05/1955, απόφαση ΚΚΕ, αναφορές στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ: "νταήδες με τυχοδιωκτικές ενέργειες" και "αεροβομβιστές" για το κόμμα οι ήρωες αγωνιστές της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών.
  6. Τι κάνανε για την Βόρειο Ήπειρο; Με δημοσιευμένες αποφάσεις τους είπαν ότι "δεν υπάρχει Β. Ήπειρος" αλλά μόνο Ν. Αλβανία, ναι ή όχι; Τον Φεβρουάριο του 1960, στο περιοδικό του ΚΚΕ "Νέος Κόσμος" γράψανε "Ζήτω η Λαϊκή Δημοκρατία της Αλβανίας" μετά που αναφερθήκαν σε "μυθεύματα για την Β. Ήπειρο" τα οποία δεν παραδέχονται;
Και αυτοί οι άνθρωποι, που κανέναν εθνικό αγώνα δεν έχουν κάνει ποτέ τους, που αγωνίστηκαν μόνο για το συμφέρον της Σοβιετικής Ένωσης και του κομμουνισμού, έρχονται να κατηγορήσουν την Πατριωτική Δεξιά για αντεθνική στάση! Η Δεξιά και οι δημοκρατικές δυνάμεις όμως ουδέποτε χάρηκαν και επιδιώξανε την Μικρασιατική Καταστροφή. Η Δεξιά και οι δημοκρατικές δυνάμεις κάλεσαν τους Έλληνες να "πετάξουν τα όπλα" ή πολεμώντας γράψανε το έπος του 40; Η Δεξιά και οι δημοκρατικές δυνάμεις αντιστάθηκαν ή όχι κατά την κατοχή; Η πρώτη αντιστασιακή κίνηση, η μεγαλύτερη ενέργεια σαμποτάζ στην σκλαβωμένη Ευρώπη της εποχής, ήταν ή δεν ήταν η βομβιστική επίθεση της Πατριωτικής Δεξιάς εναντίον της Ναζιστικής ΕΣΠΟ, μία επίθεση που κατέστησε την Ελλάδα την μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν κατάφερε να στείλει εθελοντές στα Γερμανικά SS, μια επίθεση που καταδίκασε μετά βδελυγμίας το ΚΚΕ εκτελώντας και έναν από τους συμμετέχοντες ως προδότη; Η Δεξιά και οι δημοκρατικές δυνάμεις με την ένοπλη αντίσταση τους έσωσαν την Μακεδονία, ναι ή όχι; Η Δεξιά και οι δημοκρατικές δυνάμεις στήριξαν τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ ο οποίος έγινε μόνο από την Πατριωτική Δεξιά, ναι ή όχι; Η Πατριωτική Δεξιά ήταν ή δεν ήταν πάντα ένθερμος υποστηρικτής των αδερφών μας στην Β. Ήπειρο;

Κανένα πρόβλημα δεν έχω με το σημερινό ΚΚΕ, αντιθέτως όπως είπα θεωρώ την παρουσία του θετική και ίσως αναγκαία. Αλλά αυτό γίνεται ακριβώς επειδή σήμερα είναι ορφανό κόμμα, χωρίς μητέρα πατρίδα να ακολουθεί δεν αποτελεί πια κίνδυνο για την Ελλάδα αλλά υποστηρικτή της στον αγώνα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση. Ως εκεί όμως, ας μην καπηλεύονται οι φίλοι αγώνες που δεν κάνανε και ας επιτρέψουν στην Πατριωτική Δεξιά να είναι περήφανη για τους αγώνες που έκανε. Επειδή μπορεί να έκανε λάθη αλλά ποτέ δεν αγωνίστηκε ηθελημένα εναντίον της Πατρίδος μας. Μπορεί να συνεργάστηκε με ξένους αλλά πάντα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Ελλάδος, όχι αυτών.

Ο κ. Καραμανλής και οι συνεργασίες του

του Φειδία Μπουρλά
Πηγή: Ελληνικές Γραμμές

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε αλαζονικώς ότι, εάν δεν επιτύχει αυτοδυναμία, δεν θα συνεργασθεί με «ακραία» κόμματα, οπότε σε αυτήν την περίπτωση θα ξαναπάμε σε εκλογές, μέχρι να δεήσουμε να τον βγάλουμε αυτοδύναμο! Το θράσος του παλαιοκομματικού κατεστημένου δεν έχει όριο.


Και, φυσικά, καμία διάθεση δεν θα είχαν οι Έλληνες πατριώτες να συναινέσουν σε οποιαδήποτε συνεργασία, διότι κανένα κόμμα του κατεστημένου δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσει να αποσυρθεί το αφελληνιστικό σχολικό βιβλίο της Ρεπούση, να τεθεί βέτο στα Σκόπια και στην Τουρκία, να στηριχθεί η Κύπρος έναντι κάθε πλεκτάνης τύπου Ανάν, να απελαθούν οι παράνομοι μετανάστες και να καθορισθούν ορθολογικά κριτήρια για τον αριθμό και την διαδικασία εισόδου και φιλοξενίας νομίμων εργατών, βάσει των αναγκών της χώρας κ.λ.π.


Αλλά μου κάνει εντύπωση που απορρίπτει ο κ. Καραμανλής κάθε συνεργασία. Διότι ο κ. Καραμανλής δεν μας είχε φανεί τόσο ασυμβίβαστος. Αντιθέτως, κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του, φάνηκε σχεδόν παντού συνεργάσιμος. Πολύ συνεργάσιμος.


Ο κ. Καραμανλής συνεργάζεται με τον... «μη ακραίο» Ερντογάν, μέχρι κουμπαριές είδαμε! Συνεργάζεται με τους «μη ακραίους» Τούρκους, αγωνιζόμενος να τους φέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έστω και σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα των Ευρωπαίων πολιτών.


Συνεργάζεται με τους «μη ακραίους» Σκοπιανούς και τους επιβραβεύει για την ... «μη ακραία» αδιαλλαξία τους.


Συνεργάζεται με τους «μη ακραίους» Ουτσεκάδες και πάσης φύσεως παρανόμους εισβολείς και εποίκους, και βάζει τον κ. Παυλόπουλο να τους ευχαριστεί που «επέλεξαν εμάς» για να «μας γονιμοποιήσουν»!


Συνεργάζεται με τους «μη ακραίους» κομμουνιστές, ουδέποτε μετανοήσαντες για την αιματηρή ανταρσία, και προσκυνά τους «τόπους μνήμης» της Γυάρου και της Μακρονήσου και την σωρό του πολέμαρχου Φλωράκη.


Συνεργάζεται με τους «μη ακραίους» σκηνοθέτες και παρατρεχάμενους του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και τους επιδοτεί με εκατομμύρια ευρώ του Ελληνικού λαού για να γυρίζουν «ιστορικές» ταινίες κατά της «κακής Δεξιάς».


Συνεργάζεται με πάσης φύσεως «μη ακραίους» καλλιτέχνες και τους επιδοτεί επίσης με εκατομμύρια, για να αυνανίζονται με τον Εθνικό Ύμνο, να αυνανίζονται στην Επίδαυρο, να πηδάνε καρπούζια, να αυνανίζονται με τον Εσταυρωμένο, και γενικώς να αυνανίζονται.


Συνεργάζεται ο κ. Καραμανλής ακόμη και με την «μη ακραία» εθνομηδενιστική σπείρα των «ιστορικών» Λιάκου, Κουλούρη, CDRSEE, Φραγκουδάκη, Δραγώνα, Ρεπούση κ.α.


Ειδικώς συνεργάζεται με την «μη ακραία», ενεργό και στρατευμένο κομματικό στέλεχος του «μη ακραίου» Συνασπισμού, σύντροφο Ρεπούση. Τόσο συνεργάσιμος είναι με την κυρία αυτήν, ώστε τής παραδίδει εν λευκώ το παιδί μου για να το κάνει γενίτσαρο!


Τελικώς, ο μόνος με τον οποίον δεν συνεργάζεται ο Καραμανλής είμαι εγώ ο απλός Έλληνας πατριώτης. Με εμένα δεν συνεργάστηκε καθόλου πριν μου πάρει το παιδί μου για να το παραδώσει στην συντρόφισσα Ρεπούση. Εμένα δεν με ρώτησε καν, διότι, όπως και κάθε απροσκύνητος Έλληνας, είμαι «ακραίος».


Καιρός λοιπόν να παύσει και ο Ελληνικός λαός να συνεργάζεται με τον κ. Καραμανλή. Καιρός ο «ακραίος», δηλαδή ο μέσος Έλληνας πολίτης, να ακουστεί στην Ελληνική Βουλή. Όχι βεβαίως για να «συνεργασθεί». Αλλά για να ξεσκεπάσει για καλά πλέον την κούφια προπαγάνδα και τα ιδεολογήματα του παρηκμασμένου παλαιοκομματικού κατεστημένου, της υποτέλειας και του αφελληνισμού. Ήλθε η ώρα ο ΛΑ.Ο.Σ. να ακουστεί.


Υ.Γ. Τον κ. Παπανδρέου δεν χρειάζεται να τον σχολιάσουμε καν. Κόμμα που υποστέλλει την Ελληνική Σημαία στα Ίμια και την υψώνει σε ... τηλεοπτική προεκλογική διαφήμιση στο Σούνιο, δεν προκαλεί πια ούτε καν αγανάκτηση. Μόνον ειρωνικό καγχασμό.

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2007

Ο "Μακεδονομάχος" Αλαβάνος

8/11/2004, εφ. "Η Αυγή", εκφραστικό όργανο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ο Μπους αναγνώρισε τα "Σκόπια" ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, δηλαδή με το συνταγματικό της όνομα, το όνομα που η ίδια θέλησε να προσλάβει, ως είχε το δικαίωμα. Όνομα το οποίο άλλωστε είχε από το 1945, ως ομόσπονδη σοσιαλιστική δημοκρατία της ομοσπονδιακής σοσιαλιστικής δημοκρατίας της (ενιαίας) Γιουγκοσλαβίας, και το οποίο ουδείς είχε αμφισβητήσει (ούτε η Ελλάδα).
Η αιφνίδια αναγνώριση εκ μέρους των ΗΠΑ προκάλεσε στη χώρα μας ταραχή, αμηχανία και οργή. Αλλά το πρόβλημα, είπε το ΚΚΕ, δεν είναι το όνομα~ είναι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός. Λάθος: το πρόβλημα είναι ακριβώς η μικροπολιτική του ονόματος. Άλλοι συνέχισαν το εθνικιστικό, ανδρεοπαπανδρεϊκό τροπάρι ότι η "Ελλάς δεν αναγνωρίζει", μαζί με τους βέρους εθνικιστές και τους ιεράρχες. Άλλοι την ευθύνη για τη "σφαλιάρα" (είπε ο Γ. Παπανδρέου) την παίζουν μπαλάκι του πινγκ-πονγκ: οι του ΠΑΣΟΚ το ρίχνουν στη Ν.Δ. και της Ν.Δ. στο ΠΑΣΟΚ, ενώ το φτιάχνουν αυτοί. Κι εμείς;
Εμείς, λοιπόν, της ανανεωτικής Αριστεράς, όπως κι όταν είχε πρωτοδημιουργηθεί το θέμα (αν και ο Συνασπισμός, επί προεδρίας Δαμανάκη, χονδρικά, συντάσσονταν με τις επίσημες κρατικές θέσεις, αλλά άλλαξε), εμείς, λοιπόν, λέμε τα ίδια, τα τοτινά. Δηλαδή:
1. Η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική. Διότι ελληνική την θέλουν τα δύο εκατομμύρια Έλληνες κάτοικοί της κατ' αρχήν, αλλά και οι υπόλοιποι Έλληνες. Κανείς, πλέον, δεν μπορεί να απειλήσει ή να αμφισβητήσει αυτή τη γραμμή: ούτε οι της "Μεγάλης Αλβανίας", ούτε οι της Μακεδονίας του Αιγαίου, αν υπάρχουν πέρα απ' τα σύνορα, ούτε οι της Μακεδονίας του Πιρίν (αν υπάρχουν). Κανείς.
2. Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των Μακεδόνων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας (προσωρινό ψευδώνυμο FYROM) να λέγονται Μακεδόνες και τη χώρα τους να την ονομάζουν Μακεδονία είναι απολύτως σεβαστό. Αν ορισμένοι θεωρούν ότι είναι απόγονοι των Μακεδόνων του Μ. Αλεξάνδρου ας εισπράττουν και τα επίχειρα της ανοησίας τους.
3. Πρόβλημα, βεβαίως, είναι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και η πλανηταρχία του Μπους. Αλλά, στην προκειμένη περίπτωση, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα της γείτονος χώρας, και την εγγύηση των υπαρχόντων συνόρων της. Η αμφισβήτηση περί το όνομα υποθάλπει την αμφισβήτηση της κρατικής υπόστασης, ιδίως απο την κατεύθυνση της "Μεγάλης Αλβανίας". Επιχαίρουμε για την αναγνώριση. Ήταν και είναι η θέση μας. Δεν είχαμε πάρει γραμμή από τους Αμερικανούς, αλλά από τις αντιεθνικιστικές και δημοκρατικές μας πεποιθήσεις. Άλλωστε άλλα 70 κράτη, μεταξύ των οποίων κάτι γίγαντες σαν τη Ρωσία και την Κίνα, έχουν αναγνωρίσει τη γείτονα χώρα ως Μακεδονία.
4. Ας σταματήσει πια η γελοιότητα ο Σαβέβσκι να ονομάζεται "Σκοπιανός", ενώ τα γκολ που έβγαλε ήταν αεκτζήδικα 100%.
5. Το πρόβλημα είναι οι εθνικιστικές μικροπολιτικές σκοπιμότητες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που διατηρούν, δεκατέσσερα χρόνια τώρα, μια εκκρεμότητα, φοβούμενοι το πολιτικό τους κόστος. Δικό τους το πρόβλημα.
6. Πρόβλημα επίσης είναι οι μεταξύ Ελλάδος και Μακεδονίας σχέσεις, που έχουν κάπως εξομαλυνθεί (30% του εισαγωγικού εμπορίου προς τη γείτονα προέρχονται από την Ελλάδα), πρέπει να γίνουν φιλικότατες και να ενταχθούν σε ένα πλαίσιο γενικότερης φιλίας και συνεργασίας στα Βαλκάνια. Είναι, κοντά στα άλλα, η καλύτερη απάντηση στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.
Αυτά. Και η πόλη των Σκοπίων είναι, απλώς, η πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Κρυφές δημοσκοπήσεις

Εδώ και λίγες μέρες λέω αυτό που έχει γίνει ξεκάθαρο απ' όσους δεν είναι τυφλωμένοι. Η στάση Καραμανλή - Παπανδρέου θυμίζει τις προηγούμενες εκλογές και δείχνει ότι η διαφορά Ν.Δ - ΠΑ.ΣΟ.Κ μεγαλώνει σύμφωνα με τις κρυφές δημοσκοπήσεις. Όπως επίσης λέω, μοναδικός στόχος πια της κυβέρνησης είναι να αποτρέψει την 5κομματική βουλή με την είσοδο του ΛΑ.Ο.Σ.

Το Press-Gr και το apomesa.info έρχονται τώρα να αποκαλύψουν αυτό που οι Καραμανλής - Παπανδρέου φωτογράφιζαν. Η διαφορά σε όλες τις δημοσκοπήσεις αυξάνεται ενώ ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ΛΑ.Ο.Σ δέχονται μεγάλα χτυπήματα, οι μεν από τις απειλές Καραμανλή σχετικά με την αυτοδυναμία και οι δεν από την πόλωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Έντονες φήμες ακούγονται για -υπέρ-διπλασιασμό της διαφοράς σύμφωνα με GPO, Alco και Metron, ενώ αυξάνεται η διαφορά αρκετά και σύμφωνα με τους υπόλοιπους. Η κατάσταση είναι τέτοια που είναι σχεδόν αδύνατον να μείνει η διαφορά τους κάτω από το 2%-3% και κυριολεκτικά αδύνατον να επικρατήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Τα μηνύματα είναι απογοητευτικά για τους μικρούς ωστόσο. Το Κ.Κ.Ε θα παρουσιάσει άνοδο 1-1μισή ποσοστιαίας μονάδας συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογές. Αντιθέτως, για ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ΛΑ.Ο.Σ η κατάσταση γίνεται κάθε μέρα πιο δύσκολη και ορατό είναι πια το ενδεχόμενο (αν και παραμένει απομακρυσμένο) να μην υπάρξει τελικά 5κομματική βουλή, αφού και οι δύο παρουσιάζουν πτωτική πορεία.

Καραμανλής και εκλογές



Από το "σαλάτα εποχής". Κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση.

Φιλελεύθερη Συμμαχία

Χρειάστηκα χρόνο να αποφασίσω αν θα συνεχίσω τις αναφορές στην Φιλελεύθερη Συμμαχία. Και αυτό επειδή όπως γράφτηκε και σε άλλο ιστολόγιο, έτσι γίνονται οι ανύπαρκτοι υπαρκτοί. Τελικά είπα, γιατί όχι; Γιατί πχ, όσοι υποστήριξαν το τουρκόφιλο αμερικάνικο Σχέδιο Ανάν να περιορίζονται μόνο στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α; Ή γιατί άμα κάποιος ενδιαφέρεται αποκλειστικά για το συμφέρον των επιχειρηματιών να είναι αναγκασμένος να ψηφίζει μόνο Νέα Δημοκρατία και ΠΑ.ΣΟ.Κ; Θα συνεχίσω λοιπόν αυτή την "διαφήμιση" της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, ξεκινώντας από την ηγεσία της.

Φώτης Περλικός
Ο πρόεδρος του κόμματος. Κάποιες από τις θέσεις του με δικά του λόγια είναι: "Ζητούμε ξεκάθαρα και χωρίς εκπτώσεις ή περιστροφές, την ιδιωτικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ, την δραστική μείωση της φορολογίας και της καθιέρωσης ενιαίου φορολογικού συντελεστή (flat tax), την κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας, τον πλήρη και οριστικό χωρισμό κράτους-Εκκλησίας, την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, τον πλήρη σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων κάθε πολίτη". Ο Περλικός -φυσικά- ήταν ένας από τους αντιδρώντες ενάντια στην "λογοκρισία" της έκθεσης «Ι syghroni elliniki skini». "Λογοκρισία" για τους συγκεκριμένους -λίγους- ήταν η αντίδραση της κοινωνίας που δεν κατάφερε να θεωρήσει τέχνη μία κοπέλα να αυνανίζεται στο άκουσμα του Εθνικού μας ύμνου. Ο ίδιος υπέγραψε και αίτηση με την οποία ζητείτε από τους Έλληνες να απολογηθούν για τα γεγονότα της Σρεμπρένιτσα (περισσότερα παρακάτω).

Τάσος Αβραντίνης
Αντιπρόεδρος του κόμματος, υποψήφιος Επικρατείας. Ο κ. Αβραντίνης συμμετείχε από την δεκαετία του 90 σε εκλογικές αναμετρήσεις με τα ψηφοδέλτια του Στ. Μάνου, κατά τα άλλα η ΦΣ αποτελείτε από "νέα άτομα" σύμφωνα με τους δημιουργούς της. Αρθρογραφεί στις σελίδες του κόμματος προσπαθώντας να μας πείσει πόσο μας αγαπούν οι Αμερικάνοι, φέροντας ως παράδειγμα ότι πριν 200 χρόνια μας βοήθησαν! Και αυτός, όπως και αρκετά άλλα στελέχη της ΦΣ υπέγραψαν ζητώντας να απολογηθούμε για την Σρεμπρέντιτσα. Είναι χρήσιμο να ειπωθεί τι ακριβώς συνέβηκε στην Σρεμπρένιτσα. Πριν 12 χρόνια μαινόταν ακόμα ο πόλεμος μεταξύ Βοσνίας και Σερβίας. Την συγκεκριμένη περίοδο είχαν σταλεί στρατιώτες από τον Καναδά και άλλες χώρες και η Σρεμπρένιτσα ήταν εκτός εμπόλεμης ζώνης. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ξένων στρατιωτών Βόσνιοι δολοφόνοι εκμεταλλεύονταν στο έπακρο αυτή την κατάσταση. Σχεδόν καθημερινά προέβαιναν σε επιδρομές εκτός της πόλης, έσφαζαν τον Σερβικό πληθυσμό στα γύρω χωριά, έκαιγαν εκκλησίες και κατέστρεφαν τα πάντα. Όταν τέλειωναν επέστρεφαν στην πόλη, όπου οι Σερβικές δυνάμεις δεν μπορούσαν να πλησιάζουν. Όλοι ήξεραν ότι με την απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων οι Σέρβοι θα αντιδρούσαν, όπως και έγινε. Οι Βόσνιοι δολοφόνοι, μαθαίνοντας ότι μεγάλη δύναμη Σέρβων πλησίαζε την πόλη, αποχώρησαν χωρίς να πολεμήσουν ξέροντας ότι η σφαγή του πληθυσμού της Σρεμπρένιτσα θα βοηθούσε προπαγανδιστικά τον αγώνα τους περισσότερο από την σωτηρία της πόλης και των κατοίκων της. Έτσι οι Σέρβοι μπήκανε στην πόλη κάνοντας κυριολεκτικά περίπατο, και ακολούθησε πραγματικά η σφαγή χιλιάδων Βοσνίων. Ε γι' αυτή την σφαγή Βόσνιων από Σέρβους (που ακολούθησε την πολύμηνη σφαγή Σέρβων από Βόσνιους) καλούν κάποιοι τους Έλληνες να απολογηθούν!

Δημήτρης Σκάλκος
Γενικός Γραμματέας του κόμματος, υποψήφιος Επικρατείας. Πολιτικός αναλυτής που ειδικεύεται σε επιθέσεις εναντίον της Ορθοδοξίας. Ένθερμος υπερασπιστής του βιβλίου της ΣΤ, χαρακτηρίζει διαμορφωμένη και με σκοπιμότητες την ιστορία που αναφέρεται στον Γρηγόριο τον Ε, την συμβολή του Πατριαρχείου στην επανάσταση του 21, ακόμα και τους τρεις ιεράρχες! Ενίοτε προτιμά απλώς να επιτίθεται στην εκκλησία επειδή φταίει για τον αντι-Αμερικανισμό, για την υποστήριξη των Ελλήνων στην Σερβία και για τις άσχημες Ελληνοτουρκικές σχέσεις (να τον χαίρονται οι υπόλοιποι πολιτικοί αναλυτές, μεγάλη ευφυΐα ο τύπος). Επειδή η εκκλησία δεν είναι πάντως το μοναδικό χόμπι του άλλοτε προτιμά να ζητά την άμεση αποστρατικοποίηση της Ελλάδος μυξοκλαίγοντας που απορρίψαμε το Σχέδιο Ανάν και άλλοτε να συνυπογράφει με τους φίλους του ζητώντας ελληνική απολογία για την Σρεμπρένιτσα.

Παναγιώτης Δημητράς
Υποψήφιος Επικρατείας, κάθε σχόλιο περιττεύει για ίσως τον πιο επικίνδυνο για τα Εθνικά θέματα άνθρωπο σε όλη την Ελλάδα.

Γεώργιος Φουφούνης
Επιχειρηματίας, υποψήφιος Επικρατείας. Ακόμα ένας από τα "νέα πρόσωπα" που διαφημίζει η ΦΣ, και αυτός από την δεκαετία του 90 κατέβαινε στα ψηφοδέλτια του κόμματος του Στ. Μάνου φυσικά (πολύ νεολαία ρε παιδί μου), πλάι στον Ν. Γεωργιάδη, βουλευτή της Ν.Δ σήμερα, που σεβόμενος τις πολιτικές καταβολές του ονόμασε το Μακεδονικό θέμα "μπούρδα". Πάντως χαρακτηριστικό είναι ότι και τα στελέχη της ΦΣ που δεν συμμετείχαν παλιότερα στον σχηματισμό του Μάνου, στην ιστοσελίδα εκείνου του κόμματος συζητούσαν, αρθρογραφούσαν και ανακοίνωναν την δημιουργία της ΦΣ. Ούτε νέοι σε ηλικία αλλά ούτε και νέοι στην πολιτική λοιπόν οι περισσότεροι, ίδιο κόμμα διαφορετικό όνομα και αλλαγή ηγεσίας μου θυμίζει η όλη κατάσταση.

Μανώλης Μανωλεδάκης
Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποψήφιος Επικρατείας, ένας από τα πολλά στελέχη του κόμματος που πλάι στον πρόεδρο τους θεώρησαν τον αυνανισμό τέχνη (και μένα μ' αρέσει όσο και όλων δεν λέω, αλλά δεν το ονομάζω και τέχνη και ούτε έχω ανάγκη από μουσική υπόκρουση).